Roche d Oetre

Korte beschrijving

Swiss Normande in Frankrijk is een prachtig heuvelachtig gebied, leuke kleine weggetjes en dito plaatjes. Je kunt hier ook mooi wandelen. Op onze camping vonden we een folder over dit gebied. En ondanks de afstand hebben we toch besloten om een eens te gaan kijken. Voor een (voor onze doen) korte wandeling. Maar met de rit erbij hebben was het een mooie dagtocht.

Lees hier de samenvatting van onze vakantie in Normandië in Frankrijk met alle hoogtepunten, een foto overzicht, POI's van Normandië en nog veel meer.


Kenmerken
Startpunt: Saint Philbert-sur-Ome, Frankrijk
Startlocatie: Normandie , Frankrijk
Coördinaten N48.829725 E-0.381914
Afstanden: 10 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Deze GPS wandeling is 10 km lang en wordt aangegeven door bordjes (Route du granite).
Er is geen verkorte versie van deze wandeling beschikbaar.
Ook is geen WPT en RTE file beschikbaar.

De route kan links- en rechtsom gelopen worden.
De route is goed begaanbaar, maar door de redelijk steile trap naar beneden niet geschikt voor mensen die enigzins slecht ter been zijn, of een scootmobiel gebruiken.
Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.

Onderweg komt u geen horeca van betekenis tegen, wel veel mooie fotogenieke punten.Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp ruim 120 km (enkele reis) van de camping lag het interessante Roche d'Öetre. We hebben lang getwijfeld. Maar de laatste dagen van de vakantie gaf wat ruimte. We hadden alle musea, stranden en andere bezienswaardigheden zowat gezien. En echte heuvels zijn ook best een keer leuk. Bekjk ook ons sfeerverslag.

Vanaf de folder die we op de camping hadden gevonden stonden een paar routes. Eéntje hadden we omgezet naar de GPS. Dat was eigenlijk niet nodig. Alle routes die je hier kunt wandelen zijn goed aangegeven.

De route kan links en rechtsom gelopen. We hebben gekozen om hem linksom te lopen. Daarmee zijn we eerst met via de trappen naar beneden gegaan. Rechtsom moet u aan het einde de trap omhoog lopen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRoche d'Öetre:
een wilde plek tussen de bossen en bergen ...

Als u een verrassende locatie in het hart van Normandië platteland, een wild en mystiek in een keer ... La Roche dOëtre u betoveren ...

In het hart van de Zwitserse Normandië, de site van de Roche dOëtre wordt voornamelijk gekenmerkt door een uitzonderlijke natuurlijke omgeving. Uitgehakt in steen, Oëtre Roche is een van de meest prestigieuze natuurlijke uitkijkposten in het westen van Frankrijk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Rots van Oëtre (Frans: Roche d'Oëtre) is gelegen in het midden van de Zwitserse Normandië, in de gemeente Saint-Philbert-sur-Orne, niet ver van de grens tussen de departementen Calvados en Orne, en vrijwel gelijke afstand van Thury-Harcourt en Écouche. Het is een van de meest prestigieuze uitkijkposten in het westen van Frankrijk.

Geologie
De Rots van Oëtre met zijn rotsen lijkt op het profiel van een menselijk gezicht.

De reputatie van deze afgrond is gebaseerd op haar adembenemende val: 118 meter. Noch toeristen, noch de lokale bevolking verwachten dat dit soort natuurlijke hellingen in Normandië. Het wordt beschouwd als het meest bergachtige deel van de regio, hoewel niet de hoogste, en het is een van de belangrijkste attracties in Normandië geworden. Het is ook een populaire uitkijkpost dat een breed overzicht van de beboste hellingen van de Rouvre, de snelstromende rivier in de vallei, die kan worden bereikt door een pad uitgehouwen uit de rots. De natuurlijke omgeving staan vol met granieten rotsen, ravijnen, heide en struikgewas. Veel bezoekers komen op zoek naar een rustige plek voor hun meditatie.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij aankomst op de top van de Rock, tegenover de afgrond, moet een voorschot van 15 meter (49 m) of 20 meter (66 ft), om te zien, aan de linkerkant, de eigenaardige eigenschap van deze plaats: de gelijkenis van een menselijk gezicht in profiel. Men kan stellen: het is de rots die gesmeed is door het karakter van mensen van verschillende generaties, of omgekeerd: de mensen kwamen om het te doordringen met hun geest. De omgeving diende als een natuurlijke schuilplaats voor bandieten van alle soorten: de 'Fairy's Cave "was een van de meest veilige schuilplaatsen voor struikrovers.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe rots staat trots het bewijs dat de regio Basse-Normandie Armoricaans is, althans in de westelijke helft. De Armoricaans Massief stopt niet bij de grens met Bretagne, de omliggende regio, maar strekt zich uit tot het departement Manche, ten zuid-westen van Calvados en ten westen van Orne. Zwitsers Normandië is aan het oostelijke einde van de Armoricaans Massief, met deze rots in het midden.

 

Natuurlijke historie
Dankzij het milieubewustzijn van de Orne, herbergt de Rots van Oëtre vele soorten planten en dieren die zeldzaam zijn in Frankrijk: de Spergula (kleine witte bloem), de Europese groene hagedis en vele soorten korstmossen. Deze zijn zeer gevoelig voor zijn voeten, zodat bezoekers zich moeten houden aan de gemarkeerde paden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMuseum
Op top van de berg, was ongeveer 35 meter (110 voet) van de rand, is een nieuw houten paviljoen geopend in mei 2006. Het biedt bezoekers de regionale toeristische informatie, een museum, bibliotheek en winkel, en een bar-restaurant. De ruimte zal worden gebruikt om bezoekers de bergen van Normandië met een interactief landschap, legendes en items over de lange geologische geschiedenis van de oudste bergen van Europa te laten ontdekken. Men komt te weten dat, tweeduizend miljoen jaar geleden, deze heuvels behoorden tot het Armoricaans Massief, gelegen op meer dan 5 kilometer boven de zeespiegel. Nu is de huidige hoogte 417 meter.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSZoals u kunt zien op het bovenstaande profiel van de wandeling begint deze op 150 meter. Daarna gaat het richting beek op 70 meter. Vervolgens wordt er langzaam geklommen tot 220 meter en weer gedaald tot 150 meter. Op het eerste stukje na valt het met dalen en stijgen best wel mee.

 

Onderweg komt u een mooie natuur tegen, leuke kleine dorpjes die veelal uitgestorven lijken. Meestal zijn deze dorpjes wel fotogeniek. Het kerkje is sober, maar heeft wel een leuke plaatselijke sfeer. De oude watermolen heeft een leuke expositie waar u even langs kunt lopen. Maar alle teksten zijn wel in het Frans.

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEigenlijk is er veel te genieten onderweg. En dat moet u dan ook doen. We merken wel dat we wat verder van de kust af zijn. Geen Engelse vertalingen meer. We moeten het dan met het Frans. En dat valt niet mee.

Op het einde van de wandeling komen we nog langs een adventure park. Boven ons hoofden klimmen een aantal kinderen door de toppen van de bomen.

Een mooi gebied en met de zeven wandelingen die hier uitgezet zijn hoef je je niet te vervelen.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.