Saarland Kell am See (D)

Korte beschrijving

Tijdens een bezoek aan Kell am See, Duitsland, Rheinland-Pfalz, hebben we een mooie, niet al te lange wandeling kunnen maken op de Hunsrück in het Osburger Hochwald. Het bijzondere daarvan is dat we bij de bron van de Ruwer zijn uitgekomen. De Ruwer is bekend van het wijngebied Mosel-Saar-Ruwer (tot voorjaar 2007), de moezelwijnen nabij de Franse grens in Saarland. De bron ligt op 650m NN en dus is het in het begin klimmen, niet steil, maar wel gestaag. 200m in totaal.

Voorbij de bron een stuk nagenoeg horizontaal tot bij een knuppelbrug. Even op en neer om het bijzondere van deze veenvorming te zien en daarna dalen tot langs een klein stuwmeertje bij een vakantiepark. Een mooie tocht.

De wandeling zelf is een combinatie van uitgezette routes. De aanduidingen die we tegenkomen zijn Kl1, Kl6, SH Steig (Saar-Hunsrück) en de RR (Rösterkopf Rundweg). Vanaf de Ruwerquelle gaan wij naar links naar de Knüppeldamm, Kl1 en RR volgen. Maar het is eenvoudig om de 10km lange wandeling te verlengen naar 15km door rechts de RR te volgen, die uiteindelijk ook weer bij de knuppelbrug uitkomt. (Stuur eventueel die verlengde track op, kunnen wij die op de site toevoegen. B.v.D.) www.hochwald-ferienland.de


Kenmerken
Startpunt: Kell am See (D)
Startlocatie: Rijnland Palts , Duitsland
Coördinaten N49.647802 E6.811315
Afstanden: 16, 10 km
Type: Bos, Meer
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 km bij Kell am See in Duitsland.
De route Kan ook verlengd worden naar 16 km.
De weg bestaat uit goed onderhouden brede zandwegen, die vettig kunnen zijn na een fikse regenbui en langs het beekje smalle paden. Alhoewel het gestadig klimmen is, is het geen zware tocht, maar een gezonde conditie voldoende.
De route is niet geschikt voor rolstoelen, scootmobielen en kinderwagens.
De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd.
Er is geen WPT/RTE aangemaakt.

Er is geen pauzeplaats onderweg, behalve als je op de alternatieve Parkeerplaats N49 39.833 E6 48.272 start en dan richting stuwmeer gaat.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe verlaten het vakantiepark aan de zuidoostkant, steken de weg over en gaan de aanduidingen GR, KI2, KI6, SH Steig (Saar-Hunsrück) volgen.

Meteen al hebben we een mooi uitzicht over enkele weilanden. Geniet daar even van, want daarna zullen we constant door het bos wandelen.

Aan het einde van de verharde weg bij de picknickhut rechtsaf de beukenlaan in. Daarna kom je uit bij een bosvijver. Vanaf die vijver gaan we de Ruwer volgen tot bij de bron, waarbij we over een kilometer bijna 100 meter stijgen.

De Ruwerquelle N49 39.993 E6 49.677
De bron van de rivier de Ruwer. De bron ligt op 650m boven NN (Normal Null = NAP) en de rivier mondt na 46 km uit in de Moezel bij Trier-Ruwer op een hoogte van 123 m. De rivier kent een sterke stroming en snelle waterafvoer.

Op de lagere hellingen van de Ruwer wordt wijn verbouwd, vooral de Riesling druif. De wijn was tot voorjaar 2007 bekend als een Mosel-Saar-Ruwer wijn. Nu zijn het allemaal Moezelwijnen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij de bron hebben we twee mogelijkheden. We gaan naar links de Kl1 en de RR volgen tot aan de knuppelbrug.

Het is ook mogelijk om hier de RR naar rechts te volgen en zo de wandeling met 5 km te verlengen. Je loopt dan op ongeveer gelijkblijvende hoogte om de Rösterkopf (708m) N49 40.728 E6 50.068 heen.

Uiteindelijk kom je dan vanaf de noordzijde op de knuppelbrug en sluit je weer aan op dit track. Het track van 7,5 km is als alternatief track toegevoegd.

Knüppeldamm am Weyrichsbruch N49 39.978 E6 48.034
Het Knüppeldamm am Weyrichsbruch is in 1967 aangelegd en later helemaal vernieuwd. Het is een uniek gebied waar nog de originele veenvorming plaatsvindt. Tot in de 17e eeuw waren de Rösterkopf en de hooggelegen kwartsietruggen omgeven door bronveengebieden. Vanwege de bosbouw ging men ontwateren en zijn vele bronveengebieden verloren gegaan. Deze is echter gebleven en daarom zeer zeldzaam en uniek. En wettelijk beschermd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe soms metersdikke veenlaag is rond 500 vC begonnen na een steeds vochtiger en kouder wordend klimaat op die plaatsen waar het regenwater dat door de bovenste harde laag is gesijpeld, op de helling kan uitstromen via een waterhoudende laag, die bovenop een ondoordringbare laag ligt. Daardoor ontstaat een arme begroeiing, omdat het water niet erg mineraalrijk is.

Wel bijzonder is daardoor de moerasberk, die we in groepen en solitair kunnen zien in een veld van vooral pijpenstrootje en adelaarsvaren. Sommige van die berken zijn wel 140 jaar oud.

Verder zien we wolgras, veenmossen en de rondbladige zonnedauw.
Ondanks dat de Weyrichsbreuk nog bestaat is de ontwatering ook de oorzaak van de opkomst van de varen. Door de afwatering te gaan beheersen zal die varen langzaam verdwijnen. Ook de dennen worden weggehaald om zo het gebied weer in originele staat terug te brengen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNu beginnen we aan een afdaling en volgen de [Kl6] langs het riviertje dat het veengebied afwatert. Het is een bijzonder mooi pad, dat soms helemaal tussen de kaarsrechte boomstammen door door het bos gaat. We komen op een verharde weg bij een gué, een doorwaadbare rivieroversteek.

Daar is het even opletten om niet de verharde weg naar boven te volgen, maar tussen rivier en verharde weg naar beneden te gaan. Zeer mooi! (als je wel naar rechts gaat en de verharde weg volgt kom op wandeling Ki4 uit. Daar ga je links naar beneden en dan passeer je nog een oude Keltische Grafheuvel.)

Uiteindelijk komen we uit bij een Vakantiepark Hochwald van Landal Green en volgen we het pad langs het stuwmeer. Zij, die niet op het bungalowpark verblijven, doen er goed aan om bij het meer naar rechts te gaan, om zo langs een mooi terras aan het water te komen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSStuwmeer Kell am See N49 38.560 E6 48.440
Dit is een 14 ha groot stuwmeertje dat ligt aan het vakantiepark. Maar je mag er niet in zwemmen. Vissen is wel toegestaan, maar onder bepaalde voorwaarden.

Aan de andere kant van het park ligt een manege en hotel en er ligt een mooi terras aan het water, waar je ook waterfietsen kunt huren.

En zo hebben we ons rondje voltooid.
Alles bij elkaar niet erg ver, maar heel idyllisch.

Vriendelijke groeten
Arnold en Leonoor Juni 2009

Startpunt

 • Receptie P N49 38.868 E6 48.679

POI's

 • Alternatief PARKEREN N49.6638 E6.8045
 • Knuppelpad N49.6663 E6.8005
 • PAUZE Alternatief N49.6432 E6.8056
 • Rostenkopf N49.6788 E6.8344
 • Ruwerquelle N49.6665 E6.8279
 • START/FINISH/PARKEREN N49.6478 E6.8113
 • Stuwmeer N49.6426 E6.8073
 • Weyrichsbruch Veen N49.6673 E6.8018
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.