Kattbo

Korte beschrijving

Deze zomervakantie waren we te gast op Camping Johannisholm in de provincie Dalarna in Zweden. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over camping Johannesholm en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto's. U kunt deze informatie hier lezen.

 


Kenmerken
Startpunt: Kattbo, Zweden
Startlocatie: Varmland , Zweden
Coördinaten N60.832540 E14.200425
Afstanden: 15, 13, 11, 6, 4 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van ruim 15 km vanuit het dorp káttbo in de provincie Dalarna in Zweden.
Van deze wandeling is ook verkorte versies van 13/11/6/4/3 km beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Horeca komt u onderweg niet tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe camping ligt langs het meer Örklingen. Dat geeft prachtige vergezichten, maar door het ontbreken van paden langs dit meer kun je niet direct vanaf de camping langs het meer lopen.

Daarom zijn we richting Kättbo getrokken. Het volgende plaatsje als je richting noorden rijdt. Een echt Zweeds plaatsje met overal van die mooie rode huizen. We parkeren de auto bij de plaatselijke kapel. Daar is ook de enige (grote) parkeerplaats van het dorp.

De kapel ligt op een heuvel. Het voordeel is dat je van hier uit een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Kilometers ver kun je kijken. Ook een prachtig plek voor het schieten van een paar foto's. Daarna gaan we het dorp verlaten over een tracktorspoor.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDalarna
Dalarna is de streek van de dalen. En ook de streek van de houten paardjes. Gelegen in midden Zweden op ruim 1500 tot 1650 km van Nederland. Het is een licht glooiend landschap met hier en daar een stevige heuvel.

Het is een bosrijk gebied waar keuterboeren vroeger een mager karig bestaan leiden. In andere streken, waar mijnbouw voorkwam, waren de mensen welgestelder. Ze bouwden er ook stenen huizen. De arme boeren uit Dalarna moesten het doen met houten huizen die ze rood schilderden. Deze rode kleur werd verkregen uit ijzeroxide en wordt Falurött genoemd, naar het mijnbouw plaatsje Falun. De rode kleur kleurde de huizen op een vrolijke manier en zorgde er ook voor dat het hout prima geconserveerd werd.

Deze verf was op een gegeven moment zo populair dat er "rode kleurmannen" rondtrokken door Zweden om overal deze verf aan te maken. Dezelfde kleur kom je tegen bij ongeveer ieder Zweeds huis.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet boerenbestaan bleef armoedig. Als een boer stierf moest de boerderij verdeeld worden onder de kinderen. Hierdoor werden veel boerenbedrijven erg onrendabel.

Sommige boeren gingen op zoek naar nevenactiviteiten. Dat werden de Dalapaardjes (Dalahästar). De boeren sneden deze paardjes uit hout. Een houtsnijder kreeg het idee om de paardjes met de specifieke rode kleur (Falurött) te beschilderen en vervolgens met traditionele boerenbeschilderingen uit de streek. Hiermee werd het souvenier uit deze streek geboren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe traditionele rode kleur kom je onderweg overal tegen. De ijzeroxide zit in grote stenen die overal liggen. Ook kom je hier en daar een klein buitenhuisje tegen. Ook geschilderd in die mooie rode kleur. Vroeger waren dat de zomerhuisjes van de boeren.

Ze gingen met hun vee naar plaatsen waar veel gras was. Ze verbleven daar de hele zomer met hun vee om net voor de winter inviel weer naar "huis" te vertrekken.

Intussen zijn deze oude huisjes in gebruik als buitenhuisje. Als de Zweden "thuis" zijn dan hangt er een klein Zweeds vlaggetje buiten. Veel van deze huisjes zijn prima onderhouden met een keurig gemaaid grasveld er om heen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSommige van deze huisjes liggen op een prachtige plaats langs het water. Meestal met één of meerdere boten aan de aanlegsteiger.

Kom je langsgelopen hoor je het vriendelijke hé hé.

Wandelen in Zweden valt niet altijd mee. Vaak zijn er twee opties. Of je loopt over een breed grindpad of gewoon door de natuur. Je ziet opvallend weinig leuke kleine paadjes. Het grindpad loopt heerlijk maar is enigzins saai. Dwars door de natuur is veel spannender, maar ook vermoeiender. En je moet goed in de gaten houden waar je loopt want voor je het weet loop je een sompig moerasachtig gebied in.

De route van 15 km heeft twee varianten. Eentje gaat regelmatig de natuur in voor een klein ommetje. Gewoon dwars door de natuur, zonder dat er een pad voorhanden is. De andere variant gaat netjes over de gebane paden. U kunt zelf kiezen waar u zin in hebt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoorbereiding
Als u in Zweden van de grote paden af gaat om een ommetje door de natuur te maken is het van belang om goede wandelschoenen te dragen. Veel van de gebieden zijn nat en soms zak je tot je enkels weg in het mos. Onder dit mos is het vrij nat. Met gewone gymschoenen heb je voor dat je het weet natte voeten.

Ook is het belangrijk om een muggenverdelger mee te nemen. In de natte gebieden zitten helaas veel muggen.

Ook is een goede regenjas niet onbelangrijk. Zelfs als de wandeling met goed weer begint. Het kan hier, net zoals in Nederland, stevig regenen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen kompas, kaart en GPS zijn aan te raden. Zeker als je van de paden af gaat. Anders ben je snel verdwaald. Er is veel bos en je komt maar sporadisch een dorpje tegen.

De route gaat voor een gedeelte over een oude spoorlijn. Dat deze spoorlijn niet meer in gebruik is wordt snel duidelijk als je de verrotte bielzen ziet.

Maar als wandelpad is het zeer geschikt. Het voordeel is dat je vlak langs een prachtig meer komt. De spoorbaan ligt iets hoger en daardoor kun je droog door een vrij moerrassig gebied lopen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMisschien kom je onderweg nog wel een Zweed op een spoorfiets tegen. Sommige huisjes liggen langs het spoor, en wat is nu handiger dan even op de fiets naar de winkel te rijden.

Het tweede deel van de wandeling gaat over kleine leuke paadjes. Onderweg kom je dan prachtige mosvelden tegen. Als de zon er op schijnt dan kleuren ze soms helemaal wit.

Dat geluk hadden we in het eerste deel van de wandeling. In het tweede gedeelte ging de regenkraan wagenwijd open. Ondanks de regenjas droop het water gestaag in de schoenen. Die stonden even later vol water. En dan blijkt maar weer hoeveel tijd het kost om een paar stevige wandelschoenen droog te krijgen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMet een stapeltje oude kranten en even later een fohne lukte het om de grootste nattigheid kwijt te raken. De volgende dag tegen de middag waren de schoen weer redelijk droog.

Dat hoort ook bij het wandelen.

Alles bij elkaar een mooie route door een prachtig gebied. Vooral de vergezichten over de meren zijn prachtig. Ook bij slecht weer. Want die grote donkere wolken spiegelen prachtig in het water.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.