Biest-Houtakker Abdij

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 29-03-2020

Meestal bepaalt de natuur onze richting, maar nu is het de historie die ons op eeuwenoude paden brengt.

Brabantse historie wel te verstaan.

De Bosscheweg, nu een onbeduidende zandweg, was 900 jaar geleden een hoofdweg.

Hier reden Hertog Jan en Hertogin Johanna van Brabant tussen hun bezittingen in 's-Hertogenbosch en Turnhout. Johanna gaf - en dat moet na 1355 geweest zijn - de burgers van De Biest een gemeenschappelijke akker om bomen te planten.

Dat werd de Houtakker.

Na 650 jaar nog steeds gemeenschappelijk bezit! Wystreuuic of Westerwijk werd al in 1147 vernoemd. 

We zullen het kapelletje zien en de oude school uit 1840 wordt nu verbouwd. Veel historie dus ten zuiden van het kanaal en ongeschonden origineel!

Naar het noorden genieten we van het bos van het Brabants Landschap.

Een Brabants landschap met boerderijkes met strooien dak en waar we de Belgische invloed in het Trappistenklooster Koningshoeven proeven. La Trappe, het eigen gebrouwen trappistenbier wordt door een allervriendelijkste schone getapt. We zijn er even drie kilometer extra voor omgelopen; echter niet het mooiste deel om te wandelen met veel verkeer, zowel op de wandelweg als op de omringende snelweg. Dus kun je het klooster misschien beter doen na de wandelin.Kenmerken
Startpunt: Biest-Houtakker, Brug kanaal
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.519073 E5.148959
Afstanden: 21, 17, 12, 9, 9 km
Type: Bos, Cultuur, Open
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 12-12-2009

Route informatie

Een GPS wandeling van 21 km bij Tilburg.
Lengte: 21 km met afgeleide tracks naar 17, 12, 9 en 9 km. De paden zijn goed begaanbaar. Na veel regen soms modderig. M.u.v. de Gemeentebossen bij de Kluizenaar is de hele route scootmobiel geschikt.

Er zijn verkorte versies van 17/12/9 en 9 km van deze wandeling beschikbaar. Ook is er een WPT en RTE file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSTART N51 31.144 E5 08.938
We hebben wat zitten dubben over de startplaats. We willen de pauzeplaats leggen bij het café van de Gulle Brabander. Dat past goed binnen dit kader.

Helaas is de herberg in de winterperiode gesloten en ook missen we daarmee een bezoek aan de abdij. Dus stellen we dat bezoek uit tot na de wandeling en bevelen we deze wandeling aan als een zomertocht.

En zo krijgen we twee lussen met de startplaats bij de brug over het Wilhelminakanaal bij De Biest. Eerst een flinke ronde aan de noordkant van het kanaal. Daarna het tweede historische deel over de hoge akkers in het zuiden. We gaan langs het kanaal naar het westen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWilhelminakanaal N51 31.006 E5 09.107
Nu betrap ik me erop, dat dit kanaal zelfs de hele wandeling in tweeën splitst. Geen historie dan? O, jawel. Het heeft 130 jaar geduurd voordat er een kanaal lag.

In 1785 wordt al om een kanaal gevraagd langs de grens van Staats Brabant tussen Maastricht en de Schelde. Nuttig ook voor de ontginning van de Brabantse heide.

Tien jaar later werpt Tilburg een balletje op. De Fransen vallen echter ons land binnen. Lodewijk Napoleon werd de vriend van Tilburg, als hij in 1809 het dorp stadsrechten geeft èn toezeggingen doet over een kanaal. Napoleon viel en zijn broer ook.

Er werd al - 't was 20 jaar later - een kanaal, de Willemsvaart, gegraven. En men wilde de boot niet missen. Nou goed, Willem I op doorreis naar Brussel gelaste de staatsingenieur opmetingen te verrichten tussen 's-Gravenmoer en Tilburg.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMaar de Belgische Opstand dempte de plannen. Nou, niet helemaal. Willem II - die van de stad Tilburg een Berlijn zou maken - voelde veel voor het kanaal. Er werd zelfs aan een tracé bedacht en een prijs berekend. Maar het lot slaat weer toe. De koning sterft en met hem het kanaal.

In 1854 wordt er een Kanaal-Commissie opgericht met de edele grote heren. Men achtte dat nuttig voor de handel, nijverheid en landbouw.

Maar ook in de rest van Brabant lagen er wensen en plannen voor een kanaal. Vanaf Roermond, vanaf Den Bosch, zelfs Alphen, Chaam, Goirle en Hilvarenbeek dachten mee over een eigen kanaal.

In 1878 diende Koning Willem III bij Koninklijke Boodschap bij de Kamer een voorstel in om fl 900 000 florijnen beschikbaar te stellen voor een kanaal Amer-Tilburg-Eindhoven. Met één stem te weinig werd het afgestemd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS"Nou, dan graven we het zelf" zegden de Gemeenten. Maar de Hoofdingenieur van Waterstaat vond het niks. 24 stemmen vóór, 33 tegen!

De Provincie dan? Die wilde een kanaal vanaf Venlo - niet eens langs Eindhoven - naar Tilburg en Hollandsch Diep en ook iets langs Breda. Provincie en Gemeenten zochten naar geld, maar het Rijk liet het afweten. De Provincie wilde wel, maar er gebeurde tien jaar niets.

Tot 1890. Dan gaat de hoofdingenieur mee in het plan en wordt er f 700 000 toegevoegd aan de f 2 000 000 van de Provincie. Zo! Spaaien!

Nee hoor. Het zou wel wat minder kunnen en de Regering maakt bezwaar. In 1901 veranderen ze van mening en in 1905 ligt het plan voor het kanaal op papier klaar. En dat niet alleen, ze gaan graven! Echt, in 1909 wordt het eerste stuk aanbesteed en stroomt er water in de sleuf.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWeer tien jaar later wordt Tilburgse grond nat. Geraamd op 7,5 miljoen, maar het wordt duurder door tegenslagen. 

De invoering van de achturige werkdag kost goud! En na 23 miljoen gulden ligt er in 1923 een kanaal door Brabant, 68 km lang tussen Amer, langs Tilburg, ten noorden van Eindhoven tot Beek en Donk aan de Zuid-Willemsvaart. We noemen het kanaal het Wilhelminakanaal.

We gaan naar beneden en duiken het bos in. Dit zijn de Gemeentebossen van Hilvarenbeek. Eens woonde hier de Kluizenaar.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKluizenaar N51 31.929 E5 08.381
Het door prikkeldraad omgeven gebied is van de Kluizenaar. Het is priveterrein. Hier woonde eens na thuiskomst in 1946 als oorlogsvrijwilliger de kamermeester van Churchill, Montgomery, Eisenhower en Prins Bernhard. Hij kwam uit Moergestel. Men noemde hem "Dutchie" en hij heette Piet Hermans.

We zullen er niet veel van zien of merken. De bossen zijn mooi en schoon. Veel eikenblad. 

En als we dan uit het bos komen kijk dan vooral links. In de verte ziet ge de twee torens, voor velen bekende torens, die ge dikwijls gezien hebt vanaf de snelweg, de torens van de abdij. Brouwerij De Schaapskooi, sinds 1998 Brouwerij Koningshoeven geheten. We zullen die aan het eind bespreken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHier, bij de verharde weg aangekomen hebben we de keuze om anderhalve kilometer naar links te gaan om de proeverij te bezoeken - op het abdijterrein zelf komt ge zonder gids niet op - en ook weer langs de vrij drukke weg terug.Dus wij gaan nu naar rechts, naar de Kerkeindse Heide.

Kerkeindse Heide N51 32.514 E5 08.718
Deze mooie kleine heide met de bijzondere paddenstoelen is in het bezit van het Brabants Landschap. Alhoewel we de waarschuwing hebben gekregen, dat bepaalde delen alleen toegankelijk zijn - vooral op de heide zelf - als je lid bent van Brabants Landschap valt er voldoende van te genieten. We lopen langs de rand van de hei en door het bos. Crossfietsers mogen er niet (meer) in. En zo is het er heerlijk om te wandelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHelaas horen we toch wel erg veel geluid van de autosnelweg op de achtergrond.
En zo gaan we door het bos verder. Via de Herstalse dijk, een mooie rechte zandweg keren we door het open terrein terug tot aan de verharde weg. Daar gaan we rechts en genieten van de prachtige oude boerderijen. Met strooien dak, en Brabantse pannen, bovenaan stro, onderaan pannen. En dan de schop, of schobbe. Mooi.

Er is wel wat verkeer op deze weg. Maar echt storend ervaren we dat niet.
Voorbij het kanaal, net over de brug, gaan we pauzeren.

Bij De Gulle Brabander N51 31.002 E5 08.992
Daar hebben we dan tijd om te lezen wat we verder op ons pad tegenkomen. En dat wordt héél bijzonder. We zullen zien.


Eerst pauze.

De Gulle Brabander Biestsestraat 101 5084 HT Biest-Houtakker
Telefoon: 013 505 2619
www.degullebrabander.nl

Openingstijden: Zie de website voor actuele openingstijden!
Zomerperiode: Vanaf Pasen t/m Sep: Maandag vanaf 13:30 uur, Dinsdag gesloten (m.u.v. Bouwvakvakantie), woensdag t/m zondag vanaf 10:30 uur. 
Winterperiode: Zie website. 


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa de pauze gaan we eerst naar het westen, langs de visvijvers en voorbij de kerstbomen links het open veld in. Even doorlopen. De verharde weg gaat over in de zandweg en daarmee gaan we een stap terug in de tijd.

Dit karrenspoor lag 150 jaar geleden nog op de hei met links duidelijk een hoge zandrug; nu zie je dat aan de bolling van de akker. Vanaf het bos wanen we ons in vroeger tijden.

Zeker als we bij de pittoreske boerderij komen, die nu aangepast is tot restaurant. Over de verharde weg gaan we even op en neer naar rechts om te kijken naar de Sint Joseph kapel bij Westerwijk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWesterwijk - Westrik N51 30.621 E5 07.920
De Wystreuuic of Westerwijk vinden we terug in een charter uit 1147, waarin paus Eugenius III het St. Janskapittel te Luik onder zijn hoede nam en alle schenkingen bekrachtigde, die aan dit kapittel werden gedaan.

Sint Josef Kapel N51 30.648 E5 07.978
Hier op Westrik, zoals de naam verbasterd heet, staat tussen zeventien kolossale rode beuken een witte kapel, gewijd aan Sint Jozef en Machael. De daarbij behorende gietijzeren engel, afkomstig van het kerkhof aan de Bredaseweg in Tilburg, heb ik niet waargenomen. Wel het prachtige beeld van Sint Jozef.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHier op deze plek zouden de wegen van Sint Servatius en Sint Willibrordus elkaar gekruist hebben, waardoor de eerste kapel mogelijk al rond 700 op deze plaats is gebouwd.

In 1549 heeft hier al een kapel gestaan. De kapel is een gift van de Tilburgse textielfabrikant Jurgens. Rond 1896 gebouwd en 1966 verbouwd.

We zouden de ronde over Westerwijk vol kunnen maken, maar dan hebben we erg veel hinder van het verkeerslawaai. Daarom gaan we terug naar de kruising bij het restaurantboerderijtje en daar rechts over de kale vlakte tot op de splitsing van zandwegen, waar vroeger de school stond op Schijf.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe School N51 30.268 E5 08.311
De inwoners van De Biest kregen in 1840 van de Koning toestemming om een school te openen voor de vijftig kinderen uit de omgeving. Velen kregen voor het eerst onderwijs.

Het schoolhuis stond hier op de Schijf en bestond uit één klaslokaal. De school was tot 1882 in gebruik. De schoolmeester vulde zijn kleine salaris aan met een herberg aan huis. Een gunstige plek vanwege de vele reizigers die hier passeerden.

Naast de school is in 1860 een stenen windmolen "De Korenbloem" gebouwd op een molenbelt. Daar is nu niets meer van overgebleven. Nu - eind 2009 - is men de school aan het verbouwen en het ziet ernaar uit, dat het oorspronkelijke uiterlijk behouden blijft. We zullen zien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNu gaan we weer terug over de splitsing en houden we rechts aan. Dit is de Bosscheweg. Nadere informatie geeft aan, dat deze weg al 1000 jaar in gebruik is geweest. Vanaf deze weg krijgen we een mooi zicht op het langgerekte Biest-Houtakker.

De Bosscheweg N51 30.410 E5 08.673
Deze hooggelegen weg bleef ook in het natte seizoen droog en dus goed begaanbaar. Daarom is dit een eeuw lang de verbindingsweg geweest tussen Turnhout en 's-Hertogenbosch. Hertog Jan III woonde in Den Bosch, waar ook zijn oudste dochter Johanna woonde, maar zijn jongste dochter Maria woonde in Turnhout. De familie zal zeker van deze weg gebruikt gemaakt hebben. Dat zal rond 1350 geweest zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Biest N51 30.620 E5 09.235
In het begin van onze jaartelling was de Biest al bewoond. Daarvan zijn sporen gevonden aan de Akkerstraat. En tussen 600 en 1000 is er bebouwing ontstaan rond een Frankisch driehoekig plein, de biest genaamd. Op de heide kon de boer schapen laten grazen, honing en brandstof halen. En aan het riviertje in het oosten, nu de Spruitenstroom geheten, lagen de weilanden, de graasgronden en akkers.

Vooral belangrijk was de ligging aan de grote landweg. Daardoor kreeg men contact met de reizigers; zo ook met Hertog Jan III. In 1328 kochten de boeren de omliggende woeste grond van de hertog als gemeenschappelijk bezit, de Gemeynt. Zo'n vijftig jaar later verleende hertogin Johanna toestemming om zonder houtschat een bos aan te planten met gemeenschapshout. De Gement N51 30.440 E5 09.880 werd de Houtakker genoemd, hetgeen toegevoegd werd aan de naam De Biest.

Het Gement is er nog steeds. En na 650 jaar is het nog steeds gemeenschappelijk bezit, niet meer als houtakker - het hout is gekapt - maar als voetbalveld. We zullen het na de kerk links passeren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe armoe sloeg toe
Ondanks, dat de kosten van de lening voor de gronden hoog waren, leefde men in redelijke welstand. Het voordeel van de ligging aan deze weg sloeg om in een nadeel. De binnenvallende Spaanse troepen plunderden.

Na 1648 plukte de Republiek der Verenigde Nederlanden alles weg uit het wingewest en later sloegen de Fransen toe. Het gehucht verviel in totale armoede.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Regenten van de Gement N51 30.499 E5 09.509
De Fransen richten de gemeentelijke bestuursvorm in, met als gevolg, dat de gemeenschappelijke gronden onder het gemeentelijk bestuur en eigendom vervielen.

Pas eind 19e eeuw herstelde de Provincie Noord-Brabant het gemeenschappelijk bezit. Het dagelijks beheer van de Gement berust sindsdien bij drie 'regenten' die worden benoemd door GS uit en op voordracht van de inwoners van Biest-Houtakker.

Op het pleintje tegenover de kerk is een beeldje te zien van de regenten tijdens het schouwen van de gronden. Dit is - samen met nog een dorp - uniek in Nederland.

Lagen de oudste akkers aan het riviertje, met de komst van het kunstmest kon de heide worden ontgonnen. Door die omzetting ontstonden nieuwe boerderijen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de Biest richtte de groei zich op de hoge droge zandrug.We komen in de Biest aan en gaan rechts door het dorp. We zullen enkele mooi boerderijen passeren, het voormalige boterfabriekje op nr 51 en gaandeweg komen we in Houtakker.

Beschermde monumenten N51 30.489 E5 09.512, N51 30.480 E5 09.547, N51 30.467 E5 09.528
De school met de aangebouwde woning van de hoofdmeester, de kerk met de pastorie voor de pastoor en tegenover de kerk - zo hoort het ook - het dorpscafé voor de kastelein zijn beschermde monumenten. Maar het wokrestaurant heeft weinig overgehouden van de originele bouw, maar de functie is gebleven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoorbij de kerk gaan we links naar de Vossenhol. En daar waar nu het voetbalveld en de Gemeintsedijk ligt, daar lag het driehoekig bos, dat als houtakker mede de oorsprong van deze plaats vormt. Houtakker N51 30.440 E5 09.880.

Voorbij de bocht gaat de weg omhoog naar de dijk langs het kanaal. Rechts zien we dan de witte hekken die de duiker van het riviertje de Spruitenstroom beschermen.

De prachtige bomenrij brengt ons bij de brug. We steken het kanaal over en even verder langs het kanaal gaan we rechts naar beneden. En, alhoewel onder een andere naam, is dit het verlengde van de Boscheweg.

We merken daardoor, dat het kanaal, dat zo moeizaam tot stand was gekomen, de lange doorgaande landweg heeft afgesloten.

De route naar het inmiddels Belgische Turnhout heeft aan Nederlands belang ingeboet - de noord-zuid gericht infrastructuur is omgezet naar oost-west.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEn zo komen we aan het einde van deze historische tocht. Een genot om er te zijn geweest. Maar nog mooier is het dat het hele verhaal zo voorstelbaar gevisualiseerd kan worden.

Zo, en als er nu nog tijd over is, gaan we even naar de Abdij. 7,5 minuut rijden. Eerst richting Moergestel, eerste verharde weg links.

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven N51 32.562 E5 07.708
Vanaf de snelweg hebben we dikwijls gekeken naar de twee torens van de trappistenabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Hoe zijn die monniken ertoe gekomen om daar bier te gaan brouwen?

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1880 maakte de abt van het Noord-Franse trappistenklooster Sainte-Marie-du-Mont op de Katsberg zich zorgen over het lot van zijn kloosterlingen.

Het leven van de paters kwam in Frankrijk flink onder druk te staan en hij bereidde de orde voor om te vluchten naar betere oorden. En nabij Berkel Enschot / Tilburg vond hij een stuk heide, met enkele kleine hoeven en een schaapskooi.

Hiermee was de vestiging van het eerste cisterciënzerklooster in Nederland sinds de Reformatie een feit.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDaarvóór telde Nederland tal van cisterciënzerabdijen, vooral in het Noorden. De opkomst van het protestantisme en de ontwikkeling van de noordelijke Nederlanden tot een zelfstandige staat in de 16de en 17de eeuw betekenden het einde van de kloosters.

De plaatselijke bevolking noemde deze hoeven, de "Koningshoeven", omdat ze eigendom waren geweest van koning Willem II. De hoeven zelf werden geschonken door een Tilburgse wolfabrikant.

Om in hun levensonderhoud te voorzien waren de monniken in Koningshoeven begonnen met het ontginnen van de schrale heidegrond. Het ontginnen van de heide kostte uiteindelijk meer, dan wat het opbracht. Een Beierse pater bracht uitkomst.

Zo werd een brouwerij opgericht. Eerst in de schaapskooi en later, toen het brouwen van bier zijn vruchten begon af te werpen, werd de brouwerij gevestigd in het in 1893 gebouwde klooster Abdij O.L.V. van Koningshoeven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet brouwen ging voorspoedig en in 1969 kende de brouwerij haar bloeitijd en brouwde men 135.000 hl bier en waren er 130 werknemers in dienst.

Het werd te commercieel en een deel van de activiteiten werden overgedragen naar Stella Artois. Dat ging minder voorspoedig en uiteindelijk gingen de paters in 1980 weer door met het sinds 1959 gebrouwen Trappistenbier. Daarmee is dit de enige trappisten brouwerij in Nederland.

Het complex is niet vrij toegankelijk, maar is te bezoeken onder leiding van een gids. Wel heeft men vrije toegang tot de Abdijwinkel en het Proeflokaal, een bijzonder gastvrij abdijterras. Ga verstandig om met dit sterke, maar uiterst lekker bier.

Achter in de tuin staat een Mariakapel, en klein maar fijn devoot kappelletje. Even een kaarsje opsteken. Proost!

Horeca nabij Startpunt en mogelijk bij de Abdij.

Startpunt: 

 • A1020 Alle wandelingen N51 31.144 E5 08.938 West aan noordkant kanaal/ N51 31.144 E5 08.938 Over de brug richting zuidkant
 • Startpunt Alternatief N51 32.597 E5 07.645

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Wilhelminakanaal N51 31.006 E5 09.107
 • Kluizenaar N51 31.929 E5 08.381
 • Kerkeindse Heide N51 32.514 E5 08.718
 • Bij De Gulle Brabander N51 31.002 E5 08.992
 • Westerwijk - Westrik N51 30.621 E5 07.920
 • Sint Josef Kapel N51 30.648 E5 07.978
 • De School N51 30.268 E5 08.311
 • De Bosscheweg N51 30.410 E5 08.673
 • De Biest N51 30.620 E5 09.235
 • De Gement N51 30.440 E5 09.880
 • De Regenten van de Gement N51 30.499 E5 09.509
 • Beschermde monumenten N51 30.489 E5 09.512 /N51 30.480 E5 09.547/
  N51 30.467 E5 09.528
 • Houtakker N51 30.440 E5 09.880
 • Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven N51 32.562 E5 07.708
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.