Erp - Het Hurkske

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 02-04-2020

Bij Erp, ten zuiden van Veghel ligt een bosgebied, dat interessant voor ons is. Als we er aankomen volgen we door het bos een buitengewoon net en semiverhard pad met - alweer - een nieuw systeem van paaltjes, kleurtjes, nummertjes.

Het blijkt een rolstoelpad te zijn van 5 tot 9 km, met natuur, cultuur en historische teksten onderweg. Een bijzondere aanrader. Goed bereikbaar, zelfs een bushalte bij de parkeerplaats.

Wij echter gaan eerst de andere kant uit, zodat we het mooiste voor het laatst bewaren.!
We steken de weg van Erp naar Gemert over en komen in het Aa-dal. In de verte ligt Boekel en daarachter vliegen de F16’s van Volkel. We buigen af naar Erp, waar we pauzeren, en gaan dan langs de industriële activiteiten naar de bossen van ’t Hurkske.

We beginnen met de parel, het Rauwven. Er wordt hard gewerkt in het bos, zodat het in de toekomst nog mooier wordt. Dan, vanaf de Alternatieve parkeerplaats volgen we het rolstoelpad. Een prachtig en gevarieerd gebied.


Kenmerken
Startpunt: Erp
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.581489 E5.641553
Afstanden: 17, 13, 8 km
Type: Bos, Hei
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km bij Erp.
Lengte: 17 km met afgeleide tracks naar 13 en 8 km.
De afgeleide track van 13 km is het minst interessant.
De dreven op deze wandeling zijn voor de wandelaar redelijk begaanbaar, maar kan soms erg nat zijn.
Er is ook veel verharde weg. In het bos ligt een fantastisch begaanbaar verhard rolstoelpad.
De lange routes zijn niet per scootmobiel te volgen.
Honden in het bos aan de lijn. Maar er is een losloopgebied aangegeven.
Er zijn onderweg wel bankjes en een enkele picknickplaatsen bij de poelen.
Horeca alleen in het dorp.

Starten op andere locaties kan zeer goed.
Alle routes kunnen in omgekeerde richting worden gevolgd, maar de voorkeur gaat naar linksom. (wij hadden rechtsom gelopen, maar dan is er na het bos niet veel moois meer te zien, dus hebben we de richting omgekeerd)
Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSTART N51 40.338 E5 36.348
We parkeren op de goed aangegeven parkeerplaats tussen Erp en Gemert. Van daaruit lopen we terug en steken de weg over.

Daarna komen we in het dal van de Aa. Een vruchtbaar landbouwgebied, met mooie grote boerderijen. Over de stuw en langs de afwateringsloot komen we zelfs in het gehucht De Aa.

Aa N51 35.209 E5 39.039
Het dal van de Aa is een vruchtbaar landbouw gebied. De Aa ontspringt in de Groote Peel bij Meijel en is de belangrijkste rivier tussen de Peel en Den Bosch. De Zuid-Willemsvaart ligt bijna evenwijdig aan deze rivier in het Aadal. De Aa mondt uit in de Dieze bij ’s Hertogenbosch.

Als we over de stuw langs de afwateringsloot verder gaan, zien we aan het stuwtje in die sloot, dat we over een korte afstand relatief veel gestegen zijn. We verlaten duidelijk het dal.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen andere opmerkelijke straatnaam is de Veluwe. Of er een connectie is weten we niet.

De hoge antenne van defensie zal een baken zijn tijdens deze wandeling, totdat we in Erp zijn.

Een opvallend gebouw, over een riviertje heen gebouwd trekt onze aandacht. Het blijkt de inlaat te zijn van de Leigraaf, een aftakking van de Aa.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

Leigraaf N51 36.054 E5 38.138
Deze zijbeek van de Aa is een kunstmatige rivier die de vochtige en natte moerasachtige laagtes verderop met elkaar verbindt en zo zorgt voor de waterafvoer. De Leigraaf wordt hier afgetakt van de Aa en mondt 20 km verder weer uit in de Aa, even voorbij het kasteel Heeswijk.

De hoeveelheid water uit de Aa wordt in het sluishuis volledig gecontroleerd. De strak gekanaliseerde beek begint vrij smal maar wordt uiteindelijk zo’n 10 m breed. De stroming is erg laag, omdat het verval slechts 7,5 m is.

Het is de bedoeling om de komende jaren niet alleen de oevers, maar de hele rivier een natuurlijker karakter te geven door vistrappen aan te leggen en, zoals we hier zien, meer begroeiing toe te staan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSErp N51 35.962 E5 36.490
Na in de vroegste periode deel te hebben uitgemaakt van het Graafschap Rode (Sint-Oedenrode), kwam Erp in de 13e eeuw bij het Hertogdom Brabant als onderdeel van de Meierij van 's-Hertogenbosch en bleef het resorteren onder het kwartier Peelland.

Sinds 1300 is Erp officieel een gemeente, wanneer Hertog Jan II van Brabant haar inwoners het recht geeft tot het gebruik van de gemeente gronden voor een jaarlijkse cijns van 6 Leuvensche ponden.

Vruchtgebruikers van de heerlijkheid zijn de heren van Erp die wonen op kasteel Frisselstein te Veghel. Erp en Veghel waren dan ook gedurende het ancien regime als heerlijkheden verenigd onder één heer en werden in stukken betreffende de Meierij gezamenlijk aangeduid als Veghel en Erp, wat de historische verbondenheid tussen deze plaatsen onderstreept.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSErp vormde de grens van de Meierij van 's-Hertogenbosch en paalde met haar gemeente aan de dorpen Boekel en Uden, die eertijds behoorden tot het Land van Ravenstein. Eeuwenlang waren er tussen Erp en deze dorpen geschillen over het juiste verloop van de gemeentegrenzen.

Toch was Boekel voor de inwoners van Erp een toevluchtsoord, wanneer Erp samen met de Meierij van 's-Hertogenbosch in 1648 aan de Staatsen wordt toegewezen en daarmee aan de Verenigde Nederlanden komt. De katholieke eredienst wordt verboden, waarop de inwoners van Erp in Boekel hun grenskerk bouwen. Boekel behoorde immers niet tot Staats-Brabant, maar tot het Vrije Land van Ravenstein.

Erp bleef tot 1994 een zelfstandige gemeente en heeft in de dorpskern 4000 en samen met het omliggende gebied bijna 7000 inwoners. Bron Wikipedia.

In het dorp zoeken we een lunchgelegenheid. Voor groepen is Restaurant/Hotel Het Tramstation interessant. Het gaat dagelijks pas om 15:00 uur open. Maar op afspraak opent men al om 12:00 uur.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSt Servatiuskerk N51 36.000 E5 36.394
De Sint Servatiuskerk van Erp werd in 1844 gebouwd. Dit was een zogenaamde Waterstaatskerk, die ontworpen werd door Arnoldus van Veggel in een Neoclassicisme stijl.

In 1896 sloeg de bliksem in de spits van de toren, waardoor deze vervangen moest worden. Architect Pierre Cuypers maakte het ontwerp voor een nieuwe spits die in 1897 voltooid werd. Ook ontwierp hij het altaar in opdracht van Pastoor G. de Bruyn. Bron Wikipedia.

Na de markt en de kerk passeren we een beeld van een paard. Het is niet Bonfire – dat prachtige beeld staat bij de ingang van het dorp – maar herinnert ons eraan, dat hier een wereldberoemde amazone woont, Anky van Grunsven.

Verder gaande, net over de Aa, zien we het ietwat vreemd uitziende, maar wel overheersende gebouw van Fransen Gerrits Diervoeders. Over het industrieterrein, waar we nogmaals een bekende naam tegenkomen, verlaten we Erp.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAnky van Grunsven N51 35.849 E5 36.553
Een naam, die we meer tegenkomen in dit dorp. Theodora Elisabeth Gerarda begon als zesjarige op een pony en groeide vooral na 1980 uit tot de grootste Nederlandse amazone ooit, vooral in de discipline dressuur. Dertien maal Nederlands kampioene, vier keer Europees en drie keer wereldkampioen, zes Olympische Spelen.

Maar even bekend als Anky zijn Bonfire – waarvan bij de ingang van het dorp het standbeeld staat – en Keltic Salinero. Nu schijnt Painted Black de rijzende ster te worden en volgen nog Pari-Tali en Odysee.

Buiten de arena geeft ze clinics, verkoopt boeken en dvd’s en heeft ze een goedlopende kledinglijn. Anky is getrouwd met haar trainer Sjef Janssen en heeft twee kinderen Yannick en Eva Eden. Anky van Grunsven woont niet langs deze wandelroute, maar ten noorden van Erp richting Mariaheide.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSFransen Gerrits Diervoeder N51 35.809 E5 36.799
Fransen Gerrits is een van de tien grootste diervoederproducenten van Nederland. Het bedrijf is ontstaan uit drie familiebedrijven en produceert per jaar 450.000 ton mengvoer voor varkens, rundvee en pluimvee. Dat zijn 60 grote bulkwagens per dag, die het voer naar de veebedrijven rijden.

Per diersoort wordt het voeder samengesteld, zodat het varieert voor vleesvarkens, biggen en zeugen, brijvoer, of pluimveervoer en voor rundvee. Door zowel de inkomende grondstoffen, als de vermenging en de samenstelling continu te controleren werkt men aan een permanente kwaliteit en veiligheid van het voer.

Verder geeft het bedrijf advies op milieu, bouwen en ruimtelijke ordening van agrarische bedrijven en de bijbehorende wettelijke eisen, o.a. rond ammoniakemissie en mestbeleid. Naast de silo’s in Erp heeft men ook een grote op- en overslagplaats in Oss. De beschildering van de silo geeft een bijzondere optische illusie.

GPSwalking.nlDirect na de Tweede Wereldoorlog is de oprichter Piet van den Bosch begonnen met een transportbedrijf. Opgevolgd door zoon Ad, staat nu kleinzoon Peter aan het roer. Het is continu gegroeid en is zich door de jaren heen steeds meer op voedsel- en bulktransport gaan richten – vooral veevoeders.

Via overnames en uitbreiding heeft men nu vier vestigingen in Nederland en zes in omringende landen. Met een eigen cleaningstraat voor het schoonmaken en houden van de vrachtwagens en opleggers heeft men ook ingezien, dat vooral het schoonmaken van de binnenkant van de containers een belangrijk deel is van het vervoer.

Om de efficiëntie en flexibiliteit te verhogen is het bedrijf ook overgegaan op containers, in plaats van de vaste opleggers. Die flexibiliteit is nodig, want vloeistoffen kunnen stroperig zijn of waterdun; bulk kan zonder druk gekipt worden, maar worden gelost onder druk van 0,8 bar, in gesloten circuits, want het stof mag niet rond stuiven. Niet alleen vervoer per 16, 24 of 32 tons oplegger, maar ook containers met maximaal 12 compartimenten verdelen de hoeveelheden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEn dan na de drukte van alledag keren we terug naar het bos. Vooral het prachtige Rauwven N51 35.025 E5 37.787 biedt ons rust en stilte. Maar het Hurkske, zoals dit bos heet biedt ons nog veel meer.

Er wordt hard gewerkt aan het verbeteren en variëren van het bos. Er wordt gedund, gekapt en er zijn poelen aangelegd en er ligt een mooi rolstoelpad. En, niet het knoflookpad, maar de knoflookpad wordt hier beschermd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe kleurige paaltjes zijn met boomstamresten gecamoufleerd. Of die camouflage voldoende is? Voor GPS-ers hoeven die paaltjes niet…

't Hurkske N51 34.757 E5 37.896
Het Hurkske is een oud woord. De oude schrijfwijze van de naam in de 15e eeuw is: ‘Hoercxken’, wat uitgesproken werd als ‘Hoorkske’.

De veronderstelling, dat dit woord uit het Frans overgenomen is, is niet juist. ‘Hoercxken’ is het verkleinwoord van ‘Horec, Horic of Hurk’, allemaal woorden die de betekenis hebben van ‘Hoek, of Kant’. Hurkske betekent dus niets anders dan hoekske of huukske.

Bosbeheer N51 35.015 E5 37.521
Het Hurkske was eeuwenlang een heidegebied met een belangrijke functie voor de landbouw. Door begrazing met schapen en het plaggen van de heide wed waardevolle mest gewonnen voor de omliggende akkergronden. De introductie van kunstmest, rond 1870, maakte heidevelden overbodig. De betere grond gebruikten de boeren als landbouwgrond en de slechte stukken werden tussen 1900 en 1928 ingeplant met bos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPoel N51 34.568 E5 38.609
Het Hurkske kennen we nu als bosgebied. Een uitgestrekt heidegebied met veel vennen, stuifduinen, laag en nat land, trok amfibieën aan. Heide was rijk aan insecten waardoor het een ideaal leefgebied voor amfibieën was.

Dat zie je nu nog hier terug. Kamsalamander, poelkikker, middelste groene kikker, kleine watersalamander, heikikker, bruine kikker en gewone pad en misschien nog de (niet het) knoflookpad.

Ook reptielen kun je tegenkomen zoals de levendbarende hagedis. Om de overlevingskansen te vergroten heeft de Gemeente Veghel, beheerder van dit bos, een aantal poelen uitgegraven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRolstoelroute N51 34.360 E5 38.419
Er liggen in dit bosgebied negen wandel- en rolstoelroutes over – met uitzondering van de natuurroutes - verharde paden. De routes van 2 tot 5, en maximaal 9km, zijn slechts in één richting te volgen en geven onderweg veel informatie over het bos, het bosbeheer, de natuur en de cultuurhistorie. Het zijn rondwandelingen, met aan beide zijden een parkeergelegenheid.

Maar die felgekleurde blokken en paaltjes een aanwinst in het bos is……???

Het is weer een mooie tocht geweest in een voor ons onbekend terrein. En telkens opnieuw verbaasd het me, dat er weer van die kleine schitterende stukjes natuur liggen, die gelukkig goed onderhouden worden. We moeten dat koesteren.

Startpunt

 • A860 17km Erp tHurkske N51 34.889 E5 38.493
 • Alternatief Parkeren 2 N51 34.298 E5 37.893
 • Alternatief Parkeren 3 N51 36.034 E5 36.371
 • A861 7km t Hurkske N51 34.874 E5 38.456
 • A862 13km Erp N51 34.889 E5 38.493

POI’s

 • Aa N51 35.209 E5 39.039
 • Anky van Grunsven N51 35.849 E5 36.553
 • Bank N51 34.193 E5 38.100
 • Bosbeheer N51 35.015 E5 37.521
 • Erp N51 35.962 E5 36.490
 • Fransen Gerrits Diervoeder N51 35.809 E5 36.799
 • Leigraaf N51 36.054 E5 38.138
 • Poel N51 34.568 E5 38.609
 • Rauwven N51 35.025 E5 37.787
 • Rolstoelroute N51 34.360 E5 38.419
 • St Servatiuskerk N51 36.000 E5 36.394
 • 't Hurkske N51 34.757 E5 37.896
 • Van den Bosch Erp N51 35.564 E5 36.958
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.