Schriekenpad

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 03-04-2020

Deze wandeling ligt ten zuiden van Beerse in België. Een niet al te grote wandeling. Maar er is genoeg te zien onderweg. Het is een mooie dinsdagochtend in oktober. De zon schijnt en dat maakt het gelijk aangenamer om op pad te gaan. Zoals wel vaker kom je niet al te veel mensen tegen op een doordeweekse dag, jammer want er is zoveel te genieten.

Deze wandeling uitgevoerd in naam van Toerisme Beerse en is ook in papieren uitvoering verkrijgbaar bij het Cultureel Centrum 't Heilaar in Beerse. Ook zonder GPS is deze route te lopen.


Kenmerken
Startpunt: Beerse (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.296834 E4.828899
Afstanden: 6 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 6 km bij Beerse (België).
De wandeling is ruim 6 km lang en er zijn drie afgeleiden wandelingen te doen.
Er is een lus van 3,5, 5 en 6,5 km. Deze zijn goed voorzien met pijlen die U vertellen welke kant U moet.
Er is een verlengde route van 14 km die start bij de parkeerplaats van het Berenpad. Deze route kunt u daarom vinden bij onze wandeling van het
Berenpad.
De paden zij goed begaanbaar. Houd er wel rekening mee dat als het geregend heeft het goed drassig kan zijn.
Helaas is de wandeling niet geschikt voor rolstoelers.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe GPS staat aan en ik ben weer op pad. Heerlijk het voelt eigenlijk lenteachtig aan. Ik parkeer de auto aan het einde van de Beemdenstraat bij de tv mast. En dan loop ik een stukje naar de start waar een groot informatiebord staat. De informatie neem ik keurig in me op en maak er aantal foto’s van. Voordat ik echt aan de wandel ga eerst maar even wat over de geschiedenis van dit gebied.

Bosgebied Epelaar
Het bosgebied "EPELAAR" werd reeds vermeld in 1333 als deel van aard van de zes dorpen". JAN III, Hertog van Brabant, verkocht in 1333 aan de gemeente Beerse, Vlimmeren, Wechelderzande, Lille, Gierle en Vosselaar, ongeveer 3.250 Ha woeste grond, gekend als "gemeenschappelijke aard". In 1822 werd de "gemeenschappelijke aard" verdeeld tussen de 6 dorpen.

Oorspronkelijk was een "aard" braakliggende, woeste grond met landduinen, vennen, moerassen met verspreide berk, eik, den en struiken. De bewoners mochten hier een hier hun schapen laten grazen, heide maaien, bezemrijs snijden, bijenkorven plaatsen. Ook werd hier turf gestoken als verwarming voor de openhaard.

In 1772 vaardigde Keizerin MARIA-THERESIA, een "ordonnantie” uit. Met dit decreet werd de gemeente verplicht al de woeste gronden, heide, te ontginnen of te verkopen voor ontginning. De bebossing had tot doel de erosie te beperken, o.a. ontstaan van zandduinen. Op deze magere heidegrond groeide de mast (vliegdennen)" vrij goed, zonder bemesting. De Waalse steenkoolmijn en later de Limburgsenmijnen waren tot voor kort enkele de grootste afnemers van deze dennen. Langs het bos vloeit de” Laak”. De “laak” ontspringt in het noorden van de gemeente Beerse omgeving Velderheide / Heksenkuil en vloeit door het centrum van de gemeente.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSFlora en Fauna
De “Epelaar” bestaat uit naaldhoutbos van o.a. grove en Corsicaanse den, Japanse lariks.

De struiklaag is ontwikkeling. Sporadisch komt ook de zomereik, berk, Lijsterbes en spork voor in deze stuiklaag. De bodem vegetatie bestaat vooral uit het pijpenstrootje, bochtige smele grassen, varens en bramen en ook verschillende mossen.

In dit bos komt het konijn, haas, eekhoorn, vos, ree vrij regelmatig voor. Roofvogels en zangvogels zijn regelmatige gasten. Amfibieën zijn vrij zeldzaam maar vlinders en insecten zijn goed vertegenwoordigd. Ook stroomt hier “de Laak”.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGoed om me heen kijkend zie je van alles. Nu loop ik met de wandelroute en een GPS en als laatste mijn camera. Al lezend zie iets staan over de Lork. Ik heb er nog nooit over gehoord of toch wel. na wat zoeken op internet ben ik hem vast tijdens een wandeling een keer eerder tegengekomen.

De Lork
De Europese lork of Europese lariks (Larix decidua) is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). In Centraal-Europa komt de lariks voor van de Alpen tot het westelijke deel van de Karpaten. Het is een sierlijke, afvallende conifeer die als sierboom in Noord- en West-Europa vaak wordt gezien.

De hoogte van een volwassen boom is circa 40 m. Het hout van de Europese lork is sterk, duurzaam en harsachtig met geelachtig spinthout en roodbruin kernhout. Het wordt gebruikt voor schuttingen, poorten, vissersboten, trappen, enzovoort.

Omdat de stam bijzonder recht is, leende de Europese lork zich vroeger prima om te dienen als telefoonpaal. De bast bevat tannine en uit het hout wordt ethylalcohol gewonnen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet bosgebied “Epelaar” is er niet alleen om door heen te wandelen. Er wordt ook volop gesport. Er is een echt trimparcours aangelegd en op menig plek is een toestel geplaatst om je spieren flink aan de gang te zetten. Mijn sport was om de foto te maken en rustig verder te wandelen.

We lopen hier door het gebied de Schrieken. Het is een ongerept gebied en hier komt ook nog de gagel vrij voor. Van deze plant wordt het gagelbier gebrouwen. Het gebied de Schrieken is 11 Ha groot. Hier wordt de natuur mooi met rust gelaten en dat levert weer een mooi plaatje op.

Tijdens mijn wandelingen kom ik regelmatig reeën tegen. Ik wil nou niet zeggen bij alle wandelingen maar toch regelmatig. En dat is toch iedere keer weer spannend. Nou mag ik ook graag vissen en als die dobber naar onder gaat dan voel je de spanning. Zo ook toen ik deze ree zag. Hij had mij natuurlijk aan lang in de gaten. En toch blijft hij mooi staan zo dat ik mijn foto kon maken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe ree in België
Na de tweede Wereldoorlog was de ree relatief zeldzaam in Vlaanderen. Pas na het invoeren van een strengere jachtwetgeving in 1971 - 1972, is de populatie beginnen toenemen in plaats van afnemen en sindsdien zijn de aantallen sterk gestegen.

De jagers houden de populatie binnen de perken, rekening houdend met de grootte van hun biotoop. In België is het nu zo dat de jager na de tellingen bij de WBE (wildbeheerseenheid) moet aangeven hoeveel reewild er zich in zijn jachtrevier bevindt. Zo krijgen ze een toegelaten afschot. Om te zorgen dat men zich hieraan houdt worden er reebanden uitgereikt die na het afschot van de ree rond de hals bevestigd moeten worden en die tevens een keer vast ook niet meer los gemaakt kunnen worden. Het grootste afschot is in Belgisch Limburg.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp een aantal plaatsen staan bankjes om even te rusten als daar behoefte aan is. Bij dit bankje heb je een mooi uitzicht over het weiland.Je ziet dat de herfst zich heeft aangekondigd maar wat is het vandaag genieten hier. Op het bankje staat ook nog een passende tekst.

Hier zit je goed
Hou je afval bij elkaar en meenemen maar!
Deed iedereen dat maar. We komen onderweg nog al eens wat afval tegen. Het duurt erg lang voordat de natuur het op ruimt mits dat zij dat kan.

Als we bij de bosrand zijn blijkt dit ook weer een bijzondere plaats te zijn het blijkt dat hier in deze zeldzame streek van de Kempen nog adders voorkomen. Ze zijn niet echt gevaarlijk. Een adderbeet is niet dodelijk en komt zelden voor. Helaas heb ik er geen gezien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen weer terug bij de start van deze korte maar mooie wandeling. De zon schijnt en dat maakt dat foto’s er altijd beter uit zien. Nog niet alle bomen zijn in de herfst modes maar deze Amerikaanse eik wel.

Over de ruim 6 km heb ik ander halfuur gedaan. Ik heb lekker rustig gewandeld. Onderweg is zijn er voldoende bankjes om te rusten en te genieten van de omgeving.

Een verkorting kan, maar dan mis je wel een aantal mooie punten. We hebben wel meer wandelingen rondom Beerse gemaakt en deze mag er zeker ook zijn.

Geraadpleegde websites:

POI’s

  • Start/Einde Beemdenstraat N51 17.811 E4 49.737
  • Bank1 N51 17.565 E4 49.571
  • Bank2 N51 17.204 E4 49.266
  • Bank3 N51 17.159 E4 48.992
  • Bank4 N51 17.553 E4 49.088
  • Info Bord N51 17.809 E4 49.722
  • Laak N51 17.813 E4 49.756
  • Speelzone N51 17.961 E4 49.653
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.