Tipmast - Reuselse Kei

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 18-04-2020

De route maakt deels gebruik van het knooppunten wandelnetwerk, hierdoor kan de route naar wens worden uitgebreid of ingekort of kan de route gevolgd worden zonder gebruik te maken van een GPS. U kunt bij de plaatselijke VVV een knooppunten wandelnetwerk kaart kopen.


Kenmerken
Startpunt: Bladel
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.348880 E5.211828
Afstanden: 12 km
Type: Bos, Ven
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 12 km bij Bladel/Reusel/Ten Voorsel.
Veel bos en een groot aantal vennen. Verder een bezoek aan de Reuselse kei en de Grote en Kleine Cirkel en het gehucht Ten Vorsel.
De wandeling kan ook in omgekeerde volgorde worden gelopen.

De paden zijn goed begaanbaar. Het kan zeer modderig zijn in dit gebied als er veel neerslag is gevallen.
Van de wandeling is ook een WPT en RTE file beschikbaar.
U treft tal van picknickplaatsen onderweg maar ook twee horeca gelegenheden.



Langere beschrijving

Zoals gezegd de route volgt grofweg de knooppunten routes in dit gebied. Knooppunten Tipmast-19-13-12-11-02-46-41-42-45-47-14-15-16-17-Tipmast. U kunt deze route zodoende ook prima lopen zonder GPS. 

 

De routekaart hierboven geeft aan waar het netwerk wordt gevolgd (het rode spoor) en waar ervan wordt afgeweken (het blauwe spoor). Deze beschrijving gaat ervan uit dat U met de GPS het spoor (track) volgt. Aan het einde van deze beschrijving worden een aantal tips gegeven hoe U variaties in de route kunt aanbrengen, eventueel met behulp van het knooppuntennetwerk.

De route gaat overwegend (behoudens een klein stukje, maar hier is een omweg mogelijk) langs gebaande paden, maar goede wandelschoenen zijn van belang. Het kan zeer modderig zijn in dit gebied als er veel neerslag is gevallen.

De route begint bij
Hotel de Tipmast. Hier komt U door op de N284 ter hoogte van het verpleeghuis Kempenland en het zwembad in zuidelijke richting af te slaan. Daarna onmiddellijk rechtsaf en de weg vervolgen tot U in de buurt van de Tipmast bent. Daar parkeert U. Meestal kan dat gewoon in de berm, maar ook achter het hotel is een parkeerplaats.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTipmast
Rondom de Tipmast en d’n oude brandtoren kan het op zondag druk zijn, maar door de week en buiten deze twee locaties komt U bijna geen mens tegen. U bevindt zich in het bosgebied tussen Bladel, Reusel en de Belgische Grens: De Kroonvensche Heide.

De route begint over een semi verhard pad langs de bungalows van de Tipmast. Aardig om op een makkelijke ondergrond een beetje op te warmen. Na een ruime kilometer komen we aan het Neerven. In gebruik als visstek, maar ligt toch prachtig omzoomd door berken en dennen. Denk eraan om hier het pad langs het water te nemen, dat is zo veel leuker dan de brede stoffige baan die er naast ligt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVan hier gaat de wandeling langs een paar akkers en vervolgens weer door het bos, waar U een paar poelen vind.

Via een slingerpad komt U vervolgens bij d´n Oude Brandtoren, waar het goed toeven kan zijn op het terras in het zonnetje met een pilsje of een kopje koffie. Er is daar van alles te doen, onder andere een bijentuin, de bovenstaande website geeft meer informatie, oa de volgende anekdote:

Van hieruit gaat de route langs de kleine en grote cirkel. Twee merkwaardige locaties midden in de bossen. Het verhaal dat erbij hoort is het volgende (Overgenomen van www.heemkundereusel.com.

Cirkels
Volgens de plaatselijk overlevering begon het bij een overijverige ambtenaar die in het begin van de vorige eeuw naar Parijs was geweest.

Onder de indruk van het lijnenspel bij Arc de Triomphe en de Champs Elysees vond de ambtenaar dat ook Reusel best een graantje mee mocht pikken van de Parijse uitstraling.

Toen er een bos met wegen aangelegd moest worden in het buitengebied kwam het Parijse lijnenspel op de tekentafel van de ambtenaar. Burgemeester Willekens zag er wel wat in en toog samen met zijn beste boswachter naar het bos om met behulp van een stuk touw de cirkels uit te zetten.

De bomen die later binnen de aangegeven cirkel geplant werden gaven het geheel een natuurlijk karakter en in de loop der jaren leek het of het er altijd al zo was... De laan werd naar de ijverige burgervader genoemd en de twee cirkels herinneren tot in de lengte der jaren aan deze man en zijn ambtenaar.

Bij de kleine cirkel treffen we een Januskop die de waterscheiding tussen Maas en Schelde markeert. Voor verdere informatie zie www.heemkundereusel.com/ of borden ter plaatse. Midden in de kleine Cirkel ligt een mooi vennetje.

Januskop
U staat nu 32 meter hoog en boven op een rug die als waterscheiding fungeert tussen noord en zuid. Deze lage rug is een noord-westelijke uitloper van het Kempisch Plateay in Belgisch Limburg. Het noorden van de gemeente Reusel watert af op de Maas via de riviertjes de Reusel en de Dommel. Een kleiner zuidelijk deel loost haar oppervlaktewater via de Goorloop, Wamp, Nete en Schelde in België.

De natuurlijke waterscheiding verdeelte de administratieve eenheid Reusel in een tweestromenland. het monument wil die tweedeling vertolken in de gedaante van een Januskop. Een januskop is een oeroud symbool voor tegenstellingen en overgangen, voor begin en eind, voor goed en kwaad, maar ook voor eenheid in verscheidenheid. De naam houdt verband met de romeinse god Janus, waarnaar de maand januari genoemd werd.

Het monument zinspeelt tevens op voorstellen voor een hereniging van Nederland en België. de huidige grens, 2,5 km van hier, werd bepaald in 1648 bij de Vrede van Münster als scheidslijn tussen d zuidelijke en noordelijke Nederlanden, en bekrachtigd in 1839 bij de afscheiding van België.

Vervolgens gaan we door het bos om de verharde weg tussen kleine en grote cirkel te vermijden. Aan de Zuidwest kant van de Grote Cirkel brengen we een kort bezoek aan de Reuselse kei.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Reuselse Kei
De ouderdom van de beroemde Reuselse Kei wordt geschat op 550 miljoen jaar.

De kei lag tot de twintiger jaren van vorige eeuw in het grensgebied tussen Reusel en Bladel, nabij het Kroonven. Tijdens de ontginning van de hei in 1930 was de kei een obstakel voor de landbouw en moest hij verwijderd worden.

Toenmalig burgemeester Willekens was bezig met de planologische indeling van het buitengebied. Daarmee ontstonden de Grote en de kleine cirkel in het buitengebied van Reusel. Als kroon op het werk werd de grote kei bij de grote cirkel gelegd op twee draagstenen.

In de jaren 60 was de functie van de Kei als ontmoetingsplaats aan het afnemen. Hij verhuisde naar het centrum van Reusel en kreeg een plaatsje bij het gemeenschapshuis, dat zijn functie had overgenomen. Omdat de kei in het dorp zijn hele allure begon te verliezen, zo nietig tussen alle gebouwen, is hij in 2000 teruggelegd in de nabijheid van zijn oorspronkelijke plaats op de hei. (Overgenomen van www.reuseldemierden.nl)

Van hieruit gaat de wandeling in de richting van het Kroonven. Al weer een prachtig vennetje.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen langs de oever van dit ven en nemen even plaats op een omgevallen boom, voor een contemplatief moment.

Daarna gaat het verder langs nog twee vennen in de buurt, we willen natuurlijk iets overslaan, het Oude Kroonven en het Tjop Venneke.

Kroonvennen
De Kroonvennen zijn een laatste overblijfsel van een uitgestrekt heidegebied. Dit heidegebied, de Kroonvensche Heide, is in het begin van deze eeuw voor een deel ontgonnen tot landbouwgronden. Een ander deel is bebost ten behoeve van de houtproductie.

Sindsdien is veel van de zeldzame flora en fauna verloren gegaan. Verzuring en vermesting hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Op de venoevers en op de venbodem is een dikke laag organisch materiaal gevormd, waarop aggressieve planten groeien die de oorspronkelijke kwetsbare planten hebben verdrongen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn en op de Kroonvennen worden daarom een aantal herstelmaatregelen uitgevoerd, die de oorspronkelijke flora en fauna weer een kans moeten geven.

Bij het Tjop Venneke loopt de route weer langs de oever van dit ven, maar is nogal moeilijk begaanbaar. Voor degenen die dit liever niet doen is een kleine omweg mogelijk. Gewoon het pad vervolgen en de eerste rechts. U bent dan bij knooppunt 15. Loop even terug naar het Tjopven voor een zicht vanaf de andere kant en een informatiebord wat daar te vinden is.

Bij knooppunt 15 is een klein monument voor een aantal streekgenoten die daar in de oorlog zijn omgekomen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVervolgens zwerven we over het mooie landgoed Ten Vorsel en komen na een dijkje tussen de weilanden genomen te hebben in het gehucht Ten Vorsel. Als je daar goed om je heen kijkt, krijg je een indruk hoe het leven in het Brabantse land vroeger geweest moet zijn.

Langs een slingerend dijkje komen we weer terug in de bossen bij ons uitgangspunt de Tipmast. Ik hoop dat U er veel plezier aan beleefd heeft.

Tips en hints voor alternatieven
Uiteraard kan de GPS Track in omgekeerde volgorde gelopen worden. Het voordeel hiervan is dat een eventuele stop bij d´n Oude Brandtoren pas op tweederde van de route komt in plaats van op eenderde. Dan heeft U het verdient! Van daar is het nog een ruime drie kilometer naar de parkeerplaats.

Als alternatief kan de route begonnen worden bij d´n Oude Brandtoren (Waypoint opgenomen.) Er zijn hier wat betere parkeer mogelijkheden. Een stop kan dan gemaakt worden bij de Tipmast, die dan ook weer op tweederde van de route komt in plaats van op eerderde. Met het eerder vermeldde voordeel.Er is een uitbreiding naar de Stenen der Zaligheden mogelijk. Het waypoint is opgenomen. Best aardig. Hieronder een tekst overgenomen van www.vvvreusel-demierden.nl.

Stenen der Zaligheden
Op de meest zuidelijke picknickplaats van de Grote Cirkel heeft de Heemkunde Werkgroep Reusel het monument Stenen der Zaligheden. Acht grote natuurstenen zijn op het grasveld zo geformeerd (op schaal en in windrichting) dat ze de acht dorpjes verbeelden die deel uitmaken van de Acht Zaligheden: Hulsel, Netersel, Wintelre, Knegsel, Eersel, Duizel, Steensel en Reusel. Daarbij zijn tevens verwijzingen aangebracht naar de acht zaligsprekingen uit de bijbelse Bergrede. Een informatiebord ter plekke geeft uitleg. Zie ook www.heemkundereusel.com.

GPSwalking.nlVoor degenen die deze wandeling zonder GPS willen doen, kunnen de in de aanvang vermeldde knooppunten gevolgd worden. Gele pijlen op een groene ondergrond wijzen de route.

Op een aantal plaatsen wijk de GPS route af van de knooppunten, waardoor U een wat grotere afstand aflegt en een paar van de mooiere paadjes zult missen.

Het verdient aanbeveling om bij de VVV even een kaart op te halen a raison van Euro 3,50, of minstens het bijgevoegde kaartje mee te nemen. De blauwe stukken zijn de plaatsen waar de knooppunten route niet wordt gevolgd.

POI's

  • D`n ouwe brandtoren N51.3400 E5.1785
  • GrootCirkel N51.3284 E5.1837
  • KleinCirkel N51.3364 E5.1808
  • Kroonven N51.3340 E5.2019
  • Neerven N51.3445 E5.1987
  • Oude Kroonven N51.3371 E5.2050
  • Reuselse kei N51.3270 E5.1817
  • Sta hier even stil N51.3407 E5.2083
  • Start/Finish/Parkeerplaats/Tipmast N51.3488 E5.2118
  • Ten Vorsel N51.3490 E5.2219
  • Tjop N51.3397 E5.2073
  • Weer op route N51.3325 E5.1966
  • Zaligheden N51.3253 E5.1869
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.