Omaha Beach

Korte beschrijving

Tijdens D-Day is er stevig gevochten op de stranden van Omaha Beach in Normandië in Frankrijk. Ruim 65 jaar later is daarvan weinig meer te zien. Mooie stranden waarop het nu heerlijk vertoeven is.

Tijdens deze mooie en afwisselende wandeling lopen we een stuk langs Omaha Beach, bezoeken we het Amerikaanse oorlogskerkhof, lopen we door rustige plaatsjes, langs rustige paden en komen we overal herdenkingenaan de oorlog tegen en zelfs een museum tegen.

Lees hier de samenvatting van onze vakantie in Normandië in Frankrijk met alle hoogtepunten, een foto overzicht, POI's van Normandië en nog veel meer.


Kenmerken
Startpunt: St. Laurant sur Mer, Frankrijk
Startlocatie: Normandie , Frankrijk
Coördinaten N49.370320 E-0.880527
Afstanden: 16, 14 km
Type: Bos, Cultuur, Open, Strand
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Deze GPS wandeling is 16 km lang, maar het stuk over de Amerikaanse begraafplaats kan worden overgeslagen zodat er 14 km overblijven.
De route kan links en rechtsom gelopen worden.

Er zijn verkorte versies van 14 van deze wandeling beschikbaar.
Er is geen WPT en RTE file beschikbaar.

De route is goed begaanbaar, maar door de trappen richting Amerikaanse begraafplaats niet geschikt voor scootmobiels.
Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
Bij eb kan over het strand worden gelopen, bij vloed is dat moeilijk of niet mogelijk.}
Onderweg komt u geregeld een restaurant of terras tegen.
Honden zijn niet toegestaan op de Amerikaanse begraafplaats.Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe beginnen de wandeling in het plaatsje Saint Laurant sur Mer. Er is voldoende parkeerplaats bij het strand om uw auto te parkeren. Tenminste in de ochtend. Rond het middaguur wordt het al snel drukker vanwege de grote hoeveelheid toeristen. Deze stranden worden druk bezocht door Amerikanen, Engelsen, Italianen, Duitsers, Nederlanders en natuurlijk de Fransen. Bekijk ook ons sfeerverslag.

Direct aan het strand staan een aantal monumenten. Gelukkig zijn alle bordjes tweetalig. Naast het "onleesbare" Frans is er ook een Engelse vertaling.

De wandeling begint op het strand (op ongeveer 2 meter). De eerste piek is de lange trap naar het Amerikaanse kerkhof. Dit kerkhof ligt op ongeveer 50 meter boven zee. Daarna gaan we terug naar het strand en daarna de duinen in tot ongeveer 75 meter. Het laatste gedeelte gaat rustig naar beneden totdat we weer bij het strand zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOmaha Beach
Omaha Beach was de geallieerde codenaam voor een van de vijf (Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword) landingszones voor de invasie van Normandië op 6 juni 1944 (Operatie Overlord). Het strand is ongeveer 5 kilometer lang, van Sainte-Honorine tot Vierville-sur-Mer.

In het westelijk deel zou de Amerikaanse 29ste infanteriedivisie landen, en in het oostelijk deel de 1ste infanteriedivisie. Het belangrijkste doel was het veroveren van het gebied tussen Port-en-Bessin en de rivier de Vire, waarna zuidwaarts kon worden opgerukt in de richting van Saint-Lô.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Duitsers hadden hun verdediging goed voorbereid. Overal onder de hoogwaterlijn lagen obstakels op het strand en sommige delen van het gebied, met name boven de hoogwaterlijn, waren voorzien van landmijnen.

Bovendien bood het langzaam afhellende strand een prima schootsveld voor de verdedigers die zich verschansten in bunkers bovenop de ruim dertig meter hoge kliffen. Aanvankelijk werd het gebied verdedigd door een samenraapsel van uit Polen en Rusland afkomstige troepen, maar vlak voor de invasie werden ze vervangen door de Duitse 352ste divisie. Deze behoorde tot de best getrainde troepen in het gebied.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe landing op Omaha Beach leidde tot grote geallieerde verliezen. De inleidende bombardementen en beschietingen waren slordig uitgevoerd en hadden weinig schade aangericht. Van de 29 Duplex Drive Sherman tanks die met een soort kraag om konden blijven drijven, gingen bij de landing 27 stuks verloren, waardoor de infanterie weinig vuursteun kreeg. De soldaten uit de landingsvaartuigen moesten 30 meter door ondiep water waden om het strand te bereiken. Volgens het oorlogsdagboek van de 1ste divisie waren alle officieren en sergeanten van de divisie binnen tien minuten na het neerlaten van de landingskleppen gewond of dood. De divisie had geen leiding meer en reageerde nergens meer op. Na een uur bevonden de mannen zich nog steeds op het strand, in dekking tegen hevig machinegeweervuur. Pas na de landing van brigadegeneraal Norman Cota kregen de troepen weer wat moed, en ten slotte lukte het om door de Duitse linies te breken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Amerikanen telden uiteindelijk meer dan drieduizend doden en gewonden, waarvan tweeduizend in de eerste uren van de invasie. Onderzoek door BBC documentairemakers in 2007 gaf aan dat deze verliezen vermoedelijk veel hoger waren en dat in de eerste achttien uur van de invasie viereneenhalf- tot vijfduizend man omkwamen en gewond raakten op Omaha Beach. Tot de troepen die op Omaha Beach landden, behoorden de schrijver Ernest Hemingway en de fotograaf Robert Capa.

Boven in de duinen achter Omaha Beach bij Colleville-sur-Mer ligt een Amerikaanse begraafplaats met gesneuvelde soldaten uit o.a. Normandië. Deze begraafplaats is eigendom van de Amerikaanse overheid en dus ook Amerikaans grondgebied met dezelfde regels en wetten als in de Verenigde Staten.

Lees meer over Omaha Beach op www.strijdbewijs.nl.

REMEMBER OMAHA
They climbed aboard with anxious heart
The madly sea-tossed landing-craft,
The sea-fog on that sad morn All but shrouded the pale dawn,
As if heav'n itself dared not see
The hounds of hell that day set free.

REMEMBER OMAHA
They disembarked under hail of shot,
Spewing up all - one knew not what -Facing those cliffs, with gunfire ablaz
Waves bore broken bodies along
The length of that encrimsoned strand
Where Death was given so free a hand.

REMEMBER OMAHA
They were no heroes
Though all were heroic
In that eventful day,
When mankind put all at stake.
It's an understatement to say
That our liberty was dearly bought
At the time of that first onslaught.

REMEMBER OMAHA
The foam is red.
All is now still, save for the breeze
That carries back, across the seas
The souls of America's sons,
Whilst the sun, now and then, warms
Those twenty-year-olds who sleep todav
Facing the sea in Normandy.

Jean

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLangs het strand gaat het verder richting de Amerikaanse begraafplaats. Een drukbezochte begraafplaats. In de middag staat de grote parkeerplaats bijna vol en moet je meer dan een kilometer wandelen om bij de begraafplaats te komen. Tijdens de wandeling heb je weinig last van de drukte. Veel minder mensen maken gebruik van de ingang vanaf het strand.

Bij het Amerikaanse kerkhof heb je een prachtig uitzicht over de stranden. Honden zijn verboden op het kerkhof.

Normandy American Cemetery and Memoria
De Normandy American Cemetery and Memorial is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de overleden Amerikaanse soldaten ten tijde van de Slag om Normandië, Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats ligt in het dorp Colleville-sur-Mer, Calvados, Frankrijk. Op de begraafplaats liggen 9.386 Amerikaanse soldaten begraven. Er zijn 307 ongeïdentificeerde mensen begraven. De Normandy American Cemetery and Memorial wordt beheerd door de American Battle Monuments Commission.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGeschiedenis
Op 8 juni 1944 stichtte het Amerikaanse 1e leger de eerste tijdelijke begraafplaats in St. Laurent. Dit was de eerste Amerikaanse begraafplaats op Europese bodem ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog werd de huidige begraafplaats gevestigd op een korte afstand van de originele plaats. Frankrijk heeft het stuk land waar de begraafplaats zich bevindt toegekend aan de de Verenigde Staten. Tot op de dag van vandaag is dit stuk Frans grondgebied in leengebruik bij de Amerikaanse overheid.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAlgemene opzet
De grootte van de begraafplaats is ongeveer 70 hectare. De begraafplaats is rechthoekig van vorm en de hoofdpaden liggen in de vorm van een Latijns kruis. Binnen, dicht bij het bezoekerscentrum, is een half cirkelvormig gedenkteken met een herdenkingstuin te vinden en een muur met vermisten aan de achterkant, hetgeen het grootste deel van de oostkant van de begraafplaats beslaat.

Aan de westkant overziet men vanaf het gedenkteken een grote reflecterende vijver, twee vlaggenstokken waaraan de Amerikaanse vlag wappert, de grafstenen en de kapel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet monument van de begraafplaats
Het gedenkteken omvat een half cirkelvormige zuilengalerij wederzijds begrensd door een overkapping met landkaarten en een groot bronzen beeld in het midden. De overkapping en zuilengalerij zijn gemaakt van kalksteen uit het Franse Côte-d'Or gebied. De voetstukken en treden zijn gemaakt van graniet, afkomstig uit Bretagne.

Centraal in de open boog van het gedenkteken, ogend naar de grafstenen, staat een zeven meter hoog bronzen beeld. Dit beeld moet de "Spirit van de Amerikaanse jeugd oprijzend uit de golven" voorstellen. Op het fundament, direct achter het beeld zijn twee gebogen tuinpercelen. Op de binnenmuren van de overkapping zijn kaarten, versierd met gekleurd glazuur, in steen gegraveerd. Deze kaarten zijn getiteld: "De landingen op de Normandische kusten en de ontwikkelingen van het bruggenhoofd"; "Luchtoperaties boven Normandië maart - augustus 1944"; " De amfibische landingsoperaties 6 juni 1944; "Militaire operaties in West-Europa, 6 juni 1944 - 8 mei 1945".

In de rechthoekige nissen in de muren ten oosten en westen van de overkapping staat een grote bronzen urn waarop twee verschillende afbeeldingen in groot reliëf zijn gegraveerd. Hoewel de voorstellingen in beide overkappingen gelijk zijn, zijn de voorstellingen qua invalshoek verschillend.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe kapel
De Kapel, die ligt in het gedeelte waar de graven zijn, is uit Vaurion kalksteen gebouwd. Bij het binnengaan van de kapel valt direct het altaar op van zwart en goud Pyrenees "Grand Antique" marmer en de inscriptie op de voorkant "I GIVE UNTO THEM ETERNAL LIFE AND THEY SHALL NEVER PERISH" (ik geef hen eeuwig leven en zij zullen nooit omkomen). Achter het altaar wordt een groot raam met een doorschijnende amberkleurige bovenlaag door zacht geel licht verlicht.

Het kleurrijke mozaïek plafond symboliseert de Verenigde Staten dat haar zonen zegent op het moment dat zij scheeps- en vliegsgewijs ten strijde trekken voor de vrijheid en een dankbaar Frankrijk dat een lauwerkrans legt bij de gesneuvelde Amerikanen die hun leven hebben gegeven voor de bevrijding van het onderdrukte Europa.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe tuin van de vermisten
De tuin van de vermisten bevindt zich achter het gedenkteken. De halve cirkelvormige muur bevat, gegraveerd op stenen tafels, de namen en bijzonderheden van de 1557 vermisten in de regio die hun leven hebben gegeven in dienst van hun land, maar waarvan de stoffelijke resten niet zijn gevonden of positief geïdentificeerd zijn. Een sterretje markeert degene die naderhand teruggevonden zijn. Onder hen is een tweeling. De gesneuvelden kwamen uit 49 van de 50 Amerikaanse Staten, District of Columbia en Guam.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe graven
Het gebied van de graven bevat tien percelen, vijf aan iedere kant van de hoofdmuur.

Hier zijn de stoffelijke resten van 9387 mannen en vrouwen begraven. 307 van hen zijn “onbekend” (waarvan de overblijfselen niet geïdentificeerd konden worden), 3 met de Medal of Honor” gedecoreerden en vier vrouwen.

Een Davidster siert de graven van degene die het Joodse geloof beleden en een Latijns kruis voor alle anderen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe omheining
De begraafplaats wordt aan de oost-, zuid- en westzijde begrensd door grote hoeveelheden Oostenrijkse dennebomen waartussen laurierstruiken, cipressen en steeneiken zijn gepland. De grasvelden in de tuin van de vermisten worden met een rand omgeven door primulabedden. Europese Iepen groeien op de grasvelden.

Lees verder op Wikipedia en op www.abmc.gov.

Na dit indrukwekkende monument gaan we weer terug richting kust. Onderweg komen we nog een aantal gedenktekens tegen en overblijfselen van bunkers. Deze monumenten zijn opgedragen aan de aanvalstroepen van de US first Infrantry Division, ook wel Big Red One genaamd. In de buurt is een museum van BIG RED ONE die u kunt bezoeken.

 

 

Big Red One
De Amerikaanse 1e Infanteriedivisie, bijgenaamd de Big Red One, is een infanteriedivisie van het Amerikaanse leger. Deze in 1917 opgerichte eenheid is de oudste nog bestaande in het Amerikaanse leger.

De naam Big Red One is afkomstig van de herkenbare schouderpatch, waarop een groot rood cijfer '1' prijkt. Het motto van de divisie is Duty First, maar ook de slogan No Mission Too Difficult, No Sacrifice Too Great wordt vaak gebruikt door leden van het legeronderdeel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht de divisie zijn eerste gevechten in Oran, Algerije als een onderdeel van Operatie Torch. Hierna werd er door onderdelen van de divisie meegevochten in Maktar, Medjez el Bab, Kasserine Pass, Gafsa, El Guettar, Béja en Mateur. Tussen 21 januari en 9 mei 1943 was de Big Red One medeverantwoordelijk voor de bevrijding van Tunesië. In juli 1943 werd voor het eerst Europees grondgebied bereikt tijdens Operatie Husky in Sicilië.

Na afloop van die campagne keerde de divisie terug naar Engeland om zich voor te bereiden op de landing in Normandië. Toen het zover was bestormde De Big Red One daarbij het zwaarst verdedigde deel, Omaha Beach, waarbij sommige eenheden in het eerste uur maar liefst 30 procent van de manschappen verloren. Vanaf het strand oprukkend wisten het niettemin de dorpjes Formigny en Caumont veilig te stellen. Vervolgens nam the Big Red One in het kader van Operatie Cobra deel aan een aanval op Marigny op 27 juli 1944, waarmee de uitbraak van de geallieerde troepen in Normandië bereikt werd. Na vele gevechten in Frankrijk bereikte ze in september de Duitse grens bij Aken.

n totaal heeft de divisie tijdens WO II 3.616 gesneuvelden verloren en raakten er 15.298 gewond, waarvan er 664 overleden. Er werden 16 Medal of Honor uitgereikt.

Aan de kust komen we een klein terrasje tegen. Even tijd voor een kopje koffie. Daarna gaan we weer verder langs de kust. De schijnt, het is heerlijk winderig. Ideaal weer voor een wandeling. In de binnenlanden gaat de route verder over mooie ruime paden. We lopen langs een oud washuis. Hier is ook een picknickplaats waar veel mensen gebruik van maken.

 

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWashuis
Dit 19e eeuwse washuis was hier geplaatst vanwege de beschikbare waterloop enige meters heuvelopwaarts. De vrouwen van het dorp konden hier de was doen en elkaar bijpraten over alle nieuwtjes. Tot 1960 is gebruik gemaakt van dit washuis. Er werd gebruik gemaakt van speciale houten plankjes om de was schoon "te slaan".

Dichtbij was ook een oude graanmolen waar graan uit de omgeving gemalen werd. De molen bestond uit twee gedeeltes. In het eerste gedeelte was de maalsteen. Het tweede dgedeelte bestond uit een huis, schuur en stallen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS We genieten van de vele vlinders onderweg. Zo nu en dan steken we een drukke straat over. Overal zie je herinneringen aan de oorlog. Eigenlijk is er zoveel te zien dat je een hele dag bezig kunt zijn met het wandelen van deze route.

 

We lopen met een grote boog weer terug naar Saint Laurant sur Mer. Een rustig dorpje. Zonder D-Day was dit ook een rustig plaatsje gebleven. Nu is het er druk met toeristen.

 

We komen langs het eerste bevrijde huis van de Tweede Wereld oorlog in Frankrijk. De poort is gesloten. In de verte hangt een informatiebordje. Dankzij een stevig telelens is het toch mogelijk om de tekst hierop te lezen:

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMaison de la Libération
Op 6 en 7 juni lag Saint Laurant sur Mer midden in een hevig strijd van de wereld grootste landing ooit. De geschiedenis van deze intense momenten is voor altijd in onze geheugen op geslagen. Alle toen aanwezige getuigen geven aan dat dit huis het eerste was dat bevrijdt werd door de amerikanen.

Saint Laurant sur Merwas bezet sinds 19 juni 1940 bij de Duitsers. Vanaf 1942 waren de verdedigingswerken behoorlijk versterkt. Het strand was verboden terrein voor de inwoners.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe inwoners leefde in de hogere gedeeltes van het dorp (verder van het strand af) en hadden vaak inwonende militairen. Deze militairen konden dan snel ter plaatse zijn bij een invasie.

Op de morning van 6 juni, na dodelijke gevechten op het strand, lukte het somige Amerikaanse soldaten om de kliffen te bekimmen en verder op te rukken over de vlakte die over de stranden uit kijkt.

Rond 9 uur trokken de Amerikanen Saint Laurant sur Mer binnen. Tot grote verbazing van de militairen troffen ze bij het eerste huis een Franse familie aan. Even later zorgde een granaat ervoor dat een bijgebouw de lucht in ging.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe gevechten in Saint Laurant sur Mer gingen gedurende de dag en nacht verder. Vele gewonden en doden vielen aan beide kanten. Ook twee vliegtuigen (een Duitse en een Amerikaanse) storten hier neer.

Even later lopen we langs Museé Mémorial D'Ohama 6 june. Eén van de vele museums in dit gebied. Voor het museum is een oude tank te zien. Ook staan er vaak jeeps geparkeerd. Daarna lopen we verder langs een mooie oude woning Les Moulins, een oude watermolen. Dit huis is gespaard gebleven van de sloop omdat het een stukje van het strand af stond en daardoor het zicht niet hinderde van de Duitsers. Huizen die dichten tegen de kust lagen werden wel gesloopt.

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSaint Laurant sur Mer
Saint Laurent sur Mer ligt samen met de gemeenten Vierville en Colville aan La Plage d’Or (Het Goudstrand) waar 6 juni 1944 een deel van de invasie door Amerikaanse troepen plaatsvond en dat sindsdien Omaha Beach heet.

Tijdens de bezetting werd het grootste gedeelte van de strandwoningen gesloopt door de Duitsers om vrij zicht op het strand te hebben vanuit de bunkers op de krijtsrotsen. De toenmalige eigenaren zijn spoorloos verdwenen. De caissonhaven die voor de kust door de geallieerden werd gerealiseerd was geen lang leven beschoren, want kort na de aanleg op 19 juni ging deze tijdens een storm verloren. De capaciteit van de andere kunstmatig aangelegde havens was inmiddels voldoende, waardoor geen poging werd gedaan dit deel te herstellen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRestanten van deze stormramp spoelen regelmatig bloot. Bij eb zijn de caissons nog te zien. Na de invasie werd er een provisorisch vliegveld aangelegd door de Britse troepen voor de bevoorrading. In Saint Laurent sur Mer is een oorlogsmuseum en zijn er meerdere monumenten die herinneren aan de bevrijding.

In de zeventiger jaren is men er opnieuw strandwoningen gaan bouwen, nadat een Parijs notaris die claimde namens de oude eigenaren te handelen de stukken grond ging verkopen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp het strand staat een imposant roestvaststalen beeld 'Les Braves' (de moedigen) dat ter gelegenheid van de 60-jarige herdenking van de invasie door een particulier werd geschonken en een eerbetoon is aan de soldaten die Europa bevrijden. De gemeente kreeg toestemming om het beeld er tijdelijk neer te zetten, maar het ziet er naar uit dat het er kan blijven staan ondanks de protesten van de hogere overheden.

In 2006 besloot de overheid de invasiekust Site Historique te maken om controle te krijgen op de manier waarop de kuststrook bebouwd wordt. Het betekent dat er geen nieuwe bebouwing meer kan plaatsvinden. Men wil namelijk de zichtlijnen die er tijdens de invasie waren intact houden.

En na deze prachige en interessante wandeling kwamen we weer bij de auto terug. Terug naar de camping met veel om over na te denken.

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.