Ferme du Latois-Lac du Jaunay

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 02-04-2020

Wat een heerlijke dag gaat het worden. We gaan de GPS-wandeling naar het Lac du Jaunay uitzetten. Het moet er mooi zijn, want het wordt vooral aangeprezen als een recreatiegebied, picknickterrein, visgelegenheid en bovenal een wandelgebied. En we worden beloond! Op het hele traject hebben we zoveel foto’s gemaakt, dat het geheugen vol raakte. Met vele uitzichtpunten, de doorkijkjes, de trapjes, weer een mooi uitzicht, een bron, een botanisch wandelpad, een stuwdam, en overal de spiegeling van het water.

Nee, het wordt niet saai op deze wandeling. Het is niet zomaar een simpele wandeling rond een plas, maar een met veel variatie. We wilden zo graag wat meer GPS-items inbrengen, want het is hoofdzakelijk het pad rond het meer volgen, en daarvoor heb je geen GPS nodig. Daarom zijn we een paar afwijkende paadjes gaan volgen. En dat hebben we geweten! Het kostte bijna een uur extra. Ben je eenmaal aangeland binnen de sterk begroeide omheining van een weiland of een akker, dan kun je daar niet meer uitkomen. Het is zoeken naar een uitgang, speuren naar een weg of over de omgeploegde akker banjeren naar een vermeend gat in de omheining. Een vluchtend ree springt er zo overheen. Wij wagen ons daar niet aan. Daarom besparen we jullie, wandelaars, deze zoektochten en vermoeiende avonturen. Blijf gewoon de route volgen en geniet van de schoonheid onderweg. Bij het tweede gedeelte hebben we de GPS zeker nodig. En eigenlijk vinden we dat nog het mooiste.

We maken deze wandeling tijdens een voorjaarsvakantie op het park van RCN La Ferme du Latois. Daarvan is de wandeling oorspronkelijk ook uitgezet. Nu starten we echter op de Parkeerplaats bij Châteaulong. Vanaf de parkeerplaats gaan we richting west, steken de verharde weg over en over de picknickplaats dalen we af naar het meer. We gaan naar rechts zo dicht mogelijk langs het meer. Na het passeren van de bron en het pannenkoekenrestaurant met terras, kunnen we gaan pauzeren bij La Ferme du Latois. Daarna langs het meer verder en na het natuurpad wordt het stijgen en dalen, over trappen en rotsen tot we bij de stuwdam komen. Aan de overkant staat uitgelegd wat er allemaal gebeurt met het water voordat we het kunnen drinken. We vervolgen langs de oever en genieten van telkens een andere kijk op het water. Bij het tweede bruggetje adviseren we om rechtdoor te gaan en een ommetje te maken, omdat het daar zo mooi is. Dan komen we bij een dam. Over de dam kun je inkorten tot 14 km. Maar wij gaan door, omhoog (maar men kan ook langs het meer vervolgen) en maken een extra lus om het  tweede deel van het meer. Zelden hebben we zoveel variatie in groen en planten gezien. Voorbij de prachtige brug – oh, wat is het hier mooi, ongerept – gaan we omhoog over de verharde weg en na enkele boerderijen, dalen we weer af naar het meer door een holle weg. Over een brede weg gaan we langs het water terug nar de parkeerplaats.


Kenmerken
Startpunt: Coex
Startlocatie: Vendee , Frankrijk
Coördinaten N46.664246 E-1.754663
Afstanden: 18, 14, 12, 8, 7 km
Type: Bos, Meer
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij sportvelden
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 18 km bij Latoi-Lac Jaunay in Frankrijk.
Lengte: 18 km. Kan ingekort worden tot 12 km. Starten bij het park van RCN kan ook en dan worden de tracks 14, 8 en 7 km.
De weg bestaat uit een goed aangegeven en onderhouden pad. Er zitten enkele klimmetjes in - vooral in het begin en rond het tweede deel. Daar kan na flinke regen een watergeul ontstaan en is er een alternatief naar het erlangs gelegen weggetje mogelijk. Ook kun je er fietsers tegenkomen. Het pad is zeker niet geschikt voor rolstoel en scootmobiel.
De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd. Maar we adviseren vanaf Chateaulong naar het meer te gaan richting west.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint bij de parkeerplaats. Er liggen er twee. Verlaat het park richting west en steek de verharde weg over richting Lac du Jaunay en daal over de picknickplaats af naar het meer.

Maar geniet eerst van het fabuleuze uitzicht bij de boerderij met de kar en de statige boom!

Bij het meer zien we weer een bordje met Le Pré, maar nu op een zwart naambordje. We zien rechts nog een mooie bron, mooi aangelegd, en komen dan uit bij een terrasje annex crèperie. We weerstaan de verleiding….

Maar voordat we zover zijn, valt de gele boterbloem op.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAkkerboterbloem N46 40.366 W1 46.182
De Ranunculus (ranonkelfamilie) kent wel 400 soorten. De akkerboterbloem (Ranunculus arvensis) is er een van. Is in Nederland zeer zeldzaam en beschermd. Hier groeit en bloeit die overvloedig op de vochtige kalkhoudende zandige klei en wordt wel 60 cm hoog. De plant bloeit in mei en julie met gele bloemen.

Alle ranonkelsoorten zijn giftig voor het vee. Omdat ze zo vies smaken, laten de koeien ze staan. De giftige stoffen (vooral protoanemonine) worden afgebroken wanneer de plant gedroogd wordt, waardoor hooi met gedroogde boterbloemen ertussen wel veilig is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPlaatsnaambordjes N46 40.222 W1 46.245
Bij de kruising zien we op de wegwijzerborden Le Pré staan in zwarte letters op een wit bord. Maar op de plaats van bestemming bij het meer zien we Le Pré staan op een zwart bord. Eenvoudig en duidelijk.

Zoals overal in deze omgeving is de bermbegroeiing zeer weelderig. We beschrijven af en toe enkele soorten, die we onderweg zien. Verder passeren we een ezelboerderij.
 

Zuring N46 40.193 W1 46.196
We zien een heel veld vol…. Rumex kent vele soorten. Het bloeit met rode bloemdekbladen en wordt tot 1m hoog. Al in de oudheid gebruikten Egyptenaren en Romeinen het als tafelkruid. De zuringzure kali smaakt naar citroen en bevat veel vitamine C.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEr zijn vele gerechten bekend met zuring, zoals salades, als spinazie of in heldere soepen, vooral tegen vette maaltijden. Zuringpap met krenten en rozijnen zijn zelfs een delicatesse.

Zuring groeit in het wild langs slootkanten, als bermplant en op vochtige tot natte plekken in de natuur. Zuring kan zelf geteeld worden op een vochtige grond.

De Spaanse zuring (rumex scutatus) is de lekkerste variant. Als gedroogde plant wordt zuring ook gebruikt in (droog)boeketten.

Ezels N46 39.925 W1 46.070
We zien hier veel ezels. Van oudsher de werkezel in dit gebied. De typische ezel uit de Marais heeft lange haren onder zijn buik.

De ezel is een mak en tam dier en wordt bij de ferme gebruikt om rondritjes te maken. Een ezel kan tot 40 kg last dragen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet is ook mogelijk om een ezel te kruisen met een paard. Het moederdier bepaalt dan wat het resultaat wordt.

Een ezelin met een hengst baart een muilezel en de kruising tussen een merrie met een ezel brengt een muildier voor.

Er zijn ook spreekwoorden over ezels, zoals: Een kalf wordt een koe, maar een ezel blijft een ezel. Iets positiever: een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. (Maar, om niet op een ezel te lijken, stoot een mens zich wel twee keer aan dezelfde steen….).

En dan zijn we afgedaald tot aan het meer. We gaan rechtsaf bij het bordje Le Pré, en volgen dan eerst een stukje van het Botanische Pad, waar beschrijvingen van de meest voorkomende bomen en struiken worden gegeven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOns valt de mispel en ajonc (gaspeldoorn) op.

Mispel N46 39.665 W1 46.187
“Zo rot als een mispel” Hoe komt men aan die uitdrukking? De mispel is een vruchtdragende struik. De vrucht is vers van de boom niet te eten, maar door die te laten rotten, wordt deze zacht en is dan pas eetbaar. Dan voelt ze aan als een vijg of dadel.

Gaspeldoorn (Ajonc) N46 39.712 W1 46.372
We denken eerst dat het uitgebloeide brem is, maar als we verder kijken en voelen – pas op! – blijken er scherpe doornen aan de plant te zitten. Er komt en mooie gele bloem en heeft daardoor ook wel iets weg van een gele bremstruik. De struik kan hier verscheidene keren per jaar bloeien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe gaspeldoorn (Ulex europaeus), hier ajonc genoemd, is een giftige struik uit de vlinderbloemen familie (Leguminosae). De gaspeldoorn staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen, maar komt hier heel veel voor. Het is een gedoornde, groenblijvende struik die plaatselijk voorkomt op zandgrond, heide of in de duinen.

Bijen komen veel af op de goudgele, geurende bloemen. Bij aanraking schieten de bloemen stuifmeel af op het bezoekende insect. Rechtop groeiend kan de gaspeldoorn een hoogte bereiken van drie meter, maar de struik blijft op onbeschutte of begraasde plaatsen een stuk lager.

De bladeren zijn gereduceerd tot groene, naaldvormige doorns van 1,5-2,5 cm lang. Ze zijn diepgegroefd en stijf. Jonge bladeren zijn drietallig en in dat stadium nog zacht en voor dieren eetbaar. De vlindervormige bloemen zijn goudgeel en hebben een lengte van ongeveer 1,5 cm. Ze zijn bevestigd aan korte, fluwelige stelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe gaspeldoorn draagt zwarte peulen die 1-2 cm lang worden. Ze zijn behaard. Bij rijpheid barst de peul open zodat de zaden vrijkomen. Deze zaden zijn giftig. Hierin zit het gif cytisine.

Na enig klimmen en klauteren en weer omlaag en omhoog komen we uit op de dam van het stuwmeer. Onderweg hebben we boven het meer al een gebouw zien staan en in de verte daarachter een watertoren.

Lac du Jaunay N46 39.521 W1 47.090
Het meer is aangelegd als reservoir voor drinkwater. Bij de dam staat dan ook de waterfabriek, die 40 000 m3 water per dag behandelt. De dam is in 1978 aangelegd. Het meer heeft een oppervalk van 115 ha en heeft een voorraad van 3.700.000 m3. Het heeft een lengte van 6,5 km en vanaf de dam tot de dijk is 3,3km. De grootste breedte is 280 m en de diepte bij de dam is 17 m. Het meer wordt gevoed door een gebied van 148 km2 en voorziet 7000 inwoners van 13 omliggende plaatsen van drinkwater.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet water wordt onder bij de dam afgetapt en naar de fabriek gepompt. Na het filteren en bezinken wordt het water schoongemaakt en ontdaan van verontreinigingen.

Na een behandeling met chloor, ozon en zuurstof wordt het water opgepompt naar de watertoren. Boven, in de trechtervorm van de toren, wordt 5.000 m3 water opgeslagen. Die zorgt voor een gelijkmatige druk in de leiding naar de huisaansluiting.

Het slib en de verontreinigingen worden gecentrifugeerd, waarna het vervuilde slib wordt afgevoerd en het schone water weer in de rivier wordt geloosd.

We lopen langs het meer verder. Gelukkig gaat het nu minder steil en kunnen we beter doorlopen. We steken bij een camping via de mooie brug over. Maar als we bij een tweede bruggetje links komen, raad ik je aan om toch verder door te lopen, omdat het er zo mooi is.

Onderweg zien we geregeld vissers, zowel hier, als aan de overkant. En zelfs eentje, die met een kajak over het meer peddelt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVissen N46 39.543 W1 46.708
In het meer kan men vissen op karper, snoek, snoekbaars, en brasem. Of het de goede tijd is om te vissen, zien we op onze GPS. Hoofdmenu [Vissen en jagen] Vandaag blijkt dat de beste tijden zijn van 3-5, 9-10, 15,5-17,5, 21,5-22,5 uur.

Enige logica vind ik er nu niet in. En het blijkt dat de vissers er helemaal nog nooit van gehoord hebben. Ze vissen als ze er zelf tijd voor hebben, en dat is niet afhankelijk van de vis… Maar?

Ik heb het toch maar eens uitgezocht. De beste tijd om te vissen medio 2009 is 7 tot 9 uur na de opkomst van de Nieuwe Maan of de Volle Maan. De slechtste dagen zijn 4, 5 en 6 dagen na de Volle Maan. Een lijst ligt bij de receptie.

Omdat de opkomst van de maan plaatsgebonden is, is de beste tijd overal anders. En volgend jaar is het weer net iets anders….

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGewone Berenklauw N46 39.422 W1 45.317
De gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) behoort tot de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant heet zo omdat het blad lijkt op de afdruk van een berenpoot. De gewone berenklauw wordt 100 tot 150 cm hoog en komt vooral voor op stikstofrijke, vochtige grond zowel in de volle zon als in halfschaduw. De plant groeit op grasland, bosschages, in bossen en in onkruidvegetaties.

De plant is ruw behaard en heeft drievoudig gevinde tot vinspletige bladeren. De stengel is kantig en gegroefd. De berenklauw bloeit van juli tot oktober met witte bloemen in veelstralige schermen. Het onderstandige vruchtbeginsel is tweehokkig met twee stijlen. De stijlen hebben een kussentje aan de voet. De gevleugelde vrucht is een tweedelige splitvrucht met eenzadige deelvruchtjes. De plant is giftig en bevat etherische olie met furocoumarinen, die onder invloed van licht op de huid ontstekingen kan veroorzaken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe jonge plant is nog niet giftig. De 15-20 cm lange, jonge stengels kunnen gegeten worden en smaken naar een combinatie van zoete komkommer, kokosnoot en mandarijntjes. De stengels moeten geplukt worden voordat het blad zich gaat ontvouwen. Oudere stengels kunnen geschild gegeten worden. Bij het schillen moet dan wel handschoenen gedragen worden om huidirritatie te voorkomen.

Daarna gaan we tot bij de dijk. Overal langs het meer zien we uitgebreide picknickplaatsen. Een geliefde bezigheid van de Fransen, die dan ook volledig uitgerust met de mand vol met wijn en spijzen een hele middag vertier hebben aan de rand van het water. Een voorbeeld om eens te volgen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZij, die 14 km voldoende vinden gaan over de dijk terug, over de verharde weg omhoog tot voorbij de boerderij en daar bij de parkeerplaats links naar beneden. Voor een schitterend uitzicht!!!

Wij steken echter vóór de dijk de weg over en pakken het tweede deel van het meer, waar we langs een prachtig moerassig gebied lopen. 6km extra. Door het mooie gehuchtje La Baudière verder.

Maar nu eerst weer omhoog….
Het bovenmeer is - zeker tegen het einde wordt het met een klein dammetje kunstmatig moerassig gehouden en heeft daardoor een bijzondere flora en fauna.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAvond en nachtleven N46 40.001 W1 43.842
Is het donker dan komt er ander leven rond het meer. Zoals de otter, die overdag in zijn hol leeft of in de struiken. Hij voed zich vooral met vis. Of de Genette, die geïmporteerd is uit Afrika om knaagdieren te bestrijden. Komt vooral in het westen van Frankrijk voor.

Het dier is te herkenen aan de grijs0roze vacht met donkerbruine stippen. Overdag verblijft ie in zijn boomhol en leeft vooral van kleine dieren, maar eet ook vegetarisch. En dan de boomkikker. Hij wordt maar 5 cm lang, maar zijn geluid draagt wel 500m ver. Is helemaal vegetarisch, maar zelf ook dikwijls de prooi voor reigers en andere dieren.

De vleermuizen komen als het donker is uit hun boomhol en kunnen in grote getale rondvliegen en jagen. De groene sprinkhaan is nauwelijks te zien overdag, vanwege de goede schutskleur. Gaat er in de nacht op uit en laat zich dan snerpend geluid horen door met de vleugel langs elkaar te wrijven.

Na de brug kunnen we pauzeren voor een picknick. Een stukje naar links….

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEven rusten…. N46 40.107 W1 43.9708
We nemen ruim de tijd voor de pauze. Is de rustregel niet drie op één? Drie uur lopen – één uur rusten – en weer fit voor drie uur verder? Bij voetbal is het drie kwartier actie – één kwartier rust en elke dag recupereren we nog meer: op 16 actieve uren, slapen we acht uur om alles te verwerken….. En ja, ik weet het, na 12 maanden werken, zou je hoeveel vakantie moeten hebben???

Nou ja, het klopt wel, hoor. Na vijf dagen werken, twee dagen rust. Op de 365 werkdagen, hebben we 130 dagen vrij.

Na de brug gaan we omhoog om door een mooie holle weg – maar als het heeft geregend wordt het een watergoot – terug af te dalen naar de rand van het water.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe klimmen bij de lange boerderij Châteaulong omhoog om van het werkelijk fantastische uitzicht te genieten.

Margriet N46 39.960 W1 45.013
Leucanthemum is een geslacht van ongeveer 70 soorten bloeiende planten uit de composietenfamilie (Asteraceae). De botanische naam Leucanthemum is afgeleid van de Oud-Griekse woorden leukos = "wit" en anthemon = "bloem".

Het geslacht bevat overblijvende, soms eenjarige planten die in hoogte variëren van 5-100 cm. Het geslacht werd afgesplitst van het geslacht Chrysanthemum, omdat de bloemen niet aromatisch zijn en op de bladeren de grijs-witte haren ontbreken. De kruidachtige, snel groeiende stengel in meestal onvertakt en ontspringt uit een kruipende wortelstok.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe bladeren zijn afwisselend geplaatst. De bladranden zijn enkel of dubbel getand. De meeste soorten worden als onkruid beschouwd. Sommige soorten zijn decoratief en hebben aanleiding gegeven tot vele cultivars voor snijbloemen als ‘Aglaia’, ‘Esther Read’, ‘Wirral Pride’, ‘Wirral Supreme’, ‘Tinkerbell’ en ‘Snow Lady’.

Hier, maar ook In België en Nederland, komt in het wild alleen de gewone margriet (Leucanthemum vulgare) voor. Bron: wikipedia.

En zo keren we terug na een heerlijke wandeling. Het is mooi in de lente, maar elk seizoen zal de weelderige begroeiing omtoveren tot een kleurspektakel van de natuur.

Vriendelijke groeten
Arnold en Leonoor Mei 2009

Startpunt

  • Parkeerplaats Châteaulong N46 39.855 W1 45.280 richting west
  • A925 18km Latoi-LacJaunay complet
  • A927 12km Latoi-LacJaunay – barrage
  • A926 14km Lac du Jaunay - complet
  • A928 8km Lac du Jaunay barrage
  • A929 7km Lac du Jaunay - haut

Geraadpleegde websites:

Points of Interest (POI’s)

  • Akkerboterbloem N46 40.366 W1 46.182
  • Plaatsnaambordjes N46 40.222 W1 46.245
  • Zuring N46 40.193 W1 46.196
  • Ezels N46 39.925 W1 46.070
  • Mispel N46 39.665 W1 46.187
  • Gaspeldoorn (Ajonc) N46 39.712 W1 46.372
  • Lac du Jaunay N46 39.521 W1 47.090
  • Vissen N46 39.543 W1 46.708
  • Gewone Berenklauw N46 39.422 W1 45.317
  • Avond en nachtleven N46 40.001 W1 43.842
  • Even rusten…. N46 40.107 W1 43.970Margriet N46 39.960 W1 45.013
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.