Malden

Korte beschrijving

Het is al weer half oktober als ik deze wandeling maak. De zon schijnt en de temperatuur is voor deze tijd van het jaar niet verkeerd. Als start locatie had ik de parkeerplaats bij de Zweef Inn gekozen. Hier kan je makkelijk de auto kwijt en zelfs met het openbaar vervoer kan je bij de start locatie komen.

Een tijdje geleden heb ik de Mookerheide wandeling gedaan. Ik dacht gelijk, laat ik het bos bij Malden ook maar eens verkennen. Het is in het begin heuvelachtig en tegen het einde wordt het allemaal weer vlakker. Dit geldt als men de wandeling links om maakt. Maak je de wandeling rechts om dan moet je het laatste stuk nog aardig aan de bak.


Kenmerken
Startpunt: Malden, parkeerplaats Zweef in Groesbeekseweg 55a
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N51.782882 E5.885844
Afstanden: 25, 22, 16 km
Type: Bos
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 25 km bij Malden.
Ik heb een 6,5 uur over deze wandeling gedaan. Hij is zowel links als rechtsom te lopen.
Er is een horeca gelegenheid onderweg.
Houd er rekening mee dat het drassig kan zijn.
Goede schoenen zijn een aanrader.
Ook is de start met het openbaar vervoer te bereiken.
U hebt daarvoor buslijn 162 nodig met halte plaats Zweefvliegveld. Kijk op http://www.9292ov.nl/ voor de dienstregeling.
Er zijn twee verkortingen van 16 km en 22 km.
Er is een RTE en WPT file beschikbaar.Langere beschrijving

Het is tegen half tien in de ochtend als ik op de parkeer plaats ben aangekomen. Er zijn al aardig wat mensen op de been. De nevel hangt nog boven de bomen. Ik heb nog even het gevoel van, nou vandaag geen zon te zien maar dat zou snel veranderen. De eerste foto van vandaag twee zweefvliegtuigen. Een mooi plaatje om de wandeling mee te beginnen.

Productiebos en militair oefenterrein
Vroeger (zie de kaart uit 1710) was het hele gebied tussen Nijmegen en Mook heide, met de naam "Moocker Heyde". De bekende "Slag op de Moocker Heyde" vond hier in 1574 plaats, vlak bij de Maas en ten noorden van het plaatsje Mook. Dus niet op de huidige Mookerheide, een natuurgebied ten zuidoosten van Mook.

In het begin van de 19e eeuw is Heumensoord ontgonnen tot productiebos, voornamelijk van stuthout voor de kolenmijnen in Zuid-Limburg. Heumensoord is langdurig in gebruik geweest als militair oefenterrein. Dit heeft het gebied waarschijnlijk gered van bebouwing.

Nu is er in Heumensoord alleen nog tijdens de Vierdaagse een groot legerkamp voor de militaire deelnemers.

Recreatie, natuurontwikkeling en waterwinning
De Nijmeegse Aeroclub (www.nijac.nl) is in 1954 opgericht en in 1958 is de aanleg van het zweefvliegveld gestart. Nu hebben er een dertigtal zweefvliegtuigen hun thuisbasis. Sinds 2002 wordt de heide op het zweefvliegveld opengehouden door een kudde schapen. Het open landschap trekt bijzondere gasten aan. De roodborsttapuit kun je boven op sprieten in het veld zien en horen. Ook kun je de boompieper als een parachuutje uit de bomen zien vallen. En de nachtzwaluw nestelt er op de grond en eet 's avonds nachtvlinders.

In het productiebos wordt natuur ontwikkeld door het planten van meer inheemse bomen en het open laten van plekken in het bos. Een groot deel van Heumensoord is waterwingebied van water van uitstekende kwaliteit afkomstig vanuit de stuwwal.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet zweefvliegveld ligt in een erg rustige omgeving. Een ideale plek om even halt te houden, iets te gebruiken en naar de zweefvliegtuigen te kijken.

Het zweefvliegveld is tegenwoordig de thuisbasis van de Nijmeegse Aeroclub. Op plattegronden en vanuit de lucht is dit vliegveld te herkennen aan het typische kruispatroon. Vanaf het terras van de Zweef-lnn, het eigen café-restaurant, hebt u een fraai uitzicht over het open terrein en de startende en landende zweefvliegtuigen. Het zweefvliegveld heeft een grote aantrekkingskracht op trekvogels. En roofvogels komen er van verre op af om op de thermiek naar boven te cirkelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNog maar net aan de wandel wordt mijn aandacht getrokken door deze paal met een kraantje er aan. Het blijkt een watervoorziening te zijn voor een ieder die de behoefte heeft aan water. Er staat ook wat tekst bij.

Drinkwater
Voor alle wandelaars, fietsers, hardlopers en alle andere buitensporters een rustpuntje in de training. Lekker fris drinkwater. Met de sportieve groeten van de Groesbeekseweg 57.

Omdat ik zelf  meer dan genoeg water bij me heb hoef ik er geen gebruik van te maken. Wel is deze water voorziening een mooi gebaar. Want als je dorst hebt en er is geen water beschikbaar is dat toch vervelend.

Lopend over de spoorbrug passeer je ook deze oude spoorlijn die van Nijmegen naar Groesbeek loopt. De lijn wordt opgenomen door de natuur. Natuurlijk zal het staal niet vergaan. Tijdens mijn wandeling Mookerheide heb ik een behoorlijk stuk langs deze oude spoorlijn gelopen. De spoorlijn van Nijmegen naar Venlo is nog actief en wordt door Veolia geëxploiteerd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen nogal eens wat informatieborden tegen. Zo ook deze wandeling. Meestal beginnen die ook met van harte welkom in dit bosrijke gebied of de naam van het gebied zelf.
lopend langs deze opvallende steen of rotsblok zag ik dat er tekst in gegraveerd was.

Hieronder staat de versteende tekst. Apart om dit zo te lezen. Ik voel me welkom geheten en loop verder er moeten nog veel kilometers gemaakt worden voordat ik weer terug ben bij de parkeerplaats.

Landgoed de Hooghoenderberg
Geniet met vreugd in stilte vree
van ‘t geen in oog of oor moog boeien
beschadig niets en neem niets mee
Spaar dieren en laat alles groeien.
Houd honden stevig aan den band.
Blijf kalm op de wegen wandlen.
Rook niet. De kleinste vonk sticht brand.
treed ge hier in dan ook zoo handelen!

P.J.M. van Stokkum 1928

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Zevenheuvelen weg. Wie kent hem nou niet. De mensen die de Nijmeegse
vierdaagse lopen komen ook hier langs. Goed te zien is het hoogteverschil.

Ik kom voor even uit bos om deze weg twee keer over te steken. Het is een extra lusje in de wandeling. Ik heb nog wat details opgezocht over de Zevenheuvelenweg.

Zeven Heuvelenweg

Bij de start(Groesbeek) is de hoogte : 40 m.De top ligt op: 87 m Gemiddelde helling: 3.7%Totale lengte vanuit Groesbeek is: 1250 m

Dit is wel weer een bijzonder punt in de wandeling. Ik kruis hier het Pieterpad en Airbornepad. We hebben daar al vaker over geschreven.

Pieterpad
Het Pieterpad is 490 km lang en het Pieterpad voert van Pieterburen in Noord Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg en is daarmee de langste aaneengesloten wandelroute van Nederland. Het Airbornepad is 220 km lang. Een lange afstand wandeling van Lommel naar Arnhem Kortom er valt nog genoeg te lopen en deze twee wandelingen staan nog op mijn lijstje om ze daadwerkelijk een keer te lopen. En zeker als je dit soort uitzichten voorgeschoteld krijgt.Het hoogteprofiel van deze wandeling laat zien dat we op 40 meter beginnen en daarna zakken naar 20 meter. Vervolgens gaat het omhoog naar 90 meter , weer even terug naar de 50 meter, weer omhoog naar 90 meter en dan rustig omlaag naar het startpunt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen langs wat akkervelden. Hier wordt de suikerbiet verbouwd. Een flinke akker helemaal vol met suikerbieten. We kunnen ook haast niet zonder suiker het wordt in bijna alle voedingsmiddelen wel toegepast. We hebben het wel nodig maar ook weer niet te veel.

De Suikerbiet
De suikerbiet of beetwortel is een wortelgewas dat wordt geteeld voor de winning van suiker. De plant is een kweekproduct binnen de biet (Beta vulgaris subsp. vulgaris). Er zijn tal van rassen, die verenigd worden in de cultivargroep Altissima. In het verleden is de suikerbiet wel beschreven als variëteit (Beta vulgaris var. altissima).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe suikerbiet is in Nederland een belangrijke bron van suiker. De suikerbiet is niet eetbaar, daar is de biet veel te hard voor. Om de suiker uit de suikerbieten te winnen vindt een complex productieproces plaats waarbij de bieten worden gesneden en gekookt en het sap wordt gecentrifugeerd. Tijdens het proces komen verschillende bijproducten vrij die echter niet worden weggegooid maar in andere producten worden verwerkt.

De plant wordt tot 80 centimeter hoog, de bloemen zijn geplaatst op een steel en zijn klein, ze hebben geen opvallende kleuren. Van de suikerbiet wordt wel beweerd dat de plant meer CO2 zou wegvangen dan andere gewassen, maar dit is onjuist.

Lopend naar de rust locatie voor vandaag zie ik rechts van mij een kudde Watusi stieren. Op zich niet zo heel vreemd omdat ik het Afrika museum passeer. Zij hebben daar ook een aantal dieren rondlopen waaronder de Watusi stier.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWatusirund
Het Watusirund (ook wel Watutsirund) is een rund afkomstig uit Afrika. Ze hebben vrij lange hoorns. Het Watusirund is een afstammeling van de oeros, die in 17de eeuw uitgestorven is.

De runderen spelen al zo'n 6000 jaar een belangrijke rol in het leven van verschillende Afrikaanse stammen zoals de Tutsi en Ankole. De runderen bezorgden een stam zowel eten, betaalmiddel als status.

De runderen met de langste hoorns behoorden toe aan de koning en werden als heilig beschouwd.

De dieren zijn ook in andere continenten uitgezet, waardoor het dier niet langer bedreigd is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIk rust even uit bij Hotel Sionshof. Hier waren wij in september ook al geweest. Niet om te wandelen maar om met de mountainbike het gebied te verkennen. Een leuk hotel waar vandaan je ook prima deze wandeling kunt starten. Dat dit een bijzonder hotel is blijkt wel aan de plaquette die buiten aan de muur hangt.

Uitbeeldend een parachutist der all American divisie Nijmegen en de belangrijke waalbrug veroverend. Aangeboden door het gemeente bestuur van Nijmegen aan het hotel Sionshof hoofdkwartier bij de bevrijding der stad op 17 september 1944. Onthuld op 17 september 1954 door Majoor Bestebreurtje, verbindingsofficier tussen de geallieerden en binnenlandse strijdkrachten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNebo klooster
Het Nebo klooster is een bekend gebouw in Nijmegen en omgeving. Het is een rijksmonument geworden en er worden nu zelfs woningen gerealiseerd. Het Nebo klooster heet officieel Collegium Sancti Alfonsi in monte 'Nebo' Noviomagi, ofwel Sint-Alfonsusklooster.

De naam Nebo komt vanwege het uitzicht vanuit het klooster over de Heilig Landstichting. Nebo is de berg die Mozes uitzicht bood over het Heilig Land. Het klooster heeft in de tweede wereldoorlog ook het nodige te verduren gehad.

Het klooster is van 1928 en is in 2001 een rijksmonument geworden. Onder de ingang staat met grote letters de tekst: Bij mij is overvloedige verlossing.

Als je hier langs loopt waan je jezelf ook even op een andere plaats dan waar we werkelijk zijn. Dit komt door het uiterlijk van het klooster.

Heumensoord wie kent dat nou niet. Het bosgebied is bij veel mensen die bij de Luchtmacht gewerkt hebben wel bekend. De Limos was een opleidingschool voor de luchtmacht. Vooral veel dienstplichtigen zijn hier geweest. Zo ook ik zelf. Ik ben er eind 1987 opgekomen voor de dienstplicht. Er werd in de bossen van Heumensoord veel geoefend. Daarnaast is er ook een schietbaan welke nog steeds bij defensiegebruik is. Daarnaast doen ook de bossen weer dienst voor de militairen tijdens de vierdaagse van Nijmegen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLopend door dit gedeelte zie je weer meer mensen. Er staan veel bankjes waar je kunt uitrusten en genieten van de omgeving. Ook zijn er kleine en grotere zandvlaktes waar kinderen zich lekker kunnen uitleven. Ook zie ik weer veel mountainbikers. Er is een grote en een kleine mtb route die men ook weer aan elkaar kan koppelen.

Het Bos van Heumensoord
Heumensoord ligt op de rand van de stuwwal bij Nijmegen die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd en bestaat uit afzettingen van Rij. Maas.

Rond 1800 was Heumensoord bijna geheel begroeid met heide. In 1855 is begonnen met de ontginning van de heide en het aanplanten van bos. Nu bestaat Heumensoord uit ongeveer 400 ha multi-functioneel bos en ongeveer 130 ha natuurbos.

In het multifunctionele bos is plaats voor recreatie als zweefvliegen, wandelen en paardrijden, maar de nadruk ligt op natuur. In het bos komen zowel inheemse soorten als exoten voor. Exoten zijn bomen en heesters die van oorsprong niet uit Nederland komen, bijvoorbeeld de Amerikaanse eik. Natuurbos is bos waar geen exoten voorkomen.

Hier vindt in de toekomst geen beheer meer plaats zoals wel in het multifunctionele bos met als doel, de duurzame instandhouding ervan. In Heumensoord wordt grondwater gewonnen, goed voor jaarlijks maximaal 10 miljoen m2 drinkwater. Langs de rode wandelroute staan de overblijfselen van een Romeinse uitkijktoren. In die tijd functioneerde deze uitkijktoren als een soort douanepost.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen landend zweefvliegtuig geeft het einde aan van zijn vlucht en toepasselijk ook het einde van deze wandeling. Intussen is het aardig druk geworden.

Zelfs een ijscoman ziet zijn kans om met dit prachtige herfst weer toch nog menig ijsco te verkopen. Ik heb een aantal jaren ook eens met een zweefvliegtuig gevlogen. Het is werkelijk waar een aparte belevenis. Je voelt je vrij en het is genieten van alles wat je ziet.

Het is zelfs mogelijk om op vrijdagen mee te vliegen. Je betaalt een bedrag van € 35 en je kan dan mee om te ervaren hoe het voelt om je zo vrij te voelen als een vogel.

Geraadpleegde websites
www.nijac.nl/
www.nl.wikipedia.org/wiki/Watusirund

Pois

 • Start / Einde N51 46.973 E5 53.151
 • Alternatieve Start N51 48.812 E5 53.761
 • Drinkwater N51 46.979 E5 53.238
 • Hoogspanning N51 47.656 E5 54.182
 • Kamperen N51 46.892 E5 54.974
 • Nebo kerk N51 48.719 E5 53.106
 • Pieter & Airbornepad N51 48.015 E5 56.130
 • Sionshof N51 48.731 E5 53.177
 • Spoorlijn N51 46.983 E5 53.272
 • Steen landgoed N51 46.956 E5 53.310
 • Suikerbietveld N51 48.631 E5 54.891
 • Watusi stier N51 48.625 E5 54.415
 • Zweef Inn N51 46.970 E5 53.030
 • Bank 1 N51 47.245 E5 54.703
 • Bank 2 N51 47.975 E5 55.754
 • Bank 3 N51 48.029 E5 56.137
 • Bank 4 N51 48.260 E5 52.170
 • Bank 5 N51 48.423 E5 51.742
 • Bank 6 N51 46.720 E5 52.193
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.