Dorst

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 03-04-2020

Een mooie dag om te gaan wandelen. En deze keer loop ik niet alleen. Wim loopt deze wandeling mee. Wim woont in de omgeving waar we lopen. Na aanschaf van de GPS had Wim net als anderen veel vragen over de GPS en over map source. Na wat uitleg te hebben gegeven heb ik Wim gevraagd om eens mee te gaan op wandeling en gedurende de wandeling vragen te beantwoorden. We hadden 26 km op het programma staan dus tijd genoeg om onderweg te babbelen over de GPS.

Boswachterij Dorst ligt tussen Dorst, Dongen, Oosterhout en Gilze in. Het gebied is ongeveer 1000 hectare groot. Er is niet zo heel veel bekend over dit gebied. Het is een van oorsprong zandverstuivinggebied en dat zie je nog terug in het landschap. Het is een multifunctioneel bos. Zo zijn er ruiterpaden, mountainbikeroutes, wandelroutes en fietspaden. Daarnaast biedt boswachterij Dorst ook nog de nodige verscheidenheid aan dieren. Zo kun je er de Schotse Hooglanders, landgeiten, vossen ,reeën, bunzingen en wezels tegenkomen.

Maar wat een verassing om door zo'n mooi gebied te wandelen. Je zou niet zeggen dat het omgeven is door dorpen en steden. Werkelijk genieten van alles wat we gezien hebben.


Kenmerken
Startpunt: Dongen, parkeerplaats moerkensdreef
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.618497 E4.908972
Afstanden: 26, 21, 17, 17 km
Type: Bos, Kanaal, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 26 km bij Dorst tussen Tilburg en Breda.
Er zijn een drietal verkortingen van deze wandeling. Twee van 17 km en een van 21 km.
Tevens is er ook een route beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWij hebben de auto geparkeerd op de moerkensdreef net buiten Dongen. Een mooie plaats voor de auto aan de rand van het bos. We vergelijken de gpsen en gaan op pad. Helaas is de wandeling niet geschikt voor minder validen.

We kruisen ook regelmatig het pad van de MAW Achter De keten en is 25 km lang. Volg de wit gele strepen en je komt weer terug daar waar je gestart bent. Wij lopen met de GPS dus we zijn niet gebonden aan paaltjes of streepjes. En dat is nou weer het mooie van gps wandelen. Je maakt je eigen wandeling en wijkt daar gewoon van af als je dat wilt. Ook tijdens deze wandeling hebben we wat af moeten wijken gewoonweg om dat de paden er niet meer waren of volledig waren dicht gegroeid.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen tijdens het wandelen verschillende parkeer plaatsen tegen. Allen voorzien van een mooi groot bord met informatie. Over het gebied, de verschillende routes. De mogelijkheid om te recreëren en het volgen van een kunstroute door het bos. Ook tijdens deze wandeling doen wij diverse kunstobjecten aan.

Zand verstuiving
We hebben in Brabant wel meer gebieden met zandduinen en zandverstuivingen. Het is mooi om te zien hoe de natuur hier vrij spel heeft. Het zorgt er ook voor dat het landschap steeds wisselt. Apart is hier wel dat het ingesloten ligt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze brug ligt over het Wilhelmina kanaal en verbindt Gilze en Dongen met elkaar. Meestal zijn bruggen saaie betonnen constructies.

Ik vond deze brugpijlers wel grappig en mooi om te zien. Ze vallen in ieder geval op en ontsieren de omgeving niet.

Wilhelminakanaal
Het kanaal loopt van de Amer bij Geertruidenberg naar de Zuid-Willemsvaart tussen Beek en Donk en Aarle-Rixtel en is 68 kilometer lang. Het kanaal is gemiddeld 2,30 meter diep en 25 tot 30 meter breed.

Oude spoorlijn van Gilze naar Oosterhout. Vergane glorie?.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa het een en ander gelezen te hebben blijkt deze spoorlijn gebruikt te zijn als goederenlijn. De spoorlijn eindigt abrupt op het punt waar ik meerdere foto’s van deze lijn heb gemaakt.

De lijn start op station Gilze Rijen en gaat dan naar bedrijven terrein de Vijf Eiken in Oosterhout.

Op verschillende plaatsen kom je nog zaken tegen die aan de goederen lijn herinneren. Waar wij hier staan ligt ook een fietspad over het spoor. De rails is weg en aan de andere kant het spoor dat niet verder loopt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSpeelbos De Heksenberg
We lopen een gedeelte door het speelbos. Hier kunnen kinderen volop spelen en er staan speel toestellen waar ze zich lekker kunnen uitleven. Als je even wilt uitrusten dan kan dat hier onder het toeziend oog van een echte heks nou ja van hout dan.

Niet ver van deze plek worden we ook nog eens toe gelachen door een vriendelijke boom. Je krijgt de indruk uitgenodigd te worden om dit gebied verder te verkennen. Echter hebben wij nog genoeg kilometers te gaan dus besluiten we om weer verder te gaan.

We komen uit het bos om de weg over te steken om vervolgens weer onze wandeling voort te zetten. Mijn aandacht wordt getrokken door deze kapel. Het is niet zomaar een kapel. Er zit meer aan vast. We hebben het bezocht. In deze kapel worden ook enkele Polen herdacht uit de tweede wereld oorlog. Zij zijn hier gesneuveld. Hieronder het verhaal achter deze bijzondere kapel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVredeskapel
De kapel werd gebouwd in 1955 naar een ontwerp van beeldhouwer Jac Kreijtkamp. Dat is te danken aan zuster Reinilda. Zij was jarenlang wijkverpleegkundige in Dorst en Molenschot.

Ze werd erg gewaardeerd vanwege haar grote inzet met name in de moeilijke oorlogsjaren. Als religieuze zag ze het als haar taak om werk te maken van haar geloof. Die dienstbaarheid moest bij haar afscheid beloond worden, vond men in Dorst.

Maar zuster Reinilda wilde geen cadeau voor zichzelf en kwam met het idee een vredeskapel te bouwen. Zo geschiedde er kwam een mooi Mariabeeld in de kapel te staan.

In 1955 werd de kapel plechtig ingezegend. Ook hier kwam de kapel in de zestiger jaren in verval en werd in 1978 weer keurig opgeknapt. Namen van gesneuvelde Poolse soldaten bij de bevrijding van Dorst op 29 oktober 1944 staan op de muur en herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

Daarom werd de Vredeskapel ook het oorlogsmonument, waar elk jaar op de vierde mei de dodenherdenking plaatsvindt. De kapel staat op een mooie plaats, waar veel passanten halt houden om daar te kijken, te rusten, te bidden. De kapel wordt keurig bijgehouden door een groep vrijwilligers uit Dorst. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de kapel, werd in de St.Marcoen een plechtige eucharistieviering gehouden, waarna in processie naar de kapel werd gegaan om daar een groet aan Maria te brengen, biddend dat haar voorbeeld mag inspireren tot dienstbaarheid en vrede.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSFollies in Dorst
Wim had mij getipt dat er een kunstroute lag. Ik heb dat gecombineerd met deze wandeling. Tenminste een gedeelte daarvan. We komen langs een aantal van deze kunstwerken. Deze heet de stal. Een apart gebouw in de bossen. Als je het bord leest met uitleg dan krijg je een schilderij te zien zoals op de foto is afgebeeld.

Er zijn total een vijftal kunstwerken in dit bos te vinden. De lengte is 13 km en kan met fiets of wandelend gedaan worden. Ook is hij voorzien van paaltjes zodat U zelfs zonder GPS deze aparte manier van kunst in het bos kunt ervaren. Daarnaast biedt de stal ook beschutting aan de Schotse Hooglanders.

Stal
Tegenover de open ruimte van de leemputten staat deze folly met een functie. Op het eerste gezicht lijkt het een normaal gebouwtje, opgetrokken uit baksteen en bedekt met dakpannen. Maar als je beter kijkt zie je dat er met deze stal voor schotse Hooglanders iets vreemds aan de hand is. Het ontwerp is gebaseerd op het 'omgekeerd perspectief', zoals dat in iconen of kindertekeningen wordt gebruikt. Het verdwijnpunt ligt hierbij niet op de horizon maar in de toeschouwer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp een punt enkele meters voor de stal komen alle perspectivische lijnen bij elkaar. De stal is ten opzichte van de omgeving nauwkeurig gepositioneerd op de as van de leemputten, boven op de oever aan de rand van het bos. Een trechtervorm waar de ruimte in samenkomt. Het prachtige uitzicht op de leemputten wordt vanaf dit punt wordt door de stal benadrukt.

Nadat we de stal achter ons hadden gelaten gaf de GPS aan de we rechts af moesten. Mijn vermoeden was dat hier ook een parkeerplaats was en dat vermoeden was juist. Tevens bleek ook dat hier weer een kunstwerk stond. En wel de 8-baan. Bij alle follies staat een bordje met uitleg van de kunstenaar zelf. Bij de 8-baan lezen we het volgende.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS8-baan
Een vreemde installatie, wat doet een 8-baan in het bos?. Een metalen constructie duwt tilt een houtdek in de vorm van een 8 zwierig boven het maaiveld uit, de spannende bochten van een in door wielrenbaan gecombineerd met de 8-vorm van onze allereerste houten treinbaan. Het bouwwerk nodigt uit gebruikt te worden door jong en oud.

In het gebied waar we wandelen is ook een deel met schrikdraad beveiligd. De GPS vertelt ons rechts te gaan maar ziet natuurlijk geen draad of dergelijke. Met dit soort opstapjes kun je gewoon de wandeling voortzetten.

Houdt er wel rekening mee dat je het leefgebied van de Schotse Hooglanders betreedt. Je hebt kans dat je ze tegenkomt of juist niet. Wij kwamen ze later tegen.

Een plaatje. Werkelijk een lust voor het oog. Op deze plekken staan ook bankjes om te kunnen genieten van het vergezicht wat je vanaf dit punt hebt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVroeger werd hier nog leem gewonnen. Heerlijk om de omgeving in je op te nemen. Niet ver van deze plek komen we nog een schitterende plaats tegen om te genieten van de mooie vennen. Het zou zonde zijn om ook daar niet even stil te staan en alles rustig in je op te nemen. Werkelijk een mooi stuk natuur ingesloten door verstedelijking. Je hoort bijwijze van spreken de stilte.

Zoals ik al aangaf is er een groot gebied voor de Schotse Hooglanders. Je komt ze op meer en meer plaatsen tegen in Nederland. Zo ook hier. Ze doen goed werk en houden de begroeiing rond de vennen in toom.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEr werd via posters al gewaarschuwd dat er kalfjes waren geboren dus waakzaamheid voorop. Er wordt geadviseerd om zeker 50 meter afstand te bewaren met moeder en kalf. Het pad waar moeder en haar kalveren op lopen hadden wij net gehad. We wilden het gebied verlaten maar moeder stond een beetje in de weg of waren wij het zelf die in de weg stonden?.

Wij betraden hun leefgebied. Ik denk dat wij er op deze dag wel een stuk of 15 tot 20 Hooglanders hebben gezien waaronder ook de leider. Die was groot zwart van kleur en had horens zo groot dat je er van zelf al met een grote boog om heen gaat.

Maar wat een mooi plaatje is dit weer. Hoewel het geen lente meer is lijkt het hier er toch weer een beetje op.

We hebben even halt gehouden bij de “Vijf Eiken”. Hier hebben we genoten van een heerlijke cappucino en een lekker stuk appelgebak. Er waren al zo’n 20 kilometer afgelegd en kregen toch wel zin in iets lekkers. Na een 15 minuten gezeten te hebben was het tijd voor het laatste gedeelte van de wandeling.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp onze route komen alweer het derde kunstobject tegen. Deze heet De Contentum.

De Contemtum
Deze plek is in het voorjaar van 2008 door Frank Bezemer gerealiseerd. Er zijn haagbeuken , veldesdoorns, lariksen, hazelaars en grove dennen geplant.

Er is reliëf aangebracht en er is een muur verschenen die de auto en andere geluiden van de Vijfeikenweg dempt, om deze plek stiller en gewijder te maken. Een meditatieve plek een aangeharkt niets als antwoord op de hedendaagse informatie stromen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen dichterbij het einde of het begin van deze mooie wandeling. Aan de rand van het bos waar nu lopen heb je leuke door kijkjes. Dit is er een van. gewoon een mooi plaatje van een stukje Brabant wat zeker de moeite waard is om te verkennen. Een boerderij, dieren en een strak blauwe lucht. Lijstje erom heen en hij kan zo aan de muur.

Is het al herfst? Maar het is nog zo lekker weer. Zeker om op zo’n dag als deze een fijne en lange wandeling te maken. En toch merk je dat de herfst er aan komt. We spotten deze vliegenzwam. Natuurlijk is dit een van de bekende paddenstoelen die je in Nederland kunt tegen komen. Ik wilde er wel iets meer weten en heb dat ook opgezocht op Wikipedia.nl.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVliegenzwammen
Vliegenzwammen groeien vaak in nauwe associatie (symbiose) met berk, eik, den, beuk en spar. Ze vormen een ectomycorrhiza, wat betekent dat het mycelium niet in de boom groeit, maar de haarwortels aan de buitenkant omgeeft.

Kenmerken
De bekendste verschijningsvorm van de vliegenzwam is een donkerrode hoed met witte stippen. De witte stippen zijn restanten van het algeheel omhulsel (velum universale) waarin de paddenstoel 'opgesloten' zat, voordat hij uit de grond omhoog kwam. Deze spoelen bij regenachtig weer vrij snel van de hoed. De kleur van de hoed is echter variabel en kan variëren van rood tot oranje met gele tinten. De eerste foto in de fotogalerij hieronder geeft een idee van de variatie in kleur bij vliegenzwammen.

De hoed wordt 5-15 cm breed. Het vlees, de plaatjes en sporen zijn wit. De sporen zijn niet amyloïd en elliptisch van vorm (9-12 µm bij 6-9 µm). Op de witte steel zit meestal een duidelijke ring en aan de onderkant een (vlokkige) beurs. Vliegenzwammen kunnen voorkomen vanaf juli tot en met de late herfst, met een hoogtepunt rond eind augustus.
Toxiciteit

Van het rode vlies op de hoed (het gedeelte van de zwam dat het vergif, muscarine, zou bevatten) zou een vliegendodend middel kunnen worden gemaakt (een mogelijke verklaring van de naam vliegenzwam). Sommigen hebben een verband gezien met hallucinaties van door de lucht vliegen bij inname, maar dit is etymologisch onjuist. Naast muscarine bevat de vliegenzwam nog een aantal andere toxische verbindingen, waarvan sommige hallucinogeen zouden zijn. De toxiciteit van deze paddenstoel wordt in de volksmond vaak overdreven - van aanraken zijn geen nadelige gevolgen te verwachten. Toch kan het opeten van een hele paddenstoel voor bijvoorbeeld een kleine hond in enkele uren fataal zijn.

Toch is de vliegenzwam minder giftig dan veel mensen denken. Hij wordt al lang gebruikt door verschillende volken, onder andere in Lapland waar soms één vliegenzwam werd geruild tegen één rendier. De vliegenzwam heeft namelijk bedwelmende en hallucinogene effecten en werd vaak gebruikt in rituelen. Men kan hem vers of gedroogd opeten of roken. De hele paddenstoel bevat werkzame stoffen, maar de concentratie daarvan is het hoogst in de witte stippen. De belangrijkste werkzame stoffen in de vliegenzwam zijn muscimol, muscazone en iboteenzuur. Vliegenzwammen bevatten ook het giftige muscarine, maar als de zwammen gedroogd worden verdwijnt dit.

In Nederland valt de vliegenzwam sinds het verbod op paddo's in december 2008 onder de opiumwet. Derhalve is het bezit of consumeren ervan in Nederland verboden. De vliegenzwam wordt genoemd als ingrediënt van heksenzalf.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Duiventoren is het laatste kunstobject wat wij deze wandeling zien. We hebben alleen de vleermuizenkelders niet gezien. Te goed verstopt?. Ik ben zelf niet zo’n kunst liefhebber maar het is en blijft apart om dit in het bos tegen te komen.

Een colombier in de natuur
De witte duiventoren staat in schril contrast met het donkere water en de bomen. Als een totempaal staat de colombier, ontworpen door Robbrecht & Deam architecten, in zijn omgeving.

Opgebouwd uit blokken van zacht kalk-zandsteen heeft de duiventoren met zijn ongelijke structuur een natuurlijke uitstraling. Geen vlakke muren, geen kil beton, maar een schijnbaar willekeurige stapeling van stenen. Hiermee zijn allerlei hoeken, kanten en gaten gecreëerd, waardoor duiven en andere vogels een onderkomen kunnen vinden.

We zijn aan het einde van deze toch wel bijzondere wandeling door weer een mooi stuk van Brabant. Een gebied omsloten door steden maar je vindt er zeker de rust. Je kunt genieten van afwisselende bossen. Er is genoeg te zien en te beleven. De fiets op de foto had ik in de ochtend gemist. Het was wel grappig om te zien. Ik denk ook niet dat iemand hem mist. Het is een andere manier om te vertellen dat je hier je fiets kunt stallen.

We waren in de ochtend tegen kwart voor negen gestart en waren rond de klok van kwart voor vier klaar. Tellen we daar een 1 ½ uur stilstand vanaf dan hebben we een 5 ½ uur gewandeld. En Wim, die heeft volop vragen kunnen stellen. Als je een gps koopt dan is dat zeg maar stap 1. Maar er komt toch wel wat meer bij kijken voordat je er lekker mee op weg bent. Als je een dag mee op pad gaat kan je daar veel van leren. Want hier en daar schieten de handleidingen tekort. Je zit meestal met vragen die daar nou net niet in staan. We hebben samen een goede en gezellige wandeling gehad.

We sluiten af met een goed glas bier en een cola light bij Gasterij De Seterse Hoeve. Wim bedankt voor je tip over de kunst route en dat je bent mee geweest.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Achter De Keten N51 37.093 E4 52.825
 • Alternatieve Start 1 N51 37.110 E4 54.538
 • Alternatieve start 2 N51 36.573 E4 52.729
 • Alternatieve Start 3 N51 35.630 E4 52.721
 • Alternatieve Start N51 35.239 E4 54.199 8
 • Baan N51 36.573 E4 52.715
 • De Contentum N51 36.120 E4 53.975
 • Den Hespel N51 37.131 E4 54.796
 • De Setersehoeve N51 36.676 E4 53.108
 • Duiven toren N51 37.056 E4 54.319
 • Even Rusten / Heks N51 36.295 E4 51.589
 • Kapel N51 35.710 E4 51.649
 • Lachende boom N51 36.307 E4 51.501
 • Oude Spoorlijn N51 37.104 E4 52.962
 • Stal N51 36.352 E4 52.253
 • Uil N51 36.318 E4 51.616
 • Uitzicht bank 1 N51 35.963 E4 52.680
 • Uitzicht bank 2 N51 35.736 E4 52.584
 • Vleermuiskelder N51 35.806 E4 52.867
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.