Stjarnsfors Kvarn

Korte beschrijving

Deze zomervakantie waren we te gast op Camping Rädastrand in de Zweedse provincie Värmeland. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over camping Rädastrand en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto's. U kunt deze informatie hier lezen.


Kenmerken
Startpunt: Rada, Zweden
Startlocatie: Niet beschikbaar , Zweden
Coördinaten N60.018000 E13.600000
Afstanden: 19, 14, 14 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 19 km vanuit camping Rädastrand/Radastrand in de provincie Värmeland in Zweden.
Deze route bestaat uit een wandeltocht gecombineerd met een fietstocht.

Van deze wandeling zijn verkorte versies van 15 en 14 km beschikbaar.
De route is begaanbaar.
Onderweg komt u beperkte horeca tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVlak voor de camping ligt een mooi fietspad. Vreemd, want zo'n fraai fietspad zie je niet veel in Zweden. En hij wordt gebruikt voor fietsen, maar ook voor scaten en zomer-langlaufen. We zijn het verhaal achter dit fietspad eens gaan uitzoeken.

Het blijkt dat dit fietspad gelegd is op het tracé van een meer dan 100 jaar oude spoorweg van Uddeholm via Hagfors/Stjärnsfors langs de rivier Klarälven naar Karlstad.

Het overgrote deel van het oude tracé is omgevormd tot een fietspad. Een klein gedeelte is ontdaan van de rails en bielzen, maar wel wandelbaar en een kleine 6 kilometer spoor ligt er nog steeds.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij deze wandeling hebben we 2 mogelijkheden. We gaan direct over het oude spoorlijntje lopen of we beginnen met een klein paadje langs het meer.

Als u het paadje neemt dan moet u een klein stukje door een bos lopen. Daar is geen pad, gewoon zelf de weg zoeken. Zo gaat het zo vaak in Zweden. Na een kilometer komt u toch op het fietspad uit.

Helemaal onderaan het Rådasjön heeft u een mooi uitzicht over het meer. Je kunt kilometers wegkijken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOf u begint de wandeling over het fietspad. Het voordeel is dat het lekker doorloopt. We volgen nu het fietspad totdat het ophoudt. Daarna gaat het verder over het oude tracé.

De rails en bielzen zijn een tijdje geleden weggehaald. Dat is te zien aan de grote stapel bielzen die op een hoop langs het vroegere tracé liggen. Het oude tracé is in het begin goed te volgen. Vervolgens wordt het wat moeilijker totdat u merkt dat ook de vroegere bruggen verwijderd zijn. Op dit punt wordt het tijd om de gewone weg weer op te zoeken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route gaat nu verder richting Stjärnsfors-Smedjan waar nog rails ligt.

U kunt bij het begin van het overgebleven tracé een dressin huren. Dat is een spoorfiets waarmee u over het spoor naar het spoorwegmuseum in Hagfors kunt fietsen. Zeker de moeite waard. Wel even reserveren, anders zijn alle dressins op.

We hebben de wandeling gebruikt om een tweetal dresssins voor de volgende dag te reserveren. Maar u kunt natuurlijk ook de wandeling en de fietstocht in één keer doen.

We beschrijven eerst de terugweg en komen dan terug op de fietstocht. Een hele beleving.

De terugweg gaat grotendeels over een andere route terug. We lopen zo een stukje door de buitenwijken van Ulleholm. Een rustige buitenwijk. Mooie Zweedse huizen met meer dan voldoende grond er omheen. Rust en ruimte. En zo lopen we richting Sjögränds Herrgård. Onderweg kunt u in de zomermaanden genieten van frambozen, die groeien overal.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSjögränds Herrgård
Een prachtig landhuis. Voor de deur staat een bord met welkom. Dat hebben we dan ook gedaan. Even een bezoekje gebracht aan de atelier van Henny Kortenhoeven open van 11.00 uur tot 17.00 uur op alle dagen behalve zondag.

Ze is rond 2000 met haar man naar Zweden gekomen en maakt bronssculpturen en wassen beeldjes, die mooi opgesteld staan in de kamers van het landhuis. Na even rondgekeken te hebben zijn we weer verdergelopen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls u geen bezoek wilt brengen aan het atelier is het beter om niet over hun erf te lopen. Daarvoor hebben we een iets andere route toegevoegd.

Omdat we het laatste deel van de wandeling niet op het fietspad wilden lopen zijn we de richting van het vliegveld heengegaan. Daar hebben we een leuk paadje richting camping gevonden.

Zoals al gemeld zijn we de volgende dag weer teruggegaan voor de natuurbelevenis op het spoor. Met de auto, onze kinderen hadden helaas geen zin in wandelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen natuurbelevenis op het spoor
De meer dan 100 jaar oude spoorweg van Uddeholm AB liep van de ijzergroeven van Nordmark, zuidoostelijk van Hagfors, via Hagfors/Stjärnsfors langs de rivier Klarälven naar Karlstad.

Nu ligt er alleen nog een stukje spoorweg tussen Stjärnfors en Hagfors. Hier kunt u een dressin, een speciale fietslorrie, van Stjärnsfors naar het Spoorwegmuseum in Hagfors en weer terug fietsen.

De dressins zijn gemaakt van de oude lorries die gebruikt werden door de baanwachters om het spoor te controleren en kleine reparaties uit te voeren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMet de dressins kunt u een prachtige rit maken over het 6 km lange traject naar Hagfors. U start in Stjärnsfors en rijdt langs het riviertje de Uvan, passeert een picknickplaats aan de rivieroever aan de rivierover en fietst vervolgens nar het meer Värmull. Aan de overkant ziet u Hagfors liggen.

Tot het rangeerterrein is het alleen een kwestie van doortrappen. Maar op het rangeerterrein, met een aantal wissels, moet u voorzichtig zijn. De dressin kan niet fietsend over de wissels, u moet hier steeds afstappen en de dressin er overheen duwen. De rails naar het museum zijn met rode verf gemarkeerd.

In het museum kunt u verschillende oude locomotieven, lorries en stoomtreinen bekijken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe fietstocht is inderdaad een belevenis. De fietsen hobbelen lekker over het spoor. Met een passagier piept en wringt de fiets. En je moet niet te veel denken aan de waarschuwing op de folder. Want daar staat dat bij een te hoge snelheid de karretjes van de rails kunnen lopen.

Het traject onderweg is inderdaad een mooi traject. Onderweg zie je dat veel van de bielzen aan het wegrotten zijn. Geen probleem voor de lichte fietsen. Maar iets fatsoenlijks kan er niet meer overheen. Vervelend is wel dat de bochten een beetje schuin liggen. Ondanks dat je het haast niet kunt zien fietst het toch vreemd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSJe kunt intekenen voor 's ochtends 10 uur. Je moet dan om 13.00 uur weer terug zijn. Of je kunt vertrekken om 13.30 en dan moet je om 16.30 uur weer terug zijn. Bij de start en bij het museum kun je een kopje koffie, limonade en een ijsje krijgen.

Het museum is niet al te groot maar leuk opgezet. Met even uitblazen, een kopje koffie, het museum en het fietstochtje kun de ochtend of de middag prima zoet zijn. Een aanrader.

En zo kun je een wandeltocht en een fietstocht met elkaar combineren.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.