Gavunda

Korte beschrijving

Deze zomervakantie waren we te gast op Camping Johannisholm in de provincie Dalarna in Zweden. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over camping Johannesholm en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto's. U kunt deze informatie hier lezen.


Kenmerken
Startpunt: Gavunda, Zweden
Startlocatie: Dalarna , Zweden
Coördinaten N60.778770 E14.162300
Afstanden: 9, 9 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 9 km vanuit het dorp Gävunda in de provincie Dalarna in Zweden.
Van deze wandeling is een versie van 9 km beschikbaar die alleen over harde paden gaat.
De route is goed begaanbaar.
Onderweg komt u geen horeca tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze wandeling begint in het dorp Gävunda, een paar kilometer ten zuiden van de Camping. Het dorpje heeft ook een Lanthandel. Dus ideaal voor een snelle boodschap. In de buurt van de camping zijn maar een tweetal landhandels, kleine winkels. Als je op zoek bent naar een grotere winkel dan moet je doorrijden naar Mora. Toch even een kleine 70 km rijden voor wat boodschappen.

Vlakbij de Lanthandel kun je de auto parkeren. Na de wandeling kun je de boodschappen doen, of een lekker ijsje kopen.

Het dorp Gävunda is een rustig dorp. We kwamen onderweg een houtzagerij tegen. Leuk om te zien hoe de balken tot planken verwerkt worden. Daarna gaat de wandeling te natuur in.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze wandeling is een mix van nette paden en stukjes door de natuur. Daarom zijn er ook 2 varianten beschikbaar. Alleen over de grote paden of een beetje een mix, wat wel zo afwisselend is.

Dalarna
Dalarna is de streek van de dalen. En ook de streek van de houten paardjes. Gelegen in midden Zweden op ruim 1500 tot 1650 km van Nederland. Het is een licht glooiend landschap met hier en daar een stevige heuvel.

Het is een bosrijk gebied waar keuterboeren vroeger een mager karig bestaan leiden. In andere streken, waar mijnbouw voorkwam, waren de mensen welgestelder. Ze bouwden er ook stenen huizen. De arme boeren uit Dalarna moesten het doen met houten huizen die ze rood schilderden. Deze rode kleur werd verkregen uit ijzeroxide en wordt Falurött genoemd, naar het mijnbouw plaatsje Falun. De rode kleur kleurde de huizen op een vrolijke manier en zorgde er ook voor dat het hout prima geconserveerd werd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze verf was op een gegeven moment zo populair dat er "rode kleurmannen" rondtrokken door Zweden om overal deze verf aan te maken. Dezelfde kleur kom je tegen bij ongeveer ieder Zweeds huis.

Het boerenbestaan bleef armoedig. Als een boer stierf moest de boerderij verdeeld worden onder de kinderen. Hierdoor werden veel boerenbedrijven erg onrendabel.

Sommige boeren gingen op zoek naar nevenactiviteiten. Dat werden de Dalapaardjes (Dalahästar). De boeren sneden deze paardjes uit hout. Een houtsnijder kreeg het idee om de paardjes met de specifieke rode kleur (Falurött) te beschilderen en vervolgens met traditionele boerenbeschilderingen uit de streek. Hiermee werd het souvenier uit deze streek geboren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOver de wandeling valt verder weinig te melden. Onderweg komt u veel natuur tegen. Opvallend is de rust overal. Je hoort alleen de wind en de vliegen.

Deze vliegen (soms ook dazen) zitten hier in overvloed en zijn vervelender dan de muggen. Voor muggen kun je goedwerkende muggenolie kopen. Helaas werkt dit spul niet op vliegen. Dus moet je regelmatig links en rechts wat meppen.

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Start/Finish/Parkeerplaats N60.7787 E14.1622
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.