Odiliapeel

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 03-04-2020

Een mooie nazomer dag in september. Na een tip ben ik naar Odiliapeel gegaan om er eens te wandelen. Een prima wandeling om er even op uit te gaan.

Thuis een wandeling getekend en vervolgens op pad. Meestal loop ik wandelingen van rond de 30 kilometer. Maar deze 13 kilometer waren zeker de moeite waard. Bospaden waar bijna niemand meer komt. Diverse herinneringen aan de oorlog en de uitzichten die je hier en daar hebt over de akkers.

De wandeling is goed te doen maar draag altijd goede schoenen. De grond was nu droog maar de herfst is onderweg en dan kon het toch wel verraderlijk glad zijn in het bos.


Kenmerken
Startpunt: Odiliapeel
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.637885 E5.706887
Afstanden: 13, 10 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 13 km bij Odiliapeel.
Er is een verkorting van 10 km.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.
De wandeling is niet geschikt voor rolstoelers.
Neem zeker het extra rondje mee door het boscomplex dat maakt de wandeling meer dan de moeite waard.
Horeca kunt u vinden in Odiliapeel.Langere beschrijving

Wij parkeren de auto aan de torenvalkweg in Odiliapeel. Hier is volop parkeer gelegenheid en we zijn gelijk door het bos omringd. We starten met een “rondje  van 3 km”in het boscomplex Odiliapeel. Het is meer dan de moeite waard om deze drie extra kilometer erbij te doen. Het bos heeft maar een klein oppervlak maar je krijgt zoveel afwisseling qua paden en bos dat je achteraf denkt van dat kan toch niet. Zoveel  in zo’n klein oppervlak. Het kan dus wel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOddiliapeel
Het dorp werd gesticht in 1922 en was het oorspronkelijk ontstaan als een ontginningsdorp waar turf uit de Peelstreek werd gestoken. In de begintijd had het nog de naam Terraveen.

De herdoping van Terraveen in Odiliapeel is een gevolg van de kerkelijke organisatie van de zielzorg voor het nieuwe dorp. Terravener Bertus Coppens was een goede bekende van Hannes Donkers van de Hulstheuvel in Uden, en deze laatste had een broer bij de Kruisheren in Uden, Tinusbruur. En zo ging de zielzorg in Terraveen naar de Kruisheren. De Kruisheren hebben in Odiliapeel een rectoraat gesticht en een kerk gebouwd.

De beschermheilige van de Kruisheren is de heilige Odilia van Keulen, en dus werd zij patrones van de nieuwe dorpsgemeenschap. Op 5 mei 1930 besloot de gemeenteraad dat het nieuw ontgonnen gebied de naam Odiliapeel kreeg.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze kapel kom je gelijk bij de start tegen. Het is een mooie kapel. Er staan een paar kaarsjes die mensen er zelf hebben neer gezet.

Wij van GPSwalking.nl hebben al vaker bericht over kapellen. Er bestaan ook sites die allerlei informatie bevatten over kapellen in Nederland. Onder staande informatie heb ik vast voor U opgezocht.

Odilia Kapel
Het is een eenvoudige kapel, een nis met een beeld van St. Odilia van Keulen. Aanbevolen voor een meditatief moment in de natuur Odilia was maagd en martelares, en één van de gezellinnen van St. Ursula van Keulen.

Ze stierf rond het jaar 453. De kruisheren brachten haar in Keulen vereerde relieken in 1287 naar hun klooster in Clair-Lieu in Huy. St. Odilia is patrones van de kruisheren. St. Odilia van Keulen wordt vaak verward met St. Odilia van de Elzas of ookwel van St. Odiliënberg (St. Odilia van de Elzas wordt aangeroepen tegen oogziekten). De feestdag van St. Odilia van Keulen is 18 juli.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe rode bosmier
Het was lastig om een mier op de foto te krijgen maar deze mierenhoop dat ging aardig. Een groot nest wat niet uitnodigt om verder onderzocht te worden. Ik ben even dichterbij geweest maar wordt gelijk “onder de voet gelopen”door de mieren. Waarschijnlijk een manier om mij te vertellen dat ik niet welkom ben. Later kwam ik een nog groter nest tegen.

Wist U dat mieren soms wel 15000 insecten en bodemdiertjes per dag naar het nest verplaatsen. Niet zo gek natuurlijk want er zitten nogal wat mieren in het nest. Ik heb geen tijd om ze tellen maar schat het aantal op enkele duizenden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBomkrater
Odiliapeel ligt ten zuiden van Vliegbasis Volkel. In de Oorlog is hier ook flink gevochten en daar kan je nog steeds restanten van zien. Dit lijkt wel op een vijver maar als je goed kijkt naar de vorm dan kan je daar uit op maken dat het hier om een bomkrater gaat.

We komen vele soorten paden tegen als we door het bos gaan. Van echt smalle paden waar je amper door kunt of van deze mooie brede paden. Heerlijk om weer buiten te zijn en te genieten van wat de natuur ons voorschotelt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe gaan weer richting Odiliapeel en lopen langs akkers en weilanden. Een boer laat duidelijk zien wat er van zijn aardappels gemaakt wordt. Krieltjes. Heerlijk als ze gebakken of gefrituurd zijn.

Krieltjes
Een krielaardappel of Pommes Parisiennes is een consumptieaardappel (kriel) met een grootte van 23 tot 30 mm. Krielaardappelen worden meestal met de schil gebakken of gekookt. Ook zijn er vers geschrapte krieltjes te koop.

Meestal zijn bospaden goed begaanbaar. Hier hebben we een stukje pad waar dat niet zo is. De wortels liggen hier over het pad heen. Dus uitkijken geblazen dat je niet valt. Ik maak niet zo veel foto’s meer van bos paden maar dit is een uitzondering.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBunker 222
Bunker 222 is gebouwd in 1951 en werd gebruikt voor het beschermd opstellen van radio-apparatuur. In de beginjaren 70 was het niet meer nodig.

De bunker is ook nog als opslagplaats gebruikt. Het gebouw verkeerd nog in redelijke staat. En in de winter als er voldoende sneeuw ligt wordt er van bovenaf met de slee naar beneden gegaan.

De schapenwasser
Tijdens de carnavalstijd heet Odiliapeel 'Schaopenwaesersland' en de inwoners zijn 'schaopenwaesers' (schapenwassers) en 'schaopenwaeserinnekes'.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe ereleden van de lokale carnavalsvereniging hebben een standbeeld aangeboden aan de carnavalsvereniging. Het beeld, 'de schaopenwaeser' is gemaakt door Gerrit Jacobs, en is te bezichtigen op het Terraveenplein, bij de kiosk.

Kerk van de Heilige Kruisvinding
De Kerk van de Heilige Kruisvinding is een kerk die is ontworpen door Jan de Jong volgens de filosofie van de Bossche School. In 2007 werd ze verrijkt met een drieluik van Hugo Brouwer dat afkomstig is uit de toen gesloopte Andrieskerk te Nuenen, ontworpen door dezelfde architect. Op de voorgrond de kiosk aan het Terraveenplein.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe zijn bijna weer terug bij het begin van deze wandeling. We passeren een herinneringsmonument aan hen die gesneuveld zijn tijdens de tweedewereldoorlog.

Ik heb nu al aardig wat monumenten gezien tijdens het wandelen. En iedere keer weer sta ik er even bij stil waar we onze vrijheid aan te danken hebben. Maar helaas leeft nog lang niet iedereen in een vrij land. Hopelijk gebeurd dat nog eens.

De auto is inzicht. De gps kan bijna uit gezet worden. Voor thuis op de vensterbank is het veels te groot. We worden nog even getrakteerd op een erg mooie en grote zwam. We weten het zeker de herfst is onderweg en dat levert weer hele mooie plaatjes op.

Geraadpleegde websites:

POI’s

 • Start / Einde N51 38.273 E5 42.413
 • Bunker 222 N51 38.458 E5 42.470
 • Kapel N51 38.271 E5 42.421
 • Monument Wolfstraat N51 38.520 E5 42.157
 • Schapenwasser N51 38.647 E5 42.198
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.