Joe Mann Mindervalidenroute

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 03-04-2020

Het is 1 november 2009. Er wordt veel regen voorspeld. Rob en ik hebben daarom onze lange wandeling afgezegd. Maar voordat het begint met regenen besloot ik toch nog een stukje te lopen. Ik had al enige tijd geleden gezien dat er paden verhard waren in het Joe Mann bos. Wij krijgen regelmatig vragen of er wandelingen zijn die geschikt zijn voor de rolstoel en scootmobiel. Nu de route helemaal klaar is dacht ik van: waarom niet deze route  lopen en op de site zetten zodat de minder valide medemens ook kan genieten van natuur en bos.

Het mooie van deze wandeling is dat hij speciaal voor de minder valide is aangelegd. Neemt niet weg dat een ieder deze wandeling kan doen. De route is voorzien van route pijltjes en dat maakt dat je hem zelfs zonder GPS prima kunt lopen.

Ik wens u veel plezier toe met deze volledig toegankelijke wandeling. We werken aan meer van dit soort wandelingen.


Kenmerken
Startpunt: Best, Joe Mannweg 4
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.512559 E5.435149
Afstanden: 7, 6 km
Type: Bos, Hei
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 7 km bij Best.
De wandeling zonder verkorting is 6,2 km lang.
De wandeling is zowel links als rechts om te wandelen.
De paden zijn zeer goed begaanbaar.
Zowel voor de rolstoel als voor de scootmobiel is het geen probleem om deze informatieve wandeling te maken.
Ik heb er een 1½ uur over gedaan en 40 minuten stilstand gehad voor de foto's en een praatje maken.
Wellicht is het prettig om de als start locatie het Joe mann paviljoen te nemen.
Er is ook een RTE en WPT file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIk heb de auto geparkeerd aan de Boslaan zuid. Dit is aan de zijkant van het Joe Mann bos. Gelijk langs het monument van Joe Mann. Er zijn verschillende start locaties. De wandeling gaat helemaal rond en je komt dus altijd weer terug bij het punt waar je gestart bent. Mijn voorkeur zou zijn om deze wandeling niet op een zondag te maken. Dan zijn er erg veel mensen en kan het aardig druk zijn. Aan de andere kant kan dat ook zijn voordeel hebben.

Bij de start van de wandeling staat een groot bord waarop de route is weergeven. Er is een wandeling van 5 km mogelijk en die is nog uit te breiden met een 1,2 km extra. Totaal zou het 6,2 km zijn. Ik kwam met de GPS uit op bijna 7 km rond.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling gaat door het bos gebied Nieuwe Heide. Een natuur gebied dat voornamelijk bestaat uit naaldbomen, die aan het begin van deze eeuw voor de mijnbouw werden aangepland op de woeste gronden. De nieuwe heide is aantrekkelijk voor allerlei soorten recreatie. Restanten van deze oorspronkelijke natuur zijn nog steeds te zien zoals de vennen en heidevelden. Je kunt hier wandelen, paardrijden, trimmen en nu dus ook met de scootmobiel of rolstoel een wandeling maken.

Het is nevelig. Ik ben ook wel vroeg het is net na achten. Maar wat levert dat toch weer een mooi foto op. Op diverse plaatsen langs de route staan kleine bordjes die informatie geven over wat er te zien is.

Vennen
De vennen ontstonden door het uitstuiven van zand door de wind. Onder het zand lag voor het water een ondoordringbare laag. De regen vulde de stuifgaten. Het water is dan ook voedselarm. Aan de rand van de vennen, in de vochtige grond groeit dop heide terwijl op de droge stukken struikheide groeit.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp de heide komen diverse reptielen voor. In het bos zie je deze koudbloedige dieren niet. Dat komt omdat ze afhankelijk zijn van de zon. Zodra de zon tevoorschijn komt warmen de dieren zich op om vervolgens op jacht te gaan. Hier leeft de levendbarende hagedis. Deze hagedis brengt volledig ontwikkelde jongen ter wereld. Dit in tegenstelling tot andere reptielen die eieren leggen.

Vroeger waren grote delen van Noord Brabant bedekt met vennen, moerassen en stuifzanden. Hier ziet u een overblijfsel van dit vroegere landschap Het Langven.

Dit gebied is veel gevarieerder dan het naaldbos. Dat heeft een directe invloed op het aantal soorten planten en dieren dat hier voorkomt. Dit vennen gebied heeft een rijke flora en fauna. Bijzondere soorten planten als de zonnedauw en de klokjesgentiaan groeien in het lang ven.

We komen langs de grote parkeerplaats bij het Joe Mann Theater. Hier worden regelmatig voorstellingen gegeven. Jammer is wel dat men de route hier niet langs laat lopen. Vandaar dat ik dat wel doe. Al is het maar een klein stukje.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSJoe Mann oorlogs monument
Dit monument is een eerbetoon aan Joe Mann en aan allen die streden voor de bevrijding van Best, Parachutist Joe Mann maakte deel uit van de Amerikaanse 101' Airborne Divisie.

Deze divisie landde op 17 september 1944 op de Sonse Heide in het kader van de operatie Market Garden, Joe Mann sneuvelde bij de verovering van de brug over het Wilhelminakanaal op 19 september 1944 toen hij met zijn rug de explosie opving van een granaat.

Hij redde zo het leven van zijn kameraden, Postuum kreeg hij hiervoor de "Medal of Honor", De tekst op deze medaille staat op de voet van het monument. De herinnering aan deze moedige daad wordt gesymboliseerd door de pelikaan die zijn jongen voedt met zijn eigen bloed. Ad Berntsen maakte het monument dat door de ouders van Joe Mann in 1956 werd onthuld.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Joe Mann paviljoen
Dit paviljoen staat vlakbij het oorlog monument. Zomers is het hier gezellig druk. Je kunt hier terecht voor een hapje en een drankje en in de winter voor een kop warme chocolademelk. De openingstijden zijn maandag tot en met woensdag 10.00-18.00 uur. Donderdag gesloten. Vrijdag en zaterdag 10.00-18.00 uur en op zondag van 09.30-19.00 uur.

U ziet er is alle tijd om lekker uit te rusten alvorens de wandeling verder af te maken. Wij hebben al meerdere GPS wandelingen door dit gebied lopen en die ook langs dit paviljoen komen. Neem eens een kijkje bij onze reguliere Joe Mann wandeling, of bij de Best - Nieuwe Heide wandeling. Ik ben nu te vroeg om een bakje koffie te gaan drinken. Ik ga maar verder en geniet nog even van de herfst zon die snel plaats zal maken voor de regen.

Dit is typisch zo’n ingang waardoor iedereen het bos in gaat. Lekker veel informatie op borden om de recreant te voorzien van informatie. Er staat ook wat wel mag en wat niet mag. Ik zelf vindt het jammer dat men dit op deze manier doet. Maak er dan één groot bord van en zet daar alles in. Een bord dat wel mijn aandacht trekt is het bord over de eiken processierups.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEiken processierups
Vooral in de maanden mei, juni en Julie kan men deze rups hier aantreffen. Eiken processierupsen zijn in hun laatste larven stadia bedekt met ontelbare brandharen.

Mensen kunnen van deze brandhaartjes na een paar uur pijnlijke jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen of luchtwegen krijgen.

Het aantal Eiken processierupsen heeft in België en Nederland nog geen natuurlijk evenwicht bereikt. Zo min mogelijk ingrijpen stimuleert het natuurlijk proces. Op plaatsen met risico’s voor de volksgezondheid bestrijd men de rupsen zo milieu verantwoord mogelijk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet is een afwisselend bos en hier en daar is het een beetje glooiend. En dat zie je ook aan de paden. Het is niet veel maar toch. Er staat weer een informatie bordje en dat ben ik even gaan lezen.

Eigenlijk loopt u niet allen door het bos maar ook op een bos: op een bos van wortels. In de grond is het werkelijk een wirwar van wortels. Door erosie van het zand komen hier enkele wortels aan het daglicht. Een mooi momnet om eens stil te staan bij de functie van de wortel.

Wat het meest opvalt zijn de grote wortels. Wortels die de boom stevig inde grond verankeren. Maar misschien is het meeste telt zijn de allerkleinste wortels: de haarwortels. Deze staan direct in contact met de grond en kunnen water en zouten opnemen.

We kruisen het Airborne pad. Ik kom dit pad wel vaker tegen en dan staat er meestal ook wel de nodige informatie bij. Die informatie is er ook wel alleen is die te lezen bij het Joe Mann paviljoen. Ik vond het toepasselijker om het hierbij te zetten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAIRBORNEPAD MARKET GARDEN
Op 17 september 1944 startte de operatie Market Garden, die de bevrijding zou brengen voor het zuiden van Nederland. De strategie van de Britse veldmaarschalk Montgomery steunde op twee pijlers: de verovering van acht belangrijke bruggen tussen de Belgische grens en Arnhem, waarvoor het Eerste Geallieerde Luchtlandingsleger werd ingezet, en een aanval vanuit België door grondtroepen van het Britse Tweede Leger in de richting van het IJsselmeer. De bruggen lagen bij Son, Sint-Oedenrode, Veghel, Grave, Heumen, Nijmegen, Oosterbeek en Arnhem.

Er werden in totaal 20.000 parachutisten gedropt. Met zweefvliegtuigen werden nog eens bijna 14.000 militairen ingevlogen. De Slag om Arnhem maakte deel uit van operatie Market Garden. Dit recreatieve wandelpad volgt de route van de bevrijdingslegers en brengt de wandelaar op plaatsen die van belang zijn geweest tijdens deze operatie.

'Zij zetten hun leven in voor onze vrijheid. Dat zij nooit worden vergeten.'

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe verlaten nu de bospaden en komen op mooi geasfalteerde paden. Aan de overkant staat het Boshuys. Hier is o.a. het museum Bevrijdende Vleugels gehuisvest. Ik ben daar een keer geweest en je krijgt hier een goed beeld van wat er in de oorlog in deze regio afgespeeld heeft. Het is zeker de moeite waard om hier een bezoek aan te brengen. Zie ook www.wingsofliberation.nl

De herfst is nu in volledig aanwezig. Het fietspad waar we nu lopen ligt tussen Best en Son in. Hier wordt veel gefietst en gelopen. Het is pad is goed begaanbaar. Lekker door de bladeren en je ruikt gewoon de herfst. Ook de vele kleuren die je nu nog ziet maken het tot een aangename ochtend wandeling.

Ik kwam tijdens het wandelen ook nog iemand tegen die met een scootmobiel haar rondje reed. Ik stelde gelijk de vraag van zou je niet meer van dit soort wandelingen willen. Daarop zei ze ja maar ik weet niet waar die zijn. En dan heb je al gauw een probleem te pakken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHoe kom je aan wandelingen die geschikt zijn voor minder validen? Meestal wordt alles ingericht op de “gewone” mens. Het is daarom ook goed dat deze wandeling nu op internet komt te staan. Voordeel is dat een ieder die dat wil deze wandeling kan doen en dat je dus gerust naar buiten kunt om te genieten van alles wat de natuur ons geeft.

Op deze manier hoop ik een bijdrage te hebben geleverd aan een behoefte die er gewoon is en alleen nog maar sterker zal worden. Wij van GPSWalking kijken tijdens onze wandelingen of er mogelijkheden zijn om de wandeling met een rolstoel of scootmobiel te doen is.

Zien we bovenstaand bordje vanaf nu vaker?

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLt. COL Cole's
Vol moed en met gevaar voor eigen leven, verdergaand dan zijn plicht, voerde Lt. Col. Cole op 11 juni 1944 zijn bataljon aan bij een aanval op de laatste 4 bruggen op de weg naar Carentan (F) toen zijn eenheid onder vuur kwam te liggen door vijandig geweer-, machinegeweer-, mortier- en artillerie vuur.

Hij nam het geweer en bajonet van een gevallen soldaat en leidde zijn eenheid over open terrein door een kogelregen naar- de vijandige posities in de eerste bajonet-aanval van de Tweede Wereldoorlog. Zijn heldhaftig en dapper optreden inspireerde zijn manschappen e n de vijand werd verslagen.

Lt. COL Cole's uitstekende leiderschap verdient de grootste lof. Hij is hiervoor geëerd met de hoogste onderscheidingen: de Medal of Honor, het Purple Heart en de French Croix dé Guerre with Palm. Lt. Col. Robert G. Cole heeft de actie in Carentan overleefd. Hij sneuvelde tijdens operatie Market-Garden op 18 september 1944 toen hij op het terrein dat zich achter u bevindt werd doodgeschoten door een Duitse sluipschutter. Lt. Col. Robert G. Cole ligt begraven op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten: Blok B, rij 15, graf 27.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe zon komt er met moeite nog door de wolken heen. Maar het lukt ze nog net. Snel maak ik deze foto. Op de voorgrond een nog niet zo lang geleden geoogst maïsveld. Op de achtergrond de kerktoren van de odulphus kerk in Best.

Zoals ik al vertelde in het begin had ik mijn auto hier geparkeerd vlakbij het Joe Mann monument.

Er is veel in deze omgeving wat herinnert aan deze moedige man. Ik heb er op internet ook het een en ander over gevonden. Het maakt de wandeling wel bijzonder.

Joe Mann tijdens Market Garden: 17 september 1944
Bij de luchtlandingen op zondag 17 september 1944, onderdeel van Operatie Market Garden, landde Mann in dropzone B nabij Son en Best. Na de vernietiging van de brug over het Wilhelminakanaal bij Son stuurde generaal Taylor een compagnie, waaronder Joe Mann, naar de brug over het Wilhelminakanaal bij Best om te kijken of die nog intact was en zo mogelijk te bezetten. De brug bij Best zou geen grote omweg zijn voor de opmars naar Arnhem.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de bossen tussen Best en Son bevonden zich sterkere Duitse troepen dan verwacht. De diverse Amerikaanse pelotons die op weg waren naar de brug raakten het onderlinge contact kwijt.

De opdracht bleek onuitvoerbaar en de compagnie trok zich terug, behalve een groep van achttien mannen onder leiding van luitenant Ed Wierzbowski. Zij wisten niet van de terugtrekking en bleven achter langs het kanaal. Het Amerikaanse hoofdkwartier raakte daar niet van op de hoogte.

Wierzbowski hield zich aan zijn oorspronkelijke opdracht om de brug in te nemen. Zijn groep lag, in de stromende regen, voortdurend onder vuur; dat ging door tot 3 uur in de nacht.

18 september 1944
In het ochtendlicht zagen de mannen dat ze tegenover een overmacht aan Duitse troepen lagen. De brug werd om 11 uur opgeblazen, waarmee hun opdracht niet langer uitvoerbaar was.

Twee man, Mann en Hoyle, deden een uitval en stelden met een bazooka twee Duitse 88mm-kanonnen buiten gevecht. Mann raakte door twee kogels gewond aan beide schouders. Later werd het groepje aangevallen door een Hawker Typhoon die hen voor Duitsers aanzag; daarbij raakte niemand gewond.

Om drie uur in de middag zetten de Duitsers een aanval in, die werd afgeslagen. Daarbij werd soldaat Luther gedood, en genieofficier luitenant Watson en soldaat Northrup raakten gewond, en ook Mann werd weer tweemaal geraakt. Allebei zijn armen werden verbonden en hij kon ze niet meer gebruiken.

Later deden luitenant Laier en sergeant Betras een uitbraakpoging om hulp te halen. Die mislukte, beiden raakten gewond. Laier gaf zich over en Betras kwam weer terug.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKorporaal Corman roeide met een bootje het kanaal over en haalde verbandmateriaal op bij Engelsen aan de zuidkant van het kanaal. De Engelsen probeerden op verzoek van Wierzbowski om zijn positie aan het hoofdkwartier door te geven, maar dat lukte niet. De Amerikanen staken niet het kanaal over, omdat de Engelsen zeiden dat er gauw hulp zou komen.

Weer later stuitte een patrouille van E-compagnie toevallig op de groep mannen; later vertrokken ze weer. Ook zij gaven niet door dat er een groep mannen in de buurt van de brug zat, maar wel dat de brug inmiddels was vernield.

In het begin van de avond werd de groep versterkt door een verdwaald peloton van D-compagnie onder leiding van luitenant Mottala. Die besloot die nacht daar te blijven. Midden in de nacht volgde een aanval door de Duitsers. Mottala en zijn mannen staken daarna het kanaal over naar de Engelsen. De mannen van Wierzbowski, oververmoeid en in slaap, wisten dat niet. De Engelsen namen de gewonden van Mottala mee, denkend dat de groep van Wierzbowski overgestoken was; zij berichtten dus niemand over het achtergebleven peloton.

Kolonel Michaelis heeft al op deze dag de eenheid van Wierzbovski als verloren opgegeven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS19 september 1944
In de ochtend was er dichte mist. Ook de Duitsers dachten dat er geen Amerikanen meer waren na het oversteken van Mottala's groep. Een Duitse patrouille stuitte op de groep van Wierzbowski. Mann zat met zes anderen in een dekkingskuil.

Er volgde een gevecht waarbij handgranaten werden gebruikt, o.a. door sergeant Betras. Er ontplofte een granaat in het gezicht van Laino, die daardoor niet meer kon zien. Hij voelde even later nog een andere granaat vallen en gooide die terug.

Lawrence Koller werd door een kogel in de slaap geraakt; hij overleefde het. Een volgende granaat kwam bij Mann terecht. Die kon hem niet teruggooien wegens de verwondingen aan zijn armen. Hij riep: Grenade! en gooide zich ruggelings op de granaat. Hij stierf kort na de ontploffing. Dankzij zijn opoffering werder er van de zes mannen in de kuil slechts drie vrij licht gewond, nl. Anthony Atayde, soldaat Paxton en luitenant Wierzbowski; de rest bleef ongedeerd.

GPSwalking.nlDe Duitse aanval hield aan en Wierzbowski besloot tot overgave. Bij een grootscheepse aanval later op die dag wist de groep zich weer te bevrijden, en nam daarbij hun bewakers gevangen. Voor de verovering van het gebied bleek een halve divisie, met tanks, nodig te zijn.

Na Joe Manns dood
Mann werd begraven op de Netherlands American Cemetery and Memorial in Margraten in Nederland.

Op 8 juni 1949 werd zijn lichaam overgebracht naar de VS, waar hij met militaire eer werd herbegraven op Greenwood Memorial Terrace in Spokane in de staat Washington. Het verhaal van Mann werd pas later bekend in de regio, door een publicatie in de "Bata Koerier" van 22 oktober 1954.

Geraadpleegde websites

Poi's

 • Airborn pad N51 30.749 E5 26.066
 • Alternatieve start 1 N51 30.159 E5 25.131
 • Alternatieve start 2 N51 30.917 E5 26.401
 • Boshuys N51 30.923 E5 26.411
 • Joe man Paviljoen N51 30.753 E5 26.060
 • Ltcole N51 30.932 E5 25.300
 • Monument Joe Mann N51 30.165 E5 25.146
 • Oorlog monument N51 30.753 E5 26.022
 • Start / Einde N51 30.754 E5 26.109
 • Wild oversteek N51 30.898 E5 26.341
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.