Trollskogen

Korte beschrijving

Deze zomervakantie waren we te gast op camping Kyrketorps op het eiland Öland. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over camping Kyrketorps en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto's. U kunt deze informatie hier lezen.


Kenmerken
Startpunt: Boda, Zweden
Startlocatie: Oland , Zweden
Coördinaten N57.249001 E17.058269
Afstanden: 35, 21, 14, 6 km
Type: Bos, Duin, Zee
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van ruim 35 km vanuit Camping Kyrketorps naar het meest noordelijke puntje van Öland van Zweden.
Van deze wandeling zijn ook verkorte versies van 21/14 en 6 km beschikbaar.
De route is goed begaanbaar en gaat gedeeltelijk per trein.
Anti muggenspul is zeer aan te bevelen, zeker in de zomermaanden.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSchrikt u niet. U hoeft niet de hele route van 35 kilometer te lopen. Ruim 8 kilometer gaat met de trein. En is een afstand van 27 u nog te ver. U kunt uw auto ook parkeren bij het begin van het treintraject. Dat bespaart u 22 kilometer lopen. Een tweede mogelijkheid is om uw auto te parkeren bij het eindpunt van het treintje. Dan blijft een wandeling van 6 kilometer over. Voor elk wat wils.

Als u van plan bent om de trein te pakken, bekijk dan even het informatiebord op de camping. In 2007 reed het treintje op dinsdag/donderdag en zondag. Vertrektijden zijn dan 12.00/14.00/16.00 uur.

Maar eerst gaat de wandeling door een mooi bosgebied rond Boda. Dit gebied wordt door Sveaskog (de Zweedse Staatsbosbeheer). Ze hebben van het bosgebied rond Boda een Ecopark gemaakt.

Ecopark
Een Ecopark is tenminste 1000 hectare groot en wordt voor meer dan 50% benut voor het bewaren van de landschappelijke waarde. Op deze manier probeert men bosgebieden te behouden voor o.a. recreatie. In dit bos vindt u ook meer dan 40 km fietspaden.

Het is heerlijk rustig wandelen in het Ecopark. Je komt weinig mensen tegen. Je hoort nauwelijks lawaai van de nabije wegen. Hier en daar moet je even een drukkere weg oversteken. En soms kom je een Zweed tegen die met zijn SUV richting strand rijdt en daarvoor de wandelpaden opzoekt.

Meer last kunt je hebben van muggen. Die zitten in dit soort bossen in redelijk grote getalen. Zolang je doorloopt heb je er weinig last van. Stilstaan om even bosbessen te plukken valt tegen. Maar misschien helpt sterke muggenolie. Die hadden wij niet meegenomen, zodoende werd het doorlopen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

Stoomtreintje
Het treintje is een aanrader. Op de folder stond een heuse stoomlocomatief, maar wij moesten het doen met een dieselloc. De stoomtrein schijnt in 2006 "ontploft" te zijn. Daardoor is de ketel onherstelbaar beschadigd geraakt.

Men is nu geld aan het inzamelen om de stoom locomatief te laten reviseren. Mogelijk kunt u vanaf 2008 weer genieten van een echte stoom locomatief.

Het treinbaantje loopt door een mooi gebied en met een rustige snelheid van 8 km/uur bent u binnen een half uur op het eindpunt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDirect bij het eindpunt ligt Trollskogen. Daar kunt een expositie/tentoonstelling/naturum zien van flora, fauna, geologie en de cultuurgeschiedenis van Öland.

De tentoonstelling is verdeeld over verschillende houten (en natuurlijk rode) huisjes. In elk huisje is de informatie in het Zweeds/Engels en Duits te lezen. U kunt hier best een half uurtje doorbrengen met rondkijken, want deze expositie is leuk en informatief opgezet. Dankzij de vertalingen in het Engels en Duits is de informatie die hier gegeven wordt goed te volgen.

Toepasselijk was dit broeikastje voor muggen die we tegen de zijkant van één van de huisjes zagen zitten. Er moeten heel wat van dit soort kastjes in Zweden zijn.

U kunt hier ook een kopje koffie nuttigen, een ijsje eten voordat u begint aan de wandeling naar de noordkaap van het eiland.

Tevens is hier een parkeerplaats zodat u de wandeling ook vanaf dit punt kunt beginnen. Maar met het treintje is veel leuker. Dat willen we u toch van harte aanbevelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTrollskogen
Dit is het natuurgebied op de oostelijke tong op met meest noordelijke puntje van Öland. In dit gebied is een mix te vinden van Thua's (soort grote coniferen), oude eiken, kustweides, gedeeltes met geringe bodemerosie en archologisch interessante gedeelten met graven uit de ijzertijd.

Een gevarieerd gebied waar u nog zeldzame flora kunt vinden. Het doel is om zeldzame planten een kans te geven om zich weer verder uit te breiden. In Trollskogen wordt ook onderzoek gedaan. Dit is één van de weinige gebieden waar nog een onbedorven natuur te vinden is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls u bij de noordpunt bent dan krijgt u een aantal prachtige vergezichten gepresenteerd. Zoals een blik op Lange Erik, de grote vuurtoren op de andere landtong.

In ieder geval is deze vuurtoren zeker een bezoekje waard. Maar dan moet u wel naar de westkant van het eiland.

Aan zee kunt u rustig uw lunch nuttigen. Dankzij de wind en de ontbrekende beschutting van de bomen zijn er hier bijna geen muggen.

Lang genieten is er ook niet bij want anders is het treintje weg en moet u ruim 2 uur wachten op een volgende rit.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSArcheologische vonsten
De oude resten van menselijke bewoning zijn terug te vinden in 15 grafheuvels en stenen-nederzettingen. Het noordelijke deel van Oland was in 1500 een belangrijk steunpunt voor oorlogsschepen. Van hieruit heerste men over het middengedeelte van de oostzee.

 

Meer naar het zuiden loopt een 230 meter lange stenenmuur. Men neemt aan dat in de tijd van Johan III (1568-1592) hier een jachtgebied was.

Aan de oostelijke kust ligt het wrak van de schoener Swiks, die vergaan is tijdens de kerstdagen van 1926.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa de wandeling rond de noordkaap gaat de tocht met het treintje weer richting camping. Nu lopen we een gedeelte langs de kust en door de duinen.

Het eerste gedeelte langs de kust loopt wat moeizaam. Langs de kust ligt grof grind met hier en daar grote stenen. Dat loopt niet lekker. Gelukkig gaat het verderop wat beter over de zandstranden die helemaal doorlopen tot aan de camping.

U kunt langs deze kust blijven lopen of, zoals wij gedaan hebben, de route door de duinen nemen. In het begin is het ook hier moeilijk lopen vanwege het vele losse zand, later gaat het eenvoudiger en wordt het pad beter.

Mocht u hongerig zijn na deze pittige wandeling, dan willen wij u graag het restaurant van camping Kyrketorps aanbevelen. Prima eten in een gezellige ambiance. Beter kunt u het niet hebben.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.