Herpse Bossen

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 02-04-2020

Tussen de plaatsen Oss, Berghem, Herpen en Schaijk ligt een natuurgebied.  Dit is te verdelen in twee gebieden. Namelijk de Herpse bossen en Gemeente bossen Berghem /Schaijk.

Een wandeling van 14 km door een gebied wat erg aan het veranderen is. Men laat hier de natuur haar gang alhoewel het wel een klein beetje geholpen wordt door de mens. De bedoeling is om hier een natuur bos te maken. Als men niet zou helpen duurt dat nog zeker 50 jaar. Om het eerder zover te krijgen helpt de mens de natuur een handje.

Dit gebied wordt ook wel Herperduin genoemd. Maar dit blijkt niet juist te zijn. Herperduin is de naam van een camping. De naam Herperduin had als naam voor dit mooie gebied zeker niet misstaan.


Kenmerken
Startpunt: Herpen
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.765839 E5.618309
Afstanden: 14, 6 km
Type: Bos, Ven, Zandheuvel
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 14 km Oss.
Er zijn verkorte versies van 6 km van deze wandeling beschikbaar.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe voorspellingen waren niet te best. Dus even dubben, ga ik wandelen of blijf ik thuis. Ik neem de gok, en die valt prima uit. Het begint pas op de terugweg te spetteren. Maar ik ben uitgewaaid, en heb genoten van deze prachtige wandeling.

De geschiedenis
Herperduin is een voormalig zandgebied van ruim 400 ha. Het maakt deel uit vaneen van de vier dekzandruggen die Noord-Brabant van zuidwest naar noordwest doorsnijden. Het stuifzand gebied strekte zich vroeger uit van Hees tot Herpen.

De stuifzandgronden zijn ontstaan door verstuiving van de dekzanden. De verstuiving werd veroorzaakt door overbeweiding met schapenen door overmatige plaggenwinning waardoor de heide vegetatie ten gronde ging en de wind vat kreeg op het lossere gele zand van de ondergrond. De open vlakten in het gebied zijn restanten van dit stuifzandgebied. Hier kunt U nog paraboolduinen zien, het resultaat van het spel tussen wind en zand.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTijdens de wandeling kom je dit regelmatig tegen. Omgevallen bomen? Door storm ontworteld?

Herperduin
In de praktijk komt het er op neer dat de gemeente Oss wil dat het gebied een meer natuurlijk karakter krijgt. Daarvoor wordt het naaldbos geleidelijk omgevormd naar een gemengd bos met loofbomen en naaldbomen.

Het bos wordt gedund zodat er meer licht op de bodem komt en andere bomen en planten de kans krijgen om zich te ontwikkelen.Rond het Ganzenven zijn gedeelten vrijgemaakt van bomen en struiken om de heiden en de daarop levende diersoorten terug te laten komen.

In het Herpse Bos vind je ook duinen. Hier kan je lekker diep in het zand wegzakken en als je met de kinderen komt kunnen die zich hier prima vermaken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZandduinen
Een zandverstuiving is een open plek in de heide of de duinen waar geen enkele begroeiing optreedt en waar het zand door de wind en het water (regenbuien) verstoven wordt.

Echt stuivend zand komt in Noordwest Europa bijna niet voor. In Nederland zijn nog een aantal te vinden. Bron: Wikipedia.

Het Klompven ligt midden in Herperduin en wordt gebruikt als recreatie vijver. Er staan bankjes en is het hier dus lekker even uitrusten als daar behoefte aan is. Schotse hooglanders kom je regelmatig tijdens de wandeling. Ze zijn hier uitgezet om te grazen waardoor andere planten weer de ruimte krijgen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSchotse hooglanders
Een Schotse hooglander, ook wel Highland Cow, is een meestal roodbruin runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Naast roodbruine exemplaren komen ook zwarte, blonde, roan (bruin/zwart gestreept) en -heel zelden- witte exemplaren voor. Schotse hooglanders hebben grote horens.

Een volwassen stier weegt 800 kilo en een koe 500 kilo. Schotse hooglanders kunnen tot wel achttien jaar oud worden. En in die tijd kan een koe tot wel vijftien kalveren ter wereld brengen. Bron :wikipedia.nl.

 Een flinke paddenstoel zag ik weer staan. Even nakijken op het internet en het soort is gevonden; de grote parasolzwam. Zo wordt mijn eigen kennis ook nog bijgespijkerd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGrote Parasolzwam, Lepiota procera
Mooie soort, tot 40 cm hoogte; breedte van de hoed 10-25 cm. Hoed bedekt met grijsbrijne schubben. Stengel heeft een tekening van golvende, cirkelvormige banden. Algemeen, vaak in kleine groepjes, in lichte bossen, bosweiden, in parken en tuinen, op grazige plaatsen in de duinen. Jong eetbaar, zoet en pittig van smaak. Groeit in de nazomer en in de herfst. Bron:paddestoelen.net.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe berken die besmet zijn met de zwam zullen vroeg of laat het niet meer redden. Er zijn in Nederland 725 soorten en variëteiten van mossen Berken zwam.

Dit mooie exemplaar rechts op deze pagina stond niet ver van het wandelpad af. Je ziet ze natuurlijk vrij veel. Deze vond ik meer dan de moeite waard om toch op de foto te zetten. Hij is bekleed met een dikke laag mos.

Kleine slingerpaden. Er zijn er aardig wat in dit mooie gebied. Je weet gewoon niet wat je na de volgende bocht te wachten staat. Nu de herfst goed zijn intrede heeft gedaan zijn dit soort paden echt de moeite van het wandelen waard.

Exmoor pony's
De Exmoor is een van de bekendere wilde pony´s van Europa. Oorspronkelijk kwamen ze voor in heel Engeland, maar alleen in het zuidwesten van Engeland, het gebied dat Exmoor heet, zijn ze niet weggekruist met andere paardenrassen.

De Exmoorpony is naar dit gebied vernoemd. Het gebied Exmoor is erg heuvelachtig en bestaat voor het grootste deel uit heide en moerassen. Je vind hier nog steeds de meeste Exmoor pony’s, hoewel er ook enkele door particulieren worden gefokt.

Het ras is het oudste ponyras uit Engeland en waarschijnlijk de best bewaarde wilde voorouder van de gedomesticeerde pony- en paardenrassen. Meer informatie over deze ponysoort kunt u vinden op Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze pony soort is samen met schotse Hooglander uit gezet om een bepaald gebied te begrazen. Hierdoor kunnen andere soorten planten weer gaan groeien. Zij lopen hier ook los binnen het afgezette gebied en zijn niet bang voor mensen. Maar het is toch altijd goed om afstand te houden.

Er gebeurt natuurlijk wel wat in de herfst. Bomen verliezen hun bladeren. Bossen krijgen de mooiste kleuren. De dauw en mist zijn er weer. En ook het weer kan onstuimig zijn. Kortom een jaargetijde om van te genieten!. Herfst oktober 2008. Ik denk dat ik hier maar niets over zeg. De foto spreekt voor zich.

Het Ganzenven
In het Ganzenven is de verzuring van de bodem de laatste jaren afgenomen. Hierdoor kunnen er weer verschillende planten groeien. de kleine zonnedauw en moeraswolfsklauw zijn hier voor beelden van. Ook kleine amfibieën als salamander en kikvorsen kom je hier tegen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDit ven is jarenlang in gebruik geweest als landbouw gebied. door aanleg van ontwateringsloten in de jaren dertig werd de oorspronkelijk natte plek geschikt gemaakt voor landbouw.

Maar ondanks de vele tonnen mest die uitgereden zijn bleek de grond niet geschikt en is het gebied in de jaren 70 weer teug gegeven aan de natuur.

Het Ganzenven is in 1990 deels afgegraven om het weer natter te maken en in oude staat te herstellen. Naast deze omvorming neemt begrazing met Schotse hooglandrunderen en Exmoore-pony’s een belangrijke rol in.

Door hun gedrag en eetgewoonten hebben de grazers een positieve invloed op het bos.

Komende jaren vindt het laatste deel van de bosomvorming plaats; er worden o.a. nieuwe open plekken in het bos gecreëerd en dood hout wordt niet meer massaal opgeruimd. Voor meer informatie zie: www.toerismeravenstein.nl.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAan het einde van de wandeling werd ik nog getrakteerd op een mooi herfstboeket. het leeft in digitale vorm verder op het internet.

De Herpse bossen bieden een leefgebied voor grote grazers. Daarnaast is het gebied zeer geschikt voor wandelen, mountainbiken, hardlopen, paardrijden.

Kortom een veelzijdig gebied om van genieten in al haar facetten en in ieder jaar getijde.

Er zijn voldoende voorzieningen om een lang verblijf mogelijk te maken. Er een camping, bungalow park en een restaurant dicht bij de route. Dit staat garant voor veel wandelplezier.

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Alternatieve start N51.7498 E5.5782
  • Gemeente bossen Berghem en Schaijk N51.7523 E5.5892
  • Groot Ganzeven N51.7597 E5.5976
  • Heikamp N51.7647 E5.5972
  • Herperduin N51.7623 E5.6085
  • Klompven N51.7602 E5.6119
  • Rijsvennen N51.7473 E5.5705
  • Start/Finish/Parkeerplaats N51.7658 E5.6183
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.