Kyrketorps duin-strand

Korte beschrijving

Deze zomervakantie waren we te gast op camping Kyrketorps op het eiland Öland. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over camping Kyrketorps en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto`s. U kunt deze informatie hier lezen.


Kenmerken
Startpunt: Boda, Zweden
Startlocatie: Oland , Zweden
Coördinaten N57.248992 E17.059588
Afstanden: 8, 5 km
Type: Bos, Duin, Zee
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van ruim 8 km door de duinen en langs de zee ten noorden van camping Kyrketorps in Zweden.
Van deze wandeling is ook verkorte versie van 5 km beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Onderweg komt u horeca tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWie kan beter dan Klaas Smit kan je een keertje meenemen voor een wandeling in de nabijheid van de camping.

Tijdens het plannen van deze vakantie had Klaas per mail al laten weten dat hij een elandenskelet wist te liggen.

Toen we ons melden aan de receptie aan het begin van ons verblijf op camping Kyrketorps liet Klaas al weten dat hij graag een keertje mee ging wandelen. Om het skelet te laten zien en om het wandelen met de GPS eens van dichtbij te zien.

GPSwalking.nlZodoende was een afspraak snel gemaakt. Veel tijd had Klaas niet, want het was hoogseizoen. Dan is er veel te doen op de camping.

We moesten bijv. op tijd terug zijn omdat Klaas met de brandweerauto moest gaan rijden. Dat is een weekelijks terugkomende happening voor kleine kinderen. Lekker in een grote brandweerwagen over de camping rijden.

 Klaas liet ons een aantal paadjes zien die we zelf nooit gevonden hadden. Zo liepen we door de duinen richting het elanden skelet. Een leuke wandeling met verschillende bruggetjes.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet skelet ligt goed verstopt maar is al niet meer helemaal compleet. De kop is intussen verdwenen. Wel kun je nog steeds zien waar het dier precies gelegen heeft voordat het gestorven is.

Mocht u ook een kijkje op deze plaats gaan nemen laat de botten dan gewoon liggen. Dan hebben de wandelaars die na u komen ook iets om naar te kijken.

Na dit elandenskelet ging de tocht richting strand. Het was geen zomerse dag, en daardoor was het lekker rustig aan het stand. Bij zonnig weer kan het druk zijn met zonnebaders.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAl wandelend over het strand viel ons iets op. Toen we in de buurt kwamen van de camping liep onze track door de zee ipv over het strand. Pas aan het einde van de camping liepen we volgens de kaart weer over het strand.

Klaas had enige tijd geleden al eens een discussie met iemand uit de buurt gehad over de ligging van het strand. Deze man beweerde dat het strand opgeschoven was de laatste jaren. Dat kan wel eens kloppen. Wij gebruiken de oude digitale topografische kaarten. Die zijn waarschijnlijk al een aantal jaren oud.

Het lijkt er dus op dat het strand richting zee opgeschoven is. Het voordeel is dat je met een GPS redelijk eenvoudig kunt meten hoeveel het strand opgeschoven is. Dankzij de goede nauwkeurigheid op het strand kwamen we tot 30-50 meter. Op sommige plaatsen was het zelfs nog meer.

En voor je het weet ben je weer op de camping. Onderweg hadden we geen tijd om even bij Ateljé Fisk binnen te lopen. Dat hebben we een paar dagen later gedaan. We kunnen u een bezoekje van harte aanbevelen.

Ateljier Fisken
Een visatelier zouden wij in goed Nederlands zeggen. Jammer genoeg was de folder in het Zweeds en dat is een taal die we moeilijk kunnen lezen. Bekijk ook de website

In het atelier kunt u een groot aantal vissen zien die op ware groote in hout uitgesneden zijn en levensecht gekleurd zijn. Naast losse vissen zijn er ook scholen vis te zien en een aantal karikaturen. Prachtig gemaakt.

In het atelier is een computer waarop u een bepaalde vissoort kunt selecteren. Een laser wijst dan één van de vissen aan wand aan. Ondanks dat de vissoorten in het Zweeds/Engels en Duits worden aangegeven is het toch te moeilijk voor een doorsnee leek. Van de meeste vissen wisten we de Nederlandse naam al niet, laat staan de Engelse. Maar een prachtig atelier dat zeker een bezoekje waard is.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.