Engelenstede Kaathoven Vinkel Hooghe Hei

Korte beschrijving

Een bijzondere wandeling. Niet eens de wandeling zelf, maar de bezoekers, die we mogen begeleiden. Annemiek van het Brabants Dagblad is geïnteresseerd geraakt in het GPS-gebeuren nadat ze de lezing in Nuland heeft bijgewoond. Ze heeft deze hele wandeling van het begin tot het einde mee uitgezet en beleefd; ingetekend op de PC in MapSource topo, gezocht naar de zandpaden en POI's, en eenmaal opgeslagen in de GPS de wandeling meegelopen in het veld, zowel track als route.

Terwijl ik deze beschrijving maak, beschrijft zij haar belevenissen voor het Brabants Dagblad. Nadat de fotografe ons in beeld gebracht heeft, volgt Barbara die ook nog een videotrack opneemt, zodat ik mag vertellen waarom wandelen met een GPS zo bijzonder is. Dus de hele pers was aanwezig. We kunnen die publiciteit goed gebruiken. Vooral omdat we de laatste tijd steeds meer GPS-wandelingen in Noordoost Brabant uitbrengen, dat gebied verder gaan ontwikkelen en we dat graag onder de aandacht van de GPS-ers en onze wandelaars willen brengen. Wij zijn benieuwd.

En dan de wandeling zelf. Een schatje. Een geweldig mooi recreatiegebied. Werkelijk prachtig, uniek zelfs. Kaathoven, een gehucht met een bijzondere kapel, nou ja, kapel? We leggen even een verbinding met de wandeling van Heeswijk-Dinther en genieten van het open terrein. Langs de Barrière Wetering terug om te pauzeren. En dan vervolgen we door de bossen, langs het enorme recreatiecamping Vinkeloord en volgen een kronkelpad, dat ooit een paarden hindernisbaan moet zijn geweest. Door de Hooghe Heide keren we terug.

De katjes vergelen en de vlier loopt uit. We zijn op tijd klaar met deze wandeling; de lente dient zich aan. De recreanten kunnen gaan genieten.


Kenmerken
Startpunt: Vinkel-Kaathoven
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.694450 E5.439441
Afstanden: 18, 17, 13, 9, 8 km
Type: Bos, Open, Rivier
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 18 km bij Vinkel (Rosmalen).
Lengte: 18 km met afgeleide tracks naar 17, 8, 9, 6, en 13 km.
De dreven op deze wandeling zijn voor de wandelaar goed begaanbaar, niet modderig of nat. Er is ook veel verharde weg. In het bos ligt een fantastisch begaanbaar verhard rolstoelpad. Alleen de route rond Engelenstede en Kaathoven is per scootmobiel te volgen.
Honden overal aan de lijn.

Er zijn onderweg wel veel bankjes en een mooie picknickplaatsen in de Engelenstede. Horeca Hooghei is alleen in de weekends en in de zomer doordeweeks geopend. Wij kiezen voor het dorp Vinkel.
Starten op andere locaties kan zeer goed. Parkeren is dan minder mogelijk.
Alle routes kunnen in omgekeerde richting worden gevolgd.
Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSTART N51 41.656 E5 26.331
We parkeren op een van de mooie parkeerplaatsen in het Recreatiegebied Engelenstede; vanaf de kruising bij Restaurant De Hooghei, richting Vinkel.

We steken de weg over naar het zuiden. En meteen staan we in het mooiste deel van deze wandeling. Loop er niet te snel doorheen…

Engelenstede N51 41.398 E5 26.415
Dit is een recreatie terrein pur sang. Ruime parkeermogelijkheden, speelweiden, zandheuvels, waterplassen, picknickplaatsen, wandelwegen, ruiterpaden, ATB-tracks. Bossen in een ‘Engels landschap’. Zo mooi aangelegd voor de dagrecreant zien we zelden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe waterpartijen zijn brede uitgegraven. Het moet hier vroeger erg nat en moerassig zijn geweest, getuigen de rabatten.

Men graaft dan evenwijdig aan elkaar liggende sloten, die voor de afwatering zorgen. De bomen lijken dan op bedden te staan, de rabatten.

Sommige sloten zijn hier heel breed uitgegraven, waardoor een langgerekte waterplas ontstaat.

We verlaten dit terrein zelfs door een berk- en elzenbroekbos. Helemaal een typisch nat bos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDan komen we uit in Kaathoven. We lopen achter de huizen van dit gehucht langs. En moeten even naar links om langs een hooggelegen weg bij de kapel te komen.

Het valt ons op dat het fietspad zo laag ligt en de weg zelf zo hoog. Nou ja, het zij zo?

Nee, amen hoort thuis in de kapel, die vaststaat aan een woonhuis, of omgekeerd… Wat zien we hier toch allemaal? Wat is hier aan de hand

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKaathoven N51 41.624 E5 27.318
We zagen om ons heen, dat het in de bossen en het broek erg nat was. Omdat Kaathoven zo hoog lag bleef het er droog. Verder naar het noorden toe trad de rivier de Maas nogal eens buiten haar oevers. En dan stond de omgeving blank.

Maar hier is het veilig. Daarom vestigen zich hier rond 1190 monniken van de Wilhelmieten orde, ook wel Baselaars genoemd, naar Willem van Basel, die als kluizenaar in een ontoegankelijk dal in Toscane leefde. Na zijn dood leeft de orde voort onder de naam Wilhelmietenorde.

In Den Bosch had ene Winand van Basel een klooster dat Baseldonk heette. Deze monniken hebben indertijd de Groote Wetering gegraven, toen nog als Monniksgraeve. Ook bouwden zij de Antoniuskapel. Rond 1535 werd dit de Cunerakapel, vanwege de relikwieën van de H.Cunera.

Na de verwoesting van 1629 werd de kapel herbouwd. Maar tijdens de protestantse overheersing van na 1648 kreeg de kapel een profane functie. Eerst als schoolgebouw met een woonhuis, na 1882 als boerderij en nu weer als woonhuis. De kapel staat op privéterrein van het Hof van Caethove, een bij geopende poort toegankelijk terrein met tuininrichtingsideeën. De kapel zelf – nu woonhuis - is niet te bezichtigen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMarggraff Stichting N51 41.576 E5 27.377
Even voorbij de ‘kapel’ nodigt een bord met het familiewapen Marggraff ons uit om de gele paaltjes te volgen over het Landgoed Kaathoven, 6ha. Later zullen we ook Landgoed Wolvenbos, 54 ha en Werstkant, 35 ha groot, passeren. De Marggraff Stichting beheert namens de zussen Marggraff de terreinen van de in 2003 overleden Ewald Marggraff. Sinds 2005 zijn de terreinen opengesteld voor het publiek.

De natuurterreinen liggen verspreid over grote delen van Brabant en Gelderland. We kwamen deze landgoederen al eerder tegen in de wandeling De Geelders bij Liempde.

Dan vervolgen we de verharde weg richting Heeswijk. We maken bijna een verbinding met de GPS-wandeling aldaar en keren langs een prachtig huisje weer terug. Onderweg genieten we van de ruimte, de prachtige eikenlanen en de boer…. Hij ploegde voort.

We komen terug bij de ‘kapel’ op Kaathoven. Eigenlijk willen we dat vermijden, dus denken we over een alternatief. Maar voor een pauzeplaats met terras en lunch gaan we naar Vinkel. Eerst over de brug en dan langs de Barrière Wetering. En zo lopen we recht naar het terras.


We pauzeren dus in Vinkel. N51 42.317 E5 27.408

Den Driehoek, Brugstraat 34, 5382 JD Vinkel
Tel 073 532 1862 bgg 06 5370 9655.
[email protected] / www.dendriehoek.nl
Café met terras en aansluitend een cafetaria.

Openingstijden:
Zomer: Ma 16:00 uur, di gesloten wo/do/vr/za 12:00 uur, zo 10:00 uur
Winter: Ma 16:00 uur, di gesloten wo/do/vr/za 16:00 uur, zo 10:00 uur


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVinkel N51 42.318 E5 27.503
In de 12e eeuw kent men Vinckel als het gebied tussen Berlicum en Heesch. Het is al heel lang daarvoor bewoond geweest, want in een grafheuvel zijn scherven gevonden van een urn met wikkeldraadversiering, met daarin menselijke asresten, uit de vroege bronstijd, 4500 jaar geleden.

Vinkel en Kaathoven, samen 2400 inwoners, behoren tot de Gemeente Maasdonk.
Deze wandeling zal naast de gemeente Maasdonk, ook de gemeente Bernheze en Sint Michielsgestel raken.

Na de pauze verder. We volgen eerst een stukje de Barrière Wetering. We zien dat er een groot hoogteverschil is tussen hoog- en nu laagwaterstand.

Voorbij de brug door het bos met enkele mooie strakke eikenlanen. Ook hier rabatten. En dan vanuit de laagte omhoog naar het idyllische bruggetje. Vanaf hier de Groote Wetering geheten. Verderop, voorbij de stuw, zien we zelfs dat de rivier gevangen wordt tussen metershoge dijken. We passeren de grote camping Vinkeloord met daarachter het terrein van Autotron.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGroote Wetering N51 42.078 E5 25.748
De Groote Wetering is in de Middeleeuwen door monniken gegraven als afwateringskanaal voor het bij Vinkel en Kaathoven gelegen landbouwgebied. De graaf mondt uit in de Stenen Kamer Plas in de Aa.

We zien, dat de rivier gevangen is tussen metershoge dijken. Het geeft aan dat de Maas tot hier toe alles onder water kan zetten en hoe nat het gebied moet zijn geweest. De slootjes en rabatten zijn er dus niet voor niets

Het gebied is ingericht als ecologische Verbindingszone met poelen voor de kamsalamander, een dassenburcht en struwelen voor de patrijs, andere kleine zoogdieren en vogels.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNatuurgebieden liggen dikwijls verspreid, of worden gescheiden door een snelweg of een andere barrière. Een verbindingszone verbindt die natuurgebieden met elkaar, waardoor niet alleen een groter leefgebied ontstaat, maar ook kruisbestuiving plaatsvindt. In 2018 moet het hele gebied van Waterschap Aa en Maas, 400km, gerealiseerd zijn.


Autotron Rosmalen - Autotron Expodome N51 42.576 E5 25.223
Voorheen was het Autotron vooral bekend om de grote verzameling oude auto’s van de slotenmakers familie Lips. Die auto’s zijn nu overgebracht naar het nationaal Automobiel Museum Louwman in Raamsdonksveer.

In het Autotron Rosmalen worden nu beurzen en evenementen gehouden. Wij, als GPSwalking.nl hebben daar ook al enkele keren deelgenomen aan de Kampeer- en Vakantiebeurs. Op hetzelfde terrein ligt ook camping Vinkeloord.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp de kaart zagen we in het bos enkele ietwat vreemd vervlochten slingerweggetjes. Het blijkt inderdaad een oude paarden hindernisbaan te zijn geweest. Er is nu weinig meer van over.

De hele wandeling zien we mooie boerderijen. Statig soms. Met rooie pannen en mooi geschilderde luiken. En voor de brug staat een bordje “Hertogstad NFN Het Vinkel”.

Naturisten camping Hertogstad ’t Vinkel N51 42.010 E5 24.854
Nudisme of naturisme is het naakt recreëren in de open lucht. Hier ligt een terrein van 170 vaste en 20 gastenplaatsen.'t Vinkel (6,5 ha) is het terrein van de gastvrije vereniging Hertogstad. Het is een beschut gelegen terrein met vijver en heemtuin in een bosrijke omgeving. Op en rond 't Vinkel bevinden zich tal van bijzondere vogels, zoals de boerenzwaluw, blauwe reiger, meerkoet, waterhoen, fazant, zanglijster.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDan volgt de Hooghe Heide. We verwachtten er veel van, maar de vele afrasteringen beperken de mogelijkheden. We dienen de geplande route flink aan te passen.

Op een enkele zandverstuiving na – het lijkt zelfs alsof er een motorcrossbaan ligt - is het minder interessant. Over een brede afwateringsloot hangen enkele touwbruggen als vermaak voor het hedendaags avontuur.

Nog even en we zijn terug bij de Parkeerplaats. En ja, het is gaan regenen. Maar dat deert ons niet. En onze gast? Die heeft genoten. Annemiek bedankt.

Startpunt

 • A880 18km Engelenstede Kaathoven Vinkel Hooghe Hei N51 41.656 E5 26.331
 • A881 17km Engelenstede Kaathoven Vinkel Hooghe HeiN51 41.656 E5 26.331
 • A882 9km Hooghe Hei N51 41.677 E5 26.366
 • A883 6km Engelenstede Kaathoven VinkelN51 41.656 E5 26.331
 • A884 8km Engelenstede Kaathoven VinkelN51 41.656 E5 26.331
 • A885 13km Kaathoven Vinkel Hooghe Hei Engelenstede N51 41.656 E5 26.331

POI’s

 • Engelenstede N51 41.398 E5 26.415
 • Kaathoven N51 41.624 E5 27.318
 • Marggraff Stichting N51 41.576 E5 27.377
 • Vinkel N51 42.318 E5 27.503
 • Groote Wetering N51 42.078 E5 25.748
 • Autotron Rosmalen - Autotron Expodome N51 42.576 E5 25.223
 • Naturisten camping Hertogstad ’t Vinkel N51 42.010 E5 24.85
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.