Grand Camp - Maissy - Strand

Korte beschrijving

Strand kan heel verschillend zijn. Terwijl er aan de kust van Normandië in Frankrijk ook mooie zandstranden te vinden zijn ligt er rond Grand Camp - Maisy een heel ander type strand. Niets om lekker te gaan liggen zonnen, wel leuk om schelpen, krabben, ed te zoeken. Hier wordt ook gevist naar garnalen. Bij eb is het druk met mensen voorzien van schepnetten. Naast het gezellige plaatsje Grand Camp - Maisy kunt u onderweg ook de batterie de Maisy bezoeken. Deze plaats is pas recent weer opgegraven en voor het publiek opengesteld. Het gedeelte langs het strand is het beste te lopen bij eb. Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen. De route is bijna helemaal vlak.

Er zijn verkorte versies van 10 en een verlengde route van 27 km van deze wandeling beschikbaar. De route van 27 km de samenvoeging van de wandeling van Grand Camp - Maisy - Pointe du Hoc en deze wandeling. Er is geen WPT en RTE file beschikbaar.

Lees hier de samenvatting van onze vakantie in Normandië in Frankrijk met alle hoogtepunten, een foto overzicht, POI's van Normandië en nog veel meer.


Kenmerken
Startpunt: Grand Camp - Maisy, Frankrijk
Startlocatie: Normandie , Frankrijk
Coördinaten N49.387724 E-1.050270
Afstanden: 27, 12, 10 km
Type: Bos, Cultuur, Open, Strand
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 12 km bij bij Grand Camp - Maisy in Normandië (Frankrijk).
Er zijn verkorte versies van 10 en een verlengde route van 27 km van deze wandeling beschikbaar.
De route van 27 km de samenvoeging van de wandeling van Grand Camp - Maisy - Pointe du Hoc en deze wandeling.
Er is geen WPT en RTE file beschikbaar.

Onderweg komt u horeca tegen in Grand Camp - Maisy.

 Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe beginnen de wandeling aan de haven van Grand Camp - Maisy. Meestal is hier wel een parkeerplaats te vinden. In deze plaats kunt u ook terecht voor een terrasje of een leuk restaurantje. Zeker visliefhebbers komen hier aan hun trekken. Bekijk ook ons sfeerverslag.

Normandië
Normandië (Frans: Normandie) is een regio in Noordwest-Frankrijk, gelegen langs het Kanaal tussen Picardië en Bretagne. Het is een historische Franse provincie, die bestaat uit de regio's Hoog-Normandië aan de benedenloop van de Seine, waar de Pont de Normandie de rivier de Seine overkruist en het westelijker gelegen Basse-Normandie inclusief het schiereiland Cotentin. Tot Hoog-Normandië behoren de departementen Seine-Maritime en Eure, terwijl Basse-Normandie bestaat uit de departementen Orne, Calvados en Manche.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNormandië ontleent zijn naam aan de Noormannen. Hun leider Rollo kreeg in 911 het hertogdom Normandië in leen van de Westfrankische koning Karel de Eenvoudige. De Vikingen of Noormannen waren Germanen die een Noord-Germaanse taal spraken. Ze waren echter in aantal maar een kleine bovenlaag heersend over de oorspronkelijke bevolking van Normandië, die sinds de tijd der Romeinen Romaanstalig waren.

Binnen een paar generaties spraken hun nakomelingen alleen nog maar 'Normandisch' wat in essentie een Romaans dialect is. Zo sprak ook Rollo's nakomeling Willem de Veroveraar Normandisch. Nadat hij in 1066 Engeland had veroverd, vormden de Normandische edelen de nieuwe toplaag in Engeland. Zij beïnvloedden diepgaand de Angelsaksische taal waaruit tenslotte het moderne Engels ontstond. Na de slag bij Bouvines (1214) verloor de Engelse koning Jan zonder Land (die ook hertog van Normandië was) het hertogdom Normandië aan de Franse koning.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOmdat Engeland veroverd was vanuit Normandië, is Engeland op papier nog eeuwenlang in leen gebleven van de Franse koningen, In de praktijk was hier echter niets meer van te merken.

De Engelsen zouden Normandië in 1346, aan het begin van de Honderdjarige Oorlog, na de slag bij Crécy, en in 1415, na de slag bij Azincourt heroveren, om het in de laatste decennia van die oorlog definitief te verliezen. De Kanaaleilanden, die tot Normandië behoord hadden, zouden echter definitief Engelse kroondomeinen blijven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNormandië speelde in de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol vanwege de landing van de geallieerde troepen op D-Day (6 juni 1944) in het kader van Operatie Overlord. In de daaropvolgende gevechten leden met name de steden Caen en Saint-Lô zware schade. In augustus 1944 waren de ergste gevechten voorbij, maar pas op 12 september werd Le Havre bevrijd. Veel informatie over de slag van Normandië is te vinden op www.strijdbewijs.nl.

Vanuit de haven van Grand Camp - Maisy lopen we het strand op. We hebben geluk, het is eb. Met vloed kun je bijna niet over het strand lopen en is er veel minder te zien. Het beste is deze route bij eb te lopen. Het strand is dan vrij breed en de schelpen liggen bijna voor het oprapen.

Onderweg zie je verschillende overblijfselen uit de tweede wereldoorlog. Een bunker heeft een voltreffer gehad en is helemaal verzakt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGrand Camp - Maisy
Klein gezellig plaatsje met een kleine haven en een leuke winkelstraat. Het strand laat een groot verschil in eb en vloed zien. Bij eb ligt de zee ruim 3 kilometer verder. Je kunt hier goed vissen op garnalen.

Langs de kust zijn verschillende bunkers uit de tweede wereldoorlog te zien. In Grand Camp ligt het Museé de Rangers. In Maisy kunt u de Batterie de Maisy bezoeken.

Langs de kust kun je overal oesterbanken zien. Ook kun je hier terecht voor garnalen. En wil je ze liever niet zelf vangen en klaarmaken. In de restaurants in Grand Camp - Maisy bent u van harte welkom.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOesters
De schelp is zeer dikschalig en variabel van vorm. Meestal min of meer rond, maar soms ook meer hoefijzervormig. De onderste schelp is een hol bakje en de bovenste is plat. Beide kleppen hebben een zeer schilferige sculptuur. Op de bolle klep zijn vaak onregelmatige golvende radiale ribben aanwezig. Aan de binnenkant van de schelp is één duidelijk kommavormig spierindruksel te zien. De kleur is variabel. Dat kan geelwit, grijs of bruinpaars zijn, met onregelmatige vlekken. De binnenkant is glanzend wit. Strandmateriaal is vaak licht tot blauwgrijs of wit verkleurd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGarnalen
Garnalen zijn kleine kreeftachtigen uit de infraorde Caridea. Zowel in zout als in zoet water komen garnalensoorten voor, maar de meeste soorten leven in zee. Garnalen leven het liefst op een zandbodem waarin ze zich kunnen ingraven om zich te beschermen tegen predatoren.

Er zijn circa 2000 soorten garnalen, zowel in tropische, subtropische als koude wateren. In het algemeen worden garnalen groter naarmate het water waarin ze leven warmer is. Garnalen eten allerlei dierlijke en plantaardige resten. De bekendste garnaal is de grijze of Noordzeegarnaal (Crangon crangon). Zij leven vooral 's zomers dicht onder de kust. In de winter trekken ze naar dieper water. Noordzeegarnalen zijn vooral 's nachts actief.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen door de binnenlanden waar we volop kunnen genieten van de vele vlinders en libellen die we onderweg tegenkomen. Wat kan natuur mooi zijn.

We gaan met een bocht terug naar Grand Camp - Maisy. Maar eerst komen we langs Batterie de Maisy die we al eerder in onze vakantie bezocht hebben.

Batterie de Maisy
In 2006 stond in de krant: "Een Britse WOII-fanaat heeft in Normandië een groot Duits bunkercomplex blootgelegd dat er sinds de oorlog grotendeels vergeten bijlag. Het complex met bunkers, tunnels en geschutsemplacementen werd kort na de invasie in juni 1944 verlaten. Planten overwoekerden de stelling na verloop van tijd en hebben het al die tijd verborgen gehouden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGary Stern vond na veel speurwerk de vergeten stelling bij Omaha Beach, waar veel Amerikaanse militairen op 6 juni 1944 sneuvelden. Hij kocht het land perceel voor perceel van lokale eigenaren en begon met het blootleggen van de stenen en betonnen gebouwen. Dat kostte hem uiteindelijk maanden."

In 2007 is het complex opengesteld voor bezoekers. Bezoekers krijgen een uitleg in de eigen taal mee waarna de verschillende bunkers bezocht kunnen worden.

Widerstandnest Wn 84
Het complex, Widerstandnest Wn 84 zou een belangrijk hoofdkwartier zijn geweest en stond bekend als de Maisy Batterie. Het was een groot omsloten gebied waarin ook Wn 83 was ondergebracht. In open plateaus stonden zes 15,5cm houwitsers, een Brits 25pdr kanon (oorlogsbuit van Duinkerken) en twee 5cm KwK kanonnen. Verder zou de bescherming van het complex bestaan hebben uit twee Renault tankkoepels op de bunkers, de nodige machinegeweren en mortieren.

Rond Maisy waren twaalf 88mm Flak kanonnen opgesteld tegen de geallieerde luchtmacht. De Flak kanonnen stonden onder commando van kolonel Kistowski. Ter voorbereiding van de landing op 6 juni, 1944 was het de bedoeling het complex te bombarderen. Helaas vielen de meeste bommen in Grandcamp-Maisy waar 10 doden te betreuren vielen. Het complex kwam er zonder veel schade van af. Lees verder op de website www.strijdbewijs.nl.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen terug door Grand Camp - Maisy. Naast de vele gezellige terrassen en restauranten komt u onderweg ook het Museé des Rangers tegen. Ook de moeite van een bezoekje waard. Zo is er veel te zien en te genieten tijdens deze wandeling.

En zelfs op zondag is er wel een bakker open waar je wat lekker voor bij de koffie kunt kopen. Omdat de kinderen geen zin hadden in wandelen, en bij de tent achterbleven, nemen we gewoon wat lekkers mee naar "huis".

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.