De Breugelse Beemden

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 18-04-2020

Dit is geen een bijzonder mooie route maar toch de moeite waard voor diegene die goed om zich heen kijken. De route is het mooist in de maand mei. Het gebied behoort tot de ecologische hoofdstructuur. Vergezichten, een kanaal en veel bloemen. Het hele gebied is gereserveerd voor natuurontwikkeling.

Onderweg komt u ook langs boerenbedrijven. Bij sommige kunt u vanaf de weg een kijkje in de stallen nemen. Het ruikt dan ook heerlijk landelijk op deze route. In de verte de dorpen, onderweg rust en vooral veel vogelgefluit.


Kenmerken
Startpunt: Son en Breugel
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Co├Ârdinaten N51.496684 E5.518370
Afstanden: 6 km
Type: Bos, Kanaal, Open
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 6 kilometer door de Breugelse Beemden.
De route is goed begaanbaar.
Onderweg komt u geen horeca tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route begint aan de rand van Nederwetten. Een klein gezellig dorp met van die ouderwetse klinkerstraten.

Nederwetten
Nederwetten is een dorp in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch. Nederwetten is een kerkdorp van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten, aan de rechteroever van de Dommel. Met bijna 800 inwoners is Nederwetten de kleinste van de drie kernen van de gemeente.

Nederwetten ligt in het vruchtbare dal van de Dommel temidden van akkers, weiden en populierenbossen. De naam Nederwetten bevat het woord 'wetten' dat 'vochtig' of 'nat' betekent. Op Wikipedia is meer informatie te vinden.

Maar het lawaai van de drukke weg waarover u bent komen aanrijden wordt al snel achterwege gelaten. Het valt op hoe snel de rust de overhand neemt. Lopend tussen de boerderijen kun je overal ver weg kijken. Ook staan overal paarden in de wei.

GPSwalking.nlHet is hier mooi landelijk wonen zult u misschien denken als u hier wandelt. Ruimte en rust, een prachtige combinatie.

Onderweg kwamen we regelmatig een spandoek tegen. De SRE (Samenwerking Regio Eindhoven) is in 2005 druk bezig met de bereikbaarheid problemen aan de oostkant van Eindhoven op te lossen.

Daarbij is een studie gemaakt met de mooie naam BOSE (Bereikbaarheid Oostelijke Sector Eindhoven). In deze studie zijn een 18-tal alternatieven uitgewerkt.

Eén van de alternatieven gaat uit van een weg door dit mooie gebied. Verschillende verenigingen zijn dan ook druk bezig om een weg te voorkomen. Zij hebben een Beter Bose Plan ontworpen waarbij geen nieuw asfalt nodig is: het BeterBosePlan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen stukje verder in de route loopt u een flink stuk langs het Wilhelminakanaal. Er loopt een fietspad waar voldoende ruimte is voor fietsers en wandelaars.

In het voorjaar staat hier volop bloemen. Aan de rechterkant ligt een broekbos waar de vogels een prima onderkomen hebben aan het gefluit te horen.

Je kunt hier ook zien dat de mensen vriendelijk zijn. Iedereen groet elkaar.

Wilheminakanaal
Als een Tilburger over "Het kanaal" spreekt, dan is daarmee uitsluitend het Wilhelminakanaal bedoeld. Hoewel dit kanaal een groot deel van Noord-Brabant in de breedte doorsnijdt, beschouwt hij er toch een flink stuk van als een soort privé-bezit. Misschien wel omdat hij er zo lang voor heeft moeten vechten, al mag het daarbij betwijfeld worden of men daar de dag van vandaag nog weet van heeft. Tussen de wens naar een vaarwater en de verwezenlijking daarvan ligt dan ook een periode van bijna 130 jaar. Het zijn dus niet alleen Gods molens, die langzaam malen! Dat Wilhelminakanaal heeft een nogal bewogen voorgeschiedenis zoals uit het volgende zal blijken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAls oudste bron vonden we een klein boekje, waarin "een Meijerijenaar, die het goed met het vaderland meent", in 1785 het plan oppert voor een kanaal langs de zuidelijke grens van Staats-Brabant vanaf Maastricht tot de Schelde.

Hij zag dit als een strategische linie maar tevens als van nut bij ontginning van de uitgestrekte Brabantse heidegronden. Hij projecteerde het wat zuidelijker dan het huidige Wilhelminakanaal, waarbij o.a. ook Tilburg, Goirle en Riel genoemd werden. Hij dacht ook aan een viertal zijtakken in de vorm van uitgediepte, bestaande beken, welke derhalve dan voor schuiten bevaarbaar zouden zijn. Behalve de grotere beken noemde hij zowaar de Hilver van Hilvarenbeek met de toevoeging "thans onder de naam De Stroom bekend".

Meer informatie over het kanaal is te vinden op de website van cubra.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLeuk is het dat je hier en daar vlak langs de boerderijen loopt. Je kunt zo de stal in kijken. Deze jongen kalveren hadden het niet zo op onze nieuwsgierigheid.

Het laatste stuk van de wandeling gaat door een vrij nat natuurgebied. Ook hier hoor je overal de vogels fluiten. Eind maart waren er nog niet veel bloemen te zien maar dat is in het verdere deel van de lente en zomer beter geregeld. Dan staat hier alles uitbundig te bloeien.

Het voordeel van een nat stuk is dat er volop kikkers in de sloten te vinden zijn. De meeste zijn zo onder water verdwenen maar een paar durfals lieten zich goed fotograferen.

Toen we wat meer informatie over kikkers zochten kwamen we uit op Wilma's kikkersite uit. Daar kopieerden we de onderstaande tekst:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKikkers
Kikkers stammen waarschijnlijk af van de Ichthyostega die 370 milioen jaar geleden leefde. Het was een vis met vier benen.

Toen miljoenen jaren geleden de aarde geleidelijk aan warmer werd en rivieren en meren opdroogden, ontwikkelde zich op aarde voor sommige waterdieren de mogelijkheid zich aan te passen om zowel op het land als in het water te kunnen leven. Deze dieren werden amfibieën genoemd.

Amfibie komt van het Griekse woord amphibios. Amphi betekent van beide kanten, bios betekent leven of levenswijze. Amfibieën brengen een deel van hun bestaan in het water en een deel op het land door. Eieren worden in het water gelegd. Wanneer de jongen uit de eieren komen, hebben ze kieuwen om onder water mee te ademen. Eenmaal op het land gekomen, nemen longen de ademfunctie over. Amfibieën ademen ook dan nog altijd door de huid, wat verklaart waarom deze altijd vochtig moet zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEchte kikkers hebben een typische kikkervorm en spits uitlopende vingers en tenen. Ze hebben een brede bek met tandjes in de bovenkaak. Dieren die hoofdzakelijk in het water leven zijn meestal groen en hebben lange sterke poten met grote zwemvliezen tussen de tenen waardoor ze beter kunnen zwemmen. Ze overwinteren vaak onder water. Dieren die op het land leven hebben meestal een bruine kleur met minder grote zwemvliezen en komen alleen voor de voortplanting naar het water.

De huid van de kikker is dun, vochtig en bevat veel bloedvaten. Kikkers drinken en halen adem door de huid. Ze slikken geen water door, alle water dat ze nodig hebben krijgen ze binnen door de huid. Alhoewel kikkers longen hebben zijn ze afhankelijk van de extra zuurstof die ze via de huid absorberen, vooral als ze onder water zijn.

GPSwalking.nlKikkers moeten hun huid vochtig houden, anders kan de zuurstof er niet gemakkelijk doorheen. De kikkerhuid heeft slijmklieren die daarbij helpen. Ondanks dat droogt de huid toch snel uit en dat is de reden waarom ze meestal in de buurt van water verblijven. Voor nood kan de kikker gebruik maken van de dauw of kan hij zich ingraven in vochtige grond.

De opperhuid heeft een zeer dunne hoornlaag, die regelmatig vervelt. Het proces begint met een heleboel draaien, rekken en schuren om de oude huid los te maken. Dan trekt hij de huid als het ware als een trui uit over zijn kop en meestal eet hij hem dan op. Ook de lederhuid is dun en bevat veel bloedvaten.

In de huid liggen ook gifklieren. Ze scheiden een min of meer sterk gif af dat het slijmvlies in de bek van de aanvaller kan irriteren.

Rustpunt
Zit even stil en sluit je ogen, voor ongeveer een half uur.
Luister met gespitste oren naar het geluid van de natuur.
Adem rustig in en uit en laat het even tot je komen.
Zodat je relext weer doorgaat om te werken aan jouw dromen.

André Wiersma

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Breugelse beemden N51.5054 E5.5349
  • Start/finish/parkeerplaats N51.4966 E5.5183
  • Wilhelminakanaal N51.5077 E5.5198
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.