Heesch

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 02-04-2020

Een grijze ochtend in december. Toch besloten om te gaan wandelen. Niet een erg lange wandeling, maar wel één die weer de moeite waard was. Wat heerlijk om weer buiten te zijn om een wandeling uit te zetten. Een GPS wandeling van 14 km door het bomenpark Aboretum en het natuurgebied gemeente Bernheze. Bernheze betekent: water en bos, en dat kom in je de wandeling weer tegen. De route is in te korten tot een wandeling van 8 km. Het is mogelijk om met de rolstoel/scootmobiel het bomenpark te bezoeken. Er liggen geasfalteerde paden. Deze route is ook te combineren met de wandeling Maashorst Noord. Ook is er een langer verblijf mogelijk want er ligt hier ook een vakantiepark.

 


Kenmerken
Startpunt: Heesch
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.731500 E5.559093
Afstanden: 14, 8 km
Type: Bos, Cultuur, Hei, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 14 km bij Heesch.
De route is 14 km en is in te korten en tevens omkeerbaar.
Er zijn onderweg voldoende bankjes om uit te rusten en te genieten van de omgeving.
Er is een verkorte versie van 8 km van deze wandeling beschikbaar.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.Langere beschrijving

Als parkeerlocatie had ik Eeterij ’t bomenpark gekozen. Het ligt vlakbij de snelweg op een leuke locatie en je kunt er terecht voor een hapje en een drankje. Dan de wandelschoenen, de dikke jas en GPS aan en op pad.

Heesch
Heesch is een plaats in de provincie Noord-Brabant. Sinds 1 januari 1994 maakt Heesch deel uit van de gemeente Bernheze welke bestaat uit de kernen Heesch, Heeswijk-Dinther, Loosbroek, Nistelrode en Vorstenbosch.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHoe de kern Heesch is ontstaan, is niet helemaal duidelijk. De naam 'Heesch' komt al in 1191 voor.

Heesch is gelegen onder de rook van Oss tussen 's-Hertogenbosch en Nijmegen. Het behoort tot de gemeente Bernheze en is met 12.547 inwoners de grootste woonkern in Bernheze.

Hier vindt u ook het gemeentehuis, en wel op twee locaties, namelijk aan De Misse en aan 't Dorp. In 2005 is het gemeentehuis verbouwd en zijn deze twee locaties samengevoegd.

Ook het oude raadhuis aan 't Dorp, met een karakteristieke trap aan de voorzijde, is nog intact. Dit bijzondere raadhuis van de beroemde architect A.J. Kropholler is 2007 weer in gebruik worden genomen als kantoor, trouwlocatie en horeca gelegenheid.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het midden van 't Dorp staat een mooie fontein en er liggen diverse restaurants en terrassen.

Heesch heeft bezoekmogelijkheden met bijvoorbeeld de huifkar, maar ook wandelen in het bomenpark De Hooge Vorssel, net buiten Heesch gelegen 

Vijver Aboretum
Het westelijk gedeelte van de vijver is verpacht aan hengelsport vereniging Nistelrode. De andere kant wordt zo veel mogelijk met rust gelaten om de natuur haar gang te laten gaan. Zo kunnen planten en dieren daar weer van profiteren.

Onderweg komen we een plattegrond tegen. Deze plattegrond laat u goed zien wat de wandelmogelijkheden zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZelfs als U geen GPS bezit kan je hier prima wandelen en genieten van een mooi stukje Brabant. U kunt de plattegrond bekijken in onze fotoserie bij deze wandeling.

Neemt u de hond mee dan heeft die ook mazzel want de honden mogen los lopen in het bomenpark. Buiten het bomenpark moeten ze weer aan de lijn.

Het Aboretum
Het Aboretum(bomenpark) is in 1989 aangelegd in het kader van de ruilverkaveling Midden-Maasland.

En dan komen we bij een bordje dat zo groen is dat het zeer moeilijk is om de tekst te lezen. Dat bordje gaat op de foto. Thuis gaan we het wel even beter lezen.

Geïntegreerd bosbeheer: beheren voor meer dieren
Zo op het eerste gedicht lijkt het rustig in het bos, maar kom eens 's morgens vroeg of blijf eens tot de avondschemering.... Dan komt het bos tot leven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVeel dieren hebben voor hun voortbestaan een bosrijke omgeving nodig. Niet ieder bos is hetzelfde. De meeste dieren stellen specifieke eisen aan hun leefomgeving.

Belangrijk voor de meeste dieren in het bos zijn:

Rustplaatsen waar ze niet verstoord worden. Loslopende honden zijn dan ook niet overal toegestaan.Open plekken in het bos om op te warmen of te grazen; vlinders en reeën maken dankbaar gebruik van open plekken in het bos.

Dikke dode bomen; voor insecten, vleermuizen, spechten en andere vogels, die insecten eten. Verschillende boomsoorten; iedere boomsoort heeft andere gasten. Het goudhaantje bijvoorbeeld is specifiek voor sparren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBosranden met beschutting en besdragende struiksoorten; voor allerlei vogels en kleine zoogdieren, zoals de bosmuis.

Bij het geïntegreerd bosbeheer wordt bewust aandacht besteed aan het creëren van verschillende leefomgevingen. Zo worden in de rand van het bos meer bomen gekapt.

Struiken en kruiden krijgen de kans zich verder te ontwikkelen. Dode bomen worden niet weggehaald en er worden open plekken gekapt. Soms worden poelen gegraven om ook amftbieën en reptielen te helpen.

De Hooge Vorsel
De hooge Vorsel is een afwissend natuurgebied dat bestaat uit twee gedeeltes. Het zuidelijk gelegen natuurgebied van de gemeente Bernheze en het noordelijk gelegen bomenpark van staatbosbeheer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe hooge Vorsel is 61 Ha groot en maakt deel uit van het natuurgebied “de Maashorst” waar wij al meerdere wandelingen hebben gemaakt. Rond 1900 bestond dit gebied uit uitgestrekte heidevelden.

Bos
Het grootste gedeelte van het bos is in de jaren veertig aangeplant. met grove den voor de productie van mijnhout om meer variatie te krijgen zijn er open plekken in het bos gekapt.

Sommige plekken zijn dichtgegroeid en andere zijn juist open gebleven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe markering van de Gasunie bijna opgeslokt door het mos. De markering geeft aan dat er een leiding ligt van de gasunie aan de codering kan men zien om welk type leiding het gaat. In dit geval gaat het om een regionale leiding.

Iets verderop kom je langs het gasontvangst station Nistelrode. Vanaf hier wordt het gas gedistribueerd naar de eindgebruiker .

Gasunie
De Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf. Het netwerk van Gasunie is één van de grootste gastransport hogedruknetten in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland, tientallen installaties en ongeveer 1.300 gasontvangstations.

De jaarlijkse doorzet van gas bedraagt circa 125 miljard kubieke meter. Bron:Gasunie

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEn zo loop je tegen een flink aantal borden met verboden toegang.

Deze foto heb ik door het hek heen gemaakt. Het bord zegt genoeg. Hier moet je niet komen. Het is een afgesloten terrein van Defensie en wordt op dit moment (december 2008) opgeruimd.

Als u voor de langere route kiest kom je door Heesch langs dit oude raadshuis. Op dit moment zit er een brasserie in. Je kunt hier een kop koffie drinken en wat rusten voor je verder gaat.

Voormalig raadhuis
Het voormalig raadhuis van de gemeente Heesch (1839-1973) is een Rijksmonument. Bij de verbouwing, waarbij het oude pand werd ommetseld, vond aan de achterzijde een uitbreiding plaats in twee bouwlagen met een raadzaal op de eerste verdieping.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet gebouw werd verhoogd en voorzien van een steil geknikt tentdak bekroond met klokkentorentje met piron.

Bijzonder is de dakconstructie welke nog in prima staat is en nog diverse kogelinslagen uit de Tweede Wereldoorlog toont.

De sculptuurornamentiek is vervaardigd naar ontwerp van Johan Conrad Altorf uit 's-Gravenhage.

Aan de achterzijde is het pand in de jaren vijftig uitgebreid met een tweelaags aanbouw.

Vijver Langven
Deze vijver mag worden bevist mits men lid is van hengelsport de Bleeken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMaar je kan ook prima de vijver rondwandelen en even zitten op een van de vele bankjes die hier staan.

Nog even en we zijn weer in het bos. Maar wat is dit nu?. Een natuurschutting? Bijna had ik het goed. Toch maar gebeld met de Gemeente Bernheze. Zij leverden onderstaande tekst aan.

De landweren van Heesch
Bij de ontwikkeling van de wijk ‘De Hoef-2’ is tijdens archeologisch onderzoek een ‘landweer’ blootgelegd. De bodemvonst van dit laatmiddeleeuwse verdedigingssysteem heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van ‘landweren’ in de regio.

U bevindt zich hier middenin een reconstructie van één van de landweren die Heesch rijk was. De oorspronkelijke landweer is naar schatting 600 jaar geleden op exact deze plek aangelegd. Historische waarde In de 14de en 15de eeuw zijn landweren aangelegd om territoriale grenzen te markeren, om dorpen en steden te verdedigen en om gemeenschappelijke akkercomplexen en weidegebieden te omheinen.

Landweren hielden het vee binnen het graasgebied en weg van de cultuurgewassen. Terwijl voor vijandige soldatenbendes en plunderende rovers de landweren een hindernis vormden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de late middeleeuwen bestond oorlogvoeren voornamelijk uit het plunderen van dorpen en akkers. Ongeorganiseerde plunderingen werden meestal uitgevoerd door kleine groepen ruiters.

Landweren werden opgericht om de plunderaars te verrassen én om de dorpelingen de tijd te gunnen zich te organiseren om zich te verdedigen. De landweren bestonden vaak uit meerdere obstakel- en hinderniszones en vormen hiermee een verdedigingssysteem van ongeveer 30 meter breed.

De onderdelen waarmee de landweer is opgebouwd zijn: palenrijen om het zicht te onttrekken aan de achterliggende hindernissen; valkuilzone met plotseling opduikende greppels of struikelkuilen; ontmoedigingszone bestaande uit een houtwal met dichte doornstruiken en stekelbosjes.

Ecologische waarde
De deels gereconstrueerde landweer heeft tevens een ecologische betekenis. De landweer biedt ruimte aan dieren en insecten om te wonen, zich voort te planten en ter bescherming.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe uit de omgeving afkomstige boomstammen bieden leefmogelijkheden voor op dood hout levende insecten, die op hun beurt interessant zijn voor insectenetende vogels. De houtwal bestaat uit sleedoorn, meidoorn, Gelderse roos en hulst.

De stekelige en besdragende soorten bieden voedsel en een beschermende omgeving aan vogels. Hun bloei en blad is aantrekkelijk voor onder andere bijen, vlinders en rupsen. Bron: Gemeente Bernheze.

Tijdens de wandeling kom je nogal wat ruiter en menpaden tegen. Vandaar ook de vele sporen in het zand. Het is overigens toegestaan om hier ook te wandelen. Al is het wel op letten.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Start locatie: N51 43.890 E5 33.546
 • Aboretum: N51 43.587 E5 33.289
 • Visvijver Aboretum: N51 43.849 E5 33.163
 • Alternatieve Start locatie: N51 43.502 E5 32.816
 • Starten in Heesch: N51 44.044 E5 31.627
 • Fontein Heesch: N51 44.112 E5 31.594
 • oude raadshuis: N51 44.118 E5 31.667
 • Langven: N51 44.111 E5 32.390
 • Landweer: N51 43.843 E5 32.806
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.