Olands westkust

Korte beschrijving

In de zomervakantie van 2007 waren we te gast op camping Kyrketorps op het eiland Öland. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik. Helaas is de camping overgenomen door een andere eigenaar. Maar ook op camping Böda Riviera is het goed vertoeven.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over de vroegere camping Kyrketorps en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto`s. U kunt deze informatie hier lezen.


Kenmerken
Startpunt: Skaftekarr, Zweden
Startlocatie: Oland , Zweden
Coördinaten N57.247714 E17.002524
Afstanden: 20, 15, 14, 13, 12 km
Type: Bos, Duin, Zee
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 20 km van Skäftekárr naar de westkust van Öland in Zweden.
Een mooie wandeling.

Van deze wandeling zijn ook verkorte versies van 15/14/13/12 km beschikbaar.
Onderweg komt u horeca langs de kust tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen mooie en afwisselende wandelingen door verschillende landschappen met als hoogtepunt de prachtige westkust. U kunt uw auto bij Skaftekarr parkeren.

Natuurlijk kunt u deze route ook vanuit de camping lopen. Maar dan komt er nog eens een kilometer of 10 bij. En dat willen we u niet aandoen, maar we houden u ook niet tegen.

Als u ook een bezoek aan Skäftekárr wilt brengen dan moet u zeker een uurtje of 2 extra tijd nemen.

De kaart die we bij de receptie hebben gekregen geeft een korte maar zeker bruikbare informatie over de bezienswaardigheden in het noorden van Oland. En daarvan maken we goed gebruik. De eerste bezienswaardigheid heet "The Western Red Cedar Forest". Tenminste als u de route van 20 of 14 km loopt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSThe Western Red Cedar Forest
Dit bos is gepland in 1878 bij de bos officier J. E. Bohman. Deze officier was erg geinteresseerd in uitheemse boomsoorten. De bomen zijn intussen ruim 30 meter hoog en het houtvolume is 900 m3 per hectare. Dit bos is ziet er overweldigend uit. In 2005 is tijdens een storm een groot gedeelte van de bomen omgewaaid. Daardoor is nog beter te zien hoe hoog de bomen zijn.

De open plek in het bos is wat moeilijk te bewandelen. Een groot deel van de takken van de omgewaaide bomen ligt er nog gewoon. Alleen met een verrekijker was te ontdekken waar het pad weer verder liep.

Maar je krijgt inderdaad een goed beeld van dit bijzondere bos. Het pad is aan één kant afgezet. Maar wij waren al voorbij het open gedeelte voordat we dit STOP-bord tegenkwamen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSkäftekärr
Is een goed uitgangspunt voor een bezoek aan het Ecopark. In Skäftekärr vindt u informatie over hoe de mensen in de ijzertijd leefden.

In dit park zijn een tweetal huizen uit de ijzertijd nagebouwd. Eén van deze deze huizen is helaas enige tijd afgebrand.

In het bijbehorende kleine museum is interessante informatie te vinden over de manier van leven in het ijzer tijdperk. Alle informatie is beschikbaar in het Zweeds, Engels en Duits. Was dat overal maar zo.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe westkust is een heel andere kust dan de oostkust waaraan de camping ligt. Aan de westkust bijna geen zandstranden. Wel een ruige natuur, mooie stenen rotsen, en prachtige uitzichten.

We willen u aanraden om de wandeling van 20 kilometer te lopen. Dan ziet u een groot stuk van de westkust, en kunt u genieten van schitterende vergezichten.

Het eerste gedeelte van de wandeling langs de kust start in Byrums. Daar vindt u krijtrotsen, uniek voor Öland. Ook zijn hier een aantal restaurants en terrasjes. Later op de wandeling komen we die helaas niet meer tegen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSByrums Raukar
Ölands enige gebied met krijtrotsen. Dit gebied is nu een natuurreservaat. Er staan hier ongeveer 120 krijtrotsen, de grootste is 4 meter hoog.

U kunt hier fossielen vinden, maar het is verboden om die mee te nemen. Ten noorden van deze plaats liggen wonderschone stranden.

De kust is ook geliefd voor zonnebaden. Het kan dan wel een druk zijn met auto's. Gelukkig zijn grote delen van de strandweg afgezet voor auto's. Loopt wel zo rustig en veilig. Maar doorgaans hadden we niet te klagen over de Zweedse chauffeurs. Die rijden rustig en drukken je zeker niet van de weg. Zelfs toeteren hebben we niet meegemaakt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAfwisselend gaat het over de duinen, over slingerige paadjes, daarna weer een stukje over een rustige asfalt weg. Overal langs de kust staan buitenhuizen. Sommige klein, andere mogen er zeker zijn.

We hebben deze route in 2 keer "gelopen". Het eerste deel inderdaad te voet. Het tweede deel met de fiets.

De kinderen hebben een hekel aan wandelen maar waren wel te porren voor een fietstochtje op een supergoede mountainbikes die de camping ons ter beschikking stelde. Hiervoor onze hartelijke dank.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNatuurlijk hadden we de fietssteun thuis liggen. De GPS werd met elastieken aan het stuur gebonden. Dat bleef prima zitten, maar de kaart lezen onderweg was zo goed als onmogelijk.

Zodoende moesten we regelmatig even stoppen om te kijken of we nog op de goede weg reden. Regelmatig moesten we even een stukje terug.

Daar heb je lopend helemaal geen last van. Dan kun je rustig op het scherm kijken en zelfs vooruit kijken. Maar aan de andere kant waren we weer vroeg terug op de camping en de kids hebben we niet gehoord.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBödakusten Västra nature reserve
Halverwege langs de route langs de kust kunt u kleine zandverstuivingen vinden. Ook zijn de duinen hier hoger dan op andere plaatsen. Oude en door de wind scheefgewaaide sparren komt u hier tegen.

In dit schrale gebied wisselen sparren, loofbomen en met gebieden waar dieren kunnen grazen zich af. Op verschillende punten zijn mooie picknickplaatsen langs het strand te vinden. En u kunt hier prima zwemmen. In andere woorden, het is hier prima vertoeven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet bosgebied rond Skäftekärr kenmerkt zich door rechte paden die in een ruit liggen. Ze zijn prima te bewandelen, maar ook enigzins saai. Maar je moet tenslotte toch terug naar de auto.

En dan zie je in de verte opeens een hert. Die bleef lang naar ons kijken. Maar voordat we nog een foto konden schieten was het beest er snel vandoor.

Weer een heerlijke wandeling achter de rug.

Wandel ze.

POI's

 • Byrums Raukar N57.2307 E16.9610
 • Mooi uitzicht N57.2775 E16.9587
 • Övigra Reservat N57.2489 E16.9871
 • Prachtige kustweg N57.2568 E16.9539
 • Restaurant/Terras N57.2260 E16.9569
 • Start/finish/Parkeerplaats/Skäftekärr N57.2477 E17.0025
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.