Skaftekarr

Korte beschrijving

In de zomervakantie van 2007 waren we te gast op camping Kyrketorps op het eiland Öland. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik. Helaas is de camping overgenomen door een andere eigenaar. Maar ook op camping Böda Riviera is het goed vertoeven.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over de vroegere camping Kyrketorps en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto`s. U kunt deze informatie hier lezen.


Kenmerken
Startpunt: Skaftekarr Zweden
Startlocatie: Oland , Zweden
Coördinaten N57.249340 E17.061661
Afstanden: 19, 14 km
Type: Bos, Duin, Zee
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Korte beschrijving : Een GPS wandeling van 19 km naar Skäftekärr en het Ecopark van Bäda.
De tocht eindigt met een lekkere strandwandeling.
Voor de route van 19 km adviseren we stevige (en liefst hoge) waterdichte wandelschoenen aan te trekken.
Van deze wandeling is ook een verkorte versie van 14 km beschikbaar.
Onderweg komt u horeca tegen.

 Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen mooie en afwisselende wandelingen door verschillende landschappen. Als u ook een bezoek aan Skäftekärr wilt brengen dan moet u zeker een uurtje of 2 extra tijd nemen.

De route van 19 km gaat eerst door een wetland. Goede stevige en waterdichte wandelschoenen zijn dan een must. De route van 14 km kunt u ook doen op minder stevige wandelschoenen.

Onderweg fotograferen we weer alles wat anders en daardoor leuk is. Er is genoeg te zien, zelfs op een doorsnee weggetje tussen Bäda en Skäftekärr.

De kaart die we bij de receptie hebben gekregen geeft een korte maar zeker bruikbare informatie over de bezienswaardigheden in het noorden van Öland. En daarvan maken we goed gebruik. De eerste bezienswaardigheid heet "The Western Red Cedar Forest".

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSThe Western Red Cedar Forest
Dit bos is gepland in 1878 bij de bos officier J. E. Bohman. Deze officier was erg geinteresseerd in uitheemse boomsoorten. De bomen zijn intussen ruim 30 meter hoog en het houtvolume is 900 m3 per hectare. Dit bos is ziet er overweldigend uit. In 2005 is tijdens een storm een groot gedeelte van de bomen omgewaaid. Daardoor is nog beter te zien hoe hoog de bomen zijn.

De open plek in het bos is wat moeilijk te bewandelen. Een groot deel van de takken van de omgewaaide bomen ligt er nog gewoon. Alleen met een verrekijker was te ontdekken waar het pad weer verder liep. Maar je krijgt inderdaad een goed beeld van dit bijzondere bos. Het pad is aan één kant afgezet. Maar wij waren al voorbij het open gedeelte voordat we dit STOP-bord tegenkwamen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSkäftekärr
Is een goed uitgangspunt voor een bezoek aan het Ecopark. In Skäftekärr vindt u informatie over hoe de mensen in de ijzertijd leefden. In dit park zijn een tweetal huizen uit de ijzertijd nagebouwd. Eén van deze deze huizen is helaas enige tijd afgebrand.

In het bijbehorende kleine museum is interessante informatie te vinden over de manier van leven in het ijzer tijdperk. Alle informatie is beschikbaar in het Zweeds, Engels en Duits.

Wij zijn nog een keertje (met de auto) terug geweest om Skäftekárr te bekijken. Onze jongens houden niet zoveel van wandelen en zeker niet van GPS wandelingen. Trek gerust een uurtje of 2 uit om het museum te bekijken en daarna het park met de 2 huizen uit het ijzer-tijdperk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet museum is zo ongeveer de hele dag open. Toegang tot de twee huizen is alleen mogelijk tussen 12.00 en 17.00 uur.

Een excursie is mogelijk, men spreek Engels en Duits. Maar ook gewoon zelf rondneuzen is de moeite waard. De toegang tot Skäftekärr is gratis.

Naast het park is er ook een gezellig theehuis en een speciale speeltuin voor kinderen. Genoeg te beleven voor iedereen. En als het even wat fris weer is kun je je lekker warmen aan het vuur.

Een stukje geschiedenis van Öland
Vanaf 1569 werd Öland gebruikt als koninklijk jachtgebied. Er mocht niet meer gejaagd worden en het gebruik van timmerhout werd zoveel mogelijk beperkt. Bewoners van Öland die deze regels negeerden werden stevig gestraft. Opsluiting in een gevangenis voor lange tijd kwam regelmatig voor.

GPSwalking.nlIn 1801 werd het jachtgebied gesloten, de bossen bleef in het bezit van het koninklijk huis. De bewoners van Bäda bleven wrok houden tegen het lokale bestuur.

De boeren bleven hout gebruiken om teer te maken, huizen te bouwen en deze te verwarmen. Officieren, aangesteld door het hof, probeerden zoveel mogelijk tegen te gaan.

Dit resulteerde in een opstand in 1850 van de bewoners van Bäda. Tijdens het berechten van hout-dieven werden de twisten zo serieus dat van het vaste land 110 soldaten werden overgebracht naar Bäda. De opstand werd neergeslagen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHerinneringen aan de ijzertijd
Noord Öland heeft sommige of best bewaarde overblijfselen uit de ijzertijd. In het gebied rond Bäda liggen al ruim 145 overblijfselen. Het grootste gedeelte ligt in het Eco-park rond Bäda.

Er zijn overblijfselen van huizen, graven, en stenen muren gevonden. Sommige van de dorpen uit de ijzertijd zijn redelijk compleet gevonden. Dankzij deze opgravingen is er veel kennis over de manier van leven tussen de 3e en de 8e eeuw. Het geeft ook aan dat Öland twee eeuwen geleden al een belangrijk woongebied was.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet laatste gedeelte van de wandeling gaat door het Ecopark naar camping Boda Sand. Eén van de grootste campings van Öland met ruim 1500 plaatsen.

Deze 5-sterren camping heeft alles wat een campeerder maar kan wensen, van een eigen golfbaan, super grote speeltuin, meerdere restaurants, een groot strand, eigen zwembad, en noem het verder maar op.

Toch staan wij liever op een kleinere camping waar het allemaal wat gezelliger en gemoedelijker is. De caravans en tenten staan op Bäda Sand veel dichter op elkaar dan op Kyrketorps. Nee, het is een leuke plek om even uit te blazen met een kopje koffie en wat lekkers en te genieten van het mooie uitzicht.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVia het strand lopen we weer terug naar camping Kyrketorps. Langs de vloedlijn is het goed lopen. Op zeer zonnige dagen kunnen de grote hoeveelheden badgasten het lopen tot een hindernisbaan maken.

Als afsluiting van deze pittige wandeling tracteren we ons op een lekkere pizza in het gezellige restaurant van camping Kyrketorps. Dan komen de folders en landkaarten weer op tafel. Waar gaan we morgen naar toe?

Wandel ze.

POI's

 • Golfbanen N57.2710 E17.0449
 • Red Cedar Forest N57.2434 E17.0116
 • Restaurant/terras 1 N57.2739 E17.0507
 • Restaurant/terras 2 N57.2732 E17.0549
 • Skäftekärr N57.2477 E17.0025
 • Start/Finish/Camping N57.2493 E17.0616
 • Terras 1 N57.2619 E17.0316
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.