Arromanches

Korte beschrijving

Bij een bezoek aan Normandië in Frankrijk mag Arromanches natuurlijk niet ontbreken. Na D-Day is hier de grootste kunstmatige haven gebouwd. Gedeeltes van deze haven zijn nog altijd te zien. Zeker bij eb, want dan zijn een aantal segmenten ook op het strand te bezichtingen.

De wandeling start in een klein dorpje. Daarna wordt er bovenlangs de kliffen naar Arromances gelopen. Op deze manier krijgt u een prima beeld op de vroegere kunstmatige haven van Arromanches. Via het binnenland gaat de tocht daarna weer terug naar de auto. Een mooie tocht met prachtige vergezichten.

Als u niet opziet tegen een paar kilometer meer dan willen we u de route van 21/23 km aanraden. Deze routes gaan eerst langs Batterie de Longues. Een aanrader.

Lees hier de samenvatting van onze vakantie in Normandië met alle hoogtepunten, een foto overzicht, POI's van Normandië en nog veel meer.


Kenmerken
Startpunt: Arromances, Frankrijk
Startlocatie: Normandie , Frankrijk
Coördinaten N49.336574 E-0.655618
Afstanden: 23, 21, 17, 15 km
Type: Bos, Cultuur, Open, Strand
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km bij Arromanches in Normandië (Frankrijk).
Er is een verkorte versie van 15 en verlengde versies van 21 en 23 km van deze wandeling beschikbaar.
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar.

De route is goed begaanbaar, maar goede wandelschoenen worden aangeraden.
De route is vanwege de paden bovenlangs de klffen niet geschikt voor scootmobiels.

Onderweg komt u regelmatig horeca tegen.Langere beschrijving

We starten in een klein gehuchtje bij een kerk. Er zijn 3 parkeerplaatsen, maar omdat niemand deze parkeerplaats weet te liggen is er een grote kans dat u de auto kunt parkeren. Als snel doemt de kust in de verte op. We staan staan op 50 meter boven de zeespiegel. Een prachtig uitzicht laat ons genieten van het begin van deze wandeling. Wat kun je ver weg kijken.

Voordat we verder gaan met de beschrijving gaan we even in op de Batterie de Longues. Een aparte serie foto's zijn hiervan beschikbaar.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBatterie de Longues
Vanaf september 1943 werd met de bouw begonnen van deze vier M 272 geschutsopstellingen. In maart 1944 waren er nog maar twee gereed. Maar in mei was de stelling gereed voor actie. Voor iedere kazemat was 600 m³ beton nodig en vier ton stalen bewapening. De twee meter dikke wanden en plafond waren bestand tegen geallieerde bombardementen.

Om verzakking door een nabij-treffer tegen te gaan was er een zware basisfundering gemaakt. De haken aan de bovenzijde dienden om de camouflage netten aan te bevestigen. Elke kazemat bevatte een snel vurend 155 mm Tbts.K.C/36 scheepskanon. Deze hadden een bereik van 20 kilometer.

De kustbatterij stond in eerste instantie onder bevel van de Kriegsmarine, maar werd kort voor D-Day overgedragen aan de Wehrmacht. Voor de invasie werd de batterij regelmatig gebombardeerd. De heftigste waren tussen 28 mei en 3 juni, 1944. 1500 bommen regenden neer, waarvan enkele van 2000 kg en gaten sloegen van 7 meter diep. De schade was gering. Ondanks dat er ook vóór de invasie, in de nacht van 5 op 6 juni, 1500 ton aan bommen op werd geworpen liepen de kazematten nagenoeg geen schrammetje op.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe batterij opende al vroeg in de ochtend het vuur op de geallieerde vloot. Het eerste schot werd afgeven om 05.37 uur. Dat was twintig minuten voor de zonsopgang. Vuur werd afgegeven richting de destroyer US Emmonds en naar het slagschip Arkansas dat voor de kust van Omaha Beach lag.

Het slagschip vuurde terug met twintig 305mm granaten en honderd 127mm granaten. Hierop verlegde de batterij haar vuur naar het oosten, naar de HMS Bulolo. De Bulolo, met aan boord het oppercommando van het Britse Corps, maakte zich uit de voeten. De HMS Ajax opende hierop het vuur vanaf ongeveer 11 km.

Binnen 20 minuten brachten honderdenveertien 150mm granaten de batterij tijdelijk tot zwijgen. Het vuur van de batterij werd nu verlegd naar de landende troepen op het strand van Gold Beach en Omaha Beach. Rond 08.45 uur werd, met hulp van de kruiser Argonaut als assistent van de Ajax, de batterij het zwijgen opgelegd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEr is enige contradictie ontstaan over het uitschakelen van de batterij. Ook de Fransen claimden het uitschakelen. De kruisers George Leygues en de Montcalm zouden als eerste gevuurd hebben met hun 152mm kanonnen op de batterij. Zij claimden ook het tot zwijgen brengen van de batterij.

Pas in de middag zou de Ajax verantwoordelijk zijn voor het uitschakelen van de batterij die weer deels operationeel was tegen doelen op Gold Beach. Zodra het mogelijk was werden de granaatfragmenten onderzocht en werden er daadwerkelijk delen gevonden van Franse makelij. Hoe het ook zij, Batterie de Longues was een vervelende stelling die opgeruimd diende te worden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDriehonderd meter vóór de kazematten ligt centraal de vuurgeleidingsbunker (Leitstand Type M 262)die het vuur bepaalde voor de achterliggende batterijen. Om deze vuurgeleidingsbunker enigszins aan het zicht te ontrekken, is deze geplaatst in een uitgehakte ruimte in de klifrand.

In de voorste onderste ruimte zaten de observatoren te speuren naar doelen door de smalle spleet aan de voorzijde. Waren doelen gelokaliseerd, dan werd dit doorgegeven aan de telemetriepost op de bovenste verdieping. Beschermd onder een dak van 70 centimeter beton (gesteund op vier dunne pootjes) begonnen deze de afstand te berekenen tot het doel en gaven deze coördinaten door aan de achtergelegen batterij.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1961 werd de vuurgeleidingsbunker gebruikt voor 'The Longest Day' in de dramatische scène met Major Werner Pluskat die als één van de eerste de enorme geallieerde vloot voor de kust ziet verschijnen (in het echt was deze locatie te vinden nabij Ste Honorine des Pertes, maar die bleek ten tijde ongeschikt).

Lees verder op www. strijdbewijs.nl.

Het eerste deel van de wandeling gaat niet al te snel. We nemen de tijd om te genieten van de vele uitzichten. Naar beide kanten kun je een heel eind wegkijken. Schitterend gewoon. Richting Arromanches zien we wat over is van de kunstmatige haven al liggen. In bedrijf moet dit een indrukkend gezicht zijn geweest.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe kunstmatige haven van Arromanches
De Mulberryhaven van Arromanches-les-Bains was een van de twee Mulberryhavens die in 1944 na de landing in Normandië werden aangelegd. Deze haven bij Arromanches-les-Bains was nodig om na de invasie de geallieerde troepen te kunnen blijven bevoorraden en groot materieel aan land te kunnen brengen. Hiervoor was het nodig dat schepen met een grote diepgang konden aanmeren.

De bestaande zeehavens in Normandië waren moeilijk in te nemen en zouden naar verwachting ook door de Duitsers onklaar worden gemaakt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMet de aanleg van de tijdelijke haven is werd op 7 juni 1944 gestart door het tot zinken brengen van oude oorlogs- en vrachtschepen (de z.g. Blockships waaronder de Nederlandse kruiser Sumatra). Op deze wijze ontstond een golfbreker met een totale lengte van ca. 7 km.

Hierop volgend werden aan de zeezijde achter de gezonken schepen, zogenaamde Phoenix-caissons tot zinken gebracht. Deze caissons waren in het geheim vooraf al in Engeland vervaardigd en elk voorzien van een kanondek met Bofors-luchtafweergeschut geschutskoepel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de luwte van de golfbreker werd een uit stalen pontons opgebouwde drijvende loskaden aangelegd (de 'Whale' of 'Lobnitz-pieren'), die via drijvende bruggen verbinding kreeg met de stranden van Arromanches. Deze rechthoekige pontons van beton en staal waren op vier hoeken voorzien van 30 meter lange, beweegbare, steunpilaren. Door middel van deze steunpilaren konden de pontons de getijdebewegingen volgen en kon onafhankelijk van het getij ononderbroken worden gelost.

Om de loscapaciteit van de pontons te vergroten werden betonnen pontons als een soort tussenkaden, tussen de verankerde (hoofd-)kade pontons geplaatst. De lospontons werden door middel van drijvende pieren verbonden met het vaste land. De genie had alles nauwkeurig voorbereid en zorgde dat bij de bouw van de haven ook goede afvoerwegen werden aangelegd richting het achterland.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe haven functioneerde goed maar werd na enkele dagen (19 juni 1944) geteisterd door een zware voorjaarsstorm welke drie dagen aanhield. Hier waren de Mulburryhavens niet op berekend. Bij de haven van Arromanches was de schade te herstellen waardoor deze een belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren bij de bevoorrading van de manschappen.

In Arromanches-les-Bains is een museum gevestigd dat door middel van maquettes en films een goed beeld geeft van deze tijdelijke haven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De haven bestaat niet meer, maar een deel van de caissons is voor de kust blijven liggen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSArromanches zelf is een leuk plaatsje. Klein, maar wel druk door de grote hoeveelheid toeristen. Het strand is bij eb zeker een bezoekje waard. Maar ook de plaatselijke musée du Débarquement Arromanches. Daar krijgt u een prima overzicht hoe de kunstmatige haven er uitgezien heeft.

Een ander interessant museum is het Arromaches 360 film museum.

Arromanches 360
De SAEM Arromanches 360, opgericht op initiatief van de Conseil Régional de Basse-Normandie (Regionale raad van Laag-Normandië) ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de landing, biedt u een uitzonderlijke film aan die op 9 schermen in een ronde zaal wordt vertoond: "De prijs voor de vrijheid”.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze film verenigt onuitgegeven archiefbeelden uit juni 1944 die door oorlogsverslaggevers werden vastgelegd, en hedendaagse beelden die op dezelfde plaatsen, in tijde van vrede, werden gedraaid. Vandaag is Arromanches 360 de enige geopende cirkelbioscoop in Frankrijk.

Saint Pierre kerk
Deze kerk is gebouwd tussen 1857 en 1870 in een Neo-romaanse stijl. Het verving de oude 13e eeuwse dorpskerk die te klein was geworden. In de kerk zijn glas-in-lood ramen te zien waarom de bevrijding in 1944 afgebeeld is.

Na een korte stop in Arromaches gaat de wandeling verder door het binnenland. Wel heb je op verschillende plaatsen een goed zicht over de kust. In de verte ligt dan altijd wel caisson van de kunstmatige haven van Arromanches.

Onderweg zien we kleine tekenen van D-Day. Hier en daar staat een klein bordje met wat tekst. Gelukkig ook met een Engelse vertaling.

Als de zon doorbreekt kan het warm zijn in het binnenland. Je mist hier de lekkere zeewind die we aan de kust hadden. Is het wat kouder weer dan waai je waarschijnlijk uit je jas langs zee en is het prima vertoeven in het binnenland.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe laatste kilometers waren zwaar voor onze kinderen. Ze dachten dat het een wandeltochtje van 10 km was. Daarom hing hun tong zowat op de schoenen toen we weer bij de auto aankwamen. "Dit doen we nooit meer", want hun antwoord op de vraag of het leuk was geweest. En ze zijn inderdaad niet meer mee wezen wandelen deze vakantie.

Maar ondanks de "geweldige lange" afstand was dit toch weer een leuke wandeling. Veel gezien en van veel kunnen genieten.

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve Parkeerplaats N49.3409 E-0.6292
 • Arromanches 360 N49.3382 E-0.6163
 • Batterie de Longues N49.3431 E-0.6920
 • Cap Manvieux/Haven in zee N49.3455 E-0.6404
 • Kerk Saint Pierre N49.3378 E-0.6222
 • Musée du débarquement d'Arromanches N49.3402 E-0.6205
 • Start/Finish/Parkeerplaats N49.3365 E-0.6556
 • Strand Arromanches-Les-Bains N49.3406 E-0.6242
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.