Bloesem in Zuid Limburg

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 02-04-2020

Slechts enkele weken in het jaar kun je genieten van de bomen die in bloei staan. Daarvoor kun je naar de Betuwe, maar dat is erg kunstmatig omdat het veelal lage fruitbomen betreft.

Nee, dan Zuid-Limburg, even voorbij Maastricht. Het is soms onwezenlijk, zo mooi! Hoge bomen, die in smetteloos wit afsteken tegen een blauwe hemel. Natuurlijk in de boomgaard, in groepen bijeen, maar ook veelal ‘verwilderd’, zomaar in de wei, tegen de rand van het bos. De vergezichten, vooral in het tweede deel van de wandeling zijn betoverend. Ga er snel naartoe…. Kijk ook eens op www.bloeseminlimburg.nl.

Maar deze wandeling biedt méér. Ook de beuken, eiken en kastanje ontluiken in dit zonnige voorjaar. Alle variaties van frisgroen trekken de aandacht, spelen met het licht en willen op de foto. Vooral in de Sjoan Grubbe, helemaal in het begin. Dat is zo mooi, dat we onderweg steeds vergelijken….. Nee, de Sjaon Grubbe wint. Het gaat daar niet snel, want het is over en onder de dwarsliggende boomstammen door. Het is droog, nu, en toch glijd ik nog uit – hoe vervaarlijk is deze tocht als de löss veranderd in een glijmiddel.

En dan het pronkstuk van de cultuur, de vuursteenmijn. Zesduizend jaar geleden – echt 6000 jaar geleden – hebben hier onze voorouders in de Prehistorie gegraven naar vuursteen. Een schacht van tien meter naar beneden tot aan een laag vuursteen, en dan horizontaal uithollen tot het op is en dan een volgende schacht…. Tot horizontaal 150 meter diep heeft een onderzoek plaatsgevonden en over dat deel in de berg liggen meer dan 60 holtes - maar het totaal is vele malen groter - uitgegraven met een vuurstenen hak of het gewei van een hert. Dat waren de eerste mijnwerkers. Nu passeren we alleen nog de kunstmatige ingang, die alleen geopend wordt als we een rondleiding wensen – dat wensen we wel, maar daarvoor komen we nog eens terug. Want deze wandeling blijft het hele jaar door een pronkstuk!

Deze wandeling hebben we jaren geleden eens uitgezet en geplaatst op GPStracks als bloesemwandeling. Maar we vinden dat die toch ook thuishoort op onze site. Vandaar dat we zijn teruggegaan en deze wandeling hebben gemaakt. Rob heeft ook een wandeling gemaakt bij Sint Geertruid en is toen de Vuursteenmijn voorbijgelopen. Vandaar dat dit toch nog iets extra biedt.


Kenmerken
Startpunt: Eckelrade
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N50.806420 E5.764016
Afstanden: 19, 17, 13, 10 km
Type: Heuvel, Vergezicht
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Alleen picknicktafels
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 19 km bij St. Geertruid/Eckelrade in Zuid Limburg.
Lengte: 19 km met afgeleide tracks naar 17, 12 en 8 km. De dreven op deze wandeling zijn voor de wandelaar redelijk tot zeer goed begaanbaar, maar als het nat is, is de löss erg glibberig. Vooral in de Sjoane Grubbe is het dan erg lastig wandelen. Zelfs bij droog weer liggen er heel veel bomen dwars over het pad. De routes zijn niet per scootmobiel te volgen.
Honden in aan de lijn.
Er zijn onderweg wel bankjes en een enkele picknickplaatsen. Horeca alleen in de dorpen.

Starten op andere locaties kan zeer goed.
Alle routes kunnen in omgekeerde richting worden gevolgd.
Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSTART N50 48.385 E5 45.841
We parkeren in Eckelrade achter de put aan de Putstraat, omdat het pleintje bij de kerk al vol was.

We gaan richting west-zuidwest beginnen aan een wandeling die we al eens heel lang geleden met de GPS hadden uitgezet – ik wist toen nauwelijks hoe het werkte - en die nu op GPstracks staat als Bloesemwandeling.

Maar intussen hebben we bijgeleerd. We gaan niet zomaar het Savelsbos in, maar via de Sjoan Grubbe. Dit is absoluut niet geschikt voor minderen-ter-been en onmogelijk voor scootmobiel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Sjoan Grubbe N50 47.948 E5 45.437
De Maas heeft door de tijd heen een sleuf uitgesleten door het zachte zandsteen. En of de bodem is gestegen, of de Maas is gedaald, of beide, in elk geval stroomde het regenwater vanaf het hooggelegen Plateau van Margraten door steeds dezelfde sleuf richting Maas en heeft zo een prachtig V-vormige dal dwars op het maasdal uitgeschuurd.

En het lijkt erop alsof dat proces nog steeds gaande is. Bomen ontwortelen en vallen dwars in de vallei. Omdat het er erg vochtig is gedijen er vele planten – één groen tapijt met gele en witte bloemen. De bosanemonen komen nog. Met de zon en het frisse groen van het ontluikend gebladerte is dit met recht een schone groeve: de Sjoan Grubbe. Op sommige plaatsen zijn nog restanten van Romeinse wijnbouw te zien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls voorbereiding op de Vuursteenmijn gaan we aan het einde van het dal nog niet meteen naar links, maar volgen we de roodwitte route naar rechts omhoog. Het is wel een klim, maar gelukkig is het niet erg ver, voordat we het groene hekwerk zien…

We keren over hetzelfde pad terug en gaan dan wel verder door het Savelsbos verder. En let op, we gaan vrij snel weer links van het geijkte pad af naar de mijn.

Henkeput N50 47.838 E5 44.759
De Henkeput ligt ten noorden van de Sjoan Grub op een helling van het plateau. Het is een open trechtervormige kuil, overgaand in een cilindrische schacht, die toegang geeft tot een in mergel uitgegraven koepelvormige ruimte met een vlakke bodem, vanwaar een groot aantal nissen uitgaan.

De Henkeput bestaat uit een trechtervormige kuil, ongeveer 3 meter diep en een bovenwijdte van ongeveer 8 meter, die wordt voortgezet door een cirkelvormige schacht.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe totale diepte is ongeveer 12 meter, en de breedte van de schacht is ruim 1,5 meter. De kamer-vormige ruimte onder de schacht heeft een doorsnede van ongeveer 12 meter.

Op de bodem bevindt zich op een ondergrond van kalksteen een puinkegel bestaande uit löss, brokken mergel en zwarte vuursteen, plantaardig materiaal (deels vergaan) en een opvallende hoeveelheid dierlijke skeletresten. Deze skeletresten zijn ten dele afkomstig van de in de put geworpen kadavers, maar een aanzienlijk deel wordt gevormd door dieren die zelfstandig in de put zijn geraakt, en door de speciale vorm van de grot niet meer konden ontsnappen.

De vorm van de schacht en de haksporen die er te zien zijn (in de schacht en in de koepelvormige ruimte) tonen aan dat deze ruimte door mensenhanden is gemaakt.
Er zijn ook artefarcten uit de Romeinse tijd gevonden. Het is wel duidelijk, dat de put geen relatie heeft met de Vuursteenmijn, die we verderop gaan bezoeken. Maar de manier van winning van de vuursteen lijkt bijzonder veel op deze werkwijze.
Zie ook www.vuursteenmijnen.nl/rijckholt/de-henkeput.html.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVuursteenmijn N50 47.680 E5 44.667
Een historisch unieke plaats! Vanaf 4000 tot 2500 vC heeft men hier gaten gegraven met een vuurstenen hak of hertengewei, tot men een laag vuursteen tegenkwam. Die laag werd op tien meter diepte zo’n 5 meter naar links, rechts, voor en achter uitgegraven en de vuursteen werd naar boven gehaald, een deel van het mergelpuin werd in de overige holtes achtergelaten.

Men ging niet veel verder dan 5 meter. Daarna werd een nieuwe put gemaakt voor de volgende uitgraving. Dikwijls sloten die ondergronds dan op elkaar aan. De vuursteen werd verhandeld.

De gedolven vuursteen was de grondstof voor het vervaardigen van wapens en gebruiksvoorwerpen. De wijze waarop men de vuursteen uit de grond haalde is hierboven beschreven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe naam vuursteen wordt gebruikt voor een groep stenen waarvan in vroegere eeuwen vuur werd geslagen. Door de scherpe breukranden is vuursteen uitermate geschikt om er gebruiksvoorwerpen van de maken met een scherpe snijkant.

Vuursteen wordt ook wel chert, hoornsteen, flint (Engels) of silex (Frans) genoemd. Het is een gesteente dat ontstaat in een afzettingslaag. Overwegend is dat kalk. Het is een concretie van kiezelzuur (mineraalgroep chalcedoon) die onder lang aanhoudende druk onder de grond ontstaat. Het wordt uitsluitend als insluitsel in kalk en krijtbodems gevormd.

In 1881 ontdekte de Belgische archeoloog Marcel De Puydt (1855-1940) in het Savelsbos de vindplaats van de prehistorische vuursteenmijn Ryckholt-St. Geertruid.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe unieke ontsluiting via een horizontale galerij (in plaats van verticale), gegraven dwars door de mijnkamers maakt deze mijnen tot een van de grootste opgravingen van vuursteenmijnen wereldwijd. De vuursteenmijnen van Rijckholt zijn daarom aangemerkt als archeologisch wereldmonument.

We zien bij de vuursteenmijn twee deuren. Een van de dienstruimte voor elektriciteit in de lange gang, en een die als een lange gang dwars door de mijnen gaat. Een bronzen beeld van Ruud Ringers, met in de ene hand een klopsteen en in de andere een vuurstenen hak met daarnaast nog enkele vuursteenafslagen. "Archeologisch monument prehistorische vuursteenmijn Savelsbosch" en iets verder een vuursteenveld.

Rondleidingen in 2009
April 1 en 15 April, 6 en 20 mei, 3 en 17 juni, 1, 8, 15, 22 en 29 Juli, 5, 12, 19, 26 Augustus, 2 en 16 September. Bijeenkomst om 19.00 uur bij de kerk van Ryckholt naast Café-restaurant "Kaffee Riekelt".
Adres: Eetcafé/Pension "Riekelt", Rijksweg 184 te Rijckholt.
De duur van de excursie kan variëren van ongeveer 1,5 uur tot 2,5 uur.
Zie ook https://www.vuursteenmijnen.nl/rijckholt/de-henkeput.html

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGroot Atelier N50 47.673 E5 44.635
Het Grote Atelier is zo genoemd omdat hier ook een werkplaats was voor het bewerken van vuursteen, ligt iets verder. Men maakte er bijlen, speren en messen door het afslaan van splinters van de vuursteenknol. Als je vuursteen heel hard onder een bepaalde hoek tegen elkaar slaat, springen er schilfers af, die vlijmscherp zijn. Of deze kuil nog origineel is? Nee, maar het geeft een indruk hoe het er 5000 jaar geleden moet hebben uitgezien.

Vuursteen werd ook gebruikt om vuur te maken. Ketst men met een vuursteen over een ruw stuk ijzer, dan springen er vonken van het ijzer, die in licht ontvlambare vezels, een zogenaamde tontel of tonteldas, vuur doen vatten. Vuursteen is namelijk harder dan ijzer. Ketst men twee stenen tegen elkaar, dan kan dat ook vonken, maar het is moeilijker omdat de stenen kunnen splijten.

Nu gaan we verder door het Savelsbos. Eindelijk kunnen we vaart maken en echt doorlopen, nakeuvelend over hoe het er zo lang geleden hier moet hebben uitgezien…. Er valt heel wat te veronderstellen. We lopen veelal bovenlangs. Dit is een hellingbos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSavelsbos N50 47.490 E5 44.510
Dit is een typisch hellingbos. Door de tijd heeft de rivier de Maas een dal uitgesleten in dit mergelplateau. De randen zijn daardoor zeer steil. Omdat die niet voor landbouw zijn te gebruiken zijn er bomen geplant en gaan groeien.

Op sommige plaatsen stroomt het bronwater (vooral bij het Bunderbos nabij Bunde) als bronnetjes uit de rotsen.

Dit bos is een natuurreservaat. We zien de zomereik, iep, beuken, esdoorn kastanje en acasia’s. Het blijkt, dat er ook de hermelijn, hazelworm, bunzing en eikelmuis voorkomen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVia het Trappenpad gaan we naar beneden. Het blijkt lastig te zijn om met de GPS het juiste pad te volgen, maar heroriënteren onderaan bij de verharde weg is vrij eenvoudig.

Wij komen op uit op een parkeerplaats, die we meteen aanmerken als alternatieve startplaats.

Vanaf de verharde weg vervolgen we via een hol pad weer omhoog. Alhoewel boeiend, kan dit stukje niet concurreren met de Sjoan Grubbe. Hierna gaan we langs Moerslag en Libeek richting Sint Geertruid. We maken het ons gemakkelijk en nemen de tekst over van de wandeling, die Rob gemaakt heeft.

We genieten onderweg vooral van de bloeiende bomen, die in groepen of solitair stralend wit afsteken tegen het omringende groen. Prachtig!!

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij de kerk passeren we een terras N50 47.745 E5 45.904 , waar we even uitrusten. We ontmoeten er andere GPS-ers, die geocachen.
…… even tijd om het volgende door te nemen.

Sint Geertuid N50 47.737 E5 46.082
Sint Geertruid (Limburgs: Se-Gietere) is een plaats in het zuiden van Nederlands Limburg. Vanaf 1828 tot 1982 was het een zelfstandige gemeente.

De eerste burgemeester van deze gemeente was Otto Roosen, die op de herenhoeve Bruisterbos woonde. Deze heet nu nog Roosenhof.

De dorpskern is in 1987 tot beschermd dorpsgezicht verklaard. Het middeleeuwse stratenpatroon is hier onveranderd gebleven. Sinds de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1982 maakt zij deel uit van de fusiegemeente Margraten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet dorp Sint Geertruid is in de 11e eeuw gesticht vanuit de toenmalige heerlijkheid Breust (thans een buurtschap in de gemeente Eijsden).

Daarom werd Sint Geertruid ook wel Breust op den Berg genoemd. De plaats is vernoemd naar de heilige Gertrudis van Nijvel. Het dorp heeft, samen met zijn buurtschappen en gehuchten circa 1420 inwoners.

Tot 1222 kerkten de inwoners in Breust, wat op een aanzienlijke afstand gelegen was. Ze verzochten de prinsbisschop van Luik, Hugo II van Pierrepont om een eigen parochie te mogen stichten. Dit werd toegestaan en een Romaans kerkje werd gebouwd, waarvoor vuursteenknollen werden toegepast en waarvan de resten nog in de huidige kerk te vinden zijn.

De Sint-Gertrudiskerk is een schilderachtige, uit mergelsteen opgetrokken kerk. De oorsprong van de kerk gaat tot de 11e eeuw terug, en resten van dit Romaanse basiliekje zijn nog te zien in het schip, onder meer in de vorm van overblijfselen van rondboogvenstertjes.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe huidige toren is vroeg 14e eeuws, het schip en het koor zijn meest 15e eeuws. De grafkapel stamt uit de vroege 16e eeuw. In 1619 werd de doopkapel als portaalruimte voor de eigenlijke ingang geplaatst. De met leien beklede kap stamt uit 1700. Toen werden ook de muren van de zijbeuken verhoogd.

In de grafkapel bevindt zich een stucplafond uit 1717 met de alliantiewapens van de Heren van Libeek. Er is een renaissance zijaltaar uit 1644. Dit bevat een schilderij dat de verering van de Madonna voorstelt.

Ook bevat de kerk enkele oude beelden, en wel een gepolychromeerd beeld van Sint-Eligius uit 1589, en de Heilige Johannes de Evangelist uit 1500. Verder een 15e eeuwse Sint-Anna te Drieën; twee beelden van Sint-Gertrudis, uit de 16e en de 17e eeuw; een 16e eeuws kruisbeeld; een drieluik uit 1600 met de geboorte van de Heilige Johannes, Sint-Jacob, en Sint-Catharina. Bron: Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEn dan blijkt, dat er in Sint Geertruid ook nog een miniatuur Limburg Museum is.

Over de weidse vlakte gaan we verder richting Margraten. Het is vrij eenvoudig om van hieruit binnendoor terug te keren naar de startplaats voor de verkorte route. We gaan verder en genieten vooral van het dorp dat helemaal verborgen ligt achter de in witte bloesem gehulde hoge bomen.

Eckelrade N50 48.416 E5 45.979
heeft circa 560 inwoners. Het is een typisch Zuid-Limburgs dorp met vele monumentale boerderijen. Het is een geliefd fietsgebied.

De Katholieke Sint Bartholomeuskerk, van mergel. Oorspronkelijk was het een hulpkerk van de parochie Gronsveld. De typisch Limburgse toren stamt uit de 14e eeuw. Een gedeelte van het gebouw stamt uit 1717.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1845 werd de kerk een zelfstandige parochiekerk. De sacristie en doopkapel zijn toen bijgevoegd en in 1923 kwam nog een uitbreiding met neo-gotische elementen.

In de kerk staat een Robustelly-kerkorgel uit 1775. Afkomstig van het klooster in Hoogkruts. Voormalige zuivelfabriek Sint Barbara uit 1916. Na 1985 een woonhuis.
Diverse oude (en monumentale) boerderijen en huizen.

Bij de kerk staat een beeldje van een meisje met een schooltas met als titel: “Ten dienste van kerk, school en gezin”. Het is een herinnering aan de zusters de la Misericorde, die hier jarenlang vanuit hun klooster het onderwijs verzorgden. Tegen het einde van de wandeling kunnen we de details bekijken.

Bloesem en Fruitbomen N50 47.155 E5 45.893
De hoge bomen – soms wel 20m hoog - helemaal in het wit gehuld zijn kersenbomen. Van oorsprong behoort de kers tot de rozenfamilie en dat is nog te herkennen in de bloesem, die op rozenblaadjes lijken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe kennen ook roze bloemen, die vooral in Japan vereerd worden als symbool voor het korte en vergankelijke leven. We kennen zoete kersen en zure kersen. Deze laatste heet ook wel morel en is in België bekend als kriek.

Daarnaast zien we ook roze appelbomen. Hier in Zuid-Limburg vooral bijzonder als hoogstamboom. Dat is steeds zeldzamer, vanwege de moeilijke manier van oogsten. Daarom zien we vooral nieuwe rassen die op laagstam worden geplukt.

Maar hier staan nog bomen van enkele zeer oude rassen, zoals de Eijsdener Klumpke ( Ysdene Kluumpke) en Gronsvelder Klumpke.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe kunnen heerlijk doorlopen. Na verloop van tijd komen we bij een kruisbeeld aan de kruising met een verharde weg.

Van hieruit kunnen we terug naar Eckelrade, maar ook kunnen we nog een extra lus maken naar de militaire begraafplaats van Margraten. Dat is 5 km extra, of 3 km als we niet naar de begraafplaats gaan. In tijd zal het ruim meer dan een uur extra zijn, omdat de begraafplaats toch wel erg indrukwekkend is.

Militaire begraafplaats Margraten N50 49.082 E5 48.245
Netherlands American Cemetery and Memorial, de officiële naam van dit stukje Amerikaans grondgebied.

Op deze Amerikaanse militaire begraafplaats liggen 8301 mensen begraven. In najaar en winter van 1944 sneuvelden 18 764 militairen tijdens het Ardennen Offensief, veelal Amerikanen, Engelsen Canadezen en Mexicanen. Een deel van de gesneuvelden is gerepatrieerd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe begraafplaats is verdeeld in zestien vakken, die onderling zijn gescheiden door de promenade en graspaden. De toegangsweg leidt naar de trappen van het Ereplein.

Voor het gedenkteken ligt een vijver, waarin het kolossale monument zich spiegelt. Het beheer van de begraafplaats is in handen van de American Battle Monuments Commission, een agentschap van de Amerikaanse overheid.

De dodenakker wordt door de Amerikanen zorgvuldig onderhouden. Vooral het groene kort gemaaide gras en het gebruik van spierwit materiaal (graven, monument, stenen) geeft het een keurig en statig aanzien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe begraafplaats en het gedenkteken - samen een indrukwekkend monument - werden in juli 1960 officieel in gebruik genomen. De plaats wordt druk bezocht door toeristen. Elk jaar op Memorial Day (de laatste maandag in mei) worden de doden herdacht.

We gaan nu terug. Langs indrukwekkende bomen komen we uiteindelijk weer terug in Eckelrade. We kijken nog even naar het schoolmeisje en hopen, dat de bloesem niet te snel zal verregenen…

Er kondigen zich al enkele zware buien aan. Daarom is het zo belangrijk om deze wandeling te maken als de tijd er rijp voor is en niet uit te stellen.

Inmiddels heb ik ook gehoord, dat het gebied in elk jaargetijde zeer aantrekkelijk is. Er is dus geen enkele reden om te wachten tot het volgend voorjaar.

Wandel ze.

Startpunt

 • A960 19km Eckelrade Savelsbos StGeertruid Margraten N50 48.375 E5 45.844
 • A961 17km Eckelrade Savelsbos StGeertruid Margraten N50 48.375 E5 45.844
 • A962 13km Eckelrade Savelsbos StGeertruid N50 48.375 E5 45.844
 • A963 10km Eckelrade Savelsbos StGeertruid N50 48.375 E5 45.844

Geraadpleegde websites:

POI’s

 • De Sjoan Grubbe N50 47.948 E5 45.437
 • Henkeput N50 47.838 E5 44.759
 • Vuursteenmijn N50 47.680 E5 44.667
 • Groot Atelier N50 47.673 E5 44.635
 • Savelsbos N50 47.490 E5 44.510
 • Sint Geertuid N50 47.737 E5 46.082
 • Eckelrade N50 48.416 E5 45.979
 • Bloesem en Fruitbomen N50 47.155 E5 45.893
 • Militaire begraafplaats Margraten N50 49.082 E5 48.245
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.