Vliegbasis Eindhoven

Korte beschrijving

Een grijze zondagmorgen eind februari. Het is carnaval in het zuiden. Ik zelf heb niets met carnaval. Dus er lekker op uit. Tijdens het rijden naar de start locatie begint het te miezeren en dat houdt ongeveer een vier uur stand. Een natte wandeling is het dus wel geworden. De pret is er niet minder om. Lekker buiten en genieten van de wandeling.

Een GPS wandeling van 25 km rondom de vliegbasis Eindhoven. Lopend door de omgeving van de Basis hoor de je de verschillende vliegtuigen. Het is zondag en toch aardig druk in de lucht. Vooral Ryanair is er druk met vliegen. Ik kan ze niet zien door de lage bewolking.


Kenmerken
Startpunt: Eindhoven
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.464562 E5.336056
Afstanden: 25, 13 km
Type: Akker, Bos, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 25 km bij rondom Vliegbasis Eindhoven /Eindhoven Airport.
De route is 25 km en omkeerbaar.
Er is een verkorte versie beschikbaar van 13 km die eigenlijk alleen maar rondom de vliegbasis Eindhoven gaat.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.
Er zijn verschillende start locaties.
Onderweg zijn er voldoende rust mogelijkheden. Ook zijn er horeca gelegenheden waar U terecht kunt voor een hapje of een drankje.
Draag goede en waterdichte schoenen want als het geregend heeft kan het hier en daar wel eens erg drassig zijn.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls start locatie Chalet Park Dennenoord gekozen. Een ruime parkeerplaats. En grenzend aan de natuur. Wat willen we nog meer.

Chalet Park Dennenoord
Dennenoord is een zeer fraai en luxueus chaletpark, voor iedereen die veel waarde hecht aan optimaal comfort en rust. Gesitueerd middenin de authentieke en natuurlijke omgeving van de Brabantse Kempen.

Dennenoord ligt in Wintelre, grenzend aan de Oirschotse en Straatse Heide. Wintelre, ook wel Wintersel genoemd, behoort tot ′De Acht Zaligheden′. Deze 8 schilderachtige Brabantse dorpen vormen tezamen het hart van de Brabantse Kempen. bron: http://www.chaletparkdennenoord.nl

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls je vanaf het chalet park de wandeling start dan kom je al vrij snel deze bordjes tegen. Het schrikt me eerst even af want er staat duidelijk te lezen militair oefenterrein.

Na het bordje gelezen te hebben blijkt dat we er gewoon kunnen wandelen mits we ons aan een aantal regels houden. Dit staat er op vermeld:

HET TERREIN IS VOOR TOEGANG OP EIGEN RISICO VAN ZONSOPGANG TOT ZONSONDERGANG OPENGESTELD VOOR:WANDELAARS
FIETSERS RUITERS OP WEGEN EN PADEN
MITS U:
HONDEN AANGELIJND HOUDT
GEEN SPELENDE MUZIEKAPPARATEN MEEVOERT
GEEN TENT OF WINDSCHERM PLAATST GEEN AFVAL ACHTER LAAT NIET ROOKT, OF OPEN VUUR AANLEGT NIETS BESCHADIGT OF MEENEEMT
GEEN DIEREN VERONTRUST GEEN OEFENINGEN VERSTOORT

Weer een bordje. Her willen we meer van weten. Even zoek en we hebben de info. Goed dat er dit soort gebieden zijn. Want deze wil men juist behouden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGrondwaterbeschermingsgebieden
De grondwaterbeschermingsgebieden zijn bedoeld om het grondwater rondom waterwinningen te beschermen. De Provinciale Milieuverordening (PMV) is hiervoor een belangrijk instrument.

Noord-Brabant kent 40 gebieden waar grondwater gewonnen wordt. De provincie zorgt voor een goede kwaliteit van het grondwater door beschermingsmaatregelen in en rondom de waterwingebieden.

Het is in grondwaterbeschermingsgebieden dan ook verboden om bodembedreigende activiteiten te ontplooien. Het is wel mogelijk om in bepaalde gevallen ontheffing te krijgen. Lees verder op: http://www.brabant.nl/.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGrillig en toch ook weer mooi. Deze boom steekt mooi af tegen het landschap en op de achtergrond is het bijna mistig van de miezerige regen. Je loopt hier nog op een echte landbouwweg.

Niet veel verder wordt het nog landelijker. De GPS geeft aan naar rechts te gaan en dat doen we dan ook. Eerst nog wat twijfel, maar er blijkt toch een klein pad tussen de akkers te liggen waar je kunt lopen.

Na de eerste kilometers gelopen te hebben kom je bij het natuurmonument. Groot- en Klein meer. Let wel op bij het oversteken. je moet hier namelijk een klein stukje over de weg alvorens je aan de andere kant weg weer het zandpad op kunt.

Welkom bij beschermd monument Groot- en Klein meer
Het grootmeer is een kenmerkend voorbeeld van heideven. Heidevennen komen in Brabant veel oor. Ze zijn tijdens de laatste ijstijd (100.000 tot 10.000 jaar geleden) ontstaan door de vormende werking van de wind op zand, dat oorspronkelijk in Brabant veelal aan de oppervlakte lag. Doordat dit zand op sommige plaatsen ging stuiven, ontstonden er komvormige laagtes met aan de rand een rug van opgestoven zand.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDoor de lage ligging en de slecht waterdoorlatende leemlaag in de kommen konden er vennen ontstaan. Het Grootmeer is ongeveer 19 hectare groot.

Het ven kenmerkt zich door waardevolle vegetaties die gebonden zijn aan voedselarme wateren. Zo komt hier het bedreigde oeverkruid voor en er leeft een populatie van de bedreigde heikikker.

De karakteristieke planten hebben zich kunnen handhaven door de inlaat van kalkrijk water afkomstig van het pompstation Vessem. Dit gebeurt al sinds 1952 en is uniek voor Nederland.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDoor het kalkrijke inlaatwater is dit ven niet verzuurd zoals vele andere vennen. Het inlaatwater behoedt het Grootmeer tevens voor droogvallen. Het gebied is in 1990 aangewezen als beschermd natuurmonument ex. art. 14 NBW.

Geweldig dit uitkijkpunt. Je kijkt hier over het grote meer uit en je hebt een vrij zicht. Ook zijn er informatiepanelen geplaatst om je te informeren over wat hier in de natuur allemaal plaats vindt.

Je kunt hier ook even gaan zitten en wat rusten. Maar vandaag doe ik dat niet want het regent. Dus snel even een foto maken en weer verder.

Het merkwaardige “graf” op de foto hieronder kom je ook tegen. Op zich merkwaardig te noemen. Immers worden de meeste mensen op een kerkhof begraven. Collega wandelaar Arnold was hier ook al eens voorbij gekomen met het maken van een andere wandeling. Onderstaande tekst is van hem.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe ‘grapsteen’ van Jan Faasen……. ? N51 25.808 E5 20.975 Het is kennelijk nog niet zo ver. De hangtafel doet vermoeden dat er menige vloeistof over de stenen tafelen is gegaan….

Ik had er niet bewust naar gekeken of deze wandeling ook langs het papegaaienpark zou komen. Je hoorde al van een flinke afstand dat het wel zo zou zijn.

Tevens is dit een ook een goede locatie om je wandeling te starten.

Stichting Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien
De Stichting Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien (N.O.P.) is een opvangcentrum voor alle exotische vogels maar voornamelijk papegaaiachtige. Sinds 1987 zijn wij druk bezig met de opvang en verzorging van papegaaien, die bij hun eigenaar niet meer te handhaven zijn. Naast de gezonde papegaaien worden vooral zieke, zwakke en zenuwachtige papegaaien bij ons ondergebracht.

Particulieren, organisaties en overheidsinstellingen, zoals bijvoorbeeld; de diensten Douane en Algemene Inspectiedienst (A.I.D.), kunnen de exotische vogels kosteloos (hierbij staat de gezondheid van de vogels voorop!) plaatsen in het opvangcentrum.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe N.O.P. heeft een terrein van 90.000 m² in eigendom met daarop honderden kooien en volières waar de dieren verzorgd worden door vaste medewerkers, vrijwilligers en een dierenarts. De vogels krijgen hier onderdak voor de rest van hun leven. 

Op dit park wordt tevens veel aandacht geschonken aan educatie.

Het publiek wordt voorgelicht over papegaaien in het wild en de problematiek omtrent het houden van papegaaien als huisdier. De N.O.P. staat garant voor de strenge eisen die gesteld worden aan inname en verzorging. De aangeboden vogels worden niet voor handelsdoeleinden of dierproeven gebruikt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe dierenarts zorgt voor een continue begeleiding in overleg met de N.O.P .De financiering is en wordt geheel bekostigd door particuliere donateurs, sponsoren en giften. Het park is opengesteld voor het publiek.

Jaarlijks bezoeken vele tienduizenden bezoekers het park en donateurs hebben vrij toegang tot het park. Mensen die (nog) geen donateur zijn, moeten entreegeld betalen dat wederom gebruikt wordt voor de verzorging van de vogels en het beheer van het park.

Sinds de oprichting van de N.O.P. zijn er duizenden dieren opgevangen (dit zijn niet alleen papegaaien). Deze dieren hebben allemaal een goed onderkomen gekregen op het terrein van het N.O.P.. Lees verder op: www.papegaaienpark.nl.

Vlakbij het papagaaien park staat deze sirene. Of het bewust zo gekozen is weet ik niet. Wel ontsiert het net zo als de telefoonmasten de omgeving. Je ziet ze tegenwoordig op veel plaatsen staan. Ik heb eens opgezocht waarom dat we zo alweer hebben. We weten wel dat ze eerste van iedere maand getest worden maar dan houd het denk ik wel op met wat we er van weten. Hieronder nog even wat de bedoeling is van deze sirene.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe sirene heeft u iets te vertellen!
De sirene gaat: een waarschuwing. Er is iets aan de hand! Wat? Het kan van alles zijn. Gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand, een zwaar ongeval, een dreigende overstroming. In elk geval heeft die sirene u iets te vertellen. Ga daarom naar binnen en zet radio of tv op Omroep Brabant aan en wacht verdere instructies af. Frequenties Omroep Brabant radio-etherfrequentie: FM 87,6Kabelfrequentie: 92,9 en/of kijk op teletekstpagina 112 van Omroep Brabant tv.

Maandelijkse test
Elk eerste maandag van de maand worden de sirenes in heel Nederland getest. Die test is nodig om na te gaan of de apparatuur nog goed werkt. De gemeente, de eigenaar van de sirene, zou dat ook op een ander willekeurig tijdstip kunnen doen. Alleen: dan zou u ervan kunnen schrikken en denken dat er iets ernstigs aan de hand is. Daarom gaan elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur de sirenes. De test duurt circa anderhalve minuut. Op maandag 1 september a.s. om 12.00 uur is het dus loos alarm!

Bij u in de buurt
Er staan zo'n 3.800 sirenes door heel Nederland. Ze worden allemaal bediend door de lokale overheid. Dat wil zeggen: de sirene bij u in de buurt gaat alleen als u ergens voor gewaarschuwd moet worden. Als er een ramp in Zeeland gebeurt, dan zal de sirene bij u in de buurt hoogstwaarschijnlijk zwijgen. Zoals gezegd: de sirene is een hulpmiddel om u te waarschuwen. Maar niet het enige. Het kan ook zijn dat er een radiowagen door de straat komt. Of de politie komt bij u aan de deur. Belangrijk is in elk geval dat u de instructies van de lokale of nationale autoriteiten opvolgt. Belangrijk voor uw veiligheid en die van anderen!

En als de sirene niet gaat?
De sirene is een hulpmiddel om mensen te waarschuwen voor een ramp. Maar soms gaan rampen zo snel dat de sirene te laat komt. Als er een vliegtuig neerstort. Of als zich een grote explosie voordoet. Dan is het kwaad al geschied en heeft een sirene weinig zin meer. Tenzij... Tenzij u gewaarschuwd moet worden voor de gevolgen van zo'n ramp. Giftige stoffen die dreigen vrij te komen. Of nog meer explosiegevaar. Ook een dreigende overstroming is zo'n voorbeeld. Uw lokale radio- of tv-zender vertelt u wat er precies aan de hand is. En welke maatregelen u verder moet nemen. Bron: www.gemeentebest.nl


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIk kom door Zandoerle en ben gelijk op Den Brink. Een leuk en gezellig plein. een groenstrook omringd met mooie boerderijen. Midden op het plein is een kanon uit de Tweede Wereldoorlog opgesteld.

Dit Duitse antitankgeschut is van het type PAK 40 en heeft een kaliber van 75 mm. Het werd in september 1944 door de geallieerden buitgemaakt en tijdens de bevrijdingsfeesten op het plein neergezet. In 2006 werd het kanon gerestaureerd. Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zandoerle.

Deze Mariakapel staat tussen de huizen. Ik besluit om eens een kijkje te nemen en eenmaal binnen en gelukkig even uit de regen straalt het rust uit. Ik maak wat foto’s, droog mijn camera af en ga weer verder. Hier nog wat meer informatie over de kapel:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnze Lieve Vrouw van 't Zand
De aan het plein gelegen Mariakapel is toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van 't Zand. De kadastrale eigenaar van de kapel is de Roomsche Gemeente van Zandoerle. Kerkrechtelijk valt Zandoerle onder de Parochie Sint Jan de Doper Oerle, waardoor het parochiebestuur als wettelijke vertegenwoordiger kan optreden voor de katholieke gemeente van Zandoerle.

Oorspronkelijk stond er in de 12de en 13de eeuw een houten kerk op het plein van Zandoerle. Omstreeks 1250 werd deze kerk vervangen door een kapel. Van 1672 tot 1798 was deze kapel in gebruik als schuurkerk. Hier werden de Rooms Katholieke diensten gehouden. In 1807 werd de huidige kapel in gebruik genomen. Sinds 1817 is het gebruikelijk om in de kapel de rozenkrans te bidden. Omstreeks 1960 is de kapel gerestaureerd. Bron: http://nl.wikipedia.org

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp het dorpsplein in Oerle wat tevens ook weer een goede startlocatie is staat deze plaquette. Natuurlijk even op de foto zetten zodat u als wandelaar al geïnformeerd bent over hoe het er hier vroeger uit heeft gezien.

Sporen uit het verleden
25 Jaar geleden speurden enkele 'selfmade' archeologen in hun woonplaats Oerle naar sporen uit het middeleeuws verleden. De resultaten van deze onderzoekingen werden door beroepsarcheologen van de Amsterdamse universiteiten hoog ingeschat. Hiertoe uitgenodigd kreeg een publicatie over de oudheidkundige bevindingen een prominente plaats in het zogenaamde 'Kempenproject': een grootscheeps onderzoek naar bewoningsvormen gedurende de periode late ijzertijd tot en met de middeleeuwen.

Aan de andere kant het plein staat de Sint jan de Doperkerk. Een mooi gebouw waar je niet langs af kunt kijken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSint Jan de Doperkerk
De Sint Jan de Doperkerk is een neogotische kruiskerk. De kerk, die in gebruik werd genomen op 1 mei 1912, heeft tenminste drie voorgangers gehad. Reeds in 1249 was er sprake van een kerk in Oerle, maar hiervan zijn nooit restanten teruggevonden.

Omstreeks 1450 werd op de locatie van de huidige kerk een bakstenen zaalkerk gebouwd. In 1754 brandde de kerk als gevolg van blikseminslag grotendeels af. De toren en het schip van de kerk werden in 1755 herbouwd. Dit laat-middeleeuwse kerkgebouw is, met uitzondering van de toren, in 1875 afgebroken. Daarna is vast tegen de toren aan een koepelvormige kerk gebouwd. De ligging van de fundamenten van deze kerk, die in 1911 werd gesloopt, is in de bestrating voor de huidige kerk aangegeven. Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Oerle_(Nederland)

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDit bord zegt genoeg. We zijn langs de vliegbasis aan het lopen en daar wordt je door middel van deze borden netjes op gewezen.

De waarschuwing lijkt me duidelijk en daar ik geen zin heb in een hond achter me aan blijf ik netjes aan deze kant van hek en loop richting de hoofdingang van de vliegbasis.

Eindelijk ik ben bij de hoofdpoort van de vliegbasis. In min reservistentijd ben ik hier regelmatig naar binnen gegaan om mijn taak als reservist te vervullen. Maar natuurlijk is er meer over de vliegbasis te vertellen.

Vliegbasis Eindhoven / Eindhoven Airport
Vliegbasis Eindhoven / Eindhoven Airport ligt aan de westkant van Eindhoven, tussen Best en Veldhoven. Van oorsprong is het een civiel vliegveld dat na de oorlog als vliegbasis is overgegaan in handen van de Koninklijke Luchtmacht. Het vliegveld wordt deels door de burgerluchtvaart gebruikt. Met 1,6 miljoen passagiers in 2008 is Eindhoven Airport, qua reizigers, het grootste regionale vliegveld in Nederland. Er werken circa 1200 burgers en militairen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet civiele vliegveld Eindhoven bestaat sinds 1932. De eerste plannen voor de aanleg van een luchtvaartterrein in het buurtschap Welschap stamden uit 1921; de officiële opening was op 10 september 1932. Men was zo blij met de aanleg van het vliegveld, dat er een week gefeest werd in Eindhoven.

In april 1939 werd het vliegveld gevorderd vanwege de algemene mobilisatie. De oorlog maakt een einde aan de ontwikkelingen en aspiraties van het vliegveld Welschap. In twee dagen werd Eindhoven bezet en nam de Luftwaffe er bezit van. De naam werd veranderd in Fliegerhorst Eindhoven en de Duitsers begonnen direct met de uitbreiding van het vliegveld. Dit resulteerde in een professioneel vliegveld met drie geplaveide startbanen, 130 opstellingsplaatsen en 53 grote hangars.

Op 18 september 1944 werd Eindhoven en omgeving in het kader van de operatie Market Garden bevrijd door Amerikaanse paratroepen van de 101e Airborne Division. De volgende dag werd op vliegveld Welschap de Nederlandse vlag gehesen. Een Britse Airfield Repair Unit werd ingezet om meer dan 1650 bomkraters dicht te gooien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa de oorlog waren er tijdelijk enkele Amerikaanse en Engelse squadrons gelegerd en vanaf 1952 ging het vliegveld over in handen van de Koninklijke Luchtmacht die drie squadrons op Eindhoven stationeerde; 314, 315 en 316 Sqn. Er werd gevlogen met de F-84G Thunderjet en de F-84F Thunderstreak.

In 1970 ging 315 Sqn over naar de Vliegbasis Twenthe en werden 314 en 316 Sqn uitgerust met de Northrop NF-5.

In 1983 werden de vliegbases Eindhoven en Gilze-Rijen i.v.m. bezuinigingen op papier samengevoegd. 314 Sqn werd gestationeerd op Gilze-Rijen maar 316 Sqn bleef tot zijn opheffing in 1994 gestationeerd op Eindhoven. Beide squadrons gingen van de NF-5 over op de F-16.

In 1992 werd 334 Sqn (transporttaken) van vliegbasis Soesterberg met 12 Fokker F-27 Friendship/Troopship overgeplaatst naar Eindhoven. In 1995 werd de samenvoeging van Eindhoven en Gilze-Rijen weer ongedaan gemaakt en werden 314 en 316 Sqn opgeheven. Op Gilze-Rijen werden Apache gevechtshelikopters gelegerd terwijl aan de vliegbasis Eindhoven de luchttransport taak kreeg toegewezen.

Vanaf het begin bleef de burgerluchtvaart zijn stempel drukken. Philips en KLM maakten niet alleen gebruik van de baan maar ook van de luchtmachtdiensten verkeersleiding, brandweer en geneeskundige dienst. In 1984 werd op het civiele deel van het veld een aankomst/vertrekhal gevestigd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de jaren 90 is het vliegveld een paar kilometer opgeschoven en ondertussen is op de originele locatie een woonwijk verrezen. Het originele luchthavengebouw staat nog en is nu wijkcentrum van de huidige wijk Meerhoven. Lees verder op: http://nl.wikipedia.org.

Als ik op de spotterplaats kom staan er ondanks het slechte weer een aantal auto’s. Sommige mensen wachten op familie of vrienden. Andere weer om foto’s te maken van de verschillende vliegtuigen.

Ik stop even om te kijken en zie net een Ryanair toestel vertrekken. Blijft toch altijd leuk om te zien. Vorig jaar ben ik hier ook geweest om het grootste transporttoestel ter wereld te zien landen en opstijgen. Hierbij heb ik het over de Antonov 225.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRijopleiding centrum Defensie
Dit centrum ligt langs de vliegbasis Eindhoven. Defensie verzorgd hier bijna al haar rijopleidingen voor alle defensie onderdelen.

Ook ik heb hier mijn militair rijbewijs mogen halen. Vroeger werd dat gedaan bij het PIROC. Dat is verhuist en sinds september 2003.Is dit terrein in gebruik. Het ligt overigens tegen de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne aan.

Outdoor Karting Eindhoven
Je hoort de karts al van een behoorlijke afstand. Ik loop aan de achterkant van dit terrein naar het einde van deze wandeling. Het is er aardig druk. Natuurlijk even op de site gekeken en daar staat aardig wat informatie zelfs als U besluit om zelf een keer te willen “racen” kan dat gewoon hier. Kijk voor meer informatie op: http://www.outdoorkarting.nl.

JGPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSetski strand
Eindhoven heeft zelfs een eigen jetski strand. De vijver achter de Kartbaan Landsard wordt gebruikt voor wedstrijden en demo’s. In de winter ligt de vijver er rustig bij. In de lente en zomer zal het hier waarschijnlijk erg druk zijn.

Nog even en er komt een eind aan deze regenachtige wandeling. Je loopt hier over een zandpad waarvan het zand aardig los ligt. Is ook niet zo vreemd want hier wordt door defensie geoefend. je passeert hier de achterkant van leger plaats Oirschot. Het hekwerk ontsiert de omgeving. Maar regelmatig kijk ik naar links en zie de weilanden en dat levert toch ook weer mooie plaatjes op.

Het was een leuke wandeling en gevarieerd qua gebied en terrein. Centraal in deze wandeling is Vliegbasis Eindhoven. Het mooie is dat in de omgeving van de basis goed te wandelen is. Het is een pittige wandeling van 25 km als je hem zonder verkorting wil lopen. Het grootste gedeelte gaat over onverharde paden. Het stuk vanaf Veldhoven naar de Vliegbasis en dan naar de Landsard is geasfalteerd en dat is dan weer even lekker om door te lopen.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Start /Einde Chaletpark Denneoord N51 27.874 E5 20.163
 • Alternatieve start 1 N51 25.541 E5 21.275
 • Alternatieve start 2 N51 25.341 E5 22.159
 • Alternatieve start 3 N51 27.087 E5 24.064 (gebruik deze voor de verkorting)
 • Brabant water N51 26.300 E5 18.831
 • Uitkijkpunt N51 25.946 E5 19.236
 • Grafsteen Jan Faasen N51 25.808 E5 20.975
 • Sirene N51 25.502 E5 21.323
 • Kanon N51 24.855 E5 21.531
 • Maria kapel N51 24.839 E5 21.551
 • St Jan de Doper N51 25.316 E5 22.167
 • Hoofdpoort vliegbasis Ehv N51 26.974 E5 23.846
 • Spottersplaats N51 27.875 E5 23.583
 • Rijopleiding centrum Defensie N51 28.064 E5 23.123
 • Jetski vijver N51 27.875 E5 22.154
 • Tank Baan N51 28.149 E5 20.726
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.