Overasseltse Vennen

Korte beschrijving

Een prachtige laatste maandag van maart. Aangezien ik toch thuis was met vakantie heb ik besloten er maar eens op uit te gaan en er een mooie wandeling van te maken. De zon scheen volop dus dat zat wel goed. De temperatuur was nog niet zo hoog maar dat mag de pret niet drukken. Ik ben wel wat mensen tegen gekomen maar als je hier in het weekend komt wandelen dan kan het ontzettend druk zijn.

Wat een schitterend gebied om lekker te wandelen. Veel vennen gezien en gefotografeerd natuurlijk. Ik wilde mijn mp3 speler nog aan zetten maar daar heb ik vanaf gezien. De vogels zorgden voor de nodige muziek tijdens het wandelen.

Mijn tip is om deze wandeling buiten het weekend te lopen, dan geniet je veel meer van de omgeving en alles wat deze wandeling te bieden heeft.


Kenmerken
Startpunt: Nijmegen, kaas en zuivel boerderij Dierv
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.792803 E5.798122
Afstanden: 8, 7, 6 km
Type: Bos, Cultuur, Dorp, Open, Visvijver
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km rond de Overasseltse Vennen bij Nijmegen.
Er zijn ook twee kortere wandelingen van 13 en 12 km beschikbaar.
Helaas zijn er geen paden aangelegd voor rolstoelgebruikers.
Onderweg zijn er voldoende bankjes om te rusten en te genieten van fraaie vergezichten.
Het terrein is heuvelachtig en je loopt voor het over grote deel op zandpaden.
Goede schoenen zijn aan te raden.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij de parkeerplaats staat al meteen een informatiebord over het gebied waar ik wil gaan wandelen.

Er zijn uitgezette routes dus als u wilt kunt u zonder GPS een wandeling uit kiezen. Ik zou er voor kunnen kiezen een uitgezette wandeling te volgen, maar dat doe ik niet. Ik trek zoveel mogelijk mijn eigen plan.

U kunt kiezen uit een wandeling van 6,5 km door het noordelijke deel van het gebied. Of U gaat voor 6,5 km door het midden en het zuiden. Dan wel kiest U voor 3,5 km die Sint Walrick heet. Maar met de GPS kiest U waarschijnlijk voor de route die bij dit verslag hoort.

Na het startpunt is het na het eerste bospad al meteen raak. Hier staat een ruïne van St Walrick of koortskapel. Op het bord staat het volgende te lezen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSt Walrick of koortskapel
De ruïne is een overblijfsel van een 15e eeuwse kapel van de voormalige kloosterboerderij van de Benedictijnerabdij St Valery-sur Somme te Frankrijk De abdij was reeds in 952 rechthebbende van de goederen van St. Walrick te Overasselt. Sedert begin 1700 rest van de kapel niet meer dan een ruïne.

De kapel was lang het einddoel van pelgrimages. Voor herstel van koortslijdende verwanten knoopt men ook nu nog gedragen lijfgoed in het houtgewas ronddom de kapel. Heel bekend is de legende uit 727 van St. Walrick en het ontstaan van het koortsafbinden. Ook eindigt hier de St. Joristocht van Scouting Nederland. In de nis staat een replica van het Mariabeeld.

In 1953 gemaakt door Peter Roovers in opdracht van de Lourdesgroep van-en geschonken aan de Katholieke Verkenners. De ingemetselde steen onder het Mariabeeld is afkomstig uit de Maria grot te Lourdes. In de rechter hoek slaat een offerblok van de voormalige instelling De Algemeene Armen te Overasselt In de voorbije eeuwen werd de ruïne vaak slachtoffer van oorlogs- en ander geweld, de laatste decennia heeft de ruïne veel te lijden gehad van baldadigheid. De monumentenstichting BAET EN BORGH heeft de ruïne in 1986 in erfpacht verworven en in het zelfde jaar gerestaureerd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de 7e-8e eeuw na Christus leefde een roversbende in de moerassen van de Maas en ten zuiden van Nijmegen. Men denkt dat zij zich Hoemannen noemden en dat het plaatsje Heumen hier vandaan komt.

Zij verschalkten zich op een zeer strategische plaats met aan de ene zijde een ontoegankelijk moeras en aan de andere zijde een oude Romeinse weg van Nijmegen naar Maastricht. Ook de oude wegen van Nijmegen naar Grave en van Wijchen verder naar het oosten lagen binnen hun roversbereik. Onbeschermde reizende handelaren vielen keer op keer in handen van deze bende.

Zo werd ook op een herfstavond een groep overvallen echter zonder handelswaar of wapens. Iedereen vluchtte behalve de leider, een voorname figuur. Hij werd als een soort van curiositeit meegenomen naar de bendeleider Walrick. Beide mannen zien in elkaar geduchte tegenstanders. Willibrordus, de gevangene, vertelt over een nieuwe godsdienst, een nieuwe maatschappijleer van God en juist op dat moment komt een heidense priesteres binnen met de mededeling dat het dochtertje van Walrick ernstig ziek is. Zij lijdt aan zware koortsen. De moerassen, het veilige toevluchtsoord van de rovers, eisen een zware tol aan malaria. Het kind zal de avond waarschijnlijk niet meer halen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWalrick geeft zijn predikende gast de kans zijn goedheid waar te maken. Hij moet zijn dochtertje genezen of ook hij haalt de avond niet. Hij zal of een wonderbaarlijke genezer blijken of een bedrieger.

Die avond was voor het ruige roversvolk onvergetelijk. Er gebeurden vreemde dingen, het kind speelde al snel weer en iedereen moest zich laten dopen en onderrichten in de nieuwe leer. Wie weigerde zou dit niet overleven.

Walrick zelf vertrekt vervolgens voor lange tijd en komt pas na tien jaar terug. Hij is als boeteling naar Rome geweest zo blijkt en is daar naar jaren gewijd. Hij komt terug als pastoor van deze ietwat ruige parochie. Hij brengt beschaving in de zin van landbouw en veeteelt en bouwt een kerk midden tussen de vennen.

Dertig jaar is Walrick pastoor en zijn bendeleden worden hardwerkende dorpelingen van een boerendorp. Vlak voor zijn dood vragen zijn volgelingen, die hij altijd wist te genezen van de koortsen. “ Wat moeten we als u er straks niet meer bent?”. Waarop Walrick sprak: “Plant op mijn graf een eik en bidt daar voor de bekering van de heidenen en genezing van de zieken.”

Ooggetuigen weten nog dat er processies vanuit Wijchen naar deze boom werden gehouden. Men ging naar de ruïne van de Walrickkapel om te bidden voor de genezing van de zieken. Wie eenmaal genezen was liet een lint gedragen goed achter in de koortsboom.
De oude eik staat tegenwoordig veel te dicht op het gerestaureerde bouwwerk en zal vroeg of laat moeten verdwijnen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen nieuwe jonge eik is verderop al gepland en kan tegen die tijd de functie van de oude koortsboom overnemen Volgens bronnen is er nog altijd verzet tegen het verplaatsen van deze Heilige Boom. Bron: www.bedevaartweb.com.

Vennen; daar kun je niet omheen deze wandeling. Het doet dan ook sterk denken aan de bossen en vennen bij Oisterwijk. Zeker zo mooi om te zien.

Mijn camera heeft een vogelfunctie. Dit houdt in dat als ik die selecteer de camera automatisch de instellingen goed zet. En dat levert een mooie foto op. Toch maar even kijken wat voor soort het is. Het blijkt te gaan om de grote Canadese gans.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSCanadese gans
De canadese gans is een vreemde eend in de bijt. Deze forse ganzensoort komt oorspronkelijk uit - jawel - Noord-Amerika: Alaska, Canada en de noordelijke overige staten van de VS. Echte wilde canadese ganzen zijn zeer zeldzaam, maar daar staat tegenover dat deze gemakkelijk herkenbare soort veelvuldig in Nederland voorkomt: het zijn allen afstammelingen van vogels die voor de jacht zijn uitgezet, aangevuld met siervogels uit parken.

Vooral in de natte delen van Nederland weet de canadese gans zich uitstekend te handhaven. Er gaan stemmen op dat deze uitheemse ganzensoorten de inheemse soorten direct beconcurreren, maar in de praktijk valt dat erg mee. Wel is het zo dat canadese ganzen in Nederland regelmatig kruisen met andere ganzensoorten, terwijl dit in het oorspronkelijke leefgebied niet of nauwelijks aan de orde is.

In Noord-Amerika leeft bovendien nog een andere soort, de Hutchins' canadese gans, ook wel kleine canadese gans genoemd. In Nederland is deze zéér zeldzaam. De grote canadese gans is een soort die zijn verspreidingsgebied bijzonder snel weet uit te breiden. Jonge vogels zijn pas na twee jaar geslachtsrijp. Naast de broedende vogels is er nog een aanzienlijke groep jonge vogels aanwezig, die nog niet aan de voortplanting meedoen. Bron: www.vogelbescherming.nl.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLopend over een mooi pad, die licht glooiend is, kijk ik uit over de akker links van me. En daar worden we weer van informatie voorzien. Op het bord staat onderstaande tekst.

Akkerkruidenreservaten
Staatsbosbeheer heeft een aantal akkerkruidenreservaten in beheer. In deze roggeakkers komen zeldzame en aansprekende akkerkruiden voor. Het zaaigoed is niet ontsmet en er vindt geen chemische onkruidbestrijding plaats. Op deze wijze kunnen we de akkerkruiden in stand houden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIk had thuis al besloten om de noordelijke kant ook te bewandelen. Je kunt niet helemaal bij het water komen die de naam Wijchense ven draagt. Hier wordt van verteld dat het een oude zijtak van een rivier uit de ijstijd is. Zeker de moeite waard om hier even langs te gaan.

Op de plaats waar ik deze foto gemaakt heb staat een behoorlijk groot bord dat informatie geeft over hoe men hier vroeger geleefd heeft.

Natuurlijk wil ik die informatie met U delen zodat U al kan zien wat de wandeling te bieden heeft.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVerkleuringen in de grond
In deze omgeving werden in 1932 verkleuringen in de grond ontdekt. Het bleken paalkuilen te zijn van een twaalftal gebouwen uit de Late IJzertijd net voor onze jaartelling.

De wanden van deze huizen waren gemaakt van houten vlechtwerk, bestreken met leem. Het dak was van stro of riet. Deze hooggelegen plek is nabij een venig moeras, het latere Wijchens Ve(e)n. Dit bleek zeer gunstig voor een gemengd boerenbestaan. Je woonde er veilig en drinkwater was vlak in de buurt.

Uit de vondsten van vele spinsteentjes (verwerking van schapenwol), stukjes weefgewicht. slingerkogels, glazen armbanden en delen van geïmporteerde maalstenen blijkt dat er aan jacht, akkerbouw, veeteelt en handel werd gedaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDestijds was de vondst sensationeel. Ontdekker was de plaatselijke amateurarcheoloog Frans Bloemen, die ook de grondlegger was van het museum in Wijchen.

Kaasboerderij de Diervoort
Deze kaasboerderij kun je niet missen, de route loopt er netjes langs. Je kunt hier terecht voor al wat het boerenleven te bieden heeft. Mocht je onderweg trek hebben, loop dan even het winkeltje binnen en je kunt weer energie tanken om verder te gaan met de wandeling. Kijk ook even op hun website voor meer informatie: www.diervoort.nl.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKatjesbomen. Ik kan het niet laten er een close up van te maken. Je komt nogal veel tegen.

Een maand geleden toen ik mijn wandeling rond om vliegbasis Eindhoven maakte kwam ik ze ook al tegen. Nog niet in bloei. Maar nu wel en het geeft aan dat de lente een feit is en we de koude winter achter ons kunnen laten. Hoewel ik nog dacht aan begin januari toen ik met collega Rob een sneeuwwandeling heb gemaakt. Het kan snel gaan. De lente maakt wel dat de foto's kleurrijker worden, er is gewoon veel meer te zien, hoewel in de sneeuw lopen ook leuk is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIk zie op mijn GPS dat ik bijna aan het eind ben gekomen van deze wandeling die wat mij betreft nog wel iets langer had mogen duren.

Ik besluit om een stukje rechtdoor te gaan en zie een bankje staan. Daar ga ik even zitten en van de zon genieten. Eenmaal boven aangekomen want het bankje staat op een helling wordt je getrakteerd op een wel heel mooi uitzicht.

Bushalte
waarom een bushalte in het wandelverslag?. Nou dat is gedaan om aan te geven dat U dit gebied ook met het openbaar vervoer kunt bereiken. Deze halte bevindt zich overigens aan de oude Nijmeegseweg en is vlakbij de kaasboerderij en een alternatieve parkeerplaats. De buslijn die U moet hebben is lijn 9. Maar advies is om van te voren even op: www.9292ov.nl.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok kunt u met de bus vlakbij uitstappen bij restaurant St Walrick aan de ST. WALRICKWEG 5, 6611 KG OVERASSELT. Waar U ook kiest om uit te stappen U bent binnen enkele tellen in een bos en venrijk gebied.

Na een kleine 18 km ben ik weer terug bij de parkeerplaats. Dit was weer een mooie en informatieve wandeling om te “beleven”.

Een tip als je deze wandeling wil gaan lopen; doe dat dan vooral buiten het weekend. Ik heb met iemand van staatbosbeheer gesproken en die zei tegen me dat het vooral in het weekend erg druk is.

Ik was er op maandag en volop van alles kunnen genieten. Zelfs aan eind van de ochtend nog drie reeën gespot.

POI's

 • Start / Einde N51 47.568 E5 47.887
 • Alternatieve start N51 46.900 E5 47.649
 • Kaas boerderij N51 47.674 E5 48.002
 • Ruïne St Walrick N51 46.962 E5 47.769
 • Heilige boom N51 46.960 E5 47.747
 • Akker kruidenveld N51 47.771 E5 46.678
 • Wijchens Ven N51 47.876 E5 46.829 (informatie bord)
 • Panorama uitzicht N51 46.922 E5 48.318
 • Cafe Restaurant St Walrick N51 46.872 E5 47.717
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.