Loonse en Drunense Duinen Oost

Korte beschrijving

Totaal 4,5 uur met 1 uur stilstand. Het eerste weekend van januari is het al gelijk raak. Het is volop winter en sneeuwbuien zijn aangekondigd. Dan begint het te kriebelen. Een sneeuwwandeling kunnen we niet zo gauw maken in Nederland. De planning was eerst om op 2 januari te lopen maar gelukkig een dagje gewacht. En dat betaalt zich uit in een mooie wandeling door de Loonse en Drunense Duinen. We hebben al eens eerder een aantal wandelingen gemaakt in het westelijke gedeelte. Deze wandeling gaat door het oostelijke gedeelte.

Het is zondagochtend 3 januari als ik naar buiten kijk en zie dat er behoorlijk wat sneeuw is gevallen. Heerlijk om met dit weer te gaan wandelen. Ik pak mijn spullen en ga voorzichtig met de auto de weg op. Er was wel gestrooid maar toch was het op veel plaatsen goed uitkijken.


Kenmerken
Startpunt: Drunen, Kievietswaard
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.671180 E5.158171
Afstanden: 19, 14 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Grotendeels los
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 19 km door het oostelijk deel van de Loonse & Drunense Duinen.
Ik heb deze wandeling van 19 km in ongeveer 4,5 uur gelopen. Hierbij ben ik wat gehinderd door de sneeuw.
Als u besluit om deze route ook te lopen zal het wel sneller gaan. Ik verwacht dat de paden goed begaanbaar zijn.
Bij de alternatieve start is een horeca gelegenheid. |
De wandeling is echter niet geschikt voor de mindervalide medemens.
Doe wel goede schoenen aan.
Deze wandeling is 19 km en heeft een verkorting van 14 km en is meer dan de moeite waard. Let op!
Tijdens de wandeling kruis je een paar keer de mountainbike route. Het kan dus zijn dat u mountainbikers tegenkomt.
Tevens is er een RTE-WPT file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp de parkeerplaats aangekomen zet ik de auto netjes weg maar wel dat ik erover een paar uur ook weer uit kan. Er staan nog een paar auto’s. Deze dag bleek bij nogal wat mensen het zelfde gevoel los te maken als bij mijzelf. Naar buiten het is winter en ook daar kan je van genieten.

Ik start bij de roeivijver. Je kunt hier ook kamperen maar dat moet netjes worden aangevraagd en is bedoeld voor groepen die ook nog aan bepaalde activiteiten doen. En zijn dan culturele, sociale, of wetenschappelijke doeleinden.

Ook ligt er naast de vijver een natuurijsbaan. Deze ochtend werd hij al schoongemaakt om voor menig schaatsplezier te gaan zorgen.

Loonse en Drunense duinen
De Loonse en Drunense duinen is sinds 2002 een nationaal park. Het park ligt tussen Tilburg, Waalwijk en ‘s-Hertogenbosch in. Het is ruim 3500 ha groot.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDit Nationaal Park maakt deel uit van het stelsel van twintig Nationale parken in Nederland. De parken zijn belangrijke onderdelen in de ecologische hoofdstructuur, het netwerk van natuurgebieden in Nederland. Samen zijn de parken ruim 120.000 ha groot, ruim 3% van Nederland. Achttien Nationale Parken zijn ingesteld door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, twee parken (Veluwezoom en De Hoge Veluwe) zijn particuliere initiatief. De nationale parken richten zich opbehoud en ontwikkeling van bijzondere natuur en bieden gelegenheid voor natuur gerichte recreatie, educatie, voorlichting en onderzoek. U bent van harte welkom in de parken.

Strijd tussen plant en zand In de open vlakte groeien planten die de barre omstandigheden van het stuifzand trotseren. Vooral buntgras en zandzegge proberen steeds weer de kop op te steken in het moordende zand. In de lagere delen is pijpenstrootje het eerste gras dat zich op het zand vestigt. Waar de grassen voor enige luwte zorgen ontstaan 'korstmossteppen' met Ruig haarmos, bekermos en rendiermos. Deze leggen het zand goed vast en raken daarna begroeid met heidestruiken of jonge boompjes.Het afwateringskanaal bij Drunen. Het ligt er mooi bij. Links is het koud en geen zonlicht. Rechts is al gelijk een stuk vriendelijker. De zon maakt een hoop goed. En geeft ook nog warmte. In ieder geval toen ik langs het zonnige gedeelte liep voelde het aangenaam aan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAfwateringskanaal
Het Afwateringskanaal van 's-Hertogenbosch naar Drongelen in Noord-Brabant is tussen 1907 en 1911 gegraven, om Het Bossche Broek te ontlasten bij wateroverlast. Het kanaal begint in het zuiden van de stad, vlakbij het Wilhelminaplein.

Tevens werden er een aantal gemalen gebouwd, die ingezet konden worden als de Maas overstroomde. Die gemalen pompten het water dan in de richting van het afwateringskanaal. Het gemaal bij Drongelen heet het Gansoyen gemaal.

Het kanaal mondt bij de Bovelandsesluis uit in de Bergsche Maas. Deze sluis is gerenoveerd in de periode tussen 1986 en 1988, waarna ze op 22 september 1988 werd heropend.

In de volksmond wordt het kanaal ook wel Drongels of Drongelens kanaal genoemd. In de omgeving van Waalwijk spreekt men van Drongels kanaal, terwijl de benaming Drongelens Kanaal meer in de regio van 's-Hertogenbosch voor komt. Bron: http://nl.wikipedia.org.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het begin is het nog redelijk vlak. Na een paar kilometer ben ik er achter waarom het de Loonse en Drunense duinen heet. Echt in één woord geweldig.

Tjonge, tjonge wat gaaf. Ik waan me in Oostenrijk. Wat een mooi landschap is dit met deze witte deken. Ik was niet de enige hier maar gelukkig heb ik toch wat leuke plaatjes kunnen maken.

Ik kan me goed voorstellen dat het hier in de zomer ook goed toeven is. Waarschijnlijk zal ik deze wandeling nog keer maken maar dan met hele andere foto’s.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHonden loslooproute
Ik dacht gelukkig een informatiebordje met informatie over het gebied. Helaas dat was niet zo. Het blijkt een heuse honden route te zijn.

En wel een die uitgezet is met paaltjes voorzien van een afbeelding van een hond. Je mag de hond zelfs los laten op deze route. Buiten de route moeten de honden weer aan de lijn en overtredingen worden bestraft.

Loslooproutes
In dit Nationaal Park zijn 2 plaatsen waar honden naar hartenlust mogen rennen. Ze moeten echter ook hier altijd onder appèl staan. Bij café-restaurant Bosch en Duin is een losloopgebied en bij café-restaurant De Roestelberg start een loslooproute van ongeveer 4 km.

Dit is dan toch weer een uitkomst voor degene die met hond er opuit willen. Ze hebben hier voldoende ruimte om lekker los te gaan. Zo zie je maar dat aan steeds meer soorten recreatie wordt gewerkt. Hier in de Loonse en Drunense Duinen heb ik nu al gezien de volgende routes. Wandelroute netwerk, mountainbike, ruiterpad, honden los loop route en nu ook een onzichtbare GPS route van gpswalking.nl

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze twee paarden hadden mij al even in het vizier. Waarom ze zo staan, ik weet het niet. Ze verroerden zich niet toen ik er langs liep. Maar wat een plaatje levert dit weer op.

Ik ben op menig plaats even blijven staat om alles in me op te nemen. Vandaar dat ik ook deze wandeling een stilstand had van ruim een uur. Ik vond het totaal niet erg. En de koude, daar had ik geen last van. Ik had er gewoon geen aandacht voor. Nee, ik had het te druk met kijken en foto’s maken.

We hebben wel meer mooie wandelingen gemaakt en in verschillende jaargetijden. Wij lopen eigenlijk het hele jaar door. Maar dan zie je ook wat. En je ziet ook heel mooi de overgangen van de seizoenen. Nu is het eindelijk weer volop winter. En hoe zeer we eigenlijk al weer uitkijken naar de lente en zomer is het winterseizoen zeker zo mooi.

Ik raak niet uitgekeken. Het is gewoon zo mooi om hier te lopen. Ik had besloten om niet tegen de bosrand aan te lopen maar juist er iets verder vandaan. Wel over een begaanbaar pad. Je loopt tussen de weilanden en je hebt daarmee een vrij zicht.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGelukkig kom ik nu wel een informatiebord tegen en wel een waar erg veel informatie opstaat.

Welkom in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
U bevindt zich hier aan de rand van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. In het centrale deel ligt een grote open stuifzandvlakte, die tot één van de meest uitgestrekte, nog levende stuifzandgebieden van West-Europa behoort. Hier zijn nog stukken waar de wind het zand van de ene plek wegblaast om het vervolgens ergens anders in de luwte weer af te zetten. Dit levende stuifzand is een zeldzaamheid geworden en daarmee ook de bijzondere dieren en planten die er voorkomen.

Wandelen in het Hengstven
Natuurontwikkelingsgebied het Hengstven is een open landschap met graanakkers, graslanden en hier en daar bosjes en struiken. Liefhebbers van vogels, vlinders en akkerkruiden kunnen hier hun hart ophalen, want door de voormalige landbouwgronden op een natuurvriendelijke manier te beheren is de soortenrijkdom toegenomen.

Via de bestaande paden kunt u het Hengstvenen zelf verkennen. De komende jaren zullen grote graafwerkzaamheden worden verricht om drie vennen te herstellen. Een deel van de bestaande paden zal hierdoor verdwijnen, maar daar komt een mooi gemarkeerde wandelroute voorin de plaats, zodat u de ontwikkeling van de natuur in het gebied op de voet kunt volgen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVee
Naast het uitgestrekte stuifzandgebied met zijn bossen, heide en korstmossteppen, behoren ook het natte en bosrijke natuurgebied De Brand, Landgoed Plantloon en de voormalige landbouwenclave Hengstven tot dit Nationaal Park.

Het ontstaan van een natuurruïne Het zand van De Loonse en Drunense Duinen is hier in de laatste ijstijd door poolwinden in de vorm van een hoge dekzandrug afgezet en was lange tijd door oerbos bedekt. In de veertiende eeuw werd het bos ten behoeve van brandhout en landbouwgrond gekapt. De heidevelden die hier voor in de plaats kwamen werden begraasd door het vee van de boeren. De heide werd geplagd en vermengd met mest gebruikt om de akkers productief te houden. De toch al arme zandbodem van de heide verarmde door die continue afvoer van voedingsstoffen steeds meer, waardoor de heide zich steeds moeilijker kon herstellen. Er ontstonden open plekken in de begroeiing en de wind kreeg sinds lange tijd weer vat op het zand. De zandverstuivingen breidden zich steeds verder uit en zijn pas in de negentiende eeuw enigszins beteugeld door grootscheepse bosaanplanten. Zo kon het stuivende zand de omliggende landbouwgronden geen overlast meer bezorgen. Te midden van de bossen beweegt het zand echter nog altijd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMetamorfose
In het Hengstven zal de komende jaren worden gewerkt aan het herstellen van de natuur. De metamorfose van landbouw- naar natuurgebied is niet de eerste grote landschapsverandering in de geschiedenis van het Hengstven. AI in de dertiende eeuw werden de oerbossen in dit drassige gebied gekapt en kwam er heide voor in de plaats. Er lagen drie grote vennen: Boompjesven, Diepven en Hengstven.

 

Rond 1950 werd het gebied ontwaterd en ontgonnen ten behoeve van de intensieve landbouw. Vanaf toen bepaalden grote monotone maïsakkers het landschapsbeeld en was er van de vroegere soortenrijkdom aan planten en dieren nog maar weinig over.

Herstel van de vennen Natuurmonumenten gaat het drassige vennengebied weer in ere herstellen. De waterstand zal worden verhoogd en de bemeste bovenste grondlaag wordt van de oorspronkelijke zandbodem verwijderd. Hierdoor keren de drie grote vennen terug in het landschap en krijgt ook de heide weer kansen om te groeien.

Ten zuiden van het Hengstven zal Natuurmonumenten in samenwerking met de Duinboeren kleine graanakkers en bloemrijke graslanden in stand houden. Deze trekken dieren en planten aan die afhankelijk zijn van natuurvriendelijk beheerde landbouwpercelen.

Natuurmonumenten beschermt natuur door gebieden aan te kopen en zorgvuldig te beheren. Leefgebieden van planten en dieren worden hierdoor veiliggesteld. Uw steun is daarbij hard nodig. Door lid te worden levert u een belangrijke bijdrage aan het behoud en de ontwikkeling van natuur in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTijdens mijn wandelingen kom ik regelmatig wild tegen. Zo ook deze keer. Ik werd er eerst netjes door een wandelaarster op geattendeerd. Maar liefst vier stuks liepen er door het weiland. Niet veel later kwam ik zelf nog een groepje van drie tegen. Ze vallen nu natuurlijk erg op. Maar wat blijft het leuk om ze te zien.

Het gedeelte waar ik nu loop is overigens een stiltegebied en waarschijnlijk is dat ook een van de redenen dat je ze hier ook kunt zien. Niet veel later na het maken van de foto gaan ze onder het hek door richting het bos.

Reeën in het Nationaal Park
Het grootste wild in dit natuurgebied is de ree. Het is een echte nieuwkomer, want pas in 1942 deed de ree zijn intrede in de Loonse en Drunense Duinen. Tegenwoordig leven er hier ongeveer 100 reeën.

Rust voor reeën. Het ree is een vluchtdier en zal bij dreigend gevaar onmiddellijk vluchten. Dit kost veel energie en als dat te vaak gebeurt, en het ree vindt nergens de rust om zijn voedsel te herkauwen of te slapen, zal het dier verzwakken. Rust is dus erg belangrijk en daarom heeft Natuurmonumenten in dit Nationaal Park een groot rustgebied voor reeën en ander wild gecreëerd. Het is niet toegankelijk voor publiek.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDaarom honden aan de lijn. Honden vormen voor reeën het grootste gevaar, ongeacht hun grootte. De geur alleen veroorzaakt al onrust, maar zolang de hond aangelijnd op het pad loopt, zal de stress beperkt blijven. Loslopende honden zijn echter veel bedreigender. Ze rennen vaak dwars door het bos en jagen daarbij rustende en herkauwende reeën op. Met hun aangeboren jachtinstinct zullen veel honden de achtervolging inzetten. Vaak met de intentie om te spelen, maar dat is iets wat het ree niet kent. Vluchtende reeën worden regelmatig aangereden, of verwonden zich door in afrasteringen te lopen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVeegplekken Reebokken markeren hun territorium onder andere met 'veegboompjes'. Dit zijn meestal jonge boompjes, waarvan de bast wordt afgeslagen door er met het gewei overheen te schuren. De stammetjes blijven als opvallend witte seinpalen in het terrein staan.

Reebruine ogen? Reeën hebben grote donkere ogen en geen reebruine zoals vaak wordt gezegd. Doordat de ogen aan de zijkant van de kop staan heeft het ree een groot gezichtsveld. Bewegende voorwerpen worden sneller en beter opgemerkt dan stilstaande.

De keren dat het kan moet je natuurlijk de ski’s pakken en er op uit. Dat moeten deze vier dames ook gedacht hebben. Ik was er wel een beetje verbaasd over toen ik zag dat ze daadwerkelijk op de ski’s waren. Maar er lag meer dan voldoende sneeuw om op deze manier door de natuur te gaan. Ze hadden er veel plezier in en voor mij leverde het weer een mooi plaatje op.

Je waant toch echt in het buitenland. Niet is minder waar. We zijn lekker op pad in ons eigen Brabant.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWaterwingebied
Brabant water heeft hier ook een waterwingebied. Helaas is het niet toegankelijk voor het publiek.

Er wordt nogal wat water gewonnen in Brabant. In totaal op 38 verschillende locaties.Zo wordt op in de natuur grondwater opgepompt om er weer drinkwater van te maken. Sommige van die gebieden zijn opengesteld voor publiek zodat men er ook kan wandelen of fietsen. Andere gebieden zijn zo kwetsbaar dat men er geen publiek toelaat. Hier bij De Margriet wordt het water uit 7 putten opgepompt. Op 164 meter diepte. Op de site van www.brabantwater.nl is er genoeg over te lezen. Laten we zuinig zijn op onze natuur. We hebben haar nog vaak genoeg nodig.

Ik ben weer bijna terug bij de start. Wat een mooie wandeling was dit. Echt meer dan de moeite waard. Nu dan wel alles onder een witte deken maar ik denk als het dadelijk weer lente geworden is het ook dan zeker de moeite loont om deze wandeling te maken.

POI's

 • Start / Finish N51 40.271 E5 09.490
 • Alternatieve Start N51 39.390 E5 09.161
 • Bank N51 39.624 E5 11.827
 • Brabant water N51 39.852 E5 10.786
 • Info en rust N51 38.431 E5 11.039

Links
www.Nationaalpark.nl
www.minlnv.nl

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.