Broek in Waterland

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 03-04-2020

Een druilerig eerste weekend van mei. Ik heb een weekendje geboekt bij een bed en breakfast in Broek in Waterland. Het gaat om een pand uit 1775 dus dat moet wel bijzonder zijn en dat is het ook. Een twee jaar geleden was ik al eens in dit gebied geweest. De Dam tot Dam loop is er de oorzaak van dat ik hier naar terug ben gegaan. Een schitterend gebied tegen Amsterdam aan. Tijdens de Dam tot Dam wordt je voor een deel door dit gebied geleid. Een lus van 20 km door natuur en langs het water. Broek in Waterland waar de wandeling start is prima met het Openbaar vervoer te bereiken. Ook is het zeer de moeite waard om Broek in Waterland te bezoeken en dan zeker het oude gedeelte daarvan.

De wandeling gaat over geasfalteerde wegen en is daardoor ook bereikbaar voor de scootmobiel en rolstoel. Sterker nog het is zelfs mogelijk om deze wandeling met de fiets te maken. Een fiets huren is geen probleem en voor de prijs van €7,50 voor een dag hoef je het niet te laten. Daarnaast kunt ook over het water een route varen. Er zijn dus meerdere manieren om deze omgeving te verkennen. De wandeling komt langs dorpjes als Zunderdam, Ransdorp en Holysloot. Onderweg zijn er meer dan genoeg bankjes om lekker te zitten en te genieten van de vele uitzichten die je deze wandeling tegen zult komen.


Kenmerken
Startpunt: Broek in Waterland
Startlocatie: Noord-Holland , Nederland
Coördinaten N52.381822 E5.002545
Afstanden: 21, 19, 15, 12 km
Type: Open, Wei
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 21 km bij Broek in Waterland.
De wandeling heeft me ongeveer 4 uur gekost ondanks dat ik met de fiets gegaan was. Maar doe je hem te voet dan ben je wel wat langer bezig en is dat zeker de moeite waard.
De paden zijn goed begaanbaar en onder weg is er gelegenheid voor een hapje en een drankje.
Een aanrader is om zeker een fotocamera mee te nemen.
Neem ook vooral de moeite om het oude gedeelte van Broek in Waterland te bezoeken.
Er zijn verkorte versies van 19/15 en 12 km van deze wandeling beschikbaar.
Er is ook een RTE en WPT file beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMijn logeeradres was in Broek in Waterland bij een B&B. Een houten huis zoals je ze in dit gedeelte van Broek in Waterland nog ziet staan. Vooral veel hout.

Slapen in een bedstede. Nou dat had ik nog nooit gedaan. Een mooi pand om te zien en nog bijna origineel. De vloer in de keuken. De afwerking van het plafond en de vele schilderingen op de muren en het plafond maken het tot een aparte ervaring om hier te logeren. De B&B ligt vlakbij de bushalte zodat ik gelukkig niet al te ver hoefde te lopen met mijn spullen.

Gezien het weer heb ik eerst een bezoek gebracht aan Monnickendam. Het is zeker de moeite waard om ook het oude gedeelte van broek in waterland te bezoeken met de vele houten huizen.

Waterland
Het gebied ten noorden van Amsterdam een aaneengesloten veengebied. Smalle riviertjes (de Aeën en Dieën) zorgen van oudsher voor de afwatering naar de Zuiderzee. Door inbraken van de zee en door turfwinning ontstonden er meren en doorbraakkolken en werden de veenriviertjes steeds breder. Een aantal van deze meren werden drooggemalen en vinden we nu terug als diepliggende poldertjes (o.a. Belmermeer en de Durgerdammer Diepolder).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBroek in Waterland
Broek in Waterland is een dorp in de gemeente Waterland, ten noorden van Amsterdam. Tot 1991 was Broek in Waterland een zelfstandige gemeente met de kernen Uitdam en Zuiderwoude. Broek in Waterland telt circa 2300 inwoners. Broek heeft een beschermd dorpsgezicht.

Sommige van de houten huizen, vaak geschilderd in pasteltinten, en versierd met een deurkalf, hebben een ceremoniële voordeur, die werd gebruikt bij bruiloften of begrafenissen. Een van de huizen, altijd bestaande uit een houten constructie, vanwege de slappe ondergrond, is ontworpen door Hendrick de Keyser. Het dorp stond in de 18e eeuw bekend om zijn schoonheid, letterlijk en figuurlijk. Keizer Jozef II kwam in 1781 langs, maar werd niet binnengelaten omdat de boerin geen tijd had. Ook Napoleon bracht in 1811 een bezoek aan het dorp en genoot van het pagodeachtige prieel. De plaats telt tientallen rijksmonumenten.

Als je door het dorp loopt dan kan je niet omde haven heen. Er staat een informatie bord bij met een afbeelding hoe het er hier vroeger uitzag. En dat is natuurlijk weer smullen voor ons als wandeling uitzetters. De tekst zullen we u niet onthouden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZicht op havenrak in Waterland
Bijgaande afbeelding is de weergave van een gouache uit 1812 (dekverf, formaat 61 x 95 cm, Musée Marmottan te Parijs). Het is destijds vervaardigd door Antoine-Ignace Melling voor een Galerie francaise d'architecture ter meerdere glorie van Keizer Napoleon. De beoogde verzameling van honderden gezichten uit alle departementen van Napoleon's rijk strandde. Melling kwam niet verder dan schetsen in Holland en een stukje Duitsland. Slechts enkele - waaronder het 'gezicht van Broek' - zijn kleurrijk en gedetailleerd uitgewerkt op groot formaat. Het schilderij vormt een sleutelstuk voor Broek in Waterland, omdat het een getrouwe weergave is van het dorpsbeeld in de glorieperiode.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMet name in de tweede helft van de i8e eeuw kreeg Broek internationale bekendheid als het 'rijkste en schoonste dorp van Holland'. Dit is op het schilderij terug te zien in de (grotendeels verdwenen) rijke bebouwing aan de overzijde van het Havenrak, met name de sierlijke theekoepel van Klaas Bakker (uiterst links), het grote stenen woonhuis van de toenmalige burgemeester Harmen Jansz Bakker (het huis met de vier schoorstenen) de sierlijke pronkgevel van het woonhuis dat in de 18e eeuw bewoond werd door de roemrijke familie Pater en de nog altijd aanwezige theetent uit 1793.

Interessant detail is dat de schilder zichzelf al tekenend heeft afgebeeld op een klein terrasje boven het Havenrak. Dit terrasje stond in de volksmond bekend als 'het balkor en was in 1803 geplaatst door de caféhouder Cornelis Doncan om de bezoekers van Broek in Waterland een mooi uitzichtpunt te bieden. Van de overige figuren op de voorgrond kan alleen met enige zekerheid worden gesteld dat de oudere heer links van 'het balkon' de reeds genoemde burgemeester Harmen Jansz Bakker is (1754-1821).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZodra ik Broek in Waterland achter me heb gelaten komt de natuur je al tegemoet. Muziek hoor ik dat goed?. Nee, het zijn de vele soorten vogels die je verwelkomen. In een woord geweldig. Over al waar je kijkt zie je vogels, paarden, schapen en koeien. En niet te vergeten water en nog eens water. Mooie slingerende paden die de weg van het water volgen.

Het miezert nog een klein beetje en niet veel later is het helemaal droog. Gelukkig dacht ik. Dit komt de foto’s alleen maar ten goede.

Een kompleet plaatje. Hier heb je naar mijn idee alles wat je nodig maar nodig hebt. Een mooi pad om te wandelen. Een bankje om te genieten van het uitzicht. Water en een bruggetje waar we later ook weer over heen gaan. We komen er nogal wat tegen deze wandeling.GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

Overigens is dit een gedeelte van de wandeling waar je met fiets niet welkom bent. Maar er is een stukje om te fietsen. Zodat je even verderop weer op de route uitkomt.

De reiger is hier een vaste bewoner van het gebied waar we wandelen. Je ziet ze erg veel en ze zijn naar mijn idee aardig tam. Sommige blijven zo stil staan dat je bijna denkt dat ze niet echt zijn. Je kunt aardig dicht bij komen. Als een volleerd model blijven ze staan. Wachtend op een geschikte prooi. Ik maak mijn foto en ga toch maar eens kijken of er meer informatie over de reiger is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSReiger
De reigers (Ardeidae) zijn een familie van vogels uit de orde van roeipotigen. De familie telt 67 soorten. De in Nederland en België meest voorkomende reigersoort is de blauwe reiger. Ook de grote zilverreiger, kleine zilverreiger, purperreiger, roerdomp en kwak komen in Nederland en België voor.

Een groene reiger (Butorides virescens), die van nature voorkomt in Noord-Amerika, is eind april 2006 als dwaalgast in het gebied de Nieuwe Meer in het zuidwesten van Amsterdam neergestreken. Deze vogel werd in juni 2009 weer gezien, dit keer in Zaandam.

Amsterdam 1 km staat op de ANWB paal te lezen. Het is je haast niet voor te stellen dat je inderdaad maar 1 km van de Amsterdam af bent. Een weids uitzicht voor je met groen water en zelfs de zon die voorzichtig door de wolken probeert heen te prikken.

Als je 180 graden draait dan zie je dat Amsterdam akelig dicht bij is. Ook een bord van het fietsknooppunten net werk laat zien dat je hier er leuke routes kunt maken. Ik blijf bij de route die ik in gedachte had. En ga richting Ransdorp.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOESTERS & PARELS
Rond het jaar 2000 telde Nederland ta.175 landinrichtingsgebieden. Deze gebieden zijn met overheidssteun mooier en vitaler gemaakt.

In het Millennium jaar is besloten om in ieder gebied een bijzondere boom te planten, jonge bomen die uitgroeien tot toekomstige parels in het veelzijdige landschap van Nederland. In dit geval gaat het om een rij knotwilgen.

Twee jaar geleden toen ik mee gedaan had aan de Dam tot Dam loop. Kwam je door Ransdorp. Hier was een verzorging en stempelpost. De eerste 18 km van de veertig zaten er toen op. GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIk besluit dat het net al toen ook nu weer tijd is voor een bakje koffie.

Helaas bleek de horeca gesloten. Ik belde aan en vroeg of ze open waren. De beste man vroeg me wat ik wilde. Ik zei nou een lekker bakkie koffie. Ik ben eigenlijk nog gesloten maar kom maar binnen. Dat is toch gastvrij. Er zitten nog twee gasten. Dus open of dicht je kon er gewoon terecht.

Ik bedankte de man vriendelijk voor het bakje koffie en pakte mijn spulletjes weer. De zon kwam er even goed door en dat merk je meteen. Op de foto zie je de kerk van Ransdorp.

Natuurterrein de Kinsel
Vanuit de vogel kijkhut kijkt u op het natuurterrein De Kinsel van het Staatsbosbeheer. Op dit terrein is ooit slib gespoten dat afkomstig was uit de vaargeul van het IJ.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSStaatsbosbeheer maakt hier nu handig gebruik van. Op de afsluitende sliblaag wordt water gepomt. De plasjes en het hoge waterpeil maken het gebied nu zeer aantrekkelijk voor wintergasten en als broed- en foerageergebied voor weidevogels. Vooral in het vroege voorjaar, als de weidevogels vanuit de overwinteringgebieden naar Waterland terugkeken, is het aanbod van vogels hier spectaculair.

Van een zestal vogels, die vanuit de vogel kijkhut goed kunnen worden bekeken, is hiernaast een silhouet afgebeeld. Op het bijgeplaatste kaartje is het broedgebied van de soort in Europa aangegeven.

Udoornickerdam
Aan het einde van da Middeleeuwen lag bij het huidige vuurtoreneiland van Durgerdam een dorpje dat IJdoornickerdam heette. Tijdens de Sint Elizabetsvloed in 1421 spoelde het dorp grotendeels weg. Iets meer naar het noorden werd toen een nieuwe rechte dijk aangelegd. Hier werd het dorp herbouwd. De naam verbasterde via Doornickerdam' en Durkerdam' tot Durgerdam'. Het was door de eeuwen heen een woonplaats van vissers en walvisjagers.

Goudriaankanaal
Vanuit de vogel kijkhut ziet u een sloot naar het noorden weglopen. Dit is een restant van de geplande aanleg van het 'Goudriaankanaal' waarmee op initiatief van koning Willem I in 1825 werd begonnen. Het IJ zou worden afgedamd en het kanaal zou de scheepvaartverbinding worden tussen de Zuiderzee en het IJ. Het is echter nooit afgemaakt. Het geplande tracé vinden we nog steeds terug als twee parallel lopende sloten die Waterland doorsnijden vanaf Durgerdam naar het IJsselmeer, zelfs dwars door het eiland Marken!

Kinselmeer
De basis van het Kinselmeer is ontstaan tijdens de Sint Elizabethsvioed (1421). De Zuiderzeedijk brak door en sloeg grote gaten in het achterliggende veengebied. Door latere dijkdoorbraken en door afslag van het veen tijdens stormen is het meer steeds groter geworden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAeën en Dieën fietsroute
De Aeën en Dieënfietsroute is ongeveer 34 km lang en loopt door de prachtige dorpjes van Waterland en langs een deel van het Goudriaankanaal. U kunt de route inkorten tot 21 km door het pontje te nemen bij Holysloot. De route is gemarkeerd met ANWB-bordjes.

Goudriaan wandelroute
De Goudriaan wandelroute is ongeveer 8 km lang en loopt langs het Goudriaankanaal en over de dijk van het Markermeer. De route is gemarkeerd met stickers.

Hoe mooi wil je het hebben. Een prachtige dijk en water aan beidde zijden. Links is het Kinselmeer en rechts het Markermeer. Gelukkig voor mij blijft de regen weg. Want hier kan je nergens schuilen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling zit er al bijna op als ik Holysloot passeer. Ik besluit om toch maar even een bakje koffie te gaan drinken en wat te eten. ondanks dat ik op de fiets ben krijg ik toch aardige trek. Het pand blijkt een oud schoolhoofd woning te zijn. Ook de school staat er nog steeds. Het pand is verbouwd en nu kan je er heerlijk genieten van een hapje en een drankje.

Ook het uitzicht vanaf het terras is echt meer dan de moeite waard.

Het pondje van Holysloot
Deze overgang met het pondje kan je wat kilometers om besparen. Maar een waarschuwing is wel op zijn plaats. Het pondje gaat namelijk niet altijd. Kosten bedragen 1 euro per persoon.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe tijden zijn:
15 april tot 1 juli op zaterdag en zondag van 0900 tot 1700
1 juli tot 1 september dagelijks van 0900 tot 1700

Pondbeheer, Bart John, Dorpstaart 8A, 1028 BD Amsterdam(Holysloot), 020-4904612.

Ik ben een paar keer met de bus naar Amsterdam gereden om daar wat rond te kijken en een hapje te eten. Het viel me op dat er en behoorlijke hoeveelheid informatie werd gegeven een paar kilometer van Broek in Waterland. Om maar gelijk mijn maaltijd te verbanden ben ik daar op de fiets naar toe gegaan en heb de nodige foto’s gemaakt zodat ook voor u de informatie beschikbaar is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSInformatie hoogte-veen laagpaal
Deze paal is vijf meter hoog. De hoogte is zo gekozen om u een indruk te geven van de waarschijnlijke hoogte van het veen in vroeger tijden. Kunt u het zich voorstellen: 1000 jaar geleden stond u op deze plaats wellicht op het topje van deze mast. Hoewel dit wetenschappelijk niet precies is vast te stellen, wordt aangenomen dat het veen gemiddeld 50 cm per eeuw daalde, iedere kleur op de paal staat voor een periode van 100 jaar. De jaartallen welke hieronder vermeld worden, geven u een indruk van de gebeurtenissen in het verleden en daling van het veen.

Inleiding
Het uiterlijk van het landschap in Waterland is sterk bepaald door gebeurtenissen die plaatsvonden in het jongste tijdvak van de aardgeschiedenis: Holoceen. Dit tijdvak beslaat ongeveer de laatste 10.000 jaar. Daarvoor zag het landschap van West- Nederland er geheel anders uit, het bestond uit een vlak tot heuvelachtig zandoppervlak (afzettingen uit een veel ouder tijdvak, Pleistoceen). Deze afzettingen liggen in Waterland op ongeveer 12 tot 20 meter beneden NAP.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOudste geschiedenis
Een wereldwijde klimaatsverbetering aan het einde van het Holoceen heeft er toe een definitief einde kwam aan de laatste ijstijd. Vanaf dat moment is het klimaat in grote delen van de aarde, hoofdzakelijk, zoals het klimaat tegenwoordig is. Deze klimaatverbetering tot gevolg dat de ijskappen afsmolten, waardoor de zeespiegel snel steeg. Het grondwaterpeil in de gebieden aan de rand van het door de zee overstroomde gebied werd ook hoger. Deze gebieden werden zo nat dat er moerasvegetaties ontstonden.

De oudste veenlaag wordt het basisveen genoemd en is een harde samengeperste laag van 20- 40 cm dik. Het basisveen ligt in Waterland direct op het pleistocene zand. Omstreeks 7000 jaar geleden was de zeespiegel zo hoog geworden dat de zee toegang kreeg tot het gebied waar zich nu West-Nederland bevindt. In de vrij onrustige periode die daarna volgde, werd het veen in vrijwel geheel noord Nederland bedekt met zoutwater afzettingen. Deze bovenste kleilaag in waterland (onderste laag op de dwarsdoorsnede op de kaart) is afgezet in brak waterlagunes, duidend op een veel rustiger milieu. Waterland zag er toen als een waddengebied uit. Hier bovenop ligt veen vaak wel meer dan 3 meter dik.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Veen
De veen vorming kon plaatsvinden doordat ca. 5000 jaar geleden de directe invloed van de zee verdween en het gebied sterk verzoette door het rivierwater dat vanuit het oosten door West-Nederland naar zee stroomde. Hoewel de ontwikkeling van het Hollandse landschap vrij gecompliceerd is, komt in grote lijnen de veen vorming in Waterland op het volgende neer: Eerst uitgestrekte rietmoerassen.

Tijdens de verlanding ontstonden kruidenrijke vegetaties zoals we die nog langs de veenstromen aantreffen. In situaties waar het nog enigszins brak was, kwam heemst voor. Aangezien er ook nu nog fossielzout in de bodem voorkomt groeit er op enkele plaatsen in Waterland nog steeds heemst. Doordat de bodem steeds hoger werd, raakte de vegetatie meer geïsoleerd van het grondwater. Het gebied verzuurde en werd voedselarmer. Er ontstonden uitgestrekte voedselarme hoogveenvegetaties, waarin met name de veenmossen, veenpluis, en dopheide de belangrijkste veen vormende planten waren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze hoogvennen zien er uit als grote lensvormige kussens. Aan de randen hiervan zoals tussen Ransdorp en Zunderdorp, ontstonden vegetaties met pijpestrootje en gagel. Verder van de hoogveenkernen af, langs de vele veenstroompjes, ontstonden rietmoerassen en elzenbroekbosjes. Het hoogveenlandschap stak vele meters boven de zeespiegel uit. De hoogveengroei eindigde in de vroege Middeleeuwen. De eerste mensen vestigden zich pas in de 10e eeuw in Waterland en begonnen het gebied in cultuur te brengen. Waterland werd akkerland.

Om de bouw van wilde granen en boekweit mogelijk te maken was diepe ontwatering nodig: het slotenpatroon, zoals dat er nu nog ligt, kwam hoofdzakelijk in deze tijd tot stand. Deze diepe ontwateringen leiden er toe dat het land begon in te klinken. Allerlei veranderingen vonden plaats in het landschap door de toenemende verlaging van het maaiveld konden de veenriviertjes uitgroeien tot meren. Na een aantal eeuwen was het land zover verzakt, dat er niet verder diep ontwaterd kon worden. Men kon geen graan meer verbouwen en waterland werd weide gebied.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVanaf de 10e eeuw werd West-Nederland en ook Waterland geteisterd door vele stormvloeden Overstromingen vonden plaats en veel land ging verloren. In die tijd werden ook de eerste dijken aangelegd. In de 14e eeuw was al het overgebleven land bedijkt.

Vanaf het begin van de 17de eeuw werden vele meren met molens drooggemalen. De molenbemaling ontwaterde het land; zo ontstonden er droogmakerijen en dat leidde weer tot een flinke bodemdaling. Hoewel niet met zekerheid kan worden vastgesteld hoeveel de bodem precies verzakt is, kan men ervan uitgaan dat de bodem sinds de 10e eeuw 5 meter is gedaald.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNatuur en Landschap
In Waterland zijn een aantal beschermde natuurgebieden, zoals de (Natuurmonumenten), de Veentjes bij de Aandammerbrug, het Varkensland en vele oeverlanden(Staatsbosbeheer) en het llperveld (Landschap Noord-Holland).

In deze natuurgebieden zijn vele aspecten van het Waterlandse landschap bewaard gebleven, zoals het veenweidelandschap in het llperveld en het Varkensland, waterpartijen (Aeën- en Dieën, braken) en hun oeverlanden broekbosjes onder andere in de Polder IJdoorn. Hoewel in Waterland het accent ligt op de weidevogelbescherming en op rust- en foerageergebieden voor de goudplevier en eendachtigen wordt er ook aandacht besteed aan de vele, sommige planten, die er voor komen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSFauna
Het meest opvallende deel van de fauna zijn de vogels. Waterland heeft door zijn ligging een structuur een niet al te intensieve veehouderij en dit heeft er toe geleid dat waterland één van Nederlands rijkste weidevogel gebieden is. De meest karakteristieke weidevogels zijn de kievit, grutto, tureluur, kemphaan, watersnip en tegenwoordig ook de scholekster.

Een opvallende verschijning het hele jaar is de knobbelzwaan. Deze vogel sprak sterk tot de verbeelding en komt veelvuldig voor in wapenschilden van de Waterlandse dorpen. In de vroege Middeleeuwen waren de knobbelzwanen eigendom van de landheren en na 1282 van de Hollandse graven. Zij symboliseerden min of meer het gezag.

Minder opvallend zijn de vogels die in de rietkragen leven, dit zijn onder andere rietzanger, bosrietzanger, kleine karekiet, snor en rietgors. Karakteristiek voor moerasgebieden zijn ook de wat zeldzamere vogels, als bruine kiekendief, roerdomp, porceleinhoen en waterral. Langs slootkanten treft men veelvuldig de blauwe reiger aan en op het open water de fuut. De bekendste roofvogels zijn de buizerd, slechtvalk, havik, sperwer, boomvalk en de torenvalk. In de wintermaanden is Waterland belangrijk voor vogels.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZo overwinteren bij niet al te strenge vorst honderdduizenden eenden op het IJsselmeer en de grote wateren in Waterland. De meest bekende zijn de smient, kuifeend, tafeleend, wilde eend, krakeend, wintertaling, slobeend, krooneend, brilduiker grote zaagbek en het nonnetje. In toenemende mate komen broedende en overwinterende ganzen voor zoals grauwe gans, kolgans, rietgans, brandgans en kleine rietgans.

In de weilanden kan men in het voorjaar grote hoeveelheden doortrekkende vogels aantreffen, zoals wulpen en goudplevieren. Voor oplettende natuurliefhebbers zijn er nog vele andere soorten waar te nemen. De meeste zoogdieren leven meer teruggetrokken. Dat neemt niet weg dat er in waterland wel degelijk een rijke dieren wereld is.

Soorten die in waterland zeer weinig voorkomen maar met een maar dan regionale betekenis zijn de meervleermuis, watervleermuis, noordse woelmuis, waterspitsmuis, bosspitsmuis en de dwergmuis. Daarnaast komen diverse soorten voor die elders in Nederland ook algemeen zijn. In Waterland komen vijf soorten amfibieën voor: groene kikker kleine watersalamander, pad, rugstreeppad en bruine kikker. Ook leeft in Waterland een groeiend aantal ringslangen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRecreatie
Waterland is een prachtig gebied om te fietsen, te wandelen en te varen. Uitgestrekte weilanden, wuivende rietkragen, grazende koeien en veel water zijn kenmerkend voor dit landschap. Landschap Waterland heeft fiets-, wandel- en vaarroutes uitgezet in heel Waterland.

De fietsroutes zijn voorlopig nog bewegwijzerd door de ANWB, in Waterland-Oost zijn dat de Aeën- en Dieën en de Rondom Watergangroute. In 2006 wordt in het Nationaal Landschap Laag Holland de Knooppuntenbewegwijzering voor fietsers ingevoerd. De wandelroutes zijn gemarkeerd met blauwe en gele stickers. Op het water kunt u de routes herkennen aan de houten palen met een gekleurde kop.

De Fietsroutes zijn gemiddeld 35 km lang en de wandelroutes variëren van 5 tot 16 km, ga op een mooie zomerdag eens het water op. Vanuit Holysloot en Broek in Waterland zijn vier mooie vaarroutes uitgezet met afstanden tussen 8 en 15 km.

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Start / Finish N52 22.909 E5 00.153
  • Alternatieve start N52 23.554 E4 59.595
  • Adam1 km N52 23.612 E4 59.102
  • Amsterdam 1 km N52 24.016 E4 58.684
  • Boer Valk N52 24.445 E5 01.766
  • Durgerdam N52 22.882 E5 00.190
  • Hoeckelingsdam N52 23.254 E5 01.341
  • IJstuin N52 24.786 E4 58.359
  • Kerk Holysloot N52 24.786 E5 01.472
  • Kerk Ransdorp N52 23.573 E4 59.600
  • Kerk Zunderdam N52 24.408 E4 57.987
  • Pond Holysloot N52 24.819 E5 01.327
  • Rust Zwaan N52 23.615 E4 59.666
  • Schoolhoreca N52 24.792 E5 01.550
  • Waterlandoost N52 22.923 E5 00.324
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.