Bjornjagerstig

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 14-04-2020

Deze zomervakantie waren we te gast op Camping Rädastrand in de Zweedse provincie Värmeland. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over camping Rädastrand en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto's. U kunt deze informatie hier lezen.


Kenmerken
Startpunt: Rada, Zweden
Startlocatie: Niet beschikbaar , Zweden
Coördinaten N60.017000 E13.600400
Afstanden: 23, 21, 20, 19, 17 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Mag los
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een pittige GPS wandeling van 23 km vanuit camping Rädastrand/Radastrand in de provincie Värmeland in Zweden.
De wandeling gaat over goed begaanbare paden.

Van deze wandeling zijn verkorte versie van 21/20/19/17 en 14 km beschikbaar.
Horeca komt u alleen tegen op de camping



Langere beschrijving

Deze wandeling gaat over een oud pad dat dat vroeger door berenjagers werd gebruikt.

De wandeling gaat over goed begaanbare paden. Maar toch is het verstandig om goede wandelschoenen aan te hebben. Ook kunnen we aanraden om voldoende proviant en drinken mee te nemen. Pas tegen het einde van de wandeling kom je een terras tegen. Wel kom je hier en daar een picknickplaats tegen. Prima gelegenheden om even uit te blazen.

Er zit enig hoogteverschil (200 m) in de route, maar nergens is het echt klimmen geblazen.

Bjornjagerstig
De naam Bjornjagerstig van deze route betekent "berenjagerspad". Deze naam is aan het pad gegeven door Herman Falk, een beroemd koninklijk bos officier. Hij woonde op Risäter Manor in Norra Råda. tussen 1817 en 1865. Een frequent bezoeker was de engelse autheur Liewellyn Lloyd. Naast autheur was deze ook een berenjager.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint op de camping en gaat het eerste gedeelte over een mooie fietspad. Dit fietspad is aangelegd op het tracé van een meer dan 100 jaar oude spoorweg van Uddeholm via Hagfors/Stjärnsfors langs de rivier Klarälven naar Karlstad.

Vroeger werd over deze spoorlijn ijzererts vervoerd. Nu kom je vooral fietsers tegen. Dit fietspad is ook prima geschikt voor skeerleren of zomer-langlaufen.

Aan de onderkant van het Rådasjön heb je een mooi uitzicht over het meer. Daarna gaat het verder over een mountainbike route richting de twee meren van Lemundtjärn (noord en zuid). Deze meren laten op verschillende plaatsen mooie vergezichten zien. Ideaal om een paar prachtige foto's te maken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa het mountainbikepad kom je langs een terrein dat lijkt op een knooppunt van hoogspanningsleidingen. Vreemd zijn de grote glazen kassen die ook op het terrein staan.

Pas als je om het complex gelopen bent zie je een bordje met Plantskolan. In deze kassen worden jonge boompjes gekweekt.

Plantskolan
Na het snoeien van bospercelen worden deze kleine boompjes gepland. Het perceel krijgt daarna weer ruim de tijd om te groeien. Afhankelijk van de plaats in Zweden wordt een perceel tussen de 50 en 100 jaar met rust gelaten. Daarna volgt de volgende snoeibeurt. Wat vervolgens overblijft is iets wat eruit ziet als een maanlandschap. Een paar jaar later begint alles al weer groen te worden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe meren Lemundtjärn
Deze meren waren net na de ijstijd deel van het stroomgebied van de Klarälven rivier. Door afzettingen zijn deze meren losgekomen van de rivier.

Tussen de twee meren ligt een leuk ijzeren brugje. Vanaf dit brugje kun je een mooie foto maken.

Ook ligt hier een picknick plaats en er staat zelfs een toilet. Wel is het handig om een rol toiletpapier mee te nemen, want die is niet altijd voorradig.

De wandeling gaat verder over leuke paden. Opeens valt je blik op een paar vreemde palen in de grond. Daarna trekt een groot bord met daarop een hakbijl de aandacht.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSExecutieplaats Kroppheden
In vroegere tijden werd er na een doodsvonnis de executie verricht door ophanging of door onthoofding.

Terwijl veel straffen bij een kerk (schandpaal) of bij een gerechthof werden uitgevoerd waren er speciale plaatsen voor onthoofdingen of ophangingen.

Op deze plaats hebben gedurende de 17e en 18e eeuw verschillende executies plaatsgevonden. De bekendste (en mogelijk laatste) in 1823 toen Pär en Lars Olsson werden onthoofd. Hun lichamen werden op een paal geplaatst zodat ze een voorbeeld voor anderen waren.

Hoe het er in die tijd aan toe ging is niet moeilijk voor te stellen. Op het informatiebord staat een mooie schets.

Daarna gaat het door Bonberget, het hoogste deel van de wandeling. Een mooi kronkelig paadje gaat dwars over de berg naar de ruim 130 meter hoger liggende top. Na regen kunnen de stenen op dit pad verradelijk glad zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBoven op Bonberget heb je verschillende aardige vergezichten. Helaas staat er veel grote bomen in de weg zodat je nergens een vrij uitzicht hebt. Er wordt veel gekapt in Zweden, maar op plaatsen waar je graag wat verder wilt wegkijken staan er grote bomen. Jammer.

Er staat ook een soort torentje met daarin een ladder. Daarmee moet je boven de bomen uit kunnen komen. Maar zonder enige vorm van zekering naar boven klimmen over een klein laddertje leek geen goed idee. We hebben het dan maar niet geprobeerd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa afgedaald te zijn van Bonberget lopen we een stukje onder de hoogspanningsleidingen door. Er ligt een leuk pad waar langs regelmatig een frambrozenstruik staat. Heerlijk om even een handje frambozen te plukken. Maar ook de bosbes kom je hier regelmatig tegen. Neem daarom altijd een lege plasticzak mee, je weet maar nooit wat je onderweg tegenkomt.

Boven ons hoofd zoemen de hoogspanningsleidingen.

En zo komen we bij de rivier Klarälven. Tot Råda blijven we langs deze rivier lopen. Hier en daar krijgen we een mooi vergezicht.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg komen we een familie tegen die met een vlot de traag stromende rivier afgaan. Op een vlot kun je prima onthaasten. Het water stroomt met een gangetje van 2 km/uur en dat is precies de snelheid waarmee het vlot vaart.

Het is met zo'n vlot de bedoeling dat je tegen de avond de kant op zoekt om een tentje op te zetten en te koken. De volgende dag gaat het verder om weer een stukje verder te komen.

Op de weg naar Råda komt u nog een mooie picknickplaats tegen. U kunt er ook een vuurtje stoken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVerlichte wandelpaden?
En dan loop je op een pad met verlichting boven je hoofd. Zouden de Zweden 's nachts ook willen wandelen en is daarom die verlichting aangebracht?

Nee, de verlichting is aangebracht voor het langlaufen. In de winter is het natuurlijk vroeg donker. Daarom kan men alleen langlaufen in het weekend. Maar een track van ruim 2,5 km is voorzien van verlichting. Kan er toch gelanglauft worden op doordeweekse dagen.

Aan het begin van de track is een knop. Daarmee kun je dat het licht aan doen en vervolgens een rondje langlaufen. Slimme oplossing.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRåda zelf is geen echte mooie plaats. De kerk is dat wel. De kerk is gebouwd in 1813 door Johan Westman.

Als de deur open staat kun je even naar binnen lopen voor een blik op het interieur. Een mooi schilderij achter het altaar, een kaarsenstandaard in de vorm van een boot en een groot orgel boven de toegangsdeur.

Achter de kerk is een begraafplaats. Vanaf deze kant is de kerk mooi op de foto te zetten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen helemaal door Råda heen richting het oude tracé van de spoorbaan. Via het huidige fietspad willen we weer naar de camping lopen. Dan valt ons blijk op een bord, wel in het Zweeds maar prima te lezen.

60e breedtegraad
We staan op de 60e breedtegraad.

Daarmee staan we op dezelfde hoogte als St. Petersburg in Rusland, Groenland en Steward in Alaska. Vooral dat laatste klinkt ons erg koud in de oren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet laatste stuk lopen we over een klein paadje langs het Rådasjön. Hierdoor komen we langs het mooie strand van de camping.

Omdat het zalig weer is zijn veel mensen aan het zwemmen. Ook voor kinderen is het hier veilig. Het water is niet erg diep.

We tracteren ons op een lekkere ijsco en nemen vermoeid onze stoel voor de caravan weer in.

Dit was een prachtige wandeling.

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Executie plaats N60.0549 E13.5735
  • Klarälven N60.0121 E13.5659
  • Mooi uitzichtspunt N60.0340 E13.5949
  • Mooi uitzichtspunt 2 N60.0488 E13.5864
  • Mooi zicht op Kerk N60.0032 E13.5986
  • Pad links nemen N60.0517 E13.5558
  • Picknick plaats N59.9998 E13.6044
  • Picknickplaats 2 N60.0084 E13.5855
  • Rada Kyrka N60.0043 E13.5977
  • Restaurant/terras N60.0040 E13.6054
  • Start/finish/Parkeerplaats/Camping N60.0151 E13.5998
  • Zwemwater/picknick/toilet N60.0593 E13.5830
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.