Hoyse Hoeve Keelven Vlerken Beuven

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 29-03-2020

Alle schoonheid van de natuur, de cultuur en landschap zijn verenigd in drie mooie wandelingen. De heide, de vennen, de bospaden, maar ook de tracks langs de oude boerderijen, door het veld en kleinschalig landschap, omzoomd door lanen en coulissen doen niet onder voor het dorp of strakke open akkers.

Dit is een van de meest pittoreske wandelingen die we gemaakt hebben.  Dit is heel mooi.

Als je reeën wilt zien? Deze wandeling!


Kenmerken
Startpunt: Someren
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.394688 E5.676437
Afstanden: 26, 10, 9, 8 km
Type: Bos, Hei, Open, Ven
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 17-03-2007

Route informatie

Dit is de langste GPS wandeling die we kennen, 26 km tussen Heeze en Someren. Maar schrik niet, want ze bestaat uit drie lussen van ongeveer 9 km vanuit hetzelfde startpunt: de Hoijse Hoeve. Ruime parkeergelegenheid en een goed rustpunt.
De wandeling start bij Restaurant de Hoijse Hoeve. Elke lus kan daaruit worden begonnen.
De route maakt eerst een lus van 11 km naar het zuiden richting Keelven, daarna een rondje van 8 km naar de Vlerken in het oosten en tenslotte richting Beuven en Lieropse bossen 9 km.
Elke combinatie is mogelijk en tussentijds inkorten is heel eenvoudig, waardoor zowel korte, als lange wandelingen mogelijk zijn.
Elke lus biedt zoveel moois aan natuur, landschap en bijzonderheden, dat je hier steeds kunt terugkeren voor nieuwe ontdekkingen.DitLangere beschrijving

LUS EEN: 11 km
De wandeling start op de parkeerplaats bij het restaurant de Hoijse Hoeve. We gaan richting zuid. Na het oversteken van de drukke Provinciale weg volgen we een lange trek door het open veld om uit te komen bij het Keelven. Dit kunstmatig aangelegd ven, met nieuwe vennen in de achtergrond, is druk bezocht. Om het ven heen ligt een rolstoelpad, bekend als het Allemanspad.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Keelven  
Als zandwinning is dit uitgegraven en biedt nu een uniek recreatie gebied met vele wandel-, fiets- en ruiterpaden en menroutes. Een trimbaan, een coopertest en een natuurleerpad.Allemanspad  

En uniek in Nederland het Allemanspad, een wandelroute voor gehandicapten met rolstoelen. Wat schrijft de gemeente Someren erover: Allemanspad, het pad voor iedereen.

Op 23 november 2004 is het eerste gecertificeerde rolstoelpad van Nederland geopend in de gemeente Someren. Een uniek project waarmee Someren een volgende stap in de ontwikkeling van haar bos en natuurgebieden heeft gezet.

De naam 'Allemanspad' geeft al aan, dat dit pad voor iedereen (voor alle mensen) toegankelijk en bruikbaar is. Allemanspad is gericht op integratie: Samen met de hele familie, van jong tot oud, op pad. Lopend met de wandelwagen of rolstoel. Met Alleman maken we gebruik van dit pad. Hierdoor is de mooie natuur voor iedereen bereikbaar en kunnen we er samen van genieten.


We keren langs het Witven en door mooie kronkelende paadjes omgeven Bontven terug voor de pauze.

We maken gratis gebruik van deze parkeerplaats, maar doen dat niet voor niets. Het is een prettig en goed verzorgd terras, waar het goed rusten is, met een kleine lunch.
De Hoijse Hoeve, Hoijserstraat 20, 5722 PV Someren. Tel 0492 33 14 75.
www.hoijsehoeve.nl
Gehele jaar open, maar op maandag gesloten.


LUS TWEE: 8 km
Daarna gaan we de andere kant uit. Meer over verharde wegen en het kleinschalige landschap tussen Lierop en Someren. Met de Koepelkerk steeds in de verte, lopen we door de Vlerken naar 't Oetert, een broekgebied van het riviertje de Kleine Aa.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS
't Oetert  
't Oetert even voorbij De Vlerken is een nat broekgebied. De rivier, de Kleine Aa is nu gekanaliseerd, maar het oude stroompje wordt in dit unieke gebied in stand gehouden. Het water stroomt hier zo traag, dat, bij hoge waterstand, het gebied enigszins onder water loopt. Daardoor zijn de typische begroeiing en unieke planten ontstaan, met vele bijzondere insecten.

De paden erdoorheen zijn goed begaanbaar, maar kunnen wel glibberig zijn - denk aan goed schoeisel - ; is het te nat, dan kun je langs de gekanaliseerde Aa verdergaan.

Na dit gebied gaan we verder door redelijk open terrein met als je geluk hebt reeën in of langs de bosranden en struweel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTijdens het uitzetten van lus 1 en 2 van deze wandeling hebben we midden overdag 12 reeën gezien, waarvan deze twee op slechts 3,5m afstand.
Daarna langs de gekanaliseerde Aa terug naar de parkeerplaats.

De Kleine Aa
De Kleine Aa zorgt voor de afwatering van het landbouwgebied tussen Someren Heide en het Keelven, stroomde vroeger in het Beuven.

Door de sterke bemesting van het inkomend water groeide het ven helemaal dicht. Nu heeft men de Aa langs het ven omgeleid, zodat het Beuven het eigen karakter in stand kan houden. Vandaar dat dit riviertje is gekanaliseerd.

LUS DRIE: 9 km
Voor de derde ronde gaan we door de geurende Lieropse bossen naar het Beuven.
Achter de Camping Somerense Vennen langs slingeren we over smalle bospaden naar de productiebossen met de lange rechte paden. Aan het einde van het grote bos kijken we even uit over de immense vlakte van de Strabrechtse Hei. De unieke natuurparel van Brabant.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLieropse Bossen
Dit zijn productiebossen geweest voor de kolenmijnen in Limburg. Om de gegraven gangen te stutten had men veel hout nodig en de rechte dennen waren daar uitermate geschikt voor.

Nu deze bossen niet meer nodig zijn voor de mijnen zien we in Brabant steeds meer loofhout als nieuwe aanplant. Ook zet een loofhoutbos meer CO2 om in zuurstof en koolstof dan een naaldhoutbos. Op de heide zien we dikwijls vliegdennen staan; laag en kronkelig, veel minder geschikt als mijnhout.

Beuven 
In alle rust kunnen we hier de fuut en grauwgans zien tussen de vele meeuwen. Het Beuven is met 65ha het grootste ven in Europa - wordt het groter, dan spreekt men al gauw van een meer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij het fietspad links en waar dit een rechterbocht maakt gaan we rechts over de vlonder naar de vogelkijkhut aan het Beuven.

In alle rust kunnen we hier de fuut en grauwgans zien tussen de vele meeuwen.
Het Beuven is met 65ha het grootste ven in Europa - wordt het groter, dan spreekt men al gauw van een meer.

Even verder grazen de blanke koeien - grazen is teveel gezegd. Loom en sloom liggen de koeien aan de rand van een ven, sommige zoeken de schaduw op onder een boom.

We wandelen langs het Starven terug naar de parkeerplaats.

Startpunt

 • A090 26km Hoijse Hoeve N51 23.681 E5 40.586 Zuid
 • A091 11km Hoijse Hoeve N51 23.681 E5 40.586 Zuid
 • A092 8km Hoijse Hoeve N51 23.681 E5 40.586 Noord
 • A093 9km Hoijse Hoeve N51 23.681 E5 40.586 Noord

POI's

 • Alternatieve Start N51.4193 E5.6819
 • Beuven N51.4005 E5.6478
 • Koepelkerk N51.4190 E5.6817
 • Lierop N51.4197 E5.6801
 • PAUZE Herberghe De Coeckepanne N51.4197 E5.6817
 • PLAETSE N51.3983 E5.5895
 • Start/Finish/Parkeerplaats N51.3966 E5.5881
 • Strabrechtse Heide N51.4094 E5.6047
 • Strabrechtse Heide 2 N51.4031 E5.6209
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.