Skogmuseum

Korte beschrijving

Deze zomervakantie waren we te gast op Camping Johannisholm in de provincie Dalarna in Zweden. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over camping Johannesholm en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto's. U kunt deze informatie hier lezen.


Kenmerken
Startpunt: Kattbo, Zweden
Startlocatie: Dalarna , Zweden
Coördinaten N60.889556 E14.374570
Afstanden: 22 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 22 km vanuit het Skogsmuseum in de provincie Dalarna in Zweden.
Van deze wandeling is geen verkorte versie beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Beperkte horeca komt u aan het begin van de wandeling tegen.

 Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze pittige wandeling begint en eindigt bij het Skogmuseum. Dit Skogsmuseum is een klein openluchtmuseum waar u een inzicht krijgt in het leven van een bosarbeider (houtkapper) vanaf de 1900 tot nu.

Bij het museum is ook een leuk restaurantje waar u een natje en een droogje kunt krijgen. Wij hebben eerst gewandeld en daarna het museum bekeken. U kunt het natuurlijk ook omdraaien. Het museum is geopend in de maanden juni/juli/augustus van 10.00 tot 17.00 uur en is een bezoekje zeker waard.

De wandeling gaat over de meest uiteenlopende paden. Van hele smalle, tot hele drassige. Van grote brede paden tot minder brede, en hier en daar gewoon dwars door de natuur.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe hadden graag een hoogte profiel willen laten zien. Maar er ging iets mis bij het opslaan van de track op de Garmin Colorado 300. Zodoende hadden we alleen de track die we op de PC hadden uitgezet. Dat is in ieder geval geen probleem want we zijn nergens van de route afgeweken.

We waren net op weg toen we het idee kregen dat het handiger zou zijn geweest om eerst op de camping even een bezoekje aan het toilet gebracht te hebben.

Maar daar stond opeens een toilet, midden in het bos. Snel binnen gekeken. En waarachtig, er lag zelfs een rol toiletpapier klaar. Ideaal, want toiletpapier hadden we ook niet bij ons. Wat kan een mens toch onvoorbereid aan de wandel gaan.

Het eerste gedeelte van de route is het mooist. Kleine paadjes, hier en daar wat drassig. Goede en hoge wandelschoenen zijn aan te bevelen, anders loop je in no-time natte voeten op.

Dit eerste gedeelte is ook het meest ongelijk. Dat leverde een mooie buiteling op. Gelukkig liepen de GPS en de camera geen schade op.

Het tweede deel van de wandeling gaat over grotere paden. Minder interessant, maar je kunt even lekker doorlopen zonder het probleem ergens overheen te struikelen. Om 22 kilometer over kleine hobbelige paadjes te lopen is geen pretje.

Er zit ook nog een stukje off-road in deze route. Niet meer dan 300 meter, dus goed te doen. Gewoon de track op de GPS goed volgen, dan kom je vanzelf weer op een pad uit.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDalarna
Dalarna is de streek van de dalen. En ook de streek van de houten paardjes. Gelegen in midden Zweden op ruim 1500 tot 1650 km van Nederland. Het is een licht glooiend landschap met hier en daar een stevige heuvel.

Het is een bosrijk gebied waar keuterboeren vroeger een mager karig bestaan leiden. In andere streken, waar mijnbouw voorkwam, waren de mensen welgestelder. Ze bouwden er ook stenen huizen. De arme boeren uit Dalarna moesten het doen met houten huizen die ze rood schilderden.

Deze rode kleur werd verkregen uit ijzeroxide en wordt Falurött genoemd, naar het mijnbouw plaatsje Falun. De rode kleur kleurde de huizen op een vrolijke manier en zorgde er ook voor dat het hout prima geconserveerd werd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze verf was op een gegeven moment zo populair dat er "rode kleurmannen" rondtrokken door Zweden om overal deze verf aan te maken. Dezelfde kleur kom je tegen bij ongeveer ieder Zweeds huis.

Het boerenbestaan bleef armoedig. Als een boer stierf moest de boerderij verdeeld worden onder de kinderen. Hierdoor werden veel boerenbedrijven erg onrendabel.

Sommige boeren gingen op zoek naar nevenactiviteiten. Dat werden de Dalapaardjes (Dalahästar). De boeren sneden deze paardjes uit hout. Een houtsnijder kreeg het idee om de paardjes met de specifieke rode kleur (Falurött) te beschilderen en vervolgens met traditionele boerenbeschilderingen uit de streek. Hiermee werd het souvenier uit deze streek geboren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet laatste gedeelte van de wandeling gaat weer over kleinere paadjes. En niet te vergeten over een spoorlijn. Deze spoorlijn wordt niet meer gebruikt en is prima te gebruiken als wandelpad.

Mogelijk komt u onderweg een spoorfiets tegen. Die kunt u ergens in de omgeving huren. Het huren is vrij prijzig en het fietsen gaat zwaar was een reactie op de camping.

En dan kom je langs het bordje dat het nog 1,4 km naar het Skogsmuseum is. Nog een goed kwartiertje lopen naar een lekkere kop koffie of een lekkere koele frisdrank.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls verrassing komt u net voordat u bij de Skogmuseum bent door een bospark. Hier staan een aantal bijzondere bomen. Bij elke boom staat een informatiebordje. Om in het park te komen moet u over een bruggetje heen.

Daarna komt u aan bij het Skogmuseum. Omdat het vandaag tropisch warm was hebben we eerst genoten van het terras. Toch te weinig drinken meegenomen voor onderweg. Toen we weer een beetje uitgerust waren hebben we een bezoekje aan het museum gebracht.

Skogmuseum Sweden
In het Skogmuseum (bosmuseum) krijgt u een goed beeld hoe de bosarbeiders van 1900 tot nu toe leefden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het begin van de vorige eeuw moesten de bosarbeiders (of houthakkers) ver van huis aan het werk. Ze moesten zelf zorgen voor een onderkomen. Daardoor werd eerst een noodonderkomen gemaakt en daarna een simpel huisje waar ongeveer 10 houthakkers onderdak vonden.

In het midden was er een vuurplaats en om dit vuur de slaapgelegenheid. De bedden lagen van de grond, voor de rest had dit soort hutten geen enkele luxe. Het middageten werd gewoon buiten genuttigd. Of het nu regende, vroor of lekker zonnig was.

In de loop van de jaren werden de onderkomens steeds beter. Er kwam een verrijdbare schaftkeet inclusief verwarming.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet leuke is dat al deze hutten en keten in het museum te zien zijn. Vaak met originele foto's van hoe het er vroeger aan toe ging.

Bij elke hut staat een informatiebord in 3 talen (Zweeds, Engels en Duits).

In een grote loods staan een groot aantal machines en gereedschappen. Je kunt goed zien hoe bv de kettingzaag verbeterd is in de loop der jaren.

In het museum wordt nog op traditionele manier houtskool gemaakt. Deze houtskool kunt u kopen in grote papieren zakken.

Een mooie wandeling in een mooie omgeving gevolgd door een bezoekje aan een klein maar interessant museum.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg kwamen we langs een gebied waar bomen gerooid werden. Met grote machines. Een heel andere wereld dan je kunt zien in het museum waar het meeste nog gewoon gedaan werd met de hand.

We werden netjes gewaarschuwd dat de route die we liepen ook gebruik werd door vrachtwagens en dat het daardoor flink kon stoffen. En dat klopte aardig. Maar door even aan de kant te gaan staan en daarna 5 minuten geduld te hebben was dit probleem ook weer opgelost.

Zweden is en blijft een mooi land.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Bomentuin N60.8907 E14.3783
 • Langsjon N60.8439 E14.4306
 • Paadje rechts nemen N60.8603 E14.4310
 • Rechtdoor het bos in N60.8377 E14.3561
 • Start/Finish/Parkeerplaats/Bosmuseum N60.8895 E14.3745
 • Stookplaats/huisje N60.8529 E14.3705
 • Toilet/Picknickplaats N60.8701 E14.4055
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.