De Rips

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 03-04-2020

We komen hier langs veel verschillende soorten "Bossen" met ieder hun eigen karakteristieke naam. Zoals De Bunhorst, De Krim, De Sijp, De Slenk, en De Stippelberg. Gezien de ondergrond is het aan te raden goede schoenen te dragen.

Een collega van mij had een ook een Garmin 60CSX GPS gekocht. En net als ik - een jaartje geleden - ook veel vragen en weinig antwoorden. Hoe werkt een dergelijk apparaat? Dus maar eens een afspraak gemaakt om samen te gaan lopen. En zo kwamen we uit bij een mooie wandeling bij mijn collega in de buurt. Een goede gelegenheid om al lopende een gedeelte van zijn vragen te beantwoorden en ervaringen uit te wisselen. We hadden ruim 25 km voor de boeg. Onderweg naar de startlocatie waren we al vol lof over het weer, de zon scheen en de temperatuur was goed. Het leek al een beetje lente!!.


Kenmerken
Startpunt: De Rips
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.550919 E5.810850
Afstanden: 27, 19, 18 km
Type: Akker, Bos, Hei, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling door een mooi stuk natuur bij De Rips.
De hoofdroute is 25 km, en er zijn verkorte versies van 17 en 18 km van deze wandeling beschikbaar.
Er is geen horeca onderweg als alleen bij de start locatie.
Ik ben onderweg geen alternatieve startplaatsen tegen gekomen dus neem voldoende drinken en eten mee voor onderweg.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe auto geparkeerd in De Rips. De GPS ingesteld en op pad.

We zijn nog maar een paar meter aan het lopen en meteen zien ze dit beeld staan. Ik had er al over gelezen maar wist niet waar het beeld stond. “De Pionier” staat bij de startlocatie voor het buurtcentrum “de Pionier”. Voor “de Pionier” ligt een plaquette.

Hier staat onderstaande tekst op:
De bosarbeider met zijn zaag
De boer met zijn zicht
hebben bij de ontginning van Rips zwaar werk verricht.
Rabobank Rips 1994

Informatieborden kom je nogal wat tegen op deze wandeling. Zeker als je de route rechtsom loopt. Die informatieborden vinden wij niet erg. Geïnformeerd worden over het gebied waar je loopt is nuttig. Het geeft de geschiedenis aan en dat maakt het toch weer anders. Het gebied begint wat meer te leven en je denkt dan niet: ach eigenlijk is het overal hetzelfde.

Informatiebord Het Peelgebied van Gemert en Bakel:
De voormalige grens In de Peel tussen Gemert en Bakel-Milheeze werd definitief vastgesteld in 1544 en opgeheven na 1996 bij de fusie van beide gemeenten. De grens wordt gemarkeerd door de volgende grenspalen:
1. Stegebergse Paal
2. Paal Achter 't Zand
3. Wijserpaal
4. Ripse Paal
5. Gemertse Middenpaal
6. plaats genaamd Bunthorst

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe grens is een rechte lijn van de Stegebergse Paal tot de Wijserpaal. Vanaf de Wijserpaal weer een rechte lijn gericht op de kerktoren van St. Anthonis. Tot aan de twintigste eeuw was de Peel een open gebied, waar alle kerktorens van de overkant van de Peel duidelijk zichtbaar waren.

In de loop van de tijd kwamen met regelmaat geschillen voor over de exacte ligging van de grens. Ook nog na 1544, toen de grens werd vastgelegd middels een besluit van keizer Karel V.

Grensgeschillen over de grens met St. Anthonis en Oploo kwamen eveneens voor. Oude grenspalen met Oploo zijn:
7. Paal Bunthorst
8. Paal De Grote Loef
9. Vredepaal (ook hersteld)

Hier bevinden we ons op locatie 6. Plaats genaamd BUNTHORST.Meest oostelijke grensmarkerlng in de Peel tussen Gemert en Bakel. Tevens grens met Oploo. Hier was een kuil gegraven, die regelmatig werd 'geveegd'. Vanaf 1842 stond er een paal. Eerstvolgende paal: naar het westen op 1291 m de Gemertse Middenpaal.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Krim dit is een van de gebieden die we vandaag passeren. Ook hier wordt U goed geïnformeerd over hoe het er hier vroeger uitzag. Natuurlijk wil ik U de informatie niet onthouden.

De heide ontgonnen
Door de opkomst van kunstmest en Australische wol waren mest en wol van de heideschapen niet langer nodig. De heidevelden werden daarom aan het begin van de 20ste eeuw ontgonnen. Ze veranderden in landbouwgrond en de armste delen, in bos. De vennen werden daarbij dichtgeschoven en het golvende reliëf gevlakt. Hier op De Krim zijn heide/reliëf van dekzand-, ruggen en verscholen vennen nog aanwezig.

De geschiedenis van de vennen
Vennen van pingoruïnes. Op de Bunthorst ligt een restant van pingoruïne uit de laatste IJstijd In de poolwoestijn van toen nadoen zich pingo's gevormd.

Een pingo is, in de taal van de Eskimo's een heuvel met een kern van ijs. Zo'n ijskern groeit heel langzaam aan en drukt daarbij de grond omhoog. Toen het weer warmer werd, blubberde de bovengrond over de ijskern omlaag. Tenslotte smolt ook de ijskern zelf weg. Wat eens een heuvel was, veranderde in een rond gat met een lage wal er omheen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen pingoruïne
Lang niet alle ronde vennen in de omgeving van De Bunthorst zijn zeker pingoruïnes. De oorspronkelijke vorm van de vennen is door graafwerk gewijzigd. Hét ovale ven met randwal op De Bunthorst is echter nagenoeg zeker een pingoruïne. Bij de overige vennen is dat niet meer aan te tonen.

Vennen vol veen
Na de laatste IJstijd groeiden de pingoruïnes geleidelijk dicht met waterplanten. Die planten werden omgezet in veen. Een veen is een archief. In veen wordt namelijk laagje voor laagje vastgelegd welke planten er vroeger in de omgeving groeiden. De veen archieven vertellen hoe het landschap er vroeger uitzag en wat de mensen sinds de prehistorie op hun akkers verbouwden.

Vennen bijna droog
Het veen is uit de meeste vennen weg gegraven om,als brandstof te dienen. In het voedselarme water van de vennen groeien bijzondere planten en komen speciale dieren voor. Op De Bunthorst staat het grondwater nu zo diep dat de vennen bijna droog staan.

Boerderijen op kleine verhogingen
In het landbouwgebied vinden we stukjes van het oorspronkelijke reliëf als stellrandjes rond de boerderijen terug. De boerderijen zijn op deze dekzandruggen

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIk heb mezelf aangeleerd om tijdens het wandelen ook om me heen te kijken (en naar boven) want we willen niets missen van alles wat de natuur ons voorschotelt. En dan zien we een nest van een specht. Nou weet ik wel wat een specht is, maar laten we toch maar eens kijken of er meer informatie over te vinden is.

Spechten
Spechten (Picidae) zijn een vogelfamilie van kleine tot middelgrote, robuuste vogels met scherpe snavels, een stijve staart en zygodactilische poten waarvan de twee middelste tenen naar voren staan en de buitenste twee naar achteren.

Zij leven meestal in bomen en gebruiken hun scherpe snavel en lange kleverige tong om daaruit insecten los te peuteren. Zij gebruiken hun staart daarbij als steunpilaar. Zij leven meest in paren en hakken hun nest uit in een boomstam. Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Specht

Het moet toch wel een bijzonder gebied zijn waar we door lopen. Opnieuw worden we getrakteerd op een informatiebord. Gelukkig hebben we de camera bij en maken de nodige foto’s.Op het bord is het volgende te lezen:

Woestijnduinen
Woestijnduinen zijn altijd in beweging. Als het voldoende hard waait, wordt aan de kant waar de wind vandaan komt zand van het duin afgenomen. Dat zand wordt aan de andere kant van het duin, aan de luwe kant, weer neergelegd. Zo verplaatst het duin zich langzaam. Hoe hoger en groter het duin is, des te langzamer het zich verplaatst. De duinen van Cleefs Wit en De Sijp zijn sikkelduinen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSikkelduinen zijn een speciaal soort woestijnduinen. Ze ontstaan als,de wind overwegend van één kant waait. De armen van een sikkelduin zijn smaller en lager dan de kern van het duin. Zij bevatten daardoor minder zand en verplaatsen zich daarom sneller dan het middengedeelte.

Hoe meer afstand het sikkelduin aflegt, hoe langer en smaller de armen worden. Er zijn weinig sikkelduinen in Nederland. Het maakt deze duinen van Gemert-Bakel bijzonder.

We lopen door het gebied de stippelberg. De GPS geeft aan links te gaan. Echter een bord waarop duidelijk staat verboden toegang geeft aan dat dit niet mag. We zien dat het prikkeldraad is door geknipt. Zou het dan toch mogen?.

We besluiten om het er op te wagen. Wanneer we weer het bos in willen gaan stuiten we op veel bomen die op het pad liggen. Nee dit is duidelijk niet de bedoeling. We besluiten om dit stukje uit de wandeling te halen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVennen
In het gebied De Stippelberg liggen wel meer kleine vennen. Dit ven was meer dan de moeite waar om even naar toe te gaan. De route kwam hier eigenlijk niet langs. Maar zo flexibel als wij zijn passen we de track aan zodat U er ook van kunt genieten.

Kikkers!!. Ik zeg tegen Mathijs "nu al". Blijkbaar wel dus. Ze zijn al uit hun winterslaap ontwaakt. Langs de oevers van de sloot zie je ze duidelijk wegspringen.

Jammer geen foto. Maar net voordat ik mijn maat 44 wil verzetten zitten er twee vlakbij. Ze blijven rustig zitten terwijl ik ze op de foto zet. Ik weet het niet zeker maar ik dacht dat dit bastaard kikkers zijn.

bastaardkikker
De bastaardkikker is te herkennen aan de meestal lichtgroene kleuren, een lichte streep op de rug, witte buik en langs de flanken rijen bruine of donkergroene vlekjes. Mannetjes blijven kleiner dan vrouwtjes en hebben knobbeltjes op de poten waarmee ze de vrouw tijdens de paring makkelijker vast kunnen houden. Deze soort blijft kleiner dan de meerkikker met maximaal 12 centimeter en komt nooit ver uit de buurt van een waterbron vanwege de sterkere gebondenheid aan water.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het veld is het gemakkelijkste kenmerk het onregelmatige gekwaak. Het is een mengsel van stotende geluiden en rustige stukjes. De kwaakblazen zijn grijs. Doordat ook triploïde exemplaren kunnen voorkomen kunnen de kikkers ook veel op de kleine groene kikker of de meerkikker lijken, als die het grootste aandeel in de chromosomen hebben.

Lange tijd werd deze soort als nominale vorm beschouwd; Rana (esculenta) esculenta, en de groene kikker (Rana (esculenta) ridibunda) als ondersoort hiervan.

De bastaardkikker is een hybride soort, een kruising tussen twee andere soorten die zich echter zelfstandig voort kan planten. De 'oudersoorten' zijn de eerder genoemde meerkikker (P. ridibundus) en de kleine groene kikker (P. lessonae) te zijn. Tegenwoordig wordt de kikker als volwaardige soort gezien, maar de hybride oorsprong wordt in de naam vermeld met het tussenvoegsel klepton, afgekort kl, wat letterlijk 'stelen', en in biologische zin 'overnemen' betekent (zie ook kleptomanie). Lees alles over kikkers op http://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_kikkers.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSCollega Mathijs van het werk loopt op deze wandeling mee. Zoals ik al had gezegd heeft hij sinds kort dezelfde GPS als ik en had hij de nodige praktijkvragen. Toen zei ik waarom niet gelijk er een wandeling voor GPSwalking.nl van maken.

We zijn buiten, we lopen, en vragen stellen en beantwoorden doen we dan ook nog onderweg. Kortom altijd leuk om met een of twee mensen op pad te gaan. Mathijs heeft nu ook een beeld wat er zo’n beetje komt kijken bij het “maken “van een wandeling.

Deze wandeling is ook een training voor ons. Wij gaan namelijk in Diekirch meedoen aan een tweedaagse wandelmars. We willen daar 2 X 40 km lopen. Vorig jaar hebben we daar 2 X 20 km gelopen en verleggen we de grens een beetje. Dus nog even wat oefenen. En dan lukt het ons wel.

Stuwen in de stippelberg
Van deze stuwen komen we onderweg verschillenden tegen. Ze zijn aangelegd om verdroging van de stippelberg tegen te gaan.Collega Arnold heeft hier ook een mooie wandeling gemaakt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Stippelberg wordt in tweeën gedeeld door de weg die Milheeze met De Rips verbindt. In het westelijk deel vindt men de stippels en de Peelrandbreuk en enkele kleine heideveldjes, alsmede een aantal poelen. De paden zijn vaak lichtgekromd en de meeste percelen bestaan uit Grove den, vaak in de vorm van open dennenbos.

In het oostelijk deel ligt de boswachterswoning, en het eigenlijke landgoed in de vorm van een hoeve met een paar stukken weidegrond, en rododendronbeplantingen. Bijzonder is een laan die omzoomd is met hoge levensbomen. In dit oostelijke deel is een grotere afwisseling aan boomsoorten te zien, zoals Grove den, diverse soorten Spar, Lariks, Amerikaanse eik, Berk en Beuk. In het uiterste oosten van het gebied is een heideveld dat echter sterk vergrast is en door Schotse hooglanders wordt begraasd. Hier is een houten uitkijktoren opgericht, die De Stip heet.

De Stippelberg is van belang als broedgebied van vogels en leefgebied van zoogdieren zoals de das. Deze heeft er zich in 1998 spontaan gevestigd.


Over de ligweide kom je aan de achterkant van de Natuurpoort Nederheide. Een azuurblauw strand en een prachtig terras biedt verkoeling. Een geweldige pauzeplaats.

PAUZE N51 31.077 E5 46.928

Natuurpoort Nederheide Kraak 11 576PK Milheeze
0492-82 00 80 , https://www.nederheide.nl

Openingstijden:
Zomer 7 dagen per week van 10:00 uur tot 22:00 uur
Winter 7 dagen per week van 10:00 uur tot 22:00 uur


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBeestenveld
Het Beestenveld is een bosgebied in de Peel bij De Rips dat 398 ha groot is en eigendom is van Staatsbosbeheer.

Oorspronkelijk is het een productiebos dat eind 19e eeuw en begin 20e eeuw aangeplant is ten behoeve van de mijnbouw en voornamelijk uit Grove den bestaat. Slechts de lanen bestonden oorspronkelijk uit loofhout, om aldus bosbranden beter te kunnen beteugelen.

Ten oosten van de Deurneseweg die van Milheeze naar De Rips loopt vindt men nog een stuk oorspronkelijke natuur: de Klotterpeel. Dit bestaat uit vochtige heide en hier broeden Blauwborst, Waterral en Rietgors. De rest van de Klotterpeel is landbouwontginning.

Nadat Staatsbosbeheer in 1979 dit terrein verwierf is het beheer meer op natuurherstel gericht, waardoor het bos geleidelijk aan meer afwisselend wordt. Het gebied is vrij toegankelijk en er zijn rondwandlingen uitgezet die beginnen aan de Deurneseeg.

Bijna aan het eind van deze mooie wandeling komen we bij het Bosmuseum. Hier kan je veel te weten over de omgeving. Het museum is gratis en er is veel informatie en zijn veel foto’s te zien. erg leuk om te zien en te lezen hoe het er hier vroeger uitzag. Waarom eigenlijk een Bosmuseum in de Rips?

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBosmuseum
Op 18 november 2003, werd er door de Gemeente Gemert-Bakel in Elsendorp een vergadering belegd voor de Dorpsraden en afgevaardigden van alle kerkdorpen binnen de Gemeente. De vraag werd gesteld hoe elk dorp afzonderlijk zelf zou kunnen zoeken naar z'n eigen identiteit.

Wat was er uitzonderlijk aan het dorp en leefomgeving en waarin zou het zich het beste naar buiten kunnen profileren in de nabije toekomst voor o.a toerisme
Indien men dan nadenkt over de Rips als ontginningsdorp dan werd er vanaf 1875 ontgonnen voor landbouw en schapenteelt.

Vanaf ca 1900 werden er voornamelijk door grootgrondbezitters grote boerderijen gesticht. Sedert 1922 kwamen daar de vele boerderijen in de zogenaamde Joodenpeel bij. De landbouwontginningen stonden model voor een hele grote streek vanwege de moderne en vooruitstrevende manier waarop de landbouw bedreven werd. Maar het valt op dat er in deze streek al vanaf 1891 de ontginning voor bosbouw op gang kwam en er werden toenmalig heel, heel veel bomen geplant.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Rips is dus niet alleen een landbouwontginningsdorp maar heeft daarnaast tevens een speciaal bosontginningskarakter door zijn vroegere bosverleden en dit is heel uniek in de verre omtrek. Nog tijdens de vergadering te Elsendorp is toen dan ook het idee ontstaan voor de Rips om een eigen bosmuseum te verkrijgen waar het complete verhaal over dit bosverleden verteld zou kunnen worden. Maar ook de spreuken: De Rips, Uit het goede hout gesneden" onder de borden bij het binnenkomen van ons dorp en bij het verlaten: Hou-t je goed. Deze spreuken zijn een teken om de hoge kwaliteit van onze dorpsbeleving en leefomgeving te benadrukken.

Het bouwwerk 'Bosmuseum'
Het karakteristieke bouwwerk bestaat geheel uit hout wat in de Ripse bossen gegroeid is en dit hout is geschonken door Natuurmonumenten. Het bouwwerk is afgeleid van de zogenaamde "witte arbeiderswoningen' met hun Mansarde oftewel Franse kap. Ook de uitbouw van de voormalige pastorie heeft model gestaan evenals het achthoekige bijzondere dak van de Maria van Liefde Kapel in de Rips. In de praktijk is het een langwerpige achthoekig overdekt infopaneel van 6x2.5 meter met "gepotdekselde"planken als dak en is verder in geheel oude bouwstijl vervaardigd d.m.v pen/gat verbindingstechniek.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet is zoals U kunt zien 10 voor 3. We zijn terug bij de auto. We waren rond 8:30 uur vertrokken en we zijn iets meer dan 6 uur onderweg geweest. De GPS geeft 27 km aan. Het was prima wandelweer hoewel we de laatste twee kilometer in de miezer hebben moeten lopen. Maar dat staat het genieten van weer een mooie wandeling niet in de weg.

Het was een erg leuke wandeling om de te doen. Een ander wandeling die ik nog wil doen is vanuit de kant van Elsendorp en zal rond de 20 km zijn. Als die klaar is kan hij met deze wandeling gecombineerd worden tot een wandeling van rond de 34 km.

Vlakbij de alternatieve start(bos museum) is horeca gelegenheid De viersprong. Hier kun je voor of na de wandeling terecht voor een hapje of een drankje.

Tip:
Als je deze wandeling wilt lopen neem dan voldoende drinken en eten mee. Je komt onderweg geen horeca tegen als alleen een aantal bankjes. Lunchen in de natuur is ook prettig met al die natuurlijke geluiden om je heen.

Neem wel je eigen afval mee naar huis. Want waar je ook kijkt zie je afval. Mensen dumpen te gemakkelijk hun afval en dat is jammer want het duurt jaren voordat de natuur het afbreekt - als zij daar toe in staat is -.

Geraadpleegde websites:

POI’s

 • Alternatieve parkeer plaats N51.5489 E5.8055
 • Bank 2 N51.5231 E5.7626
 • Bank1 N51.5704 E5.7715
 • Beestenveld N51.5384 E5.7846
 • Bosmusem N51.5488 E5.8063
 • De Bunthorst N51.5731 E5.8114
 • De krim N51.5741 E5.8091
 • De Pionier N51.5508 E5.8103
 • PAUZE N51.5178 E5.7820
 • Sijp N51.5619 E5.7508
 • Sikkelduin N51.5629 E5.7576
 • Start/Finish/Parkeerplaats N51.5509 E5.8108
 • viersprong N51.5495 E5.8075
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.