Asten Dennendijkse Bossen

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 02-04-2020

Even ten oosten van Asten ligt een mooi bos. Niet groot, maar voor een wandeling goed verzorgd, mooie variatie in groen en met een ruim achterland is het er prachtig om te wandelen.

Probleem is het startpunt: omdat er geen passende horecagelegenheid is, wordt het picknicken. En dat kan alleen in het bos – daarbuiten staan geen banken. Dus starten we bij Restaurant De Buizerd (open na 17:00 uur) aan de N279.

Na een ruim open landbouwgebied gaat de route langs de Astense Aa – tenminste als het droog is, want bij nat weer zorgt de begroeiing voor natte broekspijpen. Maar het is er mooi. Heel mooi. Veel groen. Veel bloeiende planten in de berm. Heel gevarieerd.

Dan gaan we via karrensporen naar het bos en passeren we de Bleeken: een bijzonder ommetje langs enkele waterpartijen in hoog opgegroeid groen. Het bos is prachtig! Vele boomsoorten, ruime paden en vooral schaduw. Buiten wordt het boven de 30 graden, dus we zijn al om 9 uur aan het lopen, maar de hitte van de brandende zon in het open terrein breekt ons toch nog op….

Een gewone mooie wandeling!


Kenmerken
Startpunt: Asten-Heusden
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.369164 E5.824544
Afstanden: 17, 15, 11, 7 km
Type: Akker, Bos
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Alleen picknicktafels
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km bij Asten.
Lengte: 17 km met afgeleide tracks naar 15, 11, 7 en 12 km.
De dreven in het bos zijn voor de wandelaar goed begaanbaar, niet modderig of nat, soms erg rul. Er is ook veel verharde weg in de open vlakte. Alleen het laarzenpad langs de Astense Aa kan nat en flink begroeid zijn. Voor een scootmobiel is een alternatief track uitgezet.
Honden in het bos aan de lijn.
Er zijn onderweg slechts enkele bankjes, hoofdzakelijk rond het ven en in het bos
Starten op andere locaties kan goed.
Alle routes kunnen in omgekeerde richting worden gevolgd.
Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSTART N51 32.004 E5 28.355
Wij starten langs de N279 bij restaurant De Buizerd. De parkeerplaats is privé – de poorten zijn gesloten – maar langs de weg gaat prima. Overigens kun je van hieruit ook heel goed naar de ‘achterkant’ van het natuurgebied “De Groote Peel”; zie onze andere wandelingen.

We starten hier, omdat we halverwege willen picknicken in het bos. Vind je dat geen must, dan kun je ook in het bos parkeren bij Alternatief 1. De verdeling open terrein/bos wordt er mooier door.

Zo! Nu op weg. Het is nog vroeg en heiig. Het belooft een mooie dag te worden. Eerst langs het Orthodoxe Klooster.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOrthodox klooster N51 22.543 E5 49.468
In de Peel, in een verbouwde boerderij op de Gruttoweg, is een klein klooster, een kleine leefgemeenschap van orthodoxe zusters.

Wat willen we? Waar zijn we mee bezig? Hoe leven we?

We hebben ons buiten de maatschappij geplaatst en leiden een heel apart leven. Natuurlijk is er op het eerste gezicht een alledaags leven, een leven van slapen en opstaan, eten en drinken, wassen en strijken, schoonmaken, boodschappen doen en in de tuin werken.

Het alledaagse leven is hier zo bijzonder omdat het diepte, kleur en betekenis krijgt door de oud-christelijke tradities, en vooral door de tradities van het orthodoxe kloosterleven. We leven alleen, dat wil zeggen ongehuwd, en tot op zekere hoogte is ook ieder van ons alleen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMonnik, in het Grieks monachos, betekent "alleen". We zijn alleen met God, en toch ook samen, met elkaar en met alle mensen verbonden.

Als klein groepje hier in de Peel, lijken we geïsoleerd, maar in feite leven we sterk verbonden met andere orthodoxe kloosters hier en in het buitenland, en ook met al de monniken en monialen die door de eeuwen heen volgens dezelfde idealen hebben geleefd.

Lees verder op de website van het Orthodox klooster in de Peel.

Grote akkers. Met aardappelen. Een perceel kleine coniferen is overwoekerd door kamille. Iets om thee van te zetten. De maïs, die zal nog wel hoger worden en het weidse uitzicht kunnen belemmeren. Maar nu niet. We kijken uit over dit open land.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAardappel N51 22.422 E5 49.468
De aardappel (Solanum tuberosum) is een ondergronds opgebouwde zetmeelvoorraad. De knollen groeien aan ondergrondse stengels, de stolonen.

De aardappel is in veel westerse landen het basisvoedsel en is, zoals rijst, pasta en brood een belangrijke bron van koolhydraten. De plant behoort tot de nachtschadefamilie en de groene delen van de plant zijn dus giftig, vanwege de alkaloïden. De bessen aan de plant zijn bijzonder giftig, evenals aan licht blootgestelde aardappels, nadat die groen gekleurd zijn.

De aardappel is door de Spanjaarden uit Peru of Chili – daar heette die “chunu” - naar Europa gebracht rond 1536.

De kloosters zorgden voor de verspreiding. De boeren dachten dat de giftige stengels ongezond zouden zijn, waardoor pas begin 18e eeuw pas verbouwd werd.
Kornelis Lieuwes de Vries teelde de aardappel en gaf vele rassen namen van zijn kinderen of kinderen uit zijn klas – hij was ook meester in Friesland.

Zijn bekendste leerling is Bintje Jansma; in 1888 geboren en op 88-jarige leeftijd gestorven in Franeker. Naar haar is het bintje vernoemd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKamille N51 22.717 E5 50.047
Echte Kamille wordt op grote schaal geteeld in Hongarije en Oost-Europa. Hij groeit over heel Europa in het wild. De plant wordt gevonden in volle weide en korenvelden, aan wegkanten, op zonnige heuvels en op puinplaatsen.

De plant bloeit vanaf mei tot augustus met aan de toppen bloemen met gele hartjes en witte kroonblaadjes die op het einde van de bloeitijd naar onder buigen. De bloemen hebben een honingachtig zeer welriekend geur.

Echte Kamille heeft gladde, rechtopstaande bleekgroene dunne stengels en wordt 25 tot 40 cm hoog. De bladeren, met smalle lijnvormige slippen, staan trapsgewijs over de lengte van de zeer vertakte stengels. De plant is éénjarig en heeft generfde zaadjes.

Echte kamille is van het geslacht Matricaria, de naam Matricaria stamt uit het Latijns (matrix betekent baarmoeder) en komt van de vroegere toepassing bij een onregelmatige menstruatie. Volgens de Lacnunga, een oud Angelsaksisch geschrift, was kamille een van de negen heilige kruiden die de god Wodan aan de wereld schonk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKamille wordt vrijwel overal gekweekt voor een van de bekendste kruidentheeën.

Echte Kamille is een van die oudste geneeskruiden, hij was reeds in de voorchristelijke tijd bekend en wordt in Middeleeuwse plantenboeken met dezelfde toepassingen als nu beschreven. In Parkinsons kruidenboek uit 1656 worden kamillebaden aanbevolen ter versterking van gezonde mensen en als pijnbestrijder voor zieken.

De oude Egyptenaren gebruikten al Kamille en nog altijd kweekt men in Egypte veel Kamille voor eigen gebruik en voor de export. In de maag van de mummie van Ramses II werd kamillestuifmeel gevonden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Egyptenaren droegen kamille op aan de zon en vereerden dit kruid boven alle andere vanwege zijn geneeskrachtige kwaliteiten. Griekse artsen schreven kamille toen voor bij koorts en vrouwenziekten. Kamillethee is de ons meest bekende geneeskundige toepassing.

Als we bij de grote kas komen kunnen we naar rechts om linksom een lus langs de Astense Aa te lopen.

Het wordt aangegeven als een laarzenpad en het volgen van dit deel van de track is afhankelijk van de begroeiing – kan hoog zijn, het weer – het kan ook na regen nog erg nat zijn, en kleding – heb je gamaschen, hoge schoenen of kun je tegen natte broekspijpen? – het is een mooi stukje.

Wil je dat risico vermijden, ga dan voorbij de kas naar links om even verder aan te sluiten op het track richting links.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Astense Aa N51 23.475 E5 50.496
De Astense Aa, 21 km lang, is tussen 1960 en ‘70 vrijwel geheel gekanaliseerd. De bron ligt in het peelgebied ten noorden van Meijel en de rivier mondt uit in de Aa nabij Oostappen. Gelukkig heeft Het Brabants Landschap aan de overkant van de snelweg in een klein gebied de oorspronkelijke loop kunnen behouden. Over enkele kilometers meandert de rivier als vroeger, maar door de bemesting van het landbouwgebied erom heen is de begroeiing wel erg weelderig.

Met eik en els, maar ook vlier, den en wilg is het bos dicht gegroeid. In dit beekdal leven de Bosbeekjuffer, de Weidebeekjuffer en de Beekschaatsenrijder. Daarnaast huizen er acht soorten Vleermuizen en er zijn grote aantallen Glimwormen, waarvan de larven leven van huisjesslakken. Van de ruim 400 km die het beekstelsel van de Aa meet, volgt nog maar ongeveer 10 km zijn oorspronkelijke bedding.

Dit deel van de Aa zal de komende tijd onderhanden genomen worden om het dal breder te maken voor wateropvang en om er een groencorridor van te maken, voor de waterfauna, zoals kikkers, padden die in elzenbosranden kunnen gaan leven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoorbij de Astense Aa horen en zien we de snelweg A67.

Autosnelweg A67, E34, de voormalige E-3 N51 23.940 E5 49.965
De snelweg die we zien en horen is de Europese weg E34 met een lengte van 489km tussen Knokke-Heist in België en Bad Oeyenhausen bij Detmold in Duitsland, waar de weg overgaat in de E30 (Amsterdam – Berlijn). Door UN-ECE is de route vastgelegd als: Zeebrugge - Antwerpen - Eindhoven - Venlo - Oberhausen - Dortmund - Bad Oeynhausen.

In België heet de snelweg A21, in Nederland A67, in Duitsland A40.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOorspronkelijk is deze snelweg aangelegd als Europese Snelweg E3 tussen Lissabon en Stockholm. In 1975 kwam het tot een ingrijpende verandering in de nummering. Hierbij werd een rooster over de kaart van Europa gelegd.

Europese verbindingen van oost naar west kregen een even nummer en wegen van noord naar zuid een oneven nummer.

De naam E3 werd toen gegeven aan de verbinding Cherbourg-La Rochelle in Frankrijk. In Eersel herinnert het E3-strand nog aan de oude benaming.

Daarna volgt het bos. In het bos zijn enkele voormalige vennen drooggelegd voor de landbouw. Echter op één plek liggen de Bleeken. Of het met de wasplaats te maken heeft, weet ik niet, maar die naam komt meer voor bij vennen, waarin schapenwol gebleekt werd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGedurende het hele traject in het bos kom je een aantal picknickplaatsen tegen. We maken daar dankbaar gebruik van.

Bij de aansluiting op de verharde weg richting Asten/Liessel liggen ook enkele alternatieve parkeerplaatsen, van waaruit ook gestart kan worden.

Dennendijkse Bossen N51 23.951 E5 48.399
Op schrale, licht golvende zandgronden groeide voorheen slechts heide. De woeste grond werd ooit omgezet in bouwland, weiland en bossen.

Vooral naaldbossen, omdat deze weinig eisen stelden aan de bodem en in relatief korte tijd iets opbrachten.

Aangezien dennenhout geschikt was als mijnhout, zijn hier in de vorige eeuw veel dennenbossen aangeplant. Maar er staan ook sparren. Tijdens een wandeling zult u dan ook vaak in zulke bossen komen, die meestal door een rand van loofbomen omgeven zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe akkers en bossen worden doorsneden door beken en riviertjes, al eeuwen omzoomd door beekdalen en weilanden. Enkele waterplassen en paddenpoelen maken het geheel tot een mooi stukje natuur.

Soms zijn deze plassen door mensenhanden gegraven en op een volstrekt ecologische manier aan de natuur teruggegeven.

Daarna volgt nog de terugtocht over de rechte verharde wegen door de Peel. In de brandende zon bij 30 graden erg zomers. Zal over een half jaar totaal anders zijn.

Een mooie wandeling.

Startpunt

  • A950 17km Asten Dennendijkse Bossen N51 22.150 E5 49.473
  • A951 15km Asten Dennendijkse Bossen N51 23.960 E5 47.564
  • A952 7km Dennendijkse Bossen N51 23.960 E5 47.564
  • A953 11km Asten Heusden N51 22.150 E5 49.473
  • A954 12km Scootmobielroute Asten N51 23.960 E5 47.564

Geraadpleegde websites:

POI’s

  • Orthodox klooster N51 22.543 E5 49.468
  • Aardappel N51 22.422 E5 49.468
  • Kamille N51 22.717 E5 50.047
  • De Astense Aa N51 23.475 E5 50.496
  • Autosnelweg A67, E34, de voormalige E-3 N51 23.940 E5 49.965
  • Dennendijkse Bossen N51 23.951 E5 48.399
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.