Vierhouterbos

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 03-04-2020

Wij zijn weer gestart vanaf Hotel Pension Vierhouten. Er is ook een parkeerplaats aan de Gortelseweg. Er zijn twee vaste uitgezette wandelingen die u kunt volgen. Deze wandelingen zijn gemarkeerd met rode en blauwe paaltjes. Onze GPS wandeling is een combinatie van beide wandelingen en laat u genieten van de natuur. 


Kenmerken
Startpunt: Vierhouten
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N52.326710 E5.843389
Afstanden: 12, 6 km
Type: Bos, Ven
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een mooie GPS wandeling van 12 km bij Vierhouten in de Veluwe.
Er is een verkorting van 6 km. De paden zijn goed bewandel baar.
Ook wordt u uitvoerig geïnformeerd over de omgeving en haar bewoners.
De wandeling is niet geschikt voor rolstoel gebruikers. Zie ook onze andere wandeling bij Vierhouten.
Er is een verkorte versie van 6 km van deze wandeling beschikbaar.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZoals al gezegd zijn wij vanaf het hotel gestart. We lopen de wandeling linksom en zijn binnen 5 minuten van de openbare weg af en kunnen gaan genieten van al het moois dat deze wandeling te bieden heeft.

Er is een mogelijkheid om de auto hier te parkeren. Gelijk bij de ingang staat een groot informatiebord over het Vierhouterbos. Hier staat veel informatie over het gebied te lezen dat u gaat bewandelen.

Wij nemen de informatie in ons op en weten dan al dat het meer dan de moeite waard is om deze wandeling te lopen. Maar eerst even wat informatie over de Veluwe.

Hotel Pension Vierhouten, Tongerenseweg 1, 8076 PV Vierhouten
Tel: 0577 411521, Fax: 0577 402334

www.hotelvierhouten.nl

Gehele jaar van Maandag t/m zondag geopend.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

De Veluwe
De Veluwe is een overwegend beboste landstreek in de Nederlandse provincie Gelderland en een voormalig kwartier van het hertogdom Gelre. Kloksgewijs vanaf het stadje Hattem in het noorden wordt het gebied ruwweg begrensd door Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Wageningen, Ede, Barneveld en Harderwijk. Ten onrechte wordt het soms gelijkgesteld met Nationaal park De Hoge Veluwe dat er minder dan een twintigste deel van uitmaakt.

De Veluwe is het grootste laaglandnatuurterrein van noordwest-Europa, en meet ongeveer 1000 km². Grote delen van de Veluwe bestaan uit stuwwallen uit de Saale-ijstijd. Ten noorden van Rheden, in het Nationaal Park Veluwezoom ligt bij het Rozendaalsche veld het hoogste punt van de Veluwe op 110 meter hoogte. Dit is de hoogste stuwwal van Nederland en het hoogste punt van Nederland buiten Zuid-Limburg. In het noorden liggen onder andere het stuifzandgebied Leuvenhorst en het Leuvenumse Bos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe natuur op de Veluwe bestaat uit diverse beheerseenheden, waarvan de Koninklijke Houtvesterij Het Loo (97 km²) de grootste is. Veel bos op de Veluwe is in de periode 1895-1920 aangelegd om stuifzand vast te leggen. Rond 1850 was een derde van de Veluwe bedekt met stuifzand, nu omstreeks een procent.

Vooral de grove den bleek geschikt om stuifzand vast te leggen. In de periode 1895-1932 werden grote delen van de Veluwe ingerasterd, in bijna alle gevallen omdat de eigenaren wilden jagen. De wildstand op de Veluwe was zeer laag, en aan het kleine formaat van bewaard gebleven gewei uit die tijd is de menselijke druk af te lezen. Dus werden er dieren geïmporteerd en uitgezet in stukken Veluwe met hekken eromheen. Bron Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Veluwe.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Vierhouterbos
In het oudste gedeelte van het Vierhouterbos hebben veel eiken en beuken van vroeger plaats moeten maken voor naaldbomen. De sneller groeiende naaldbomenwaren bestemd voor de hout industrie, die ook elders op de Veluwe veel mensen werk verschafte.

Bovendien hielden de naaldbomen zandverstuivingen tegen. Het beheer is tegenwoordig echter minder gericht op de houtindustrie maar meer op de ontwikkeling van een natuurlijker bos. Er wordt selectiever gekapt en vaak laat men de natuur gewoon haar gang gaan.

Op die manier ontstaat een gevarieerd bos. Vanwege de aanwezigheid van oude beuken en eikenhakhout zijn er in het vierhouterbos veel zeldzame diersoorten: o.a. dassen en vliegende herten. Ook treft men hier veel wild aan, zoals edelherten en zwijnen.
GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS
Staatsbosbeheer sinds 1988 eigenaar en beheerder van het Vierhouterbos - heeft ook ter bescherming van dit wild bepaalde maatregelen genomen. Er zijn bijvoorbeeld rustgebieden die gesloten zijn voor het publiek.

Een belangrijk aspect van het wild beheer is het op peil houden van de wildstand. Daar er geen natuurlijke vijanden meer zijn is het "selectieve afschot" noodzakelijk, Hierbij gaat men evenals bosbeheer - zeer zorgvuldig te werk.

Staatsbosbeheer vraagt de bezoekers met een aantal zaken rekening te houden. De rust van de dieren kan o.a. worden verstoord door loslopende honden en natuurlijke “speurtochten” - om maar niet te spreken van motorcrossers. Ook het voederen vanuit de auto kan nare gevolgen hebben: de beesten worden minder schuw van verkeer waardoor veel zwijnen jaarlijks worden aangereden.

Voor meer informatie en mogelijkheden in het Vierhouterbos kunt u terecht bij
bezoekerscentrum Zandenbos, Eperweg 132 in Nunspeet tel 03412-52996.

Onderweg mooie grote beuken. Dit is in de zomer lekker wandelen onder het bladeren dak is het koel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe beuk
De beuk (Fagus sylvatica) is een plant uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae). Het is een van nature in Europa voorkomende boom. De soortaanduiding sylvatica is afgeleid van 'silva' (= bos). De boom wordt tot 46 m hoog. De boom leeft in symbiose met een schimmel (mycorrhiza). De stam is glad en grijs.

Het blad is veernervig, licht gegolfd en licht glanzend.

De plant is eenhuizig; er zijn dus mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde boom. De knoppen zijn langwerpig en bestaan uit schubben. De bestuiving vindt plaats door de wind. De beuk kan goed tegen schaduw en is een climax soort.

De beukennootjes worden omsloten door een napje, dat gevormd wordt uit de vruchtbladen en de schutbladen. In elk napje zitten twee nootjes. Als de nootjes rijp zijn opent het napje in vier delen en vallen de beukennootjes op de grond. De beukennootjes worden onder andere verspreid door eekhoorns, die ze als wintervoorraad gebruiken.

De beuk gedijt goed op vochthoudende, goed doorlatende, kalkrijke, leemhoudende bodem. Hij verdraagt hoge waterstanden of droge zandgronden niet.

Beuken worden veel in hagen geplant. Omdat de beuk in symbiose met een schimmel leeft mogen de wortels van het plantgoed nooit schoon gespoeld worden en mag direct na het planten geen water gegeven worden. Jonge beuken behouden hun afgestorven blad tot eind april wanneer het nieuwe blad uitloopt. Daarom zijn ze bijzonder geschikt voor een dichte, hoge haag (beuken voor een haag zijn geen haagbeuken (Carpinus betulus): dat is een andere soort).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBeuken worden vaak in lanen geplant. Zolang alle bomen gezond zijn gaat dit goed, wanneer een boom sterft, dan kan door zonnebrand de een na de andere boom volgen.

Bij beukenbossen valt op dat er weinig tot geen ondergroei is, door het dichte bladerdak bereikt maar zeer weinig zonlicht de bodem, terwijl het looizuurrijke blad kruidachtige begroeiing tegengaat. Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Beuk_(boom).

Langs de wandelpaden ziet U veel omgewoelde grond. Dit komt doorat de wilde zwijnen zoeken naar voedsel. Helaas hebben we ze niet gezien.

Wilde zwijnen
Wilde zwijnen zijn in de schemering en 's nachts actief. Het zijn alleseters. Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel als eikels, kastanjes, knollen en groene plantendelen, maar ook dierlijk voedsel als aas, regenwormen, insectenlarven en knaagdieren en er zijn meldingen dat ook hertenkalveren ten prooi vielen. Meestal wroeten ze met hun gevoelige snuit in de bosbodem. Door dit gewroet komt de minerale ondergrond vrij waardoor bepaalde zaden beter ontkiemen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNoorderheide: U moet hier even over het hekje klimmen om de wandeling te volgen. U loopt hier over erg mooi gedeelte met schitterende vergezichten. Het is vooral een heide gebied.

Of u nu links om of rechtsom dit “rondje” loopt maakt niet uit. U komt altijd weer terug bij dit Hek. Het is zeker de moeite waard om het rondje te lopen.

Piramides en waterwerken
We komen er nogal wat tegen hier op de mooie en bijzondere plaats.
Deze piramides en andere werken die je hier kunt zien zijn gemaakt door de Rotterdamse haven baron van Beuningen. Op internet is veel te lezen over de baron. Die zich hier op Noorderheide bezig hield met het aanlegen van deze toch wel bijzondere bouwsels midden in de natuur. De vele bouwwerken is men van plan te herstellen. Daar zoekt men ook nog vrijwilligers voor.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGrafheuvels kom je hier nogal wat tegen. Tijdens onze andere wandeling die we hier hebben gelopen kwamen we ze ook al tegen. Op de plaquette staat het volgende geschreven:

Grafheuvels
In de late bronstijd ca 1100 voor Chr. werden de crematie resten bijgezet in deze grafheuvels.

In Nederland bevinden zich honderden grafheuvels, de oudste zijn ongeveer 5000 jaar geleden aangelegd bij Apeldoorn.

Op de Veluwe en in Drenthe zijn nog veel grafheuvels uit de bronstijd te vinden. In Nederland staan grafheuvels op de lijst van archeologische monumenten. Ze genieten bescherming volgens de monumentenwet.

Een van de grootste en hoogste grafheuvels die in Nederland of België te vinden is heet Zwarte Berg (of Smousenberg) en ligt in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, aan de Groenstraat bij het dorp Hoogeloon (gemeente Bladel).

In het Nederlands-Limburgse Meerlo ligt een grafheuvel uit de late bronstijd langs het Pieterpad. Uit archeologisch onderzoek, in 1967 uitgevoerd door de Universiteit Leiden, is gebleken dat hier urnen met daarin de resten van tenminste 100 doden zijn bijgezet. De datering ervan is onduidelijk.

In de Nederlandse gemeente Veldhoven bevindt zich een aantal gerestaureerde grafheuvels. bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Grafheuvel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOndanks dat het al ver in de lente is komen we nog paddenstoelen tegen. Beter gezegd de berkenzwam. voor de meeste berken het begin van het einde.

De berkenzwam
De berkenzwam (Piptoporus betulinus) is een schimmel uit de familie Fomitopsidaceae.

De vruchtlichamen van de schimmel groeien het hele jaar door.
Berken die in moerassen of op een beschaduwde plaats staan lopen het meeste gevaar om door de schimmel te worden aangetast. De nog levende zwam heeft een roestbruine kleur, de dode zwam is bedekt met een korzelig, wit vlies.

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe buisjes van de zwam staan altijd horizontaal, hoe de tak ook aan de boom zit of op de grond ligt. De sporen kunnen zich hierdoor altijd verspreiden. Gedroogd zijn ze heel lang te bewaren.

De droge zwam open snijden lukt nauwelijks. Het verdroogde mycelium is taai. Het vlees wordt verkocht onder de naam polyporus en wordt door entomologen gebruikt om gedroogde insecten op te prikken voor verzamelingen.

In de natuur worden de droge zwammen opgevreten door larven van de zwamkever. Alleen het witte vlies is ook voor deze kevers onverteerbaar.

Bomen die besmet zijn met de berkenzwam, leggen vroeg of laat het loodje.

Van de berkenzwam is bekend dat het stoffen bevat voor medicinale toepassingen. Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Berkenzwam.

In elke jaargetijde kun je tijdens deze wandeling genieten van een mooi stukje Veluwe. Het leuke van deze wandeling is wel de afwisseling in hoogte en soorten bos waar je door heen komt. De wandeling is goed te doen. Maar we adviseren goede wandelschoenen. De wandeling is zowel links als rechtsom te lopen.

Geraadpleegde websites:

POI’s

  • Start/ Einde Gortelseweg N52 19.975 E5 49.915
  • Start vanaf Hotel Vierhouten N52 19.983 E5 49.891
  • Bankje 1 N52 19.097 E5 50.521
  • Bankje 2 N52 18.759 E5 50.218
  • Bankje 3 N52 18.191 E5 49.141
  • Bankje 4 N52 18.169 E5 49.762
  • Noorderheide N52 18.310 E5 49.862
  • Piramides N52 18.297 E5 49.915
  • Grafheuvel 1 N52 19.296 E5 49.951
  • Grafheuvel 2 N52 19.306 E5 49.969
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.