Best-Tilburg

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 02-04-2020

In september 2008 ben in ik van Best naar Tilburg gelopen via de Kampina. Een wandeling van 32 km. Op 7 februari ben ik van Tilburg NS naar Best gelopen. Niet via de Kampina maar gewoon van dorp naar dorp. Een wandeling van 30 km is dat geworden. Nu heb ik ze aan elkaar gekoppeld en is er een flinke wandeling ontstaan van 58 km. Zeer geschikt als training voor de Vierdaagse maar ook om gewoon lekker te wandelen door een afwisselend landschap. De verschillende landschappen, natuur en de dorpen maken deze wandeling meer dan de moeite waard.

Tip: ga met de trein naar Best of Tilburg en loop een deel van de route. Dan heb je toch al gauw een 30 kilometer gelopen en kun je daarna uitrusten in de trein. In 2009 kost een enkele reis met kortingskaart €3,10 en zonder kortingskaart  €5,10. Een dagretour kost €9,00.


Kenmerken
Startpunt: Best - Tilburg
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.510088 E5.388701
Afstanden: 58 km
Type: Bos, Cultuur, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 58 km tussen Best en Tilburg voor de echte doorloper.
Deze route kan links- en rechtsom worden gelopen.
De route kan opgedeeld worden in 2 gedeelten van ongeveer 30 km.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.
Er zijn onderweg ruim voldoende mogelijkheden om te rusten.
Je kunt op verschillende locaties starten.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route/track kan op veel plaatsen gestart worden. U hoeft hiervoor helemaal niet de auto te pakken. U kunt namelijk beginnen bij station Best of Tilburg.

U hoeft daarom ook niet de hele ronde van 58 km te lopen. U kunt van het ene station naar het andere lopen en met de trein weer terugrijden. Mogelijkheden te over.

Tijdens de wandeling door natuurgebied Kampina kom je onvermijdelijk de nodige vennen tegen. Helaas was het toen ik het eerste gedeelte liep nogal regenachtig vandaar het de foto er wat wazig uitziet.

Belversven
Het Belversven ligt tussen Oisterwijk en Boxtel in natuurgebied Kampina. Het is oorspronkelijk een stroomdalven; een ven dat is ontstaan uit een vroegere rivierbedding.

AGPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSls een deel van het stroomdal van een beek verstopt raakte door bijvoorbeeld zand, dan koos de rivier een andere weg en ontstond er een geïsoleerde waterplas.

Het ven ligt midden in het bos en heeft een oppervlakte van ongeveer 8 hectare. Het diepe ven wordt gevuld met grond- en regenwater en wordt gebruikt door hengelsporters.

In de jaren 2005 en 2006 is het Belversven uitgebaggerd. Daarnaast is op de oevers veel bos gekapt, is er wilgenstruweel verwijderd en zijn er stuwen geplaatst om het waterpeil te beheersen.

De maatregelen waren gericht op toename van het aantal soorten libellen en planten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIk mag tijdens het wandelen graag om me heen kijken om te genieten van alles wat de natuur me voorschotelt. Zo zag ik deze opvallende spin ook nog. Het blijkt een wespspin ook wel tijgerspin genoemd te zijn.

Wespspin
De wespspin hangt altijd ondersteboven in het wielweb, dat te herkennen is aan de twee extra zigzag matjes die straalsgewijs vanuit het centrum zijn aangebracht, deze worden het stabilement genoemd.

De exacte functie hiervan is niet precies bekend; zo zouden de witte banden insecten aantrekken door UV licht te weerkaatsen, ook is geopperd dat door het stabilement het web zichtbaarder is voor grotere landdieren, die er minder snel doorheen lopen en het web vernielen.

Het stevige web kost de spin meer moeite om te bouwen dan soorten zonder stabilement. Als een te zware prooi in het web terecht komt, bijt de spin snel de draden door zodat de prooi niet het hele web vernielt. Het web wordt vanwege de voorkeur voor sprinkhanen dicht boven de grond tussen grashalmen en stengels gespannen.
bron: Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Rosep
Dit is een riviertje in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De Rosep begint als gekanaliseerde beek bij Haghorst. Na de kruising met de weg Moergestel-Oirschot loopt zij grotendeels door het natuurgebied Kampina, waardoor de meanderende loop en karakter bewaard zijn gebleven. Ten zuiden van Haaren mondt de Rosep uit in de Esschestroom.
Bron: Wikipedia.

Bezoekerscentrum Oisterwijk
Hier kom ik langs tijdens de wandeling en kun je even genieten van een kop koffie en van alles te weten komen over het schitterende gebied waar we door heen lopen.

Ook is aan rolstoelers gedacht. Er is voor hen een route uitgezet. Je ziet overigens steeds meer dat er aan rolstoelers gedacht wordt en dat is een erg goede zaak.

Het gebouw is een tijdelijk onderkomen omdat het oorspronkelijke gebouw eind 2007 afbrandde.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Tropen?? Daar dacht ik aan bij het maken van deze foto. Wat kan het toch mooi zijn in Brabant!!. Je ziet ook dat meer en meer de natuur met rust gelaten wordt en zo haar eigen ding kan doen.

Na genoeg kilometers in het bos te hebben, komen we bijna in Tilburg. Je kunt er voor kiezen om van af hier naar het station in Tilburg te gaan.

Je hebt dan van Best tot aan het station Tilburg een mooie 32 km gelopen. Voor de echte kilometer vreters gaan we verder met het tweede gedeelte van de wandeling. Geen bospaden meer maar gewoon asfalt en daar waar het kan een fietspad of voetpad.

Nadat ik onder de snelweg gelopen ben zie ik in de verte al het trappistenklooster Koningshoeven opdoemen. Fijn voor mij staat er een info bord. De volgende teksten staan daarop.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTrappistenklooster Koningshoeven
Het imposante gebouwencomplex achter de toegangspoort van deze abdij is een goed voorbeeld van de neogotische bouwkunst uit de laatste decennia van de 19e eeuw. Het gehele complex kwam tot stand in de periode 1891-1893.Hier leven de paters die hun brood verdienen met het brouwen van het befaamde trappistenbier.

Trappisten
Tegen het einde van de 19e eeuw bedreigde de Franse overheid het kloosterleven. Om het voortbestaan van de trappisten veilig te stellen trok in 1881 een groep monniken vanuit het klooster Sainte-Marie-du-Mont in Frans Vlaanderen naar Nederland.

In drie boerderijen op de grens tussen Tilburg en Berkel-Enschot vestigden zij het trappistenklooster O.L.V. van Koningshoeven. Deze boerderijen waren ooit eigendom van koning Willem II, vandaar de naam Koningshoeven. Koningshoeven is een van de vijf trappistenkloosters in Nederland.

De broeders en het bier
De leer van Benedictus schrijft voor dat de Paters Trappisten moeten leven van 'de arbeid hunner handen'. Vanaf 1884 is besloten dit te doen door het brouwen van bier en dat jaartal markeert de geboorte van het nu zo beroemde bier La Trappe. Alleen wanneer bier wordt gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij mag het Trappistenbier worden genoemd.

Bierbrouwerij De Schaapskooi
Dankt zijn naam aan een van de oude boerderijen, die vroeger op het abdijterrein stonden. Er worden vier soorten Trappistenbier gebrouwen volgens de honderd jaar oude brouwtraditie: La Trappe Enkel, Dubbel, Tripel en Quadruppel.

Een kenmerk van Trappistenbier is de bovengisting en de tweede vergisting op fles.
Benedictus Trappisten leven volgens de regels van Bencdictus van Nursia (6e eeuw, Italië). In de 11e eeuw ging een groep Benedictijner monniken naar Citeaux Dit was hei begin van de Cisterciënzer Orde. Na perioden van bloei en verval voerden de monniken van de abdij van La Trappe in Soligny in Normandië een hervorming door. Zij gaven de naam aan de trappistenorde.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNiet ver van de ingang van het trappisten klooster zie ik dit veldkruis staan in de bocht, je kunt het niet missen als je er langs loopt,fietst of met auto bent. Ik besluit om er een foto van te maken en om er meer over te weten te komen duik ik even internet op.

Een moordkruis
Wikipedia schrijft het volgende: Een moordkruis, ook wel boetekruis of veldkruis genoemd, is een monument voor de slachtoffer(s) van een gewelddaad zoals moord of doodslag en is geplaatst door de dader of diens familie als blijvend aandenken en als blijk van respect van de dader voor de slachtoffers. Het gebruik heeft zijn oorsprong bij de Germanen, die de bloedwraak kenden, maar waar de dader deze bloedwraak kon afkopen bij de nabestaanden van het slachtoffer. Als bewijs hiervan werd een gedenkteken opgericht.

In Nederland zijn moordkruisen geplaatst tot in de vijftiende eeuw. Nog tot in de zeventiende eeuw kon een rechter een veroordeelde bovenop zijn straf de verplichting opleggen tot oprichting van een dergelijk gedenkteken. In het algemeen vermeldt het kruis naast de naam van het slachtoffer tevens iets over de toedracht van de daad.

In de 19e en 20e eeuw zijn ook moordkruisen geplaatst door de nabestaanden van slachtoffers. De oorspronkelijke betekenis als teken van boetedoening door de dader is hierbij verdwenen en de kruisen dienen uitsluitend als eerbetoon aan de slachtoffers en als markering van de plaats waar het delict heeft plaatsgevonden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls eerste dorp doe ik Moergestel aan. Hier springt op de markt meteen de R.K. parochie St. Jans Onthoofding er uit. Ook de kerk gaat met de tijd mee en heeft een eigenwebsite. Daar is ook meer te lezen over de historie van deze kerk en ik heb gelezen dat er ook enkele schatten zijn.

R.K. parochie St. Jans Onthoofding
Op het infobordje langs deur staat te lezen: De middeleeuwse toren van deze kerk is een van de mooiste voorbeelden van kempisch-gotische torens. Net als bijvoorbeeld de torens in Hilvarenbeek en Oirschot wordt hij gekenmerkt door een overdaad aan steunberen die het bouwwerk verlevendigen.

Typerend zijn verder vele blindnissen en spaarvelden. De kerk zelf is van jonger datum 1932. Ze is gebouwd door de Bossche architect H Valk ter vervanging van het vroegere godshuis. Valk paste een expressionistische stijl toe die met name in het interieur een levendig lijnenspel te zien geeft.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBijna verlaat ik Moergestel en zie ik dit beeld en bankje staan. Toch maar even kijken en een foto maken. Al gauw is het duidelijk dat het hier om een militair gaat. Omdat ik dienstplicht heb gedaan en 7 jaar reservist ben geweest heeft het mijn interesse gewekt. Thuisgekomen probeer ik hier meer informatie over te vinden.

Bronzen beeld
Het bronzen beeld in Moergestel (gemeente Oisterwijk) herinnert de inwoners van Moergestel aan de bevrijding van het dorp op 25 oktober 1944 door de 15th Scottish Division onder leiding van majoor-generaal Sir Colin Muir Barber.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 oktober 1994, ter gelegenheid van de 50e Bevrijdingsdag van Moergestel. Jaarlijks wordt er bij het monument een herdenking georganiseerd door de werkgroep Oorlog en Bevrijding Moergestel. Deze vindt plaats op de zondag in oktober vlak voor of na de 25e, de Bevrijdingsdag van het dorp. bron: http://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten.

Langs de weg van Moergestel naar Spoordonk kom je ook deze Mariakapel tegen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMariakapel
Een Mariakapel is een kapel, gewijd aan Maria, de moeder van Jezus. Zij neemt een hele belangrijke plaats in, in de Rooms-Katholieke Kerk.

Een Mariakapel is een apart gebouwtje, waar Maria als zodanig wordt geëerd en waar je tot Maria kunt bidden en haar tussenkomst en bemiddeling kunt aanroepen bij ziekte, zorgen, pijn en verdriet, en steun in het algemeen. De bezoekers vragen om "kracht" en "genade", steken een kaarsje aan en plaatsen bloemen, enz. Bron: http://www.mariakapellen.nl

Ik ben bijna in Spoordonk. Het informatie bord trekt onmiddellijk mijn aandacht. Je ziet meer en meer dat er informatie borden langs de kant van de weg staan. Prettig dat je op deze manier meer te weten kan komen over de omgeving waar je loopt en wat hier zich vroeger heeft afgepeeld. Op het bord is het volgende te lezen:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHuis Ten Bergh
Over de ontstaansgeschiedenis van Huis Ten Bergh is weinig bekend. De naam Bergh duidt er op, dat het van oudsher een door water omgeven hoger gelegen stenen huis moet zijn geweest.
1455: Het 'huis te Spoordonk' wordt genoemd als de heerlijkheid Oirschot overgaat van Beatrix van Petershem, weduwe van Ricalt van Merode, aan haar zoon Jan van Merode.
1672: Catharina Stevens, weduwe van Hendrik de Cort, koopt Huis Ten Bergh van de familie Van Merode voor een bedrag van 5500 gulden.
1691: Na het overlijden van Catharina, wonen haar zoons Jan Hyacinth en Philip de Cort op Huis Ten Bergh.
1697: Jan Hyacinth verhuist naar Brussel en Philip blijft als vrijgezel alleen in het huis wonen.
1748: Philip de Cort overlijdt op Huis Ten Bergh en Guilelmus Johannes de Cort, zoon van Jan Hyacinth, verwerft het huis, maar blijft zelf in Brussel wonen.

1755: Huis Ten Bergh wordt verkocht aan ridder Godefridus Dominicus Carolus de van der Schueren. Behalve het adellijk huis omvat het complex een neerhuisinge (de nu nog bestaande 'rentmeesterwoning', met dichtgemetselde poortdoorgang naar het adellijk huis), hoven, twee vijvers en het recht om op de Aa (=Beerze) te mogen vissen.
1772: Bij een openbare verkoop van de goederen van ridder Godefridus Dominicus Carolus de van der Schueren wordt het Huis Ten Bergh gekocht door Carel H.J. Sweerts de Landas, drossaard van Oirschot. Als voorwaarde bij de verkoop wordt gesteld, dat de koper het huis binnen anderhalf jaar af moet breken. De sloop mag beginnen, als de familie De van der Schueren is verhuisd. Het is onduidelijk of de sloop ook binnen de gestelde termijn heeft plaatsgevonden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls je via de westkant Spoordonk binnen komt kan je oude watermolen niet over het hoofd zien. Tevens een geschikte plaats om even lekker bij te komen onder het genot van een kop koffie. Op de website van de watermolen staat veel informatie. Hieronder een klein stukje daarvan. Op zondagen en bij mooi weer is het hier erg druk.

De Spoordonkse Watermolen
Is te vinden aan de rand van kerkdorp Spoordonk (gemeente Oirschot) - stamt uit 1453 en draait volledig op waterkracht van de Beerze. De oorspronkelijke bouw was van hout, maar in 1868 vervingen de voorouders van de huidige eigenaar de romp van de molen door een stenen muur.

In de jaren zeventig raakte de watermolen in verval. De huidige molenaar, Emile van Esch, herstelde de watermolen in oorspronkelijke staat. Sinds 1995 draait de watermolen weer op volle toeren en worden er rondleidingen gegeven in en rond de werkende watermolen.

Een bijzonder stukje cultureel erfgoed is daarmee in ere hersteld. De Spoordonkse Watermolen is een uniek stukje Brabantse geschiedenis, dat u zeker gezien moet hebben.
bron: http://www.spoordonksewatermolen.nl/historie

Na de molen komt alweer het volgende interessante gebouw. En wel deze Bernadettekerk in het centrum van Spoordonk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe geschiedenis van de Bernadettekerk
De inwoners van Spoordonk hadden al een halve eeuw geprobeerd om een eigen parochie te krijgen, toen deze wens op 20 september 1934 eindelijk door de bisschop werd vervuld. De opdracht die bouwpastoor Jan van Gestel, tevens kapelaan in Oirschot, daarbij van de bisschop kreeg, was om een kerk en een parochie te bouwen.

In die tijd waren er ongeveer 700 parochianen en was er geen verenigingsleven. Lees verder op het Internet waar U ook de kerk digitaal kunt bezoeken dit geldt overigens ook voor de Sint Petrusparochie in Oirschot.

Van Spoordonk naar Oirschot is niet zo gek ver lopen. Ik besluit om toch ook even het centrum van Oirschot aan te doen zeker ook omdat zijn kerktoren al van ver te zien is. Ook is het hier erg leuk winkelen en zijn er voldoen mogelijkheden om iets te drinken of te eten alvorens je het laatste gedeelte van de wandeling gaat lopen Ik sla bij de rondweg rechts af en merk meteen dat we in een oud en gezellig dorp zijn aangekomen. Er is zo veel te zien hier dat ik u kan aanraden de wandeling van Rob een keer na te lopen. Hij heeft hier een erg leuke wandeling uitgezet.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOirschot
De gemeente Oirschot ligt in de provincie Noord Brabant 19 kilometer ten noordwesten van Eindhoven aan de A58. Gemeente Oirschot bestaat uit de vroegere gemeenten Oirschot, Middelbeers en Oost- en West Middelbeers. De gemeente bestaat uit de kernen Oirschot, Oostelbeers, Spoordonk, Westelbeers en Middelbeers. Er wonen bijna 17.500 mensen in gemeente Oirschot.

Oirschot kent een rijke geschiedenis. Rond 1200 had Oirschot al een heer die bestuurders aanstelde en de orde bewaarde. De heren hertog van Brabant en een particuliere heer hadden deze functie in Oirschot. Oirschot onderscheidde zich in die tijd al van de omringende dorpen door de vele rechten en voorrechten.

Het dorp werd in de eeuwen die volgende vele malen geteisterd door rampen en epidemieën. Zo hebben de legers van de hertog van Gelre het hele dorp in de as gelegd in 1388. Ook in 1542 werd Oirschot verwoest en bovendien bleef Oirschot niet gespaard tijdens de opstand tegen Spanje aan het eind van de 16e en begin van de 17e eeuw. Daarnaast kwamen in deze eeuwen ook nog de pest en dysenterie voor die vele slachtoffers eisten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNaast ambachtelijke diensten als o.a. stoelenmakerijen, leerlooierijen en klompenmakerijen waren ook de landbouw en veeteelt en de boterhandel belangrijke inkomstenbronnen.

Nu is Oirschot een gemeente die rijk is aan monumentale bezienswaardigheden en een schitterende natuur. Het is, mede dankzij een goed voorzieningenniveau, een fraaie woonomgeving. Niet voor niets bezoeken jaarlijks ook vele toeristen gemeente Oirschot. Bron: http://www.oirschot.com

Ik verlaat Oirschot via het straatje. Als je niet weet wat voor naam je een straat moet geven kan je het altijd nog het straatje noemen. Wel grappig om te zien en moest er wel wat om lachen. Via het straatje loop je al vrij snel Oirschot uit. Best komt dichterbij.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSwe hebben ook uitgestrekte weilanden in ons mooie Brabant. Ik heb nu regelmatig in mijn eigen omgeving een wandeling gemaakt en - hoe iedere keer weer ben ik verrast over hoe mooi het toch kan zijn zo dicht bij huis. Dit is een erg fijn pad om over te wandelen en je kunt hier prima de omgeving in je opnemen. De wind heeft hier vrij spel en dat is duidelijk voelbaar.

Ik weet dat als ik dit pad achter me heb het nog maar een paar kilometer is naar het eindpunt van deze wandeling. Net voor je Best binnen komt loop je door de buurtschap Aarle. De route geeft aan dat je links moet gaan maar voor de liefhebber loont het om een klein stukje rechts te gaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBuurtschap Aarle
Aarle is een buurtschap in de gemeente Best, gelegen tussen Best en Oirschot. De buurtschap bestaat uit een open akker met aan de westzijde daarvan een straatnederzetting. Ten zuidwesten ligt de Amelrijk Bootshoeve, wat eertijds de centrale hoeve was van de hertogelijke lenen in deze omgeving.

Al in 1312 is een leenman op deze hoeve bekend, namelijk Dirk Willemszoon van Aarle. In 1471 stichtte leenman Amelrijk Boot het tweede gasthuis van Oirschot. De hoeve werd geschonken als fundatiegoed aan dit gasthuis. Bron: Wikipedia.

Sint Anna Kapel
De kapel staat op een y-splitsing in Aarle. De Kapel is de moeite waard om even te bezoeken. Ook staan hier voldoende bankjes om even lekker te zitten en van de omgeving te genieten. Ook hangt er een plaquette tegen de muur en daar staat het onderstaande op vermeld:

In 1628 werd een houten bede huisje in steen herbouwd. Tijdens de hervorming raakte de kapel in verval. In 1837 kreeg ze haar huidige gedaante. Herstel volgde in 1951. Het feest van st Anna valt op 26 juli. Anna is de moeder van Maria. Tevens is zij patrones van huismoeders, van zwangere en kinderloze vrouwen, van weduwen en van schippers en zee lieden .Het beeld voor de kapel stelt de H. Joachim voor. Hij geldt als de echtgenoot van Anna.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDit was een erg leuke en leerzame wandeling om te maken. Moe maar voldaan thuis gekomen denk ik al na over hoe het verslag eruit moet komen te zien.

Voordeel is dat je de wandeling in meerdere stukken kunt doen of als je erg veel tijd hebt in één keer. Maar dan is het wel vroeg op en laat thuis. Een ander voordeel is dat je de wandeling op veel plaatsen kunt starten.

Je kunt op verschillende locaties je auto parkeren om de route te starten of delen er van te lopen. Onderweg zijn er over de gehele route ruim voldoende gelegenheden om te rusten, een kop koffie te drinken en een hapje te eten.

Ik heb het ook niet in één keer gelopen maar het was meer dan de moeite waard om het in twee keer te doen. Ik ben erg benieuwd naar reacties van mensen die deze wandeling ook gelopen hebben.

Start locaties:

 • Start locatie: NS Station Best N51 30.605 E5 23.322 ook geschikt om de auto te parkeren
 • Start locatie NS Station Tilburg N51 33.615 E5 05.070
 • Alternatieve start 1 / parkeerplaats (bezoekerscentrum Oisterwijk) N51 33.842 E5 11.944
 • Alternatieve start 2 / parkeerplaats N51 32.701 E5 10.982 (Moergestel)
 • Alternatieve start 3 / parkeerplaats N51 31.205 E5 15.906 (Spoordonk)
 • Alternatieve start 4 / parkeerplaats N51 30.277 E5 18.842(Oirschot)

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Bezoekerscentrum Oisterwijk N51 33.828 E5 11.933
 • Trappisten klooster N51 32.639 E5 07.709
 • R.K. parochie St. Jans Onthoofding N51 32.679 E5 10.964
 • Maria kapel N51 32.709 E5 12.290
 • Spoordonkse watermolen N51 31.192 E5 15.986
 • Bernadette kerk N51 31.151 E5 16.133
 • St Petrus kerk Oirschot St Anna kapel N51 30.648 E5 21.605
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.