Voeren

Korte beschrijving

Een aantal weken geleden ben ik met collega Rob naar Riemst geweest. Het was een erg mooi gebied. Mijn (onze) belangstelling voor deze streek was meteen gegroeid. In een tijdschrift had ik gelezen over het gebied Haspengouw. Hier moest ik toch maar eens naar terug gaan.

Thuis gekomen even op internet gesnuffeld en zo kwam ik uit eindelijk via Haspengouw in de voerstreek terecht. Een wandeling die we wel in Haspengouw hebben gemaakt is die van Tongeren. Dit verslag gaat over de voerstreek. In de titel staat Voerstreek(1). Dat is niet voor niets want we gaan hier nog vaker naar toe. Omdat we in de buurt waren van het grootste Amerikaanse begraafplaats in België zijn we na de wandeling daar ook even gaan kijken.

De wandeling is ook zonder GPS te lopen. In het verslag komt dat verder aan bod. Ook blijkt na wat zoekwerk op internet dat er al veel mensen hier naar toe komen om te wandelen. Op zich ook niet zo gek. Het is werkelijk waar een paradijs voor wandelaars.


Kenmerken
Startpunt: t Bakhuis, Sint-Martens-Voeren
Startlocatie: Limburg Belgisch , Belgie
Coördinaten N50.758458 E5.830609
Afstanden: 14 km
Type: Heuvel, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 14 km in de Voerstreek (België).
De wandeling is omkeerbaar. Gezien de afstand heb ik geen verkorting gemaakt.
Wij hebben de wandeling linksom gelopen. Waardoor je op het einde nog flink aan de bak moet.
Loop je hem rechts om dan loop je op het einde op een mooi breed pad terug.

Houd je van wat meer rust dan adviseer ik om zeker niet op zondag te lopen. Wij hebben de wandeling op een zaterdag gedaan en lekker vroeg op pad. In de middag wordt het aanzienlijk drukker met wandelaars. Het heeft ons verder niet gestoord.
Wel is een route en waypont file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe parkeren onze auto bij ’t Bakhuis. Een boerderij die ook een ijssalon heeft. Je kunt hier Prima terecht zowel voor als na de wandeling.

De boerderij ligt op de grens met België. Er staat een grenspaal voor de deur. Of je nu gaat wandelen of fietsen op de kruising staan de nummers van de verschillende routenetwerken je al op te wachten.

Bierviltje?
We gaan toch met de GPS wandelen of toch niet? Het wordt beiden. We werden netjes ontvangen door de mensen van ’t Bakhuis.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAl snel werd duidelijk dat je in België niet overal zomaar mag wandelen. Ik had een wandeling thuis voorbereid via Garmin MapSource. Maar ter plekke bleek niet alles te kunnen wat ik voor ogen had. Er werd een wandelkaart bijgehaald en ik kreeg even in het kort een uitleg wat de moeite waard was en waar je wel mocht lopen. Over het grote deel liepen we uiteindelijk de wandeling die ik zelf getekend had. Toch maar even de knooppunten op geschreven. Zo en nu aan de wandel.

Mocht je deze wandeling zonder gps willen lopen dan zijn dit de nummers.
start-68-50-48-91-47-55-60-57-58-59-61-63-64-65-66-67-68-einde.
Let op!. Niet overal staan de paaltjes in het zicht. Ik was blij toch mijn GPS bij me te hebben.

De Voerstreek
We worden al gelijk op een mooi landschap getrakteerd. Je waant je ver weg van Nederland en toch is het zo dicht bij.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Voerstreek (provincie Limburg) groepeert zes kleine dorpjes (van west naar oost: Moelingen, 's-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal) die ten zuiden van Limburg geplakt liggen tegen de Belgisch Nederlandse grens.

In 1976 werden ze één fusiegemeente "Voeren". De totale oppervlakte bedraagt 50 vierkante kilometer en telt iets meer dan 4300 inwoners. Je kunt er nog met recht en reden spreken van een vreedzaam, ongerept natuurlijk leefkader. De lucht is er zuiver en nergens wordt er de horizon geschonden door rokende fabrieksschoorstenen of flatgebouwen. Het is daarbij een waar paradijs voor de wandelaar of fietser.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAlles is er in harmonie met de natuur en het landschap.

Met zijn romantische dorpskommen, waarin de kerk nog altijd in het midden staat, de paternoster van kapelletjes en veldkruisen, oude hoeven, typische vakwerkhuisjes met silexmuren, kastelen met bijhorende domeinen, loofbossen, hoogstam-boomgaarden, meidoornhagen en zijn onvergetelijke panorama's, oefent de streek in elk seizoen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de bezoeker. Bron:www.voerstreek.be.

Runderen
we komen hier een ras tegen wat toch ook weer bijzonder blijkt te zijn. Ik had er nog nooit van gehoord. Gelukkig voor de wandelaar die hier lang komt staat er een informatiebord met tekst en uitleg over dit ras. Op het bordje staat te lezen:

Glanrund terug in Zuid-Limburgs landschap
Tot circa 1900 liep in de uitlopers van dé Eifel; de Ardennen en in Zuid-Limburg een Koe rond die voor vele doeleinden, binnen de agrarische sector, werd gebruikt: het Glan-Donnersberger rund.

Dit Glan-Donnersberger rund, kortweg Glanrund, werd voor de melk- en vleesproductie gehouden. De ossen van dit runderras werden ingezet vanwege hun enorme trekkracht.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDoor de ontwikkelingen in de landbouw is het Glanrund uit ons land verdwenen. Eind jaren zeventig leken de dagen van het Glanrund definitief geteld, maar mede dankzij de inspanningen van het openluchtmuseum in Kommern (Eifel) bleven de laatste exemplaren behouden.

Er ontstond een stamboek en het zeldzame huisdierras werd van de ondergang gered. Inmiddels worden in de Duitse Eifel weer zo'n 1.000 exemplaren van dit ras gehouden.

Vereniging Natuurmonumenten heeft in samenwerking met J. Demollin, agrariër te Noorbeek, en met ondersteuning van de provincie Limburg en de gemeente Margraten, het Glanrund weer teruggebracht in het Limburgse landschap. Op deze wijze is een gezamenlijke bijdrage geleverd aan het in standhouden van een zeldzaam huisdierras. Tevens wordt weer een element van ons cultuurhistorisch erfgoed in ere hersteld.

Een kudde van deze Glanrunderen zal worden ingezet voor begrazing in het Noordal.
Hierdoor kan Natuurmonumenten in dit deel van het Noordal, samen met haar Belgische collega-organisatie-Natuurpunt, een aaneengesloten grensoverschrijdende begrazingseenheid van minimaal 100 ha realiseren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWat een tegenstrijdigheid
Links wordt je van harte welkom geheten in het natuurgebied Altenbroek en rechts wordt je gewaarschuwd voor gevaar vanwege het schietterrein.

Gelukkig staat er op het bord niet betreden op iedere vrijdag tussen 1900-2100 uur. Dan wordt er gejaagd.

Ons viltje verteld dat we hier toch door moeten om de route te vervolgen. Ook hebben we even het bordje gelezen. Er zitten hier veel dassen en ook kom je hier nog wilde zwijnen tegen. De wijngaardslak is ook een bewoner van dit gebied. De burchten en slakken komen we tegen en de zwijnen die hebben we niet gezien.

De Wijngaardslak zijn we nogal wat tegen gekomen. Ze zijn groot en schijnen ook nog lekker te zijn. Deze foto is wel bijzonder vanwege de eitjes die we zien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Wijngaardslak
De Wijngaardslak komt vooral voor in loof- en gemengde bossen en antropogene omgeving zoals tuinen, graslanden en wijngaarden. De dieren zijn herbivoor maar alleen kruidachtige planten worden gegeten.

De slak wordt ouder dan een jaar en overwintert dus. Voor overwintering zoekt de slak in de herfst een schuilplaats op waar beschutting is tegen droogte en kou. Om zich tijdens deze periode te beschermen wordt de schelp afgesloten met een hard structuurloos kalk-achtig dekseltje, het epifragma.

Dit epifragma is voor éénmalig gebruik in tegenstelling tot het operculum wat veel kieuwslakken hun hele leven gebruiken. Na overwintering wordt het epifragma afgeworpen en vaak geheel of gedeeltelijk opgegeten. Natuurlijke vijanden zijn diverse rovende insecten zoals vleesetende vliegenlarven, mieren en loopkeverlarven, padden en vogels.

Het natuurlijke verspeidingsgebied ligt in Midden- en Zuidoostelijk Europa maar door de mens is de soort over de hele wereld verspreid geraakt. In de Benelux is de soort vrij zeldzaam.

In Nederland komt de slak voor in Zuid Limburg rond de zeer kalkrijke gronden van de mergelgrotten, in bosgebieden bij oude landgoederen in de Hollandse duinstreek en verder in bosschages rond oude kloosters en landgoederen in Friesland en Groningen. In België komt de soort onder andere voor in de gemengde bossen van de Ardennen.

Fossiel voorkomen
Hoewel algemeen wordt aangenomen dat de wijngaardslak buiten het natuurlijke verspreidingsgebied vooral door de Romeinen verspreid is (Engelse naam: 'Roman Snail'), zijn enkele pre-Romeinse vondsten in Nederland gedaan die dateren uit het Neolithicum, zoals in de Henckeput en in opvullingen van de prehistorische vuursteenmijnen bij Rijckholt. De wijngaardslak is als ouder fossiel uit de Nederlandse ondergrond onbekend en is in Nederland zeker als antropogeen te beschouwen. Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wijngaardslak

Soms denk ik wel eens van ach weer een kerk en er zijn er zo veel van. Toch als je dan wat opzoek werk verricht kom je interessante zaken tegen. Goed dat we internet tot onze beschikking hebben.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSint-Martinuskerk
De kerktoren van de Sint-Martinuskerk stamt oorspronkelijk uit de 13de eeuw. Links onder de toren bevindt zich het graf van pastoor Veltmans.(1866 - 1954) Hij speelde een belangrijke rol in het behoud van het Nederlandstalige karakter van de Voerstreek.

Onder de oude grafkruisen op het kerkhof bevindt er zich één uit de 16de eeuw. Het staat achter de graven van de bemanning van een RAF-vliegtuig (neergestort in 1944). Bron: www.voerstreek.be.

We zagen hem al in het begin van de wandeling, de spoorbrug van Sint Martens Voeren. Dichterbij wordt het natuurlijk groter en groter. Een imposant bouwwerk kunnen we wel vaststellen. Op de site over de voerstreek wordt er ook over gesproken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSpoorbrug Sint Martens Voeren
Het dorpsbeeld wordt gedomineerd door de 23 m hoge spoorwegbrug. Ze maakt deel uit van de lijn Tongeren-Aken die door de Duitsers tijdens de eerste wereldoorlog werd aangelegd.

Dit viaduct sluit aan op de langste spoorwegtunnel van Vlaanderen (2070 m). Ook de langste spoorwegbrug van het land, in Moresnet, maakt deel uit van deze lijn. Bron: www.voerstreek.be

We lopen door het kleinste dorp van de zes: Sint-Pieters_Voeren. We gaan uit het dorp rechts omhoog. Het is een steile klim. En het lichaam protesteert aardig. Het zweet komt opzetten. Dan maar even pauze houden. We kijken om en dit is wat je dan te zien krijgt. In één woord geweldig. Op de voorgrond het kasteel Commanderie. Ik verwijs graag naar onderstaande site voor meer informatie. www.trois-frontieres.be.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKasteel Commanderie
Het kasteel behoorde tot de Franse Revolutie toe aan de Duitse Ridderorde. Het huidige gebouw werd in het begin van de 17de eeuw opgetrokken in 'Maaslandse Renaissance', een stijl die we ook in Luik en Maastricht veelvuldig aantreffen.

In het park van het kasteel ligt de bron, die de vijvers en de Voer van water voorziet met een debiet van ca. 3 000 liter per minuut.

In de vijvers wordt er o.a. forel (een typisch streekproduct), steur en paling gekweekt. Bron: www.voerstreek.be,

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLopend naar Voeren moeten we weer even berg op. En ook hier moet ons lichaam even tegen sputteren. Ik heb deze foto gemaakt omdat ik het idee had van wie zou hier nou met de auto of motor willen gaan rijden. Het kan gewoon weg niet.

Ik vindt wel dat men in België zijn best doet om de natuur te beschermen. Zoals ik de inleiding al aan gaf mag je hier niet overal zomaar lopen ook al zie een pad waarvan je denkt nou daar kan ik dus wel in,. Aan de ingang van die paden staat een bord met verboden toegang. In Nederland zie je ze ook wel staan maar dan meer met de tekst erop van verboden toegang rustgebeid voor het wild.

We respecteren natuurlijk de gebodsborden en volgen de paden waar je wel mag komen.

Vakwerkhuizen zie je in deze regio wel meer staan. Het zijn mooie huizen om te zien en worden ook nog steeds bewoond. Je ziet ook wel huizen staan gecombineerd met moderne bouwmiddelen. Toch zijn er nog enkele huizen die origineel zijn. Vakwerk is een historische bouwwijze om wanden te maken.

Vakwerk
Vakwerk bestaat gewoonlijk uit een stijl- en regelwerk van hout met een invulling. De stijlen van een vakwerkconstructie maken vaak ook deel uit van de gebintconstructie. De invulling bestond oorspronkelijk uit vlechtwerk van wilgentenen, eik, vuilboom of hazelnoot dat werd bestreken met een mengsel van stro en leem. Het vlechtwerk bestond uit verticale houten staken die in gaten en sleuven in de regels werden bevestigd. Hiertussen werden vervolgens twijgen gevlochten. Later werd als invulling ook baksteen gebruikt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe techniek wordt voor nieuwbouw nauwelijks meer toegepast. Wat er van deze vakwerkbouw nog over is, bestaat voornamelijk uit historische gebouwen.

Verspreidingsgebied
De klassieke vakwerkbouw is eeuwenlang de dominerende vorm van huizenbouw geweest in een groot deel van Europa (het Middellandse Zeegebied uitgezonderd). Waar hout, wilg en leem in de nabijheid in overvloed voorkwamen, was dit de goedkoopste manier om een redelijk stabiele hut, schuur of huis te bouwen.

In de steden van West- en Midden-Europa begonnen de vakwerkhuizen in de 15e en 16e eeuw meer en meer verdrongen te raken door de (duurdere) bouw in baksteen of natuursteen, dit wegens het brandgevaar. Bron: nl.wikipedia.org.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe zijn in Veurs(Voeren). Het is aardig warm en we hebben wel trek in iets koels gekregen. Gelukkig geeft de GPS melding via een piepjel dat we in de buurt zijn van Jetteke. We hebben wel water bij maar toch ook behoefte aan een glaasje cola. Het is een goede energie aanvuller. We wisten dat er in Veurs een winkeltje was met een terras. Het heet “Jetteke “en het blijkt een prima plek om even op adem te komen voor we aan het laatste gedeelte van de wandeling beginnen. We worden gastvrij ontvangen en genieten van ons wel verdiende glas cola met rijstepunt.

Je kunt hier overigens ook overnachten. In het winkeltje kan je van alles kopen wat je wellicht vergeten zou kunnen zijn als je onderweg bent.

We passeren de langste treintunnel van België. De tunnel die gebruikt wordt voor het goederen vervoer tussen Luik en het roergebied gaat hier een tunnel in die ruim twee kilometer lang is. Het ziet er erg smal uit.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSToen wij er waren passeerde er ook een trein. Je hoort hem goed aankomen en vervolgens verdwijnt hij weer de duisternis in. Als je naderhand boven de tunnel loopt heb je het eigenlijk niet eens in de gaten. Nee dit hebben ze mooi verwerkt met de natuur.

Nadat we genoten hebben van diverse vergezichten kijken we op een boomgaard. Hier wordt fruit geteeld om typische streek stroop te maken. Overal vind je wel bordje met Voerense stroop te koop.

Perenstroop uit Voeren
Op verscheidene plaatsen in Voeren wordt nog echte perenstroop gestookt op een ambachtelijke wijze die onvervalst voortgezet is sinds de vorige eeuwen. Dat gebeurt in grote koperen ketels van ca. 800 liter, boven een open vuur in de vloer van de stokerij (eigenlijk een open schuur). Het hoogstamfruit wordt in een verhouding van 70 procent peren en 30 procent appels gemengd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDaarna ondergaat het een kook-pers-kook-proces dat ongeveer 22 uren duurt. Daarna kan de stroop uitgeschept worden, waarbij ongeveer 100 kilogram overblijft van 800 kilogram fruit. Bron: www.voerstreek.be.

De laatste meters van deze wandeling gaan weer steil omhoog. Voor de derde keer wordt er van je lichaam weer wat inspanning verwacht. Maar in een rustig tempo kom je boven waar je weer getrakteerd wordt op mooie vergezichten. Tja en dan komen je weer zo’n bord tegen verboden voor auto’s. zou het serieus zijn of niet. Ik denk het eerste maar met de beste wil van de wereld kan ik hier niet met de auto door. Je bent in ieder geval gewaarschuwd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMooie vergezichten
Nou, heb ik teveel gezegd of niet. We tanken hier even nog wat gezonde wandel lucht. Het is een van de laatste foto’s van deze wandeling. Een wandeling die veel in zich heeft en waar je zeker de tijd voor moet nemen. Wij hebben er dik 4 uur over gedaan en genoten van alles wat we onderweg gezien hebben. Het is zeker de moeite waard om hier te wandelen en de omgeving te verkennen.

Wij zijn na de wandeling naar de grootste Amerikaanse begraafplaats in België gaan. Als je hier in de buurt bent is het meer dan de moeite waard om hier een bezoek aan de brengen. Op de achtergrond het monument ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Amerikaanse soldaten die gevochten hebben voor onze vrijheid.

Er is ook een klein museum bij waar je een goede indruk krijgt van wat zich hier inde omgeving heeft afgepeeld. Ik heb ook de begraafplaats in Margraten bezocht en dat is ook indrukkwekkend geweest. Het is een bijzondere plaats om te zijn. Want achter mij heb ik een schitterend uitzicht over de voerstreek!. Ik zal dit niet gauw vergeten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMilitaire Begraafplaats "Henri-Chapelle"
Deze begraafplaats werd "Henri-Chapelle" is genoemd naar het historische dorpje waar het kerhof in de buurt gelegen is, namelijk aan de hoofdweg tussen Luik en Aken. Je kunt het niet missen. Je ziet van ver weg al de Amerikaanse vlag wapperen. Daarnaast staan aan weerskanten van de weg een viertal grote pilaren die het gebied markeren.

Het kerkhof, dat 23 hectare groot is werd gesticht in september 1944 door de Amerikaanse 1e Infanteriedivisie van het 1e Amerikaanse Leger en was bedoeld als een oorlogsbegraafplaats. Op dit kerkhof rusten 7989 gesneuvelde militairen, waarvan de meesten hun leven offerden tijdens het Ardennenoffensief in december 1944 of tijdens de opmars door Duitsland in het voorjaar van 1945. Een deel van hen liet het leven bij luchtoperaties boven deze streken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp de pilaren van het monument staan de namen van 450 gesneuvelde militairen wiens lichaam nooit is terug gevonden. Ik ben niet gauw stil maar dit bezoek krijgt me wel stil. Een plaats om even tot zinnen te komen en dan denk je al gauw waarom zijn er nog steeds oorlogen in de wereld.

Tijdens openingsuren is er ook Engelstalig personeel aanwezig om informatie te verstrekken. De begraafplaats is 10 km rijden vanaf ’T Bakhuis. Het monument is iedere dag open van 09.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Adres:Henri-Chapelle American Cemeteryrue du Mémorial Américain, 4852 Hombourg,België.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa het bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats zijn we terug gereden naar ’t Bakhuis om een hapje te gaan eten. Ze hebben een kleine kaart en dat maakt de keuze makkelijker. We hadden in tussen al trek gekregen.

We bestelden eerst maar eens lekkere pasta. Dat deed ons erg goed zeker na de inspanning die we deze dag hebben gedaan. Tja en dan zit je in een ijssalon dus ook nog maar een ijsje besteld. Nou dat is een maaltijd op zich gebleken. Het was en heelrijke en rijkelijk gevulde coup. Het was erg lekker en een goede afsluiting van een schitterende dag. Goed gegeten voor een goede prijs.

Terugkijkend kunnen we zeggen dat we weer een erg mooie wandeling gemaakt hebben door een gebied wat erg geliefd is bij wandelaars, fietsers en ruiters.

Een ieder wordt de gelegenheid geboden om het gebied te verkennen. Deze wandeling is niet geschikt voor rolstoelers. Er zijn wel goede paden maar wij moesten daar al snel vanaf. Het zou best kunnen om een wandeling hier te doen die wel geschikt is voor de rolstoel. Zorg voor goede schoenen en zeker als het regenachtig weer is. Het kan hier en daar glad zijn ook al is het droog.

Geraadpleegde websites:

Poi's

 • Start/ Einde N50 45.508 E5 49.837
 • 'T Bakhuis N50 45.508 E5 49.828
 • Alternatieve start N50 44.485 E5 48.893
 • Glan Rund N50 45.362 E5 48.696
 • Sint-Martinuskerk N50 44.954 E5 48.737
 • Spoorbrug N50 44.845 E5 48.621
 • Kasteel Commanderie N50 44.248 E5 49.291
 • Jetteke N50 44.285 E5 50.457
 • Spoortunnel N50 44.473 E5 50.726
 • Boomgaard N50 44.854 E5 50.315
 • Verboden voor auto's N50 44.982 E5 49.985
 • Amerikaanse Begraafplaats N50 41.818 E5 53.954
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.