Grand Camp - Maissy - Pointe du Hoc

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 14-04-2020

Deze wandeling gaat vanaf camping Ferme des Bénédictines door de Normandische binnenlanden van Frankrijk naar het gezellige plaatsje Grand Camp - Maisy aan de kust. Deze plaats ligt precies tussen Utah en Ohama Beach in. Deze namen kregen de stranden tijdens de invasie (D-day) tijdens de tweede Wereldoorlog.

Vanuit Grand Camp - Maisy gaat de route verder naar Pointe du Hoc. Voor iedereen die "De langste dag / The longest day" heeft gezien een bekend punt. Dit gratis "open luchtmuseum" laat zien hoe hard er gevochten is tussen de Duitsers en de Amerikaanse Rangers. Indrukwekkend is het juiste woord. De route gaat vervolgens verder richting de camping.

Lees hier de samenvatting van onze vakantie in Normandië in Frankrijk met alle hoogtepunten, een foto overzicht, POI's van Normandië en nog veel meer.


Kenmerken
Startpunt: Grand Camp - Maisy, Frankrijk
Startlocatie: Normandie , Frankrijk
Coördinaten N49.362151 E-1.020527
Afstanden: 20 km
Type: Bos, Cultuur, Open, Strand
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 20 km bij Grand Camp - Maisy in Normandië (Frankrijk).
De route start op camping Ferme des Bénédictines, maar kan ook gestart worden in Grand Camp - Maisy.
Er is geen verkorte versie of RTE/WPT file van deze wandeling beschikbaar. De route kan links- en rechtsom gelopen worden. Het hoogteverschil is 30 meter en er zijn geen steile klimmen of afdalingen.
De route is goed begaanbaar, en gaat over onverharde paden en over rustige wegen. Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen. De route is niet geschikt voor scootmobiels.
Onderweg vindt u alleen in Grand Camp - Maisy horeca gelegenheid.
U kunt de route ook lopen door de auto aan de haven in Grand Camp te parkeren.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnze vakantie 2009 stond in het teken van de tweede wereld oorlog. We hebben de Normandische invasiestranden van Utah en Ohama beach bekeken door het bezoeken van verschillende musea, maar ook door een aantal wandelingen te lopen. Bekijk ook ons sfeerverslag.

Deze eerste wandeling (er zijn 4 andere) doet het plaatsje Grand Camp - Maisy aan, waar we vlakbij op een camping stonden. Het meest indrukwekkende was het bezoek aan Pointe du Hoc. Je kunt bijna niet vertellen wat daar te zien is, je moet het eigenlijk zelf beleven. En veel mensen doet dat ook. Het is bij goed weer druk. Veel Amerikanen, Engelsen, Duitsers, Italianen en Nederlanders.

De route kent weinig echte hoogteverschillen. De camping ligt op 15 meter, daarna gaat het richting kust waar we op een hoogte van 2 meter langs het strand lopen. Het hoogste punt is Pointe du Hoc met een hoogte van 36 meter.

Het is een groot verschil, de rustige paden door het binnenland, en de drukte rond de invasie stranden en bij de verschillende monumenten. Maar die rust is ook wel lekker na het bezoek aan Pointe du Hoc.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNormandië
Normandië (Frans: Normandie) is een regio in Noordwest-Frankrijk, gelegen langs het Kanaal tussen Picardië en Bretagne. Het is een historische Franse provincie, die bestaat uit de regio's Hoog-Normandië aan de benedenloop van de Seine, waar de Pont de Normandie de rivier de Seine overkruist en het westelijker gelegen Basse-Normandie inclusief het schiereiland Cotentin. Tot Hoog-Normandië behoren de departementen Seine-Maritime en Eure, terwijl Basse-Normandie bestaat uit de departementen Orne, Calvados en Manche.

Normandië ontleent zijn naam aan de Noormannen. Hun leider Rollo kreeg in 911 het hertogdom Normandië in leen van de Westfrankische koning Karel de Eenvoudige. De Vikingen of Noormannen waren Germanen die een Noord-Germaanse taal spraken. Ze waren echter in aantal maar een kleine bovenlaag heersend over de oorspronkelijke bevolking van Normandië, die sinds de tijd der Romeinen Romaanstalig waren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBinnen een paar generaties spraken hun nakomelingen alleen nog maar 'Normandisch' wat in essentie een Romaans dialect is. Zo sprak ook Rollo's nakomeling Willem de Veroveraar Normandisch. Nadat hij in 1066 Engeland had veroverd, vormden de Normandische edelen de nieuwe toplaag in Engeland. Zij beïnvloedden diepgaand de Angelsaksische taal waaruit tenslotte het moderne Engels ontstond. Na de slag bij Bouvines (1214) verloor de Engelse koning Jan zonder Land (die ook hertog van Normandië was) het hertogdom Normandië aan de Franse koning.

Omdat Engeland veroverd was vanuit Normandië, is Engeland op papier nog eeuwenlang in leen gebleven van de Franse koningen, In de praktijk was hier echter niets meer van te merken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Engelsen zouden Normandië in 1346, aan het begin van de Honderdjarige Oorlog, na de slag bij Crécy, en in 1415, na de slag bij Azincourt heroveren, om het in de laatste decennia van die oorlog definitief te verliezen. De Kanaaleilanden, die tot Normandië behoord hadden, zouden echter definitief Engelse kroondomeinen blijven.

Normandië speelde in de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol vanwege de landing van de geallieerde troepen op D-Day (6 juni 1944) in het kader van Operatie Overlord. In de daaropvolgende gevechten leden met name de steden Caen en Saint-Lô zware schade. In augustus 1944 waren de ergste gevechten voorbij, maar pas op 12 september werd Le Havre bevrijd.

We starten de wandeling op de camping. Maar u kunt ook in Grand Camp - Maisy bij de haven beginnen. Dan kunt u na afloop van de wandeling genieten van een terrasje in Grand Camp. Er zijn er meer dan genoeg.

In Grand Camp - Maisy waren nog veel versierselen van het 65-jarige herdenking van D-Day te zien. In juni 2009 heeft president Obama van de Verenigde Staten een bezoek gebracht aan de herdenkingen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGrand Camp - Maisy
Klein gezellig plaatsje met een kleine haven en een leuke winkelstraat. Het strand laat een groot verschil in eb en vloed zien. Bij eb ligt de zee ruim 3 kilometer verder. Je kunt hier goed vissen op garnalen.

Langs de kust zijn verschillende bunkers uit de tweede wereldoorlog te zien. In Grand Camp ligt het Museé de Rangers. In Maisy kunt u de Batterie de Maisy bezoeken.

We lopen even langs de haven en langs het strand. Je kunt je bijna niet voorstellen dat hier 65 jaar geleden de invasie heeft plaatsgevonden, dat alles in puin lag. Nu is het er vredig, gezellig. Aan het strand zitten families met jonge kinderen. In de verte zie je een aantal kinderen les krijgen in wind-surfen. Vijfenzestig jaar geleden, nog maar zo dichtbij.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHelaas mag je tegenwoordig niet meer langs de kust van Grand Camp - Maisy helemaal naar Pointe du Hoc lopen. In de buurt van Pointe du Hoc zijn de kliffen redelijk hoog en lopen de paden vrij dicht langs de afgrond. Te gevaarlijk, en daardoor afgesloten. Wel jammer, want onderweg had je genieten van fatastische uitzichten.

Langs het strand is geen optie. Bij vloed staat het water tot aan de kliffen. Er is geen ruimte over om nog te lopen. En je moet dan bij Pointe du Hoc nog naar boven zien te komen. Vandoor een kleine omweg door het binnenland.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGelukkig kunnen we vanuit Grand Camp - Maisy wel een stuk langs de kust lopen. We zien zelfs overblijfselen van de barricades die de Duitsers hadden opgeworpen langs de stranden.

Op oude foto's is goed te zien dat de kust bezaaid was met mijnen, barricades en balken die bij vloed net onder water stonden. Boten die tegen deze opstakens voeren kapseisden of raakten lek.

Toch was de "Atlantic wal" gelukkig niet een onneembare vestiging. Dat kwam doordat de Duitsers aannamen dat de geallieerden via het Nauw van Calais zouden aanvallen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPointe du Hoc
In de Tweede Wereldoorlog werd dit punt bestreken door Duitse bunkers en kanonnen. De Duitsers hadden zes 155 mm kanonnen geïnstalleerd, om de landingsstranden te verdedigen.

Op 6 juni 1944, bij de landing in Normandië, was Pointe du Hoc een doelwit van de geallieerden, om de bedreigde stranden vrij te krijgen van het dreigende geschut van de 155 mm scheepskanonnen. Deze moeilijke en zware missie werd toevertrouwd aan de US 2nd Ranger bataljon, onder leiding van luitenant-kolonel James Earl Rudder. 225 man zouden landen op het strand en moesten de kanonnen vernietigen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe dagen voordat de landing op Pointe du Hoc plaatsvond, werd het zwaar gebombardeerd. Door deze bombardementen hadden de Duitsers de 155 mm kanonnen meer landinwaarts geplaatst, hetgeen de Rangers niet wisten.

Om 7 uur in de morgen bereikten de Rangers de voet van de 30 meter hoge klippen, die door de Duitsers vanuit bunkers werden verdedigd. Met behulp van touwladders en met mortieren omhoog geschoten enterhaken met touwen, slaagden de mannen erin tegen de klippen op te klimmen, de Duitsers uit te schakelen en een strategische positie in te nemen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMen ontdekte echter dat de kanonnen uit de bunkers weggehaald waren. De Rangers verzamelden zich boven en enkele gingen op zoek naar de artillerie. Deze werd al vlug gevonden en vernietigd. De lastigste periode kwam na de aanval op de klip. De groep bleef twee dagen geïsoleerd en moest verschillende Duitse tegenaanvallen afslaan om de positie onder controle te houden.

In de morgen van 7 juni bedroeg het aantal inzetbare manschappen 90 tot 100 man, waarvan velen lichtgewond waren. Opgesloten tussen de bunkerresten hadden ze geen voedsel meer en zaten ze krap in hun munitie. Later die dag arriveerden uiteindelijk enkele versterkingen en konden de Duitsers definitief worden teruggedrongen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe aanval op Pointe du Hoc is een onderdeel van het computerspel Call of Duty 2, waar de speler een soldaat uit het 2de Rangerbataljon is, die de artillerie moet vernietigen en tegenaanvallen afslaan.

De film The Longest Day bevat eveneens scènes over de aanval op de klippen van Pointe du Hoc.

Dit 30 hectare groot slagveld is overgedragen aan de Amerikaanse overheid op 11 Januari 1979. De American Battle Monuments Commission zorgt voor het onderhoud.

In één woord: indrukwekkend.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSToespraak Ronald Reagan 6 Juni 1984
En de Amerikaanse Rangers begonnen te klimmen. Ze schoten touwladders over de rand van deze cliffs an begonnen zichzelf op te trekken. Wanneer een Ranger viel nam een ander zijn plaats over. Wanneer een touw werd doorgesneden nam een Ranger een ander touw en ging verder met klimmen.

Ze klommen, schoten terug and behielden hun posities. Eén voor éen klommen de Rangers over de rand van de klif. En door door dit stukje moeilijk land terug te winnen, begonnen ze al het bezet gebied terug te winnen voor Europa.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen nog uitgebreider verhaal over de slag om Pointe du Hoc kunt u vinden www.strijdbewijs.nl. Ook een bezoekje aan het Museé de Rangers in Grand Camp- Maisy is aan te bevelen.

We lopen door de binnenlanden weer terug naar de camping. Helaas niet over kleine zandpaden maar langs rustige asfaltwegen. We laten de indrukken van Pointe du Hoc even bezinken. Wat een indrukwekkend monument.

We komen op een avond nog een keer terug op Pointe du Hoc. Deze keer met de auto. We genieten van de ondergaande zon en schieten nog wat fraaie foto's. Ook deze keer grijpt deze plek ons aan. De volgende keer als we "De Langste Dag" bekijken dan weten we precies waar de film zich heeft afgespeeld.

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve parkeerplaats N49.3877 E-1.0490
 • GrandCamp-Maisy N49.3865 E-1.0396
 • Museé de Rangers N49.3891 E-1.0413
 • Pointe Du Hoc N49.3951 E-0.9878
 • Start/Finish/Camping Ferme des Bénédictines N49.3621 E-1.0205
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.