Liesbos

Korte beschrijving

Een witte ochtend begin Januari. Koud en -9 graden. De trein gepakt naar Etten-Leur. Ik wil nog even profiteren van het winterse landschap om wat leuke foto's te maken en een mooie wandeling. De wandeling door de Liesbos is 11 km lang. Omdat ik met de trein ben gegaan heb ik ook maar gelijk een rondje Etten-Leur gedaan en deze gecombineerd met de wandeling door het Liesbos.

Totaal 23 km gewandeld. Je kunt de wandeling door alleen het Liesbos doen maar mocht je besluiten om met de trein te komen is het zeker de moeite waard om het rondje Etten-Leur erbij te doen.

Er is zo veel te vertellen en te zien in dat ik het onmogelijk in dit verslag kwijt kan. Het ziet er naar uit dat we nog een keer terug moeten gaan om een city trip Etten-Leur te maken. Nog een tip doe goede schoenen aan als je de wandeling gaat maken. Delen van de Liesbos staan bekend als erg nat. Het was een mooie witte wandeling. Eindelijk is het weer winter in Nederland!


Kenmerken
Startpunt: Etten-Leur
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.584759 E4.694551
Afstanden: 21, 10 km
Type: Bos, Cultuur, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 21 km in het Liesbos bij Etten-Leur.
De wandeling Liesbos is 10 km en is tevens omkeerbaar. Er zijn onderweg mogelijkheden om te rusten.
Besluit men de lus Etten-Leur erbij te doen dan wordt de wandeling totaal 21 km.
Maar in Etten-leur natuurlijk voldoende mogelijkheden om uit te rusten.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIk ben gestart vanaf station Etten-leur en zo naar de Liesbos gelopen. Als je met de auto komt ligt de Start/Finish/Parkeerplaats vlakbij dit water.

Nu met sneeuw levert dit een mooi plaatje als ik in de lente hier terug kom maak ik de zelfde nog eens ben benieuwd wat voor een foto dat zal worden. Een verschil zal het zeker zijn. De parkeerplaats bij het restaurant is geen openbare parkeerplaats!.

Etten-Leur
Etten en Leur was tot 1968 de oude naam van de huidige gemeente Etten-Leur. De lintdorpen Etten en Leur waren de enige woonkernen in deze gemeente. Rond 1968 waren de dorpjes volledig aan elkaar vastgegroeid.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1953 vond een grenscorrectie plaats met de gemeente Rucphen, waarbij het dorp Sint-Willebrord, dat ontstaan was in het grensgebied tussen de gemeenten Hoeven, Rucphen en Etten en Leur in zijn geheel aan de gemeente Rucphen kwam.

Met het verdwijnen van Rijksweg 58 uit het centrum van Etten-Leur is er ruimte ontstaan voor een complete herontwikkeling van het stadshart. De afgelopen jaren is op, onder en rond het voormalige rijkswegtracé dan ook een compact stadshart verrezen.

In het totale centrumplan zijn 1.000 ondergrondse parkeerplaatsen, 13.500 m² winkelvloeroppervlak, 2.000 m² horeca, 400 woningen en 10.000 m² kantooroppervlak, waarvan het grootste deel wordt ingenomen door het stadskantoor, gerealiseerd. Bron: www.wikepedia.nl.

Liesbos
Het Liesbos ligt ten zuiden van Prinsenbeek in de gemeente Breda, tussen de spoorlijn Roosendaal-Breda en de A58.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet bos is ruim 200 hectare groot en bestaat voornamelijk uit loofbomen. Op de hogere droge delen zijn naaldbomen aangeplant. Het bos wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

De naam Liesbos komt waarschijnlijk van het liesgras dat hier al eeuwen groeit. In 1200 werd het gebied beschreven als het landgoed van Hage en Lies.

Eeuwenlang is het Liesbos in bezit geweest van de Heren van Breda - vanaf 1403 waren dat de Graven van Nassau, later de familie van Oranje Nassau. Zij gebruikten het als warande.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVeel van de lange, rechte dreven zijn zeer oud en speciaal aangelegd voor de jacht, onder andere voor de valkerij. Sinds 1880 is het Liesbos staatseigendom en sinds 1899 wordt het beheerd door Staatsbosbeheer.

In het Liesbos bevindt zich een bijzondere plek waarvan gezegd wordt dat hij uit de Keltische tijd zou stammen. Deze plek wordt 'het rondje' of 'het hemeltje' genoemd. Hier staat een grote oude plataan die vroeger omringd was door beuken waarvan er nog twee over zijn. De plataan wordt als koortsboom of lapjesboom gebruikt. Het rondje was vroeger het centrum van de boomkwekerij van het Liesbos.

Deze plek is gelegen in het Rondje, dat ook wel het Hemeltje wordt genoemd. Hier staat een grote, oude plataan, omringd door beuken, waarvan er nog maar twee over zijn. De plataan wordt als koortsboom of lapjesboom gebruikt. Bron: www.wikepedia.nl

De Korenmolen
De Korenmolen, Korte Brugstraat 96. Sinds 17 november 2006 is deze molen aangewezen als rijksmonument. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1849 gebouwd als korenmolen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij de bouw van de huidige molen werden onderdelen gebruikt van diverse afgebroken molens. De molen is in 1929 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd.

De incomplete molen kreeg een functie als opslagruimte en is tot op heden als zodanig in gebruik. Bron: www.etten-leur.nl.

De korte brug straat en lange brugstraat zijn zeker de moeite van het wandelen waard. Op deze hoek staat een leuk klein kerkje wat dienst doet als trouwkapel. Door de lage stand van de zon krijgen we een mooie foto.

Trouwkerkje
Dit voormalig Nederlands Hervormde kerkje aan het Van Bergenplein, uit 1614, is sinds 1971 in gebruik als gemeentelijke trouwzaal, waar de burgerlijke huwelijken worden gesloten en waar desgewenst ook de kerkelijke plechtigheid kan plaatsvinden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het trouwkerkje bevindt zich een orgel van Jacobus Zeemans uit 1717. Verder zijn nog bewaard een eiken preekstoel met lijstpanelen, doophek en koperen lezenaar uit plusminus 1650, drie beschilderde tekstborden met vleugelstukken en frontons, beschilderd met schepen en landschappen en met als tekst respectievelijk de Tien Geboden (1616), de Geloofsbelijdenis (1643) en het Onze Vader (1648). Twee zerken met wapens: één voor burgemeester Willem Servaas Swijters (1663) en zijn vrouw Maria Cornelia Corncooper en een voor de president der schepenbank Adriaan Corncooper (1717) met vrouw en schoondochter.

Ook is in het Trouwkerkje een bronzen borstbeeld van Heerma van Voss, initiatiefnemer van de eerste vliegtuigopstijging in Nederland in 1909 in Etten, geplaatst. Dit borstbeeld, vervaardigd door C.A. Smout, werd gemaakt vanwege het feit, dat H. van Voss tien jaar president-commissaris was van de Nederlandsche Melasse-Spiritusfabriek te Bergen op Zoom. De gemeente Etten-Leur heeft het borstbeeld in 1998 gekregen van de Heemkundekring Jan Uten Houte. Bron: www.etten-leur.nl.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNiet veel verder van het trouwkerkje staat deze Petrus kerk. Het blijkt dat er wel meerdere kerken zijn in Etten-Leur. Ik kom er nogal wat tegen deze wandeling.

H. Petrus
Bouwperiode Van: 1889 tot: 1889 Gevels en materialen Baksteenbouw met rijke toepassing van natuursteen. Driebeukig schip. Transept van een travee met vieringstoren.

Vensters en deuren Spitsboogramen. Ingang waarboven roosvenster in gevelnis een reeks lancetraampjes. Dak en bedekking Zadeldak met pannen gedekt.

De dubbeltorens hebben vier geledingen met slanke acht-zijdige spitsen. Bijgebouwen Ingang naar kerkhof met ijzeren sierhek.

Verschillende laat 19e en vroeg 20e eeuwse grafzerken waaronder met engelenfiguur en treurende bij het graf. Boomstamkruisen en gietijzeren kruis. Diverse latere graven. Calvarieberg met kruis 1881.

Bron: www.wikepedia.nl.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMooie strakke lanen. Daar staat de Liesbos ook om bekend. De sneeuw geeft het nog wat meer accent. Ik ben benieuwd hoe het in de lente of zomer is. We komen hier zeker nog een keer terug.

Als ik een wandeling maak kijk ik meestal om me heen en niet zo vaak naar boven. Nu deed ik dat toch een paar keer en vond het toch wel leuk om te zien hoe bomen er uit zien zonder de bladeren.

Dus maar eens onder een boom gaan staan en de camera gepakt. Zonder blad kun je prachtig de takken zien.

GSM mast en geluidswal
We lopen een klein stukje langs de snelweg en dan valt meteen de gsm mast op. Tja, we moeten anno 2009 altijd en overal bereikbaar zijn. Daarom zien we deze masten op meer en meer locaties.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa wat zoekwerk blijkt het om een tijdelijke mast te gaan die als het door gaat aan de overkant van de snelweg wordt geplaatst tegen een kerk aan. Echter is hier nog geen vergunning voor verleend.

Ook heb ik gelezen over gepimpte masten deze kunnen in een vorm van een den geleverd worden. Ze zijn wel drie keer zo duur al een standaard mast maar het ontsiert de omgeving minder. Op de A2 van Eindhoven naar Maasstricht kunt u aan de rechterkant van de weg een dergelijke GMS den bewonderen. Wel goed kijken, want je rijdt er zo langs.

Ik ben bijna halfweg van de wandeling door het Liesbos. ik weet dat als ik deze laan uitloop bij boswachterij Liesbos uitkom. Maar de gps geeft me nog even een aantal andere paden voordat ik aan een kopje koffie zit en even kan opwarmen voordat ik aan het tweede gedeelte ga beginnen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGelukkig, even uitblazen en bij komen van de kou. Wandelen met deze temperaturen vreet energie. Ik ga hier dan ook lekker naar binnen en geniet van een heerlijke cappacino.

Boswachter Liesbosch
Restaurant Boswachter Liesbosch bevindt zich in de oude jachtopzienerwoning van Prins Frederik Hendrik. Het restaurant is reeds 4 generaties lang een familiebedrijf. Het begin van het restaurant vindt zijn oorsprong in 1924. Bart en Antonette Takx besluiten op 4 november uitspanning "De Boswachter" over te nemen.

In die tijd kwamen de bezoekers nog regelmatig met paard en wagen. De paarden werden bij aankomst uitgespannen en kregen wat voer, Vandaar het woord Uitspanning.

Het was toen een echte seizoenszaak. In de winter liep hooguit een verloren wandelaar door het bos, maar in het voorjaar werden de stoeltjes en tafeltjes buitengezet voor de eerste bezoekers.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDiezelfde stoeltjes en tafeltjes staan nu nog op het terras. De bezoekers konden destijds zelf thee maken. De thee werd door de gasten zelf meegebracht. Enkel het water voor de thee werd door ons verzorgd.

Zo kon het gebeuren dat je voor een paar dubbeltjes een hele dag kon genieten in de prachtige tuin onder de eeuwenoude loofbomen.

Na de oorlog wordt het restaurant overgenomen door Wout Takx en zijn vrouw Cornelia. Cornelia was een echte keukenprinses en vele recepten van haar worden nog steeds gebruikt. Wout werkte het liefst met zijn handen en was een echte timmerman. De stoelen in het restaurant zijn dan ook door hem gemaakt met hout uit het Liesbos.


Restaurant Boswachter Liesbosch, Nieuwe Dreef 4 4839 AJ Breda 076-5212736
https://www.boswachterliesbosch.nl

OPENINGSTIJDEN:       
Vanaf 11:00 uur tot 21:00 uur. Op Maandag gesloten.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa de oorlog was het restaurant nog steeds een seizoenszaak. Pas vanaf het begin van de vijftiger jaren ontstond het fenomeen "busklanten". Grote bussen draaiden vanaf die tijd ook het Liesbos in. Het moment van seizoensgebonden karakter van de zaak hield dan ook op te bestaan. In 1973 neemt Bert Takx samen met zijn vrouw Joke het bedrijf over van zijn vader. Bert besluit, als bouwkundige, de zaak uit te breiden tot de vijf verschillende ruimtes die er nu zijn.

De verschillende ruimtes zijn gebouwd in de stijl van de oude "Boswachterwoning", waardoor het gehele restaurant hetzelfde karakter heeft. Het restaurant wordt hierdoor bij uitstek geschikt voor het organiseren van huwelijksfeesten en diners. Joke zorgde voor de knusse entourage van het bedrijf. In al die jaren is het restaurant flink gegroeid, maar heeft het bedrijf het huiselijke karakter behouden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 2000 werd het restaurant overgenomen door Robbert Takx. Hij is dan inmiddels de 4de generatie. Hij zal ervoor garant staan om dit fantastische familiebedrijf in ere voort te zetten. Wij wensen u dan ook een prettige tijd toe bij Restaurant Boswachter Liesbosch! Bron: www.boswachter-liesbosch.nl

Na de kleine pauze kom ik op de open plek in het bos. Natuurlijk moet hier over iets te vertellen zijn. Gelukkig vindt ik daar ook informatie over die ik U zeker niet wil onthouden.

Boomheiligdom
In het Liesbos bevindt zich een oud boomheiligdom dat uit de Keltische tijd zou stammen, maar het is geen oorspronkelijk oud gebruik. Het Rondje was het centrum van de vroegere boomkwekerij van het Liesbos. Deze plek is gelegen in het Rondje, dat ook wel het Hemeltje wordt genoemd. Hier staat een grote, oude plataan, omringd door beuken, waarvan er nog maar twee over zijn. De plataan wordt als koortsboom of lapjesboom gebruikt. Bron: www.wikepedia.nl.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWinters dat is het zeker. Ik heb deze wandeling een 160 foto's gemaakt en ze zijn eigenlijk allemaal wel leuk om te plaatsen. Je zou het eigenlijk zelf moeten ”ervaren”. Ieder seizoen heeft wel iets. Maar met sneeuw wordt het toch weer anders.

Na het bos verlaten te hebben lopen we via een omweg terug naar het station. Op de markt aangekomen is het een diversiteit aan gebouwen. Het ene nog mooier als het andere.

Nederlands Hervormde Kerk
De voormalige Nederlands Hervormde Kerk aan de Markt, in 1977 overgenomen door de gemeente, dateert uit de dertiende eeuw. De toren is in 1771 door Philip Willem Schonck aansluitend aan het koorgedeelte gebouwd. Sinds 1986 in gebruik als raadzaal.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Jacobus Zeemansorgel in de raadzaal van het oude raadhuis is vervaardigd in 1699. Het betreft één van de 32 nog aanwezige orgels in ons land die onderdelen bevatten uit de 17e eeuw. De orgelkas is fraai van verhouding en rijk aan houtsnijwerk.

Na een grondige restauratie is het orgel sinds 1994 weer bespeelbaar. Etten-Leur beschikt over twee Jacobus Zeemansorgels.

In het Trouwkerkje bevindt zich namelijk ook een instrument van deze orgelbouwer. In de gemeentetoren hangt een beiaard met 37 klokken. Behalve het automatische klokkenspel op de hele en halve uren wordt de beiaard bespeeld iedere woensdag tijdens de weekmarkt, tijdens een aantal zomeravondconcerten en verder bij bijzondere gelegenheden. Bron: www.etten-leur.nl

Net langs de kerk staat het informatie centrum over Vincent van Gogh. hier kan men alle informatie krijgen over deze Nederlandse Kunstenaar.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVincent van Gogh
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde.

Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Het Van Gogh Museum in Amsterdam is gewijd aan het werk van Van Gogh en zijn tijdgenoten.

Van Gogh wordt tegenwoordig gezien als één van de grote schilders van de 19de eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat. Tijdens zijn leven werd maar één schilderij verkocht: De rode wijngaard (Poesjkinmuseum in Moskou). Anna Boch, een Belgische kunstenares en zus van zijn vriend Eugène Boch kocht het voor 400 toenmalige frank op de expositie van de Brusselse Les XX in 1890, een paar maanden voor Van Goghs dood.

Er verliepen maar drie jaar tussen zijn zwaarmoedige De Aardappeleters (1885) en de kleurenexplosie in het zuidelijke Arles (1888). Van Gogh produceerde al zijn werk in slechts tien jaar, voordat hij begon te lijden aan een zenuwziekte en zelfmoord pleegde. Zijn roem groeide na zijn dood snel. Bron: www.wikepedia.nl.

Het oude raadhuis en een klein kapelletje er langs. Op deze plaats staan echt te veel bezienswaardigheden om allemaal afzonderlijk te benoemen. Ik zit er al over te denken om hier een stadswandeling van te gaan maken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRaadshuis
In de gevel van het Oude Raadhuis aan de Markt staat het bouwjaar vermeld: 1776. Philip Willem Schonck tekende voor het ontwerp.

Hij is ook de ontwerper van de gemeentetoren uit 1771 aan het Raadhuisplein, die in 2006 grondig is gerestaureerd.

In de gemeentetoren bevinden zich de 49 klokken van de beiaard, die met regelmaat wordt bespeeld door gemeentelijk beiaardier Michel Gottmer. Tijdens de weekmarkt op woensdagmorgen en in de zomermaanden vinden er muziekuitvoeringen plaats. Ook dit carillon is in 2006 gerenoveerd en uitgebreidkijk voor nog meer informatie op: www.etten-leur.nl.

Bijna komt er een einde aan deze toch wel weer bijzondere wandeling. Ik kijk naar links en zie dit hofje. Het blijkt een plek van rust te zijn midden in Etten-Leur.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSint Paulushofje
Het Sint Paulushofje aan de Markt is een rustpunt in het centrum van Etten-Leur. Het is in 1681 gesticht en telt dertien huisjes rond een pleintje met in het midden een fraaie pomp.

Na het passeren van de historische toegangspoort waant de bezoeker zich eeuwen terug in de tijd. Het hofje was oorspronkelijk bedoeld voor de huisvesting van dertien arme vrouwen.

In een gedeelte van het Sint Paulushofje is nu het Heemkundig streekmuseum Jan uten Houte ondergebracht. De overige pandjes zijn nog steeds bewoond.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAan de Markt komt het hofje als cultuurhistorisch monument uitstekend tot zijn recht. Omzoomd door linden en voorzien van een groot, groen middengebied is de Markt een aangenaam verblijfsgebied.

Zeer markant is de imposante Moeierboom (een linde). Dit groene monument is vermoedelijk al in 1675 geplant. De Markt wordt verder omringd door pittoreske geveltjes en stoeppalen. Enkele markante gebouwen: Huis De Zwaan uit 1628, Huis De Linden uit de eerste helft van de 18e eeuw en de neogotische St. Lambertuskerk, gewijd in 1878.

Achter het Sint Paulushofje bevindt zich het Koetshuis. Dit is het enig overgebleven bijgebouw van het grote landhuis in Franse stijl, dat rond 1630 op deze plek is gebouwd door de aanzienlijke familie De Nobelaer.

De contouren van het landhuis zijn gedeeltelijk zichtbaar gemaakt in de bestrating nabij het Koetshuis. Een informatiepaneel ter plaatse geeft tekst en uitleg over de grootte van het huis van de familie De Nobelaer. Bron: www.etten-leur.nl.

Voldaan ga ik met de trein weer terug naar huis. Onderweg bekijk ik al vast de foto's. Handig zo'n digitaal toestel.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • GSM mast: N51 34.468 E4 41.750
 • Restaurant de Boswachter: N51 34.962 E4 41.822
 • Oud boomheiligdom: N51 35.015 E4 41.885
 • Bankjes(speelweide): N51 35.114 E4 41.775

Poi’s in de lus van Etten-Leur

 • Start/ Eind locatie NS Station: N51 34.510 E4 38.204
 • Korenmolen: N51 35.075 E4 38.852
 • Trouwkerkje: N51 35.170 E4 39.305
 • Kerk:N51 35.194 E4 39.433
 • Kassen: N51 34.723 E4 40.711
 • Winkelcentrum: N51 34.108 E4 38.311
 • Stadshuis N51 34.137 E4 38.124
 • Informatiecentrum Vincent van Gogh: N51 34.162 E4 38.138
 • Oude raadshuis: N51 34.169 E4 38.140
 • Hofje: N51 34.292 E4 38.049
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.