Eyserheide_2

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 03-04-2020

Dit is mijn tweede wandeling die ik in deze omgeving ga lopen. Deze keer is de wandeling niet alleen door mij gemaakt maar samen met Rob kemmeren van B&B Dalauro waar ik twee dagen te gast ben. Gisteren heb ik ook een mooie wandeling van 18 km in de omgeving van Eyserheide gemaakt. Het is weer grijs vandaag maar ik heb er weer zin om deze wandeling te maken. We komen op een paar stukken op dezelfde route uit als gisteren. Is het storend?. Nee hoor helemaal niet. Deze wandeling past ook niet als verkorting in de wandeling van gisteren. Nee, dit is een op zich staande wandeling van 12 km en is zeker de moeite waard om te wandelen.

Ik voel de spierpijn nog van gisteren. Maar ach wat geeft het. Het was een prettige wandeling en je mag ook gerust wel voelen dat je iets gedaan hebt. Ik merk al gauw dat de spierpijn weg ebt nadat ik mijn eerste kilometers van vandaag weer gehad heb. Daarnaast is er genoeg te zien en wordt de aandacht goed afgeleid.


Kenmerken
Startpunt: Eys, Mesweg
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N50.825525 E5.936412
Afstanden: 12 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 12 km bij Eyserheide in Zuid Limburg.
Er is geen verkorting beschikbaar. Dat hoeft ook niet want de wandeling is goed te doen.
Je bent ongeveer een 3 ½ uur onderweg. Onderweg is een horeca gelegenheid in Eys. Ook zijn er onderweg voldoende bankjes (10) om uit te rusten en te genieten van de vele vergezichten.
Gezien het terrein is de wandeling niet geschikt voor minder validen.
Neem ook gerust een kijkje bij de andere wandeling van 18 km die ik bij Eyserheide gemaakt heb

Starten kan van de Mesweg in Eys. Ook kan je met het openbaar vervoer komen. Kijk op www.9292ov.nl voor de dienst regeling.
Of als je net als ik een overnachting hebt bij B&B Dalauro kan je daar voor de deur starten.
Let op B&B Dalauro is geen wandelcafé.
Er is een RTE en WPT file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa het uitgebreide ontbijt ga ik met een goed gevulde maag op pad. Het had flink geregend en ik besloot daarom om een extra buitenbroek aan te trekken ter bescherming van mijn kleding. Eenmaal terug had ik daar goed aangedaan. Zoals al gezegd passeren we sommige stukken die we gisteren ook al hebben gehad.

En toch zie je dan ook weer dingen die je eerst niet zag. De paden zijn nat en modderig. Het wordt dus uitkijken vandaag. Ik hoef dan maar 12 km maar toch vallen wil ik liever niet. Het pad gaat hier even naar beneden toe. Het is minder grijs als gisteren en dat zou dus ook betere foto’s moeten opleveren. Ik ben benieuwd wat ik deze wandeling weer tegen kom.

De herfst is in volle gang. Je merkt het aan alles om je heen. Later licht, vroeger donker. Meer regen en wind en de bomen die hun bladeren laten vallen. Ik vond dit wel een leuk plaatje de linker boom als in de herfst modes en de rechterboom is nog niet zo ver. Op de achtergrond de televisie toren van Eys.

Dalauro Bed & Breakfast, Eyserheide 27, 6287 NB Eys

Reserveren door: te bellen naar (043 3637027) of
door het invullen van het contactformulier op
www.dalauro.nl.


We passeren het dorpje Eys. Op de voorgrond de wijngaard die er nu kaal bij ligt en daarachter Eys. Op de achtergrond zien we de kranen die nodig zijn om de nieuwe brugdelen op hun plaats te zetten. De oude brug over het miljoenenlijntje wordt vervangen voor een nieuwe brug.

 

Eys
De eerste officiële vermelding van Eys staat in een oorkonde van het Sint Pauluskapittel te Luik uit 1193. Het oudste deel van het dorp ligt rondom de huidige Sint Agathakerk, dat op de kruising tussen de weg van Simpelveld naar Partij-Wittem en de weg naar Ubachsberg is ontstaan. De barokke kerk is de tweede die Eys heeft gehad, de oudere Agathakerk bestond al in de 12e eeuw en werd herbouwd in 1712.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS30 jaar later werd in opdracht van Ferdinand von Plettenberg, de toenmalige graaf van het rijksgraafschap Wittem waartoe een deel van Eys behoorde, de huidige eenbeukige kerk gebouwd naar een ontwerp van de Duitse bouwmeester J.C. Schlaun en verving hiermee de oude. Schlaun was in dezelfde periode ook verantwoordelijk voor de bouw van het klooster van Wittem. De barokstijl waarin beide bouwwerken zijn gebouwd is vrij weinig te vinden in de streek, het wordt gekenmerkt door de ui-vormige torenspitsen.

Het beekdal waarin het dorp is gelegen is ontstaan door de Eyserbeek. Deze beek, waaraan het dorp zijn naam dankt, vindt zijn oorsprong in de buurt van Bocholtz en stroomt vanaf hier van oost naar west door Simpelveld, door Eys en langs de Wittemse buurtschap Cartils om iets ten westen van deze groep huizen in de Geul uit te monden. Het Miljoenenlijntje (de voormalige spoorlijn Aken - Maastricht, waar thans op zondagen en tijdens de zomermaanden een toeristische stoomtrein rijdt) loopt door het gehele dal en heeft ter hoogte van Eys een station, hoewel dit een eind buiten het dorp is gelegen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMede dankzij deze spoorweg en vooral de bijzondere ligging trekt het dorp jaarlijks vele toeristen aan. Bezienswaardigheden zijn naast het stationsgebouw onder andere de kerk, kasteel en landgoed Goedenraad en enkele voor de streek kenmerkende vakwerkhuizen. Daarnaast wordt het dorp omringd door het voor Nederland unieke landelijke heuvellandschap met daarin natuurgebieden waaronder de Eyserbosschen en de beschermde Eyserheide, in vroegere tijden een heide-, thans landbouwgebied waarin de zeldzame korenwolf leeft.

Eys vormt ook een belangrijke schakel in het doorgeven van radio- en televisiesignalen. Aan de Eyserbosweg staat bovenaan de berg de televisietoren van Eys. Omdat deze toren vrij hoog staat, en dus in het zich staat van de televisietorens in Aken en Luik is deze televisietoren een belangrijke schakel voor Eurovisieuitzendingen. Daarnaast is er vanuit Eys een rechtstreekse videoverbinding met Hilversum mogelijk dankzij een aansluitpunt in een speciale kast bij de toegangspoort van de televisietoren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEys wordt tegenwoordig door de beek in tweeën gesplitst, het oostelijke gedeelte wordt Overeys genoemd omdat het vanaf het oude dorp gezien aan de overzijde van de beek is gelegen. Ten noorden van Eys, op het heuvelplateau, liggen de grotendeels bij het dorp horende gehuchten Eyserheide en Trintelen, waarvan ook enkele woningen bij de aangrenzende gemeente Voerendaal horen.

Ook hoort bij Eys de buurtschap De Piepert, welke zich ten westen van de plaats aan de beek bevindt, ingeklemd tussen de spoordijk van de Miljoenenlijn en de Eyserberg. Bestuurlijk behoort Eys al sinds het ontstaan van de gemeente Wittem na de Franse Revolutie aan het einde van 18e eeuw tot deze gemeente, die in 1999 fuseerde tot de nieuwe gemeente Gulpen-Wittem.

Inmiddels ligt Eys achter me en loop ik via het weiland het gebied de Piepert in. Dit is een waterwingebied. Je mag hier gerust wandelen maar houd je wel aan de regels. Op de foto een goed beeld hoe de Eyserbeek zijn weg zoekt door het landschap. Op de achtergrond de St Agathakerk van Eys.

Je loopt een deel langs de Eyserbeek. Het water is erg helder en stroomt vloeiend door het terrein. Je kan foto’s blijven maken. Toch ook nog maar eens gekeken of er wat meer over te vertellen valt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEyserbeek
De Eyserbeek is een rivier gelegen in Zuid-Limburg. Deze beek ontspringt in Bocholtz, loopt dan via Simpelveld naar Eys. Naar deze beek is het dorp Eys genoemd waar de rivier doorheen stroomt.

De Eyserbeek is een zijriver van de Geul en komt uit op deze rivier bij Gracht Burggraaf. Gracht Burggraaf is een buurtschap met motteburcht nabij Gulpen en bij deze strategisch gesitueerde versterking komen enkele rivieren, waaronder de Eyserbeek, uit in de Geul.

In Simpelveld heeft de Eyserbeek twee watermolens gehad. Ter hoogte van de Oude Molenstraat was de Oude molen of Molen van Houben gelegen, waarvan begin 2009 het rad en de wateraanvoer nog aanwezig is. Verder stroomafwaarts ligt er nog een molentak die langs een boerderij stroomt waar vroeger de Bulkemsmolen gelegen was.

We moeten hier even onder het spoor door. De tunnel is met 100 meter vrij lang. Het is ook aardig donker als je hier door heen gaat. Er is wel licht aan het einde van de tunnel. Het had wel iets om hieronder door te gaan. Het pad is breed genoeg om over te wandelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIk kan me wel voor stellen dat het lastig kan zijn. Aan de andere kant van de tunnel krijgt U een mooi uitzicht. En loop je dwars over de weilanden en tussen de koeien door. Geweldig gewoon zo veel afwisselingen in de natuur. Steeds wordt je verrast door dat gene wat je ziet.

In de zomer rijdt ook het miljoenenlijntje door dit gebied en dat maakt dat je het idee krijgt echt terug te gaan in de tijd. Er zijn genoeg bankjes die uitzicht bieden op de spoorlijn. De spoorlijn heeft ook een stukje buiten Eys een stop plaats.

Het gaat weer berg op. Je merkt het gelijk aan je spieren. In Brabant is het allemaal redelijk vlak. Maar hier moet je toch echt wel even aan de bak om naar boven te gaan. Ik wordt ingehaald door een mountainbiker die naar boven gaat alsof het hem bijna geen moeite kost.

Achterom kijkend heb ik weer een geweldig mooi uitzicht. Ik blijf genieten van alles wat ik te zien te krijg. Ik ben nu al op aardig wat plaatsen geweest om te wandelen. Een voorkeur heb ik niet echt het is overal wel mooi. Zeker als je dat ook wilt zien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSoms krijg ik wel eens de opmerking van genieten jullie zelf ook wel tijdens het wandelen of zijn jullie allen maar bezig met de GPS en foto’s maken. Nou is dan mijn antwoord het is alles bij elkaar. Het buiten zijn en een mooie wandeling maken en die van een goed verslag en foto’s voorzien en daarna op het internet zetten zodat anderen er ook van kunnen genieten. Je hoeft niet altijd naar het buitenland om te genieten van de natuur.

Het weer was deze dag beter als de eerste dag. En zelfs wist de zon er voor even door te komen. Gelijk de camera gepakt en een aantal foto’s gemaakt. Goed te zien is dat niet overal de zon er goed door komt. Ondanks het jaargetijde zijn foto’s met zonlicht toch altijd wat vriendelijker.

Terug in de tijd
Tijdens de laatste ijstijd, in het Weichselien, van 100.000 tot 11.500 jaar geleden, zag het Nederlandse landschap er heel anders uit dan nu. Het was erg koud en droog en er was weinig begroeiing. Het landschap bestond uit toendra's en poolwoestijn. De harde wind had vrij spel en grote hoeveelheden zand waaiden op om ergens anders weer neer te dalen. Nederland kwam op sommige plaatsen onder een metersdikke zandlaag te liggen.

Het blootleggen van dikke lösslagen in Zuid-Limburg
Löss bestaat uit zeer fijne korrels, die kleiner zijn dan die in dekzand: ze zijn zo'n 2-50 μM. Löss bestaat voor zo'n 75% uit kwartskorrels. Dekzand is 'arm' zand, het bevat weinig voedingsstoffen. Löss daarentegen is zeer vruchtbaar. De lössafzetting in Zuid-Limburg is in verschillende lagen onderverdeeld. De onderste laag komt uit het Saalien en is sterk leemhoudend. De bovenste lagen zijn in het Weichselien afgezet.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet lösslandschap ligt op meer dan vijftig meter boven NAP en heeft veel reliëf. De oude dorpen zijn voornamelijk in de dalen gebouwd en de wegen zijn niet recht maar volgen het reliëf. De vlakke stukken worden vaak gebruikt voor landbouw en veeteelt; op de steilere hellingen groeien bossen. Eveneens kenmerkend zijn de holle wegen. Dit zijn diepe erosiegeulen, uitgesleten door het van het plateau afstromende water.

Hoe is het lösslandschap in Limburg ontstaan?
Löss is in Nederland voornamelijk te vinden in Zuid-Limburg. Plaatselijk is ook löss afgezet langs de oostelijke kant van de stuwwal bij Arnhem en Nijmegen. De lössgordel loopt van Noord-België via Zuid-Limburg en Duitsland door tot in Rusland. De noordgrens van de lössafzetting komt ongeveer overeen met de noordgrens van de steppe-toendra vegetatie uit de laatste ijstijd.

 

De lösslaag in Limburg varieert in dikte van een tot twintig meter. Löss is, doordat het rijk is aan voedingsstoffen, zeer geschikt voor landbouw. De eerste landbouw in Nederland vond dan ook plaats op de lössgrond in Zuid-Limburg. Een uitgelicht voorbeeld: Het Zuid-Limburgse löss-/krijtlandschap.

In het onderstaande profiel is goed te zien dat het laagste punt van de wandeling net iets boven de 90 meter ligt. Het hoogste punt ligt op 200 meter. Je mag het hier zeker heuvelachtig noemen.

Topografische kaart van de omgeving van Wijlre
Op verschillende plekken in Zuid-Limburg is het lösslandschap duidelijk te herkennen. Wanneer je bijvoorbeeld naar de topografische kaart van de omgeving van Wijlre kijkt, kun je de kenmerken van het lösslandschap zien. De kronkelende wegen die het reliëf volgen, de hoogteverschillen en het dorpje in het dal. Op de wat vlakkere stukken land is akkerbouw en weidegrond te vinden. Op de steilere stukken groeit bos.

Je zou het haast niet zeggen maar ik loop toch nog steeds in Limburg. Het lijkt alsof we in één keer ergens anders zijn. Het blijkt een natuur reservaat te zijn. En wel het kunderberg natuurreservaat. Het is een smal pad waarop je loopt en kijk goed uit voor boomwortels en stenen. Verder een prachtig stukje natuur om van te genieten. Het doet zelfs af en toe een beetje spookachtig aan. Ik denk dat de foto daar een goed voorbeeld van is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKunderberg-complex
Het Kunderberg-complex omvat meerdere waardevolle natuurterreinen van Staatsbosbeheer; allen gelegen in de driehoek tussen Wylre, Simpelveld en Voerendaal. Het streven is om dit complex van bossen en kalkgraslanden, holle wegen en onkruidakkers in samenhang te beheren, voor u en voor later.

In dit gebied liggen verschillende kalkgraslanden. Wrakelberg en Kunderberg zijn daarvan de meest gekende. Met een uitgekiend beheer van maaien of begrazen (met Mergellandschapen) blijft de vegetatie opmerkelijk laag en open van structuur. Hierdoor Weten talloze soorten planten en dieren een geschikt plekje te veroveren. Veel vlinders, sprinkhanen, gentianen en orchideeën zijn echte 'fijnproevers' en stellen zeer specifieke eisen aan hun omgeving. Je treft ze dan ook alleen aan in de kalkgraslanden. Bezoek de Kunderberg eens in juni als de helling paars kleurt van de bloeiende grote muggenorchissen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBijna ben ik bij het einde van de 12 kilometer die voor deze wandeling op het programma stonden. Ik kijk nog steeds mijn ogen uit naar het wisselende landschap. En dan zie ook dit soort plaatjes. Apart om te zien dat de bladeren door de wind zo neer gelegd zijn. Het kan goed zijn dat het over een week weer anders is. Waarschijnlijk zijn dan alle bladeren er vanaf.

Kortom ook deze wandeling was de moeite waard. Ik ben ook van mening dat het wandelen niet aan jaargetijden gebonden is. Ieder jaar getijde heeft zijn impact op de natuur. En wij kunnen daar met ons allen van genieten.

Ik kan deze wandeling gerust eindigen met de volgende zin. Veel wandel plezier in de omgeving van Eyserheide.

"Wie sjoen os Limburg is".

 

Geraadpleegde websites

Poi's

 • B&B Dalauro N50 50.268 E5 55.923
 • Start/finish N50 49.531 E5 56.185
 • Kunderberg N50 50.350 E5 54.432
 • Bank 001 N50 50.359 E5 55.950
 • Bank 002 N50 50.419 E5 56.482
 • Bank 003 N50 49.512 E5 56.020
 • Bank 004 N50 49.572 E5 55.656
 • Bank 005 N50 49.522 E5 54.882
 • Bank 006 N50 49.809 E5 55.050
 • Bank 007 N50 49.885 E5 54.668
 • Bank 008 N50 49.909 E5 54.583
 • Bank 009 N50 50.020 E5 55.545
 • Bank 010 N50 50.278 E5 55.801
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.