Blandskogsreservat

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 07-04-2020

Deze zomervakantie waren we te gast op Camping Johannisholm in de provincie Dalarna in Zweden. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over camping Johannesholm en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto's. U kunt deze informatie hier lezen.


Kenmerken
Startpunt: Kattbo, Zweden
Startlocatie: Varmland , Zweden
Coördinaten N60.866708 E14.340679
Afstanden: 16, 14, 11, 10 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 14 km in het natuurgebied Blandskogreservat in de provincie Dalarna in Zweden.
Van deze wandeling is een verkorte versie van 11 en 10 km en een langere van 16 km beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Onderweg komt u geen horeca tegen.

 Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAan het begin van de wandeling stond een informatiebord. In Nederland zetten we die snel op de foto zodat u dezelfde informatie bij de beschrijving kunt lezen. Hier in Zweden is dat een heel stuk moeilijker. Die Zweedse teksten zijn helaas niet te lezen.

Wel kom je gelukkig hier en daar een Engelse of Duitse vertaling tegen. Dat geeft dan toch wat meer informatie. Ook op het internet is weinig te vinden over dit natuurgebied. Een paar Zweedse sites, meer niet. Maar het geeft niet zoveel. Dit is een prachtige wandeling die we iedereen kunnen aanraden. En vanaf de camping ben je er in 10 minuten met de auto.

Aan het begin van de route staat een mooi hutje met stookplaats. Dus gewoon wat hout en wat worstjes meenemen en je kunt heerlijk barbequen.

De route verloopt eerst vrij gelijkmatig over leuke paden. Daarna gaat het even omhoog, maar de klim is maar 100 meter. Daar komt u ook de mooiste uitzichten tegen. Zeker in het gedeelte waar flink gesnoeid is. Dan ziet het gebied eruit of er een oorlog gewoed heeft.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn een gebied waar de bomen gerooid zijn staan alleen nog een paar dode staken overeind. Deze dode bomen hebben geen waarde en kunnen prima gebruikt worden door de roofvogels als uitzichtpunt.

Na ongeveer 60 jaar is hetzelfde gebied weer aan de beurt voor een volgende kaalslag. Het voordeel van deze grote kale stukken is dat je wat verder weg kunt kijken.

In dicht beboste gebieden kun je vaak niet verder kijken dan een paar meter. Vaak is de afwisseling in deze bossen het leukst.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa een stukje langs het Juganmeer gaat het via leuke kleine paadjes door de bossen. Onderweg komt u vanalles tegen, van vlinders tot paddenstoelen, van rupsen tot leuke bloemen. Gewoon de ogen goed open houden.

Zoals bij elke wandeling liepen we op een leuk paadje dat abrupt stopte. In Zweden is dat geen groot probleem. Dan weet je dat je even off-road moet en gewoon door de natuur moet struinen tot je weer op een pad terecht komt. En met een GPS in de hand is dat nooit een probleem.

Zo kwamen we weer bij een leuk meertje terecht waar we aan de waterkant onze lunch nuttigden. Het is een grote zeldzaamheid als je hier een leuk restaurantje of terrasje tegen komt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZelfs de zeldzame dorpjes zijn meestal uitgestorven, je kunt er niets vinden. Maar ook in de natuur kun je hier prima je boterham opeten. Vaak is er wel een plek te vinden waar je een vuurtje mag stoken. En dat is ook heel leuk.

Vanuit de uitzichtspunten kun je goed zien dat Dalarna enigzins heuvelachtig is. Geen hoge bergen, maar hier en daar kun je lekker klimmen en dalen.

Dalarna
Dalarna is de streek van de dalen. En ook de streek van de houten paardjes. Gelegen in midden Zweden op ruim 1500 tot 1650 km van Nederland. Het is een licht glooiend landschap met hier en daar een stevige heuvel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet is een bosrijk gebied waar keuterboeren vroeger een mager karig bestaan leiden. In andere streken, waar mijnbouw voorkwam, waren de mensen welgestelder. Ze bouwden er ook stenen huizen.

De arme boeren uit Dalarna moesten het doen met houten huizen die ze rood schilderden. Deze rode kleur werd verkregen uit ijzeroxide en wordt Falurött genoemd, naar het mijnbouw plaatsje Falun. De rode kleur kleurde de huizen op een vrolijke manier en zorgde er ook voor dat het hout prima geconserveerd werd.

Deze verf was op een gegeven moment zo populair dat er "rode kleurmannen" rondtrokken door Zweden om overal deze verf aan te maken. Dezelfde kleur kom je tegen bij ongeveer ieder Zweeds huis.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet boerenbestaan bleef armoedig. Als een boer stierf moest de boerderij verdeeld worden onder de kinderen. Hierdoor werden veel boerenbedrijven erg onrendabel.

Sommige boeren gingen op zoek naar nevenactiviteiten. Dat werden de Dalapaardjes (Dalahästar). De boeren sneden deze paardjes uit hout.

Een houtsnijder kreeg het idee om de paardjes met de specifieke rode kleur (Falurött) te beschilderen en vervolgens met traditionele boerenbeschilderingen uit de streek. Hiermee werd het souvenier uit deze streek geboren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp de terugweg kwamen we weer langs het Juganmeer. We kwamen bij een leuke fotogenieke stuw terecht. Daar stond ook een leuk bankje langs het water. Om even uit te blazen. Zoiets kun je je in Nederland niet voorstellen.

Onderweg kwamen we een graf van een hond tegen.

Daarna gaat het langs het meer richting parkeerplaats. Lola is al in 1916 hier begraven. Langs het graf stond een bordje dat we nog moeten zien te vertalen. Maar (slede) honden zijn belangrijk in dit gedeelte van Zweden. Nog niet zo lang geleden waren hondensleden het vervoersmiddel in de winter.

Verder kwamen we een bordje tegen dat ons vertelde dat hier een boerderij had gestaan. Maar de natuur had al helemaal bezit genomen van deze plek. Je kon niet zien dat hier ooit een gebouw had gestaan. Ook van de akkers was niets meer over.

Alweer een prachtige wandeling. Onderweg kom je niemand tegen, het is ongekend stil en de paden zijn mooi. Wel is een GPS handig om hier niet te verdwalen. Het volgende dorp is in Zweden altijd een heel eind weg.

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Beekje oversteken N60.8929 E14.3234
  • Mooi uitzichtspunt N60.8962 E14.3038
  • Start/Finish/Parkeerplaats N60.8667 E14.3406
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.