Coex-Apremont

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 02-04-2020

We hebben een tochtje gemaakt op de fiets van La Ferme du Latois, het vakantiepark van RCN ( www.RCN.nl ) om Coëx heen naar Apremont en terug. In Apremont maken we een rondwandeling van 2 km door het dorpje en brengen we een bezoek aan het kasteel.

Dat is goed te doen met de fiets, maar ook als dagwandeling is het mooi. Het gaat ons echter niet zozeer over hetgeen je onderweg met de fiets tegenkomt, maar vooral het plaatsje Apremont. Zo schilderachtig, dat vele taferelen daadwerkelijk geschilderd zijn - en natuurlijk gefotografeerd - van het kasteel tot en met de kerk en de pittoreske straatjes. Zelfs de foto's geven een indruk van de aquarel. De langere beschrijving geeft alleen de vertaling van de tekst bij de borden.

In het dorpje kun je heel goed pauzeren en hebben we echt genoten van de gastvrouw, die heel charmant met al haar gasten een persoonlijk contact wist aan te leggen. Een bijzondere tocht.

Deze wandeling hebben we gemaakt tijdens een voorjaarsvakantie bij RCN park La Ferme du Latois, nabij Coëx in de Vendé. http://www.rcn.nl/
Op het park heeft men GPS-en beschikbaar. Om het GPS-wandelen eens te proberen, maar voor ook op de fiets.


Kenmerken
Startpunt: Coex
Startlocatie: Vendee , Frankrijk
Coördinaten N46.676800 E-1.769569
Afstanden: 2 km
Type: Cultuur, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij sportvelden
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 2 km bij Apremont in Frankrijk
Lengte: 27 km. Fietstocht. Kan ook gewandeld worden.
De weg bestaat uit goed onderhouden brede zandwegen, die vettig kunnen zijn na een fikse regenbui. Langs het meer een smal fietspaadje. Er zitten enkele venijniger klimmetjes tussen, maar ze zijn - gelukkig - nooit erg lang. Pas op met sterke afdalingen op de zandweggetjes. De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd.

We pauzeren bij Restaurant-Cräperie in het dorp.
Er zijn geen verkorte versies van deze wandeling beschikbaar.
Ook is geen WPT en RTE file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet dorp Aprémont valt op door de torens van het kasteel en de toren van de kerk. Daartussen liggen enkele mooie steegjes, een rivier met brug en wasplaats en, stroomopwaarts, een stuwdam met een stuwmeertje voor de drinkwatervoorziening.

De schilder ………… heeft een aantal aquarellen gemaakt van de mooiste taferelen. Met begeleidende tekst. Die tekst bieden we in vertaling aan, evenals de route op GPS.

Het is echter verstandig om de route ook op te halen bij de VVV, want na de wandeling kun je daarmee gratis een bezoek brengen aan het kasteel.

Let nog even op de openingstijden, want in de middag is het kasteel gesloten. Een unieke kans om heerlijk te genieten van een Franse lunch.

Deze wandeling hebben we gemaakt tijdens een voorjaarsvakantie bij RCN park La Ferme du Latois, nabij Coëx in de Vendé. http://www.rcn.nl. Op het park heeft men GPS-en beschikbaar. Om het GPS-wandelen eens te proberen, maar voor ook op de fiets.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet kasteel N46 44.998 W1 44.462
Het kasteel is gebouwd op de plaats van een eerste fort door Phillippe Chabot van Brion.

Het renaissance kasteel was gebouwd rond een hoofdgebouw van drie etages, dat de twee torens verbindt en dat in 1733 is vernietigd. Men had toegang tot de torens via trappen vanuit het hoofdgebouw.

 


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS1. Het Kasteel van Apremont
N46 44.998 W1 44.462

Op deze plaats van het voormalige fort, waarvan de ingang nog steeds bestaat, bouwde Phillippe Chabot van Brion in 1534 het prachtige kasteel dat uitziet over het dal van de Vie.

Het hoofdgebouw werd in 1743 vernietigd, maar enkele interessante delen zijn overgebleven van het originele 16e eeuwse kasteel.

We zien de twee majestueuze torens, de kapel en een zeer unieke gewelfde passage, die uitgehakt is in de rotsen en ruiters direct toegang gaf tot het zuidelijk terras.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS2. De Straat van Phillippe Chabot
N46 44.959 W1 44.444

Dit is een van de oudste straten in Apremont. Ze loopt langs de rots, die de oostkant van het kasteel begrensd.

Je kunt er ook een put zien en enkele trappen, die leiden naar de deur van een sluippoort, die een discrete toegang gaf tot het kasteel.

 

 


3GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS. De Publieke Wasplaats N46 44.874 W1 44.473
De wasplaats is gelegen aan de rivier de Vie en werd tot 1960 gebruikt door de wasvrouwen. Het was inderdaad een beroep voor sommige vrouwen. Je kunt nog steeds de oven zien, waar het waswater in de baden werd verwarmd en het schoorsteenkanaal.

Als het water in de rivier stijgt, kan het tot aan het dak van het washuis reiken.

 

 

 

 

 


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS4. De Koningsweg N46 44.841 W1 44.521
De straat is vernoemd naar Lodewijk de XIIIe, die twee nachten doorbracht in het Kasteel van Apremont op 17 en 18 april 1622 nadat de Protestantse troepen waren verlagen bij Soubise op het eiland van Riez.

De straat is afgezet met een goot, die uit de rotsen is uitgehakt. Boven aan de straat kun je ook nog twee privé woningen zien uit de 17e eeuw.

 

 

 


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS5. De drinkplaats en de brug
N46 44.857 W1 44.483

Het is hier waar de paarden en de kuddes konden drinken in de rivier.

De huidige brug vervangt de oude brug, die in 1909 was verwoest door overstromingen.

 

 

 

 


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS6. De ronde weg & het Plein van St Maarten N46 44.887 W1 44.454
Ze kunnen worden bereikt over de in de rots uitgehakte treden van de trap. De ronde weg biedt een mooi uitzicht op de stuwdam. Het plein van Sint Maarten ligt precies onder aan het portiek van de kerk, die toegewijd is aan Sint Maarten van Tours.

Langs de muur, vlakbij de oude waterpomp kun je nog steeds de steen zien waarop de dorpsomroeper stond om zijn publicaties om te roepen

 

 

 

 


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS7. De Kerk N46 44.890 W1 44.423
Deze kerk is in 1902 gebouwd om de oudere 15e eeuwse kerk te vervangen Die in slechte staat verkeerde en te klein was geworden

Rechts van de kerk kun je een ogivaaldeur zien, die stamt uit de oude kerk.

Het hosannakruis was al bekend uit de Rouleau d’ Apremont, een originele kaart uit 1542 van de rivier en het gebied tussen Apremont en St. Gilles. Het dankt zijn naam aan de hymne “Hosanna”, die gezongen werd tijdens de processie van Palmzondag.

 

 

 


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZo brengen we ook nog een bezoek aan de kerk van Sint Maarten, waar we twee schilderijen zien van de oude en de nieuwe kerk.

Daarna gaan we een klim naar boven maken, en wel zo, dat we een mooi overzicht hebben van het kasteel en de kerk.

En vanaf het kasteel krijgen we nog een geweldig uitzicht over de rivier en het dorp.
Alles bij elkaar niet groot, maar heel idyllisch.

En zo zijn we terug bij de VVV. Vandaar kunnen we een ronde maken in het kasteel en de paardengang zelf bekijken.

Vriendelijke groeten
Arnold en Leonoor Mei 2009


Startpunt fietstocht

 • Receptie La Ferme du Latois N46 40.608 W1 46.174 richting Noord°
 • A931 27km Fiets/wandeltocht Apremont
 • Startpunt wandeling Apremont
 • VVV N46 45.003 W1 44.444 richting Zuid°
 • A930 2km Aprémont

Geraadpleegde documentatie:

 • KAART VVV EN INFORMATIEPANELEN IN DE PLAATS APREMONT

POI's

 • 1 N46.7499 E-1.7410
 • 2 N46.7493 E-1.7407
 • 3 N46.7479 E-1.7412
 • 4 N46.7473 E-1.7420
 • 5 N46.7476 E-1.7413
 • 6 N46.7481 E-1.7409
 • 7 N46.7481 E-1.7403
 • PAUZE N46.7485 E-1.7407
 • Start/Finish/Parkeren N46.6767 E-1.7695
 • VVV Apremont START wandeling N46.7500 E-1.7407
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.