Natuurgebied de Scheeken

Korte beschrijving

Het beste laat deze wandeling zich omschrijven als een natte wandeling. Natuurgebied de Scheeken staat bekend als nat en zal in de toekomst natter worden althans dat is de bedoeling.

De Scheeken ligt tussen Liempde, Sint-Oedenrode en Best. De route loopt via de Scheeken tot tegen de snelweg. Hier is ook een wildbrug die het groene woud aan de linker- en rechterkant van de A2 met elkaar verbind. De route Best Mortelen Pailjaart is zeker een aanvulling op deze route. U heeft dan een wandeling gemaakt door een mooi gedeelte van Noord Brabant.


Kenmerken
Startpunt: Liempde
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.383082 E6.085335
Afstanden: 13 km
Type: Akker, Bos, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 13 km in natuurgebied de Scheeken tussen Liempde, Sint-Oedenrode en Best.
Deze route is heel drassig, draag laarzen of hoge wandelschoenen anders houd u het niet droog.
Er zijn geen verkorte versies van deze wandeling beschikbaar.
Wel is er een WPT en RTE file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIk ben de route gestart in Liempde. Dit ligt tegen de A2 aan en is gemakkelijk te bereiken met de auto. Op het punt waar deze foto is gemaakt heb merk je al de natuur weer dichtbij komt.

Ecoduct A2
Het Ecoduct A2 is de eerste oversteek voor dieren in Noord Brabant. Het Natuurgebied "Het groene woud" wordt zo weer één geheel. Vele dieren, ree, das, marter krijgen door dit ecoduct veel meer leefruimte. Een snelweg als de A2 is voor veel dieren een barriere. De dieren worden bij het oversteken doodgereden of beginnen niet aan de oversteek door het klimaat boven het asfalt. Met het ecoduct is een prima oversteek gerealiseerd. De naam van het ecoduct is daarom heel toepasselijk "Natuurbrug Het Groene Woud".

Een bijzondere plaats op een kruising aan de rand van Liempde is de Mariakapel Broekdijk. Hier heb ik even stil gestaan om te kijken en te lezen wat er op de plaquette staat geschreven. Voor mij even een moment van rust alvorens ik echt aan de wandeling ga beginnen.

Op het bordje staat te lezen:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMariakapel Broekdijk 1946 - 2005
In de duurzame driehoek van Het Groene Woud ligt, aan de rand van De Scheeken, het meest bescheiden kapelletje dat Liempde telt. Het Maria-kleinood dat u thans bezoekt, vervangt sinds mei 2005 het oorspronkelijk in 1946 opgerichte kapelletje. Het plan voor dat kapelletje is ontstaan door een belofte in de oorlog 1940 - 1945.

Toenmalig buurtbewoner Jan van der Loo bad tot Maria dat, als hij niet te werk zou worden gesteld in de zoutmijnen van Duitsland, hij na afloop van de Tweede Wereldoorlog Maria met een kapelletje zou vereren. Zijn gebed werd verhoord én na de oorlog deed Jan, samen met de Katholieke Arbeidersjeugd (de Kajotters), op deze plek zijn belofte gestand.

Eerst een houten monumentje, later vervangen door steen. Met de reconstructie van de Broekdijk (2003-2004) namen buurtbewoners, na Van der Loo om goedkeuring te hebben verzocht, het initiatief om het kleinood te vervangen door een nieuw eigentijds bouwwerk. Daarbij werd het karakter van het oude stenen monumentje, in harmonie met de boomrijke omgeving, niet uit het oog verloren.

Op 6 mei 2005, de 93ste verjaardag van de oprichter, is de vernieuwde Mariakapel, in aanwezigheid van hem en zijn echtgenote, door diaken Kees Schrama ingewijd. Opdat velen op hun tochten door Het Groene Woud hier even tot rust en bezinning mogen komen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHier loop je al over een mooi pad wat je verder de natuur in brengt en ben ik al vrij snel de openbare weg vergeten.
Hollands.

Even een Hollandse landsschap op de foto gezet. Als je goed kijkt zie je in de verte nog net de kerktoren van Liempde. Dit stukje natuur heet Hezelaarsbroek.

Je loopt over paden die eigenlijk gewoon met rust gelaten moeten worden.
Op Wikipedia vinden we meer informatie over Liempde.

Liempde
Liempde (Brabants dialect: Liemt) is een dorp in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch. Ondanks voorkeur voor fusie met de gemeente Sint-Oedenrode ging Liempde in 1995 op in de gemeente Boxtel. Het gebied van de voormalige gemeente heeft ongeveer 4500 inwoners. Naast de kern Liempde zijn er enkele gehuchten die ook tot de voormalige gemeente behoorden, te weten Vrilkhoven, Kasteren en Hezelaar.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLiempde is regelmatig verkozen tot mooiste dorp van Noord-Brabant. De dorpskern is vrij gaaf gebleven. De directe omgeving, het dal van de Dommel, is zeer schilderachtig.

Hezelaar/Hezelaarsbroek
Het achtervoegsel –laar wordt vaak verklaard als een open plek in het bos. Heze of hees betekent hakhout, struikgewas of heester.

Hezelaar bestaat uit een aantal langgevelboerderijen en woonhuizen op een bochtige weg op een zandrug op het Hezelaarse akkercomplex bij Liempde.

Uitzichten
Op diverse plaatsen heb je ontzettende mooie vergezichten en die geven je een aardige indruk van de grote van het gebied waar je in loopt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoor de eerste keer in mijn wandelingen kom ik een veldkapel tegen. Het is een plek voor bezinning en rust. Ook worden er bijeenkomsten gehouden in de zomer. Het bordje vermeld de volgende tekst:

De Veldkapel
Beste bezoeker, i.v.m. het vochtige weer van de afgelopen dagen gelieve de cirkel niet te betreden buiten het pad. "Drijfzand".

Op enkele momenten deze zomer zal u i.p.v. het luiden van het klokje in staat worden gesteld een kaarsje te branden. En wel op: 20 juli, 24 augustus en 21 september.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze vlinder bleef keurig zitten toen ik hem wilde vastleggen op de gevoelige plaat

Natuur
Op sommige plaatsen komt het nog echt voor, een stukje ongerepte natuur. Ook hier geldt: laarzen aan. Ongelooflijk hoe mooi de natuur kan zijn vlak bij de bebouwde kom.

Dagpauwoog
De rupsen van de dagpauwoog leven op brandnetels die groeien op vochtige, halfbeschaduwde plaatsen aan randen van bossen, velden of nabij de waterkant. De vlinders zoeken nectar in een groot aantal biotopen zoals ruige graslanden, bloemrijke randen van bos- en heidegebieden, dijken en tuinen. De hoogste dichtheid aan vlinders wordt gevonden in droge graslanden. bron:vlindernet.nl

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSToevallig liep ik weer tegen een ree aan. Ik kon hen nog net op de foto zetten voordat ik gezien en of geroken werd. Het maakte mijn dag weer helemaal goed.

Je komt hier regelmatig wel wild tegen. Het geeft ook aan dat dit een prima gebied is waar ze goed in kunnen leven.

Op Wikipedia staat veel meer informatie over reeën.

Ree
De ree leeft in bosachtige streken met open plekken en aangrenzende velden. Soms is hij ook te zien in hoge heidevelden. Hij heeft behoefte aan beschutting, en rust in dicht struikgewas als bramenstruiken, heggen en coniferen.

In de schemering waagt hij zich ook in meer open terrein. In sommige gebieden in Europa leeft hij echter ook in open landbouwgebieden, mits er voldoende beschutting en voedsel in de buurt is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe ree is in Europa de meest voorkomende hertensoort, en zijn aantallen zijn groeiende. Hij komt voor in bijna geheel Europa, met uitzondering van Ierland, delen van Engeland, Wales, Portugal en Griekenland, Noord-Scandinavië en IJsland.

Ook komt hij voor in Noord-Turkije en de Kaukasus. Hij houdt zich op tot bij het zeeniveau (onder andere op de Waddeneilanden) tot boven de boomgrens.

De Grote Waterloop
Na een stukje langs de Grote Waterloop gelopen te hebben kom ik zo aan het einde van deze bijzonder natte maar zeer mooie route. Deze loopt vanaf de Dommel dwars door de Scheeken onder de A2 door naar het gebied de Kuppenbunders.

POI's

 • Alternatieve parkeerplaats/Rustplaats N51.5407 E5.3936
 • Hek Sluiten!! N51.5578 E5.4026
 • kapel N51.5611 E5.3862
 • RkH.Rita N51.5497 E5.4217
 • Start/Finish/Parkeerplaats N51.5655 E5.3773
 • Veldkapel N51.5364 E5.3947
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.