Visby

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 07-04-2020

Omdat Hanzestad Visby in Zweden een uniek cultureel waarde heeft, heeft de Uneco het tot deel van het cultureel erfgoed gemaakt op 9 december 1995. Dit heeft tot gevolg dat de stad verantwoordelijk is voor het bewaren van dit cultureel erfgoed. Op de lijst van cultureel erfgoed van de Unesco staan ongeveer 470 plaatsen.

Deze wandeling start met een leuk stuk langs de kust. Daarna gaat het om vliegveld Visby heen totdat u weer in Visby terugkomt. Het laatste deel van de wandeling gaat door de buitenwijken van Visby. Eigenlijk het minst interessante deel. De nieuwbouw van de laatste 40 jaar laat weinig gezelligheid zien. Maar het laat wel zien hoe de gemiddelde Zweedse familie woont.

Maar dan ziet u opeens weer de stadsmuren van Visby en lijkt u opeens eeuwen terug te gaan in de tijd. Helaas zouden auto`s verboden moeten worden in het gedeelte binnen de stadsmuren. Maar je kunt niet alles hebben.

Als u meer wilt weten over Visby dan verwijzen we u graag naar onze stadswandeling door Visby. Een interessante GPS wandeling van 7 km. U kunt de wandeling hier vinden.


Kenmerken
Startpunt: Visby, Zweden
Startlocatie: Visby , Zweden
Coördinaten N57.641660 E18.290111
Afstanden: 21 km
Type: Akker, Bos, Zee
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van ruim 21 km in de ongeving van de Hansestad Visby in Gotland Zweden.
De route start in Visby.
De route is goed begaanbaar.
Horeca vindt u in Visby.Langere beschrijving

In de "the personal tour guide of Archiknow" staat te lezen:
Visby is een typische Hansestad uit de dertiende en veertiende eeuwen met de beste bewaarde stadsmuur van Noordelijk Europa, een netwerk van dertiende eeuwse straten, en vele goed onderhouden middeleeuwse gebouwen.

De katholieke kerk ruïnes delen de ruimte met pakhuizen en recentere stenen- en houten huizen. De stad wordt gekenmerkt door zijn nabijheid aan het water, de middeleeuwse stadslay-out, de indrukwekkende stadsmuur en door vele grote ruïnes in het centrale deel van de stad. Er zijn ook vele huizen uit de achttiende en negentiende eeuw.

Ongeveer 23.000 mensen leven momenteel in Visby, waarvan bijna 3.000 binnen de stadsmuur. Hansestad Visby, werd toegevoegd aan de wereld erfgoed lijst van Unesco.

Volgens Unesco: "Visby is een opmerkelijk voorbeeld van een Noordelijke Europese ommuurde Hansestad die op een unieke manier zijn vorm en zijn uiterst waardevolle gebouwen heeft bewaard. Het hele gedeelte binnen de stadsmuren en het omringende park zijn nu beschermd gebied.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint langs de stadsmuur die we een tijdje gaan volgen. Aan de ene kant de zeer en aan de andere kant de muur. Vele mooie plaatjes kunt u hier schieten.

Hier ziet u veel mensen in het gras zitten. Met een boek of gewoon om over zee weg te kijken. Wel is een goede jas doorgaans aan te raden. Het is wat frisser dan u in Nederland gewend bent.

Met de zon zit het wel goed. Gotland heeft de meeste zon-uren van heel Zweden. En dat is altijd welkom bij een wandeling en bij het maken van foto`s.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa ruim 500 meter langs de muur gelopen te hebben gaat deze opeens de hoek om. U krijgt een prachtige blik op de noord muur. Een pad loopt hier langs. Deze route volgen we in de GPS stadtoer. Nu lopen we een klein stukje langs de muur om u in ieder geval te laten genieten van enkele vergezichten.

Vervolgens gaat het weer verder richting zee. Dit pad volgen we ruim 8 kilometer. Een leuke route door verschillende landschappen.

Dan zien we in de verte een kerk zonder dak. Allen enkele muren staan nog overeind. Volgens de informatie gaat het over St. Göran. De enige ruine buiten Visby

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSt. Göran
Buiten de het noordenstad ligt de muur St. Goran Church, oorspronkelijk behorend tot St. Goran het Ziekenhuis - een toevluchtsoord voor melaatsen.

De melaatsheid was wijdverspreid in de dertiende eeuw en melaadsen waren altijd outcasts van de maatschappij. Zij leefden vaak buiten de steden op een veilige afstand van andere dorpelingen.

De kerk werd in de eerste helft van de dertiende eeuw wordt gebouwd. Het heeft een dubbele schip en een rechthoekig koor die vreemd genoeg schuin op het schip ligt. De Kenmerkende geveltopsecties staan nog overeind en kunnen van ver gezien worden.

Het ziekenhuis werd gesloten in 1542, maar de begraafplaats bleef nog eeuwen in gebruik.

Langs de kust lopen heb ik even een uitstapje gemaak naar Ähsbergska Hagen. Een leuke afwisseling in de wandeling. Op het grote veld waren overal plaatsen te zien waar gebarbequed wordt. Ook waren een aantal heren aan het gooien met "vikingenhelmen". Zo leek het tenminste. Wat voor spel dat was heb ik helaas niet kunnen achterhalen.

Ahsbergska Hagen (de Ahsberg wei)
Sinds 1904 is de Ahsberg wei eigendom van Sällskapet D.B.W. (de Badende Maatschappij van Vrienden). Het was hier bij de kust dat de maatschappij op 9 Juli 1814 door een groep jongere mensen van bourgeoisie Visby werd gesticht. Het werd Snäckgärdshagen genaamd en was de permanente vergaderingsplaats tijdens de vroege jaren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTegenwoordig komt men hier tweemaal per jaar tezamen. Op de eerste Dinsdag in Juli, die ook "het baden dag" wordt genoemd, en op 9 Juli, de festival dag. Een speciale commissie voor Ähsbergska Hagen, dat binnen D.B.W. wordt benoemd, controleert de weide. De maatschappij zorgt voor het onderhoud van dit gebied.

In 1904, toen de toenmalige eigenaar op het punt stond het grootste deel van de kenmerkende oude pijnboom-bomen te verwijderen, leverde D.B.W. inspanningen om geld bij elkaar te brengen om het gebied te brengen. De weduwe, Mevr. Anna Ähsberg, leverde grootmoedig een wezenlijke bijdrage.

Haar vader had een deel van de weide in bezit gehad en haar echtgenoot was een lid van D.B.W. geweest. Met de schenking stedlde ze als voorwaarde dat de weide aan iedereen open gesteld moest worden, dat het niet mocht worden verkocht, en dat het "Ähsbergska Hagen" moest worden genoemd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe naam "Snäckgärdet" (schelpengebied) verwijst naar het kustgebied dat grenst aan de noordzijde van de weide. Hier was in vroegere eeuwen een haven van Vikingen. Het was een plaats waar ook ambacht werd bedreven.

Deze plaats zou ook de oorsprong van het plaatsje Visby zijn. Maar het is nooit duidelijk geworden of dat ook inderdaad zo is.

Vandaag de dag zijn belangrijke historici van mening dat archeologische onderzoeken het wenselijkst zijn om te bepalen of Visby hier gesticht is. De recente analyses die door D.B.W worden uitgevoerd laten positieve resultaten zien. Dus wie weet is Visby hier inderdaad gesticht

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet laatste deel van het gedeelte langs de kust gaat door het natuurgebied Brucebo. Een mooi natuurgebied. De ingang is een trapje waarmee u over het hek klimt. Direct aan het begin van het gebied staat een beschrijving in het Zweeds.

Voor de eerste keer was er geen Engelse vertaling te ontdekken. Ook op het Internet was alleen maar Zweedse sites te vinden. Daarom kunnen we geen extra informatie over dit gebied geven. Wel een suggestie.

U kunt hier van de wandeling afbuigen en dit gebied was verder verkennen. Daarna kunt u langs de kust weer terug. Heeft u een wandeling van ruim 18 kilometer door de mooiste gebieden van deze wandeling.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVervolgens draaien we het binnenland in om aan de andere kant van vliegveld Visby weer de stad binnen te lopen. De tocht door het binnenland gaat gedeeltelijk over grind en asfalt wegen. Zandpaden zijn er vrij weinig, maar gelukkig is er bijna geen verkeer.

In de route komt u ook de markering "Sloot" tegen. Hier treft u een sloot aan waar u overheen moet zien te komen. De sloot is te breed om over heen te springen. Maar hier en daar kunt u over de boomstammen naar de overkant kluiteren. Dat gaat eigenlijk best eenvoudig. Alleen moet u even zoeken naar het beste punt.

Net naast de kust liggen een aantal pittige heuvels. Verder in het binnenland is het vrij plat met hier en daar een huis. Veel akkerland of bossen, met vergezichten. Het is in ieder geval lekker rustig, je komt bijna niemand tegen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNog een opmerkelijk punt kwam ik net voor Visby tegen. Het bleek een dierenbegraafplaats te zijn. Ook is hier op het Internet alleen maar Zweedse informatie te vinden.

Veel mensen blijken hun huisdier op een begraafplaats te begraven. Vele kleine graven, met bloemen, planten en foto`s van het huisdier. De begraafplaats ligt mooi in de bossen.

Daarna kwamen de buitenwijken van Visby langzaam in zicht. Wel lekker, want na bijna 20 kilometer begon ik honger te krijgen en de beste restaurant liggen toch in het centrum, binnen de stadsmuren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe buitenwijken zijn de moeite van het bekijken niet erg waard, of misschien wel. U ziet hoe de gewone Zweed woont. De tuinen wat minder verzorgd dan in Nederland. Veel ruimte om het huis. De fietsen worden gewoon buiten geparkeert. De huizen hebben veelal rode kleuren en zijn vaak van hout. Toch anders dan thuis.

Toen de stadmuren weer in zicht kwamen ging de zon net onder. Prachtige kleuren, aardige wandeling. Iets gezien van de pracht van Zweden. In de zomer komen we met het hele gezin terug. Gaan we nog veel meer wandelen in anderen gebieden.

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Ahsbergska Hagen N57.6648 E18.3216
 • Dierenbegraafplaats / Animal Cemetry Gotlands N57.6410 E18.3534
 • Natuurreservaat/ Nature reserve Brucebo N57.6856 E18.3460
 • Sloot / Ditch N57.6764 E18.3852
 • Stadsmuur / City wall N57.6462 E18.2975
 • Start/Finish/parkeerplaats N57.6416 E18.2901
 • Vliegveld Visby / Visby Airport N57.6608 E18.3463
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.