Radastrand Langlauf Routes

Korte beschrijving

Deze zomervakantie waren we te gast op Camping Rädastrand in de Zweedse provincie Värmeland. Natuurlijk met de GPS en de topografisch kaart van Zweden onder handbereik.

U kunt hier niet alleen de informatie over de wandeling lezen. Ook hebben we voor u wat informatie over camping Rädastrand en van de omgeving. Natuurlijk met een aantal leuke foto's. U kunt deze informatie hier lezen.


Kenmerken
Startpunt: Rada, Zweden
Startlocatie: Niet beschikbaar , Zweden
Coördinaten N60.014000 E13.600100
Afstanden: 12, 11, 9, 6 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Mag los
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 12 km ten zuiden van camping Radastrand in de provincie Värmeland in Zweden.
De route is goed begaanbaar.

Van deze wandeling zijn verkorte versie van 11/8 en 6 km beschikbaar.
Horeca komt u voornamelijk tegen op de camping.Langere beschrijving

Bij Råda liggen een drietal langlaufroutes. 's Winters is het hier waarschijnlijk druk met langlaufers. Het is een mooi glooiend gebied, waar het prima langlaufen is.

In de zomer kun je over deze routes ook prima wandelen. Er zijn 3 routes uitgezet, 10, 6 en 2,5 km. Vanaf de camping is dat 12, 8 en 6 km. Prima in een ochtend of middag te doen.

Op de camping kunt u een GPS huren als u er zelf geen bezit. Naast wandelen met de GPS heeft de camping ook verschillende speurtochten. Leuk voor kinderen. Onderweg kwamen we verschillende bordjes met coördinaten tegen.

Je kunt zelfs een lunchpakket meenemen want onderweg kom je langs een mooie picknickplaats langs de rivier de Klarälven. Daar heb je ook een mooi uitzicht op de Klarälven, zonder gehinderd te worden door de vele bomen tussen het pad en de rivier.

Verlichte wandelpaden?
En dan loop je op een pad met verlichting boven je hoofd. Zouden de Zweden 's nachts ook willen wandelen en is daarom die verlichting aangebracht?

Nee, de verlichting is aangebracht voor het langlaufen. In de winter is het natuurlijk vroeg donker. Daarom kan men alleen langlaufen in het weekend. Maar een track van ruim 2,5 km is voorzien van verlichting. Kan er toch gelanglauft worden op doordeweekse dagen. De tracks van 8 en 10 km zijn niet verlicht.

Aan het begin van de track is een knop. Daarmee kun je dat het licht aan doen en vervolgens een rondje langlaufen. Slimme oplossing. Wel vervelend als iemand halverwege het licht weer uitdoet.

Zoals u kunt zien in het profiel hieronder is de route wel glooiend maar hoeft u onderweg niet echt te klimmen of te dalen. Het maximale hoogteverschil is ongeveer 65 meter.

De paden zijn goed begaanbaar, nergens echt natte stukken. Wel is het altijd aan te raden om goede wandelschoenen te dragen. Ook zakje kan van pas komen, onderweg kunt u heerlijke frambozen plukken. Die zijn weer heerlijk in de joghurt. Wel even koken om eventuele ongedierte kwijt te raken.

De route gaat voor een groot deel door mooie naaldbossen. Op de grond zie je dan veel verschillende soorten mossen.

Hieronder kunt u in het profiel zien dat het hoogteverschil ongeveer 70 meter is. Zodoende hoeft u niet bang te zijn voor steile klimmen.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKlarälven
Dit is de enige rivier in Zweden waar nog met een vlot over wordt gevaren. U krijgt dat een klein vlot mee waarmee u in een paar dagen naar het eindpunt kunt afzakken. 's Avonds wordt een plaats gezocht om te overnachten. Een tentje zit bij de uitrusting op het vlot. Bij slecht weer is het een beetje afzien want er is weinig comfort.

Ook houttransport gaat soms nog over deze rivier.

We lopen het laatste stukje van de wandeling door de buitenwijken van Råda. Daar kwamen we langs een huis waar een aantal oude Saabs stonden. De mooiste stond blinkend voor het huis.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHoogstwaarschijnlijk heeft deze auto deelgenomen aan de Ralley van Monte Carlo. In een open schuurtje stonden nog drie oudere exemplaren.

Het fietspad
De meer dan 100 jaar oude spoorweg van Uddeholm AB liep van de ijzergroeven van Nordmark, zuidoostelijk van Hagfors, via Hagfors/Stjärnsfors langs de rivier Klarälven naar Karlstad.

De spoorlijn is intussen veranderd in een fietspad. Dit fietspad loopt langs de camping en is een goed uitgangspunt als u een keer op de fiets erop uit wilt trekken.

Deze langlauftracks zijn prima wandelpaden in de zomer.

POI's

  • Langlaufroutes start N60.0093 E13.5871
  • Picknickplaats/uitzichtspunt N60.0123 E13.5658
  • Start/Finish/Parkeerplaats/Camping N60.0151 E13.6001
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.