Bessas-Puy Lacher

Korte beschrijving

Op ruim 1000 km ten zuiden van Eindhoven. In de zuidelijkste punt van de Ardèche ligt het plaatsje Bessas in Frankrijk. In het vakantieparkje La Fontinelle – 14 vakantiehuisjes en een minicamping met een zwembad – zijn we neergestreken. De beroemde Gorges d’Ardèche, maar ook die Gorges van de Chassezac en Cèze liggen vlakbij. Die laatste zijn minder groots, maar ook minder toeristisch.

Het gebied is vooral bekend vanwege de pittoreske dorpjes en zijn vele grotten. De bekendste en best verzorgde is die van Avon d’Orgnac met het prehistorisch museum – er zijn hier prachtige prehistorische grottekeningen van 35 000 jaar oud (!) gevonden.

We dachten in een vrij vlak gebied te zitten, maar niets is minder waar. We zitten op een heuvel met een prachtig uitzicht over het ruime dal richting Barjac in het zuidoosten. Die heuvels achter ons zien we overal waar we rondtoeren – zelfs vanuit de Gorges d’ Ardèche - duidelijk liggen: de ronde Puy Lacher op 473m en de vlakkere “Tafelberg”, la Baume Lardière (506 tot 549m).

Het is deze ronde Puy Lacher waar we naartoe gaan. Vooral geprezen om zijn schitterend uitzicht in alle richtingen. We zullen zien…..


Kenmerken
Startpunt: Bessas (F)
Startlocatie: Ardeche , Frankrijk
Coördinaten N44.339011 E4.299875
Afstanden: 11, 9, 7, 2, 2 km
Type: Heuvel, Vergezicht
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 20-06-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 11 km bij Bessas in Frankrijk
Vanaf het park gaat de route in eerste instantie tot de Col de la Serre.
Daarna vanaf de Col de Puy Lacher op tot de top.
Vanaf het park tot de top van de Puy Lacher is het continu stijgen en dan wordt het laatste stuk best zwaar. Maar daarna gaan we continu dalend terug.
Het hoogteverschil bedraagt 160m tot de kam (Col) – na 2 km 35 min stijgen bij 2 km/h.
Van de Col tot de top nog eens 100m stijgen 25 minuten bij 2 km/h. 260m totaal.
Het is goed mogelijk om de top in tweede instantie te doen vanaf de Col.
Reken voor de top vanaf de Col en terug één uur.
De paden zijn goed tot op sommige delen rotsachtig, maar bij regen en natte ondergrond plaatselijk erg glad.
Op de Puy hebben we soms handen en voeten nodig.
LET OP! Op de randen langs de klim naar de Puy kan het erg gevaarlijk zijn.
Klimschoenen en schoenen met een zwaar profiel verplicht.
Er zijn verkorte versies van 9/7/2 en 2 km van deze wandeling beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWij beginnen de wandeling in ons park, maar kan ook heel goed in Bessas. Links bij het gemeentehuis “Mairie“ ligt een alternatieve parkeerplaats.

Even vóór de haarspeldbochten gaan we links de zandweg op. We beginnen aan de klim van 170 meter dwars door het bos. Eenmaal boven gaan we noordoost naar de Col.

Kalksteen N44 20.315 E4 16.578
350 000 jaar geleden lag dit gebied in de zee. Duizenden jaren lang werd er kalk afgezet, uiteindelijk tot hele dikke lagen. Het gebied werd omhoog gedrukt en kwam droog te liggen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe lagen kalk werden samengeperst tot een vast gesteente: kalkzandsteen. Omdat er veel scheurtjes in de steen zitten krijgt het onder invloed van daarin stromend regenwater een brokkelige structuur.

Dit is op een zeer aanschouwelijke manier te zien in het Bois de Païolive, 5km naar het noorden. Zeer aan te bevelen!! Kies de route circuit de la Vierge

Grotten Avon d' Orgnac N44 19.111 E4 24.800

In groter verband zien we lagen die kunnen verschuiven en daardoor openingen achterlaten. Daaruit zijn de grotten ontstaan. Regenwater en op sommige plaatsen ook een onderaardse rivier, lossen kalk op, waardoor nog grotere holtes ontstaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDruppend water zet opgeloste kalk weer af op de bodem, waardoor stalagmieten ontstaan, of hangen aan de bovenlaag als stalactieten. Of zoals de gids zei: 'De mieten staan en de tieten hangen'.

Bij de Col steken we de verharde weg over naar links en - even opletten welk pad je neemt - richting Puy Lacher. Het pad begint te klimmen en ietwat verder krijg je de keuze rechts aanhouden - en dan moet je op een bepaald moment een steil stukje klimmen over in de rotsen uitgehouwen trap - of links aanhouden en dan blijft het de hele tijd stijgen. Je moet daar langs de rotsen lopen. We raden u aan zeer voorzichtig te zijn, want - zeker in natte tijden - kun je zeer diep vallen en kan het levensgevaarlijk zijn. Op de grond zijn een paar punten aangegeven die een prachtig uitzicht bieden.Eindelijk bereik je de top. De verrassing is groot als we de vlag "Flight for Victory - Vitesse" zien hangen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPuy Lacher N44 21.513 E4 17.236
We kunnen hier genieten van een geweldig panorama van 360 graden. We zien delen van de Barjaquès, in het oosten en het zuiden met zijn dorpjes Bessas, Brujas, Vagnas, Laastide de Virac, Barjac, Saint Privat de Champclos en Méjannes le Clap met zijn waterburcht. Men kan de Mont Bouquet, de Matte Aglans en de Serre de Barri waarnemen. En bij helder weer de contouren van de Mont Ventoux.

Naar het noorden toe zien we Vallon, het plateau dat doorsneden wordt door de Ardèche. En de Dent de Retz, de Vercors, les Dentelles de Montmirail en soms de besneeuwde toppen van het massief.

In het westen de vlakte van Vivarais, Aubenas, Largentières, de Tour de brison en zeer veel mooie plaatsjes. Verder zie je het Massief van de Mont-Lozère en de Tanargue en de Serre de Barre boven les Vans en de gorges van de Chassezac.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVanaf de Route Touristique de Gorges d'Ardè¨che kunnen we deze top zien, ergo, we zien ook de gorge liggen.

Na de Puy Lacher gaan we dezelfde weg terug tot aan de weg. Afdalen is soms lastiger dan klimmen.... Daarna links. En nu volgen we de afdaling tot in Bessas.

De gemiddelde loopsnelheid op deze wandeling is ongeveer de helft van wat we normaal in Nederland lopen. En dat is niet alleen de hellingen op en af, maar ook omdat we dikwijls stilstaan om van het prachtige uitzicht te genieten en de mooie - voor ons - nieuwe plantjes te bekijken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBouwmateriaal N51 37.254 E5 50.056
We zitten in het stroomgebied van de Ardèche, een oude rivier, die in het steeds hoger gelegen kalkplateau diepe kloven heeft uitgesleten. Het hele gebied bestaat uit kalkzandsteen, en zacht materiaal, dat ook geschikt is voor bouwmateriaal. We zien dat terug in de kleur van de stenen huizen.

Ten zuiden van Barjac ligt boven op de berg richting Avon d'Orgnac een opvallende witte afgraving.

En zo keren we terug langs Bessas af naar het terras voor een welverdiende rosé.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNOTE:
Zowel op de bovenste, als op deze onderste foto, gemaakt tijdens de route Gorges d'Ardèche, is deze Puy Lacher (en ook het vakantiepark) te zien aan de horizon (positie: N44 22.909 E4 26.625 meteen rechts na het tunneltje).

 

 

 

 

Startpunt
La Fontinelle N44 20.340 E4 17.991
Startpunt Alternatief Mairie Bessas  N44 20.650 E4 18.100
Startpunt Alternatief Col de la Serre  N44 21.277 E4 16.925

POI's

 • La Fontinelle N44 20.340 E4 17.991
 • De omgeving N44 18.430 E4 20.812
 • Wijnbouw N44 19.709 E4 18.079
 • Bessas  N44 20.646 E4 18.170
 • Kalksteen N44 20.315 E4 16.578
 • Bois de Païolive N44 23.679 E4 10.683
 • Pont d'Arc N44 22.855 E4 25.051
 • Grotten Avon d' Orgnac N44 19.111 E4 24.800
 • Puy Lacher N44 21.513 E4 17.236
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.