Rondje Kyrketorps

Korte beschrijving

Deze zomervakantie waren we te gast op camping Kyrketorps op het eiland Öland. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over camping Kyrketorps en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto`s. U kunt deze informatie hier lezen.


Kenmerken
Startpunt: Boda, Zweden
Startlocatie: Oland , Zweden
Coördinaten N57.248587 E17.062883
Afstanden: 13, 12, 11, 9, 6 km
Type: Bos, Zee
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 13 km rond rondom Camping Kyrketorps.
We adviseren voor deze wandeling stevige (en liefst hoge) waterdichte wandelschoenen aan.
Van deze wandeling zijn ook verkorte versies van 12/11/9/6 en 4 km beschikbaar.

 Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe hadden de voortent net opgezet en de ondergaande zon trok ons naar het strand. De badgasten waren allemaal richting tent/caravan vertrokken en het trappetje nodigde ons uit voor de eerste wandeling op Öland. Volgens de folders moet er genoeg te zien en te wandelen zijn.

De bijna wolkenloze hemel is hier geen uitzondering. Öland heeft de meeste zonne-uren van Zweden en is daarom zeer gelieft als vakantiebestemming. Je ziet hier voornamelijk Sweden, Nederlanders en Duitsers. Andere nationaliteiten zijn vrij zeldzaam.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoor deze wandeling raden we u aan om goede wandelschoenen aan te trekken. Het eerste deel gaat namelijk door een soort wet-lands.

Ook moet u geen schrik hebben van koeien. De route gaat namelijk dwars door een kudde van deze dieren. De meesten zijn de aanwezigheid van mensen gewend, een enkeling komt snuffelen en een enkeling probeert zo snel mogelijk uit de buurt te komen.

Een bruggetje is opgenomen als waypunt in deze route. U moet dit bruggetje nemen, anders kunnen we niet garanderen dat u met droge voeten verder kunt lopen. Een leuk gebied om te lopen, wel goed uitkijken waar u uw voeten neerzet. GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

Verderop wordt het wat droger en kunt u lekker langs de kust lopen. Neem gerust de verrekijker mee. Overal zijn vogels te zien.

Een stukje geschiedenis van Öland
Vanaf 1569 werd Öland gebruikt als koninklijk jachtgebied. Er mocht niet meer gejaagd worden en het gebruik van timmerhout werd zoveel mogelijk beperkt. Bewoners van Öland die deze regels negeerden werden stevig gestraft. Opsluiting in een gevangenis voor lange tijd kwam regelmatig voor.

In 1801 werd het jachtgebied gesloten, de bossen bleef in het bezit van het koninklijk huis. De bewoners van Böda bleven wrok houden tegen het lokale bestuur. De boeren bleven hout gebruiken om teer te maken, huizen te bouwen en deze te verwarmen. Officieren, aangesteld door het hof, probeerden zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit resulteerde in een opstand in 1850 van de bewoners van Böda. Tijdens het berechten van hout-dieven werden de twisten zo serieus dat van het vaste land 110 soldaten werden overgebracht naar Böda. De opstand werd neergeslagen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn Skäftekärr werd school opgericht voor boskunde in 1860. Er werden speciale bos-officieren aangesteld.

De eerste van deze officieren, J.E. Bohman starte een grootschalige herbeplanting in de bossen rond Böda. Dit was nodig om het oprukkende stuifzand een halt toe te roepen. Miljoenen bomen werden gepland.

Ook uitheemse bomen werden gepland. Speciale sparren waaronder de Douglas spar zijn terug te vinden in het gebied rond Böda.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTijdens deze wandeling komen we wel wat sparren tegen. Maar in de wandeling rond Skäftekärr ziet u beter wat bedoeld wordt met de herbeplanting met uitheemse sparrensoorten. De wandeling gaat richting het kleine haventje van Böda.

Als u wat vroeger op de dag langskomt kunt u terecht in een Fiskaffär. Ook is er een visrokerij en een gezellige drukte aan kleine bootjes. Leuk om even een paar foto`s te schieten. Zeker tegen de avond als de lucht mooi rood kleurt.

Vanaf de haven van Bäda gaat de wandeling verder het binnenland in. Onderweg komt u een paar leuke Zweedse gebouwen tegen, een mooie natuur en prima te bewandelen paden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok hier komen we onderweg allerlei leuke dingen tegen zoals een nest ijzeren ooievaars die mooi afsteken tegen de ondergaande zon, leuke beschilderde brievenbussen, een antiekhandel, een leuke Zweedse molen en noem het maar op.

Zo verkennen we langzaam de omgeving. De kaart van de omgeving is niet altijd even duidelijk. Maar samen met de topografische GPS kaart komen we een heel eind.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.