Johannisholm

Korte beschrijving

Deze zomervakantie waren we te gast op Camping Johannisholm in de provincie Dalarna in Zweden. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over camping Johannesholm en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto's. U kunt deze informatie hier lezen.


Kenmerken
Startpunt: Johannisholm, Zweden
Startlocatie: Dalarna , Zweden
Coördinaten N60.825591 E14.128246
Afstanden: 15 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van ruim 15 km vanuit de camping Johannisholm in de provincie Dalarna in Zweden.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.

De route is goed begaanbaar.
Horeca komt u onderweg niet tegenLangere beschrijving

De camping ligt langs het meer Örklingen. Dat geeft prachtige vergezichten, maar door het ontbreken van paden langs dit meer kun je niet direct vanaf de camping langs het meer lopen. Daarom zijn we de andere kant opgegaan, richting het momumentale dorpje Johannisholm.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSJohannisholm
Het momumentale dorpje Johannisholm is onderdeel van de camping. De oude woningen uit de 17e eeuw zijn intussen verbouwd tot vakantiewoningen. Wel is de sfeer van het vroegere dorp behouden gebleven. Zo is er bijvoorbeeld de originele bakkerij, een kapelletje, een waterrad en een aardkelder te zien.

In het dorp werd vroeger glas geblazen. De ramen die hier vervaardigd werden waren niet geheel vlak en vertekenden het zicht behoorlijk. Bij sommige huizen zie je dit glas nog op de bovenverdiepingen in gebruik.

Toen elders in Zweden vlak glas gemaakt kon worden voor de ramen raakte het dorpje in verval. Totdat het werd gekocht door de eigenaren van camping Johannisholm. Nu zijn de woningen mooi gerestaureerd. Ondanks dat de huizen nu als vakantiehuizen in gebruik zijn kun je toch een kijkje in dit dorpje nemen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa een kijkje genomen te hebben in dit pittoreske dorpje gaan we de natuur in. Direct lopen we tegen een bordje met GPS coöridinaten aan. Het eerste gedeelte van deze route is een GPS route van de camping. U kunt een GPS op de camping huren en zelf op pad gaan. Vooral voor kinderen is dit een leuke bezigheid. Onderweg komen ze vragen tegen die ze moeten beantwoorden. Zo wordt wandelen een spannende speurtocht.

Ook zie je onderweg bordjes voor sneeuwscooters. In de winter ligt hier een mooie laag sneeuw en dan komt z'on sneeuwscooter prima van pas.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDirect reed een grote groep mountainbikers ons voorbij. Vanuit de camping worden een grote verscheidenheid aan outdooractiviteiten georganiseerd. Daaronder mountainbiken, kanoën, survival, wandelingen, gps tochten, zeskampen, wildlifesafari, en nog veel meer.

Dalarna
Dalarna is de streek van de dalen. En ook de streek van de houten paardjes. Gelegen in midden Zweden op ruim 1500 tot 1650 km van Nederland. Het is een licht glooiend landschap met hier en daar een stevige heuvel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet is een bosrijk gebied waar keuterboeren vroeger een mager karig bestaan leiden. In andere streken, waar mijnbouw voorkwam, waren de mensen welgestelder. Ze bouwden er ook stenen huizen. De arme boeren uit Dalarna moesten het doen met houten huizen die ze rood schilderden. Deze rode kleur werd verkregen uit ijzeroxide en wordt Falurött genoemd, naar het mijnbouw plaatsje Falun. De rode kleur kleurde de huizen op een vrolijke manier en zorgde er ook voor dat het hout prima geconserveerd werd.

Deze verf was op een gegeven moment zo populair dat er "rode kleurmannen" rondtrokken door Zweden om overal deze verf aan te maken. Dezelfde kleur kom je tegen bij ongeveer ieder Zweeds huis.

Het boerenbestaan bleef armoedig. Als een boer stierf moest de boerderij verdeeld worden onder de kinderen. Hierdoor werden veel boerenbedrijven erg onrendabel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSommige boeren gingen op zoek naar nevenactiviteiten. Dat werden de Dalapaardjes (Dalahästar). De boeren sneden deze paardjes uit hout. Een houtsnijder kreeg het idee om de paardjes met de specifieke rode kleur (Falurött) te beschilderen en vervolgens met traditionele boerenbeschilderingen uit de streek. Hiermee werd het souvenier uit deze streek geboren.

Traditioneel hekwerk kom je op deze route ook tegen. Met de prachtige paarse bloemen op de achtergrond is dit een prachtig plaatje. De koeien lagen rustig op het pad te herkauwen. Heerlijk gemoedelijk en vooral landelijk. Opvallend is dat je weinig andere wandelaars tegenkomt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok deze route gaat voor een groot gedeelte over de grotere grindpaden en voor een gedeelte dwars door de natuur.

Het heeft een charme, dat gewoon zelf je weg vinden. Vroeger moest dat heel gewoon zijn. Toen waren er nog nergens paden.

Toen we ons zelf een weg baande door de natuur kwamen we dit leuke rode pad tegen. Een echt pad was het niet, maar hier hadden meer mensen gelopen en dan weet je dat je niet opeens door een heel erg nat gebied loopt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHier en daar komt je weer een prachtig vennetje tegen. Het zonnetje en de dreigende wolken maken de foto's extra mooi.

Ook tijdens deze wandeling is het belangrijk om goede wandelschoenen te dragen en om wat anti-muggenspray op zak te hebben. Voor de rest gewoon genieten van de mooie en soms wat ruige omgeving.

De route is soms wat glooiend, maar er hoeft niet echt geklommen te worden.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.