Rondje Dommel via Rulse Laarsenpad

Korte beschrijving

De wandeling begint bij het Kempisch landschap in de Coevering in Geldrop. Vervolgens gaat de route de A67 over waarna een klein stukje parallel wordt gelopen aan de A67 voordat bij het kruisbeeld wordt afgeslagen richting Strabrechtse Hei. Langs de rand van de hei gaat het richting Heeze totdat u bij de afslag naar het Rulse Laarzen Pad komt. Via een drassig pad loopt de route naar de Dommel die u oversteekt. Daarna komt u in een meer open landschap met landerijen en vergezichten. Uiteindelijk komt u op de Zegge uit waar een stukje asfalt genomen moet worden. Via het Bogardeind gaat u onder de A67 door. In Geldrop loopt u door het oude gehucht 't Hout richting Dommel. Als u weer de Dommel bent overgestoken gaat het laatste stuk van de route door 't Goor.


Kenmerken
Startpunt: Geldrop
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.414986 E5.573158
Afstanden: 6 km
Type: Beek, Open
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 7 km langs de Dommel via Rulse Laarsenpad.
De route is goed te lopen met stevige schoenen.
Door het drassige karakter van een gedeelte van de route moet uitgekeken worden voor natte voeten.Langere beschrijving

Langere beschrijving:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route start in het Kempisch landschap ten zuiden van de Coevering. Er is er kleine parkeerplaats als u met de auto naar het beginpunt van de route komt. U loopt nu op de Rulse Dijk. Een oude route naar Heeze die nu doorsneden wordt door de A67. Daarom moet u eerst langs de geluidswal richting Strabrechse Heideweg lopen. U komt daarbij langs het terein van de Geldropse Menclub. Als u gelukt hebt dan ziet u ze rijden met die prachtige spannen.

Over de brug loopt u een stukje langs de snelweg in westelijke richting om de Rulse Dijk weer op te zoeken. Bij het begin van het tweede deel Rulse Dijk staat een kruisbeeld. Het kruisbeeld heeft een lange geschiedenis. Keurig bijgehouden verbaasd het iedere wandelaar die het passeert.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGeschiedenis van het Kruisbeeld
In 1929 werd de strijd aangebonden tegen het Bolsjewisme, vanwege de godsdienstvervolgingen in de Sovjet-Unie. In korte tijd werden overal in de Brabantse dorpen kruisbeelden langs de weg opgericht. Het eerste kruisbeeld werd in maart 1929 tussen Helmond en Deurne geplaatst. Negen maanden later waren er al 19 kruisbeelden gewijd en 30 kruisen waren in bestelling; onder andere voor Geldrop.

Op een foto (1932?) van een boerderij van V.d. Hurk aan de Mierloseweg 60 is een kruisbeeld te zien. Op die plaats, van de omstreeks 1965 gesloopte boerderij, zijn enige woningen gebouwd. Nu dus Mierloseweg 100-106. Het kruis is toen verplaatst naar een plek naast de E3-weg; tussen het viaduct Bogardeind en het viaduct naar de Strabrechtse Heide.

In 1966 werden de eerste initiatieven ontwikkeld om te komen tot Het Corpus voor de die verplaatsing. Initiatiefnemer was één van de Geldropse ecclesiagroepen. Met name Joop Biemans. Met de binnengekomen bedragen, n.a.v. een folder aktie en de hulp van vrijwilligers, kon in 1967 de plaatsing realiseerd worden. Het corpus werd gekocht van een vriend Joop uit Zwolle. Het was gemaakt in 1929 en afkomstig uit de 1966 afgebroken St. Michalëlkerk aldaar en ingewijd als Het kruishout is afkomstig uit de sacristie van de St. Jozefkerk Braakhuizen-Zuid. Het bouwmateriaal voor de sokkel werd door de gemeente Geldrop geleverd. Voor de plek werd jaarlijks f 5,- recogonitie betaald.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1981 verkeerde het corpus een zéér slechte staat. Een gedeelte van het gezicht was verdwenen. Grote afbeeldingen van het geschonden corpus vormden in de paastijd het thema: 'Wie zijn jullie die voorbij gaan?" van en met pastor Hamers. - N.a.v. de vieringen ontstond er in de wijk Coevering een inzamelingsaktie voor de van restauratie van het totale kruis.

De in Geldrop woonachtige ambachtsman Chris Derksen bracht het houten beeld terug in oorspronkelijke staat en bracht ook een overkapping aan. Op zaterdag 1981 werd het kruisbeeld in processie weer teruggeplaatst. In oktober 1982 doet Maria Derksen een oproep in Middenstandsbelangen voor het bijhouden van het kruisbeeld en dit bijzondere plekje. Enige malen is het corpus naar het woonhuis van Nel Castelijns vervoerd om daar weer 'gerepareerd' te worden. Inmiddels hebben Twan Maas en Peter zich al weer jaren over de plek ontfermd.

Omdat de 'Strabrechtse heideroute' voor fietsers en wandelaars steeds meer in trek is gekomen, zie je dan ook regelmatig op dit punt mensen even stil staan. Verbaasd vragen ze zich af waarom alles zo goed en mooi wordt bijgehouden. Binnenkort zal er een infobordje worden geplaatst en kan de stilte- en rustzoeker een prentje van het bijzondere kruisbeeld meenemen.

Over de Rulse Dijk gaat het richting Strabrechtse Hei. Al snel wordt het geluid van de A67 minder storend. Aan de rechterkant loopt u langs het leefgebied van Limosine runderen. U kunt op een aantal plaatsen dit gebied binnengaan.

De route loopt verder langs de rand van de Stabrechtse Heide. Doordat dit gebied uitgeroepen is tot stiltegebied kunt u genieten van de natuur. Als de windrichting er niet voor zorgt dat u op de achtergrond de A67 hoort. Aan uw linkerhand kunt u een blik werpen op de Strabrechtse Heide. Een prachtig gebied.

De Strabrechtse heide
De Strabrechtse heide is een natuurreservaat van ruim 1.500 hectare, liggend in de gemeenten Heeze, Geldrop, Mierlo, Someren en Maarheeze. Binnen Geldrop liggen 203 ha. van de heide. De Strabrechtse Heide ontleent haar naam aan het gehucht Strabrecht onder Heeze. “Stra” betekent ontginning aan de weg en Brecht (of Brink) betekent open plek in het bos. Meer informatie over Geldrop kun u hier vinden.

Onderweg richting Heeze ziet u op een gegeven moment een picknick tafel aan uw linkerhand. Op deze plaats staat ook de vermelding van het Rulse Laarzenpad. Dit pad wordt een paar kilometer gevolgd.

In de buurt van de Dommel is de grond erg drassig. Zelfs in drogere tijden. Het is aan te bevelen om stevige schoenen aan te trekken voor deze wandeling. En dan blijft het nog steeds goed uitkijken. Het bruggetje over de Dommel is een prima gelegenheid om even een blik te werpen op een stukje natuur wat nog echte rust uitstraalt.

In alle jaargetijden meer dan de moeite waard. Nadat de Dommel overgestoken is veranderd het landschap. Van bos en hei gaat het over in weilanden. In de verte kunt u Heeze zien liggen. Door de weilanden is er veel uitzicht. De onderstaande foto's laten een beetje van de sfeer zien. Maar met eigen ogen is het altijd anders.

De route loopt nu weer terug in de richting van Geldrop. Na wat omzwervingen komt de route uit op de Zegge. Helaas is er geen mogelijkheid om via de Natuur naar Geldrop te lopen. Het moet een stukje over het asfalt.

Na dat de Zegge op het Bogardeind is uitgekomen gaat u onder de A67 door. In Geldrop neemt u de eerste afslag rechts (Niet de afslag naar het hotel nemen). U loopt nu door 't Hout, een van de gehuchten van het vroegere Zesgehuchten.

't Hout
Ligt aan de grote weg van Geldrop naar Heeze en lag dichter bij Geldrop dan bij de kern van Zesgehuchten.

De scheiding werd nog versterkt door de aanleg van de spoorlijn Eindhoven - Weert. Er staan nog enkele oude boerderijen in Hout, maar omdat het aan het spoor ligt en door een drukke weg doorsneden wordt mist het de uitstraling van het enkele kilometers westelijk gelegen Riel.

De woonwijk die in de jaren 1960 tussen Geldrop en Hout werd aangelegd kreeg niet de naam 't Hout, maar Akert.

Zesgehuchten
Is een voormalige gemeente in Noord-Brabant. Het grondgebied behoorde tot 1810 tot de Heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten en omvatte het kerkdorp Hoog Geldrop en de gehuchten Hulst, Hout, Riel, Gijzenrooi en Genoenhuis. Behalve het agrarisch gebied tussen Geldrop en Eindhoven, tegenwoordig bekend als Gijzenrooise Zegge, lag ook een deel van de Groote Heide met de Aalsterhut binnen de gemeente. In 1921 werd de gemeente bij Geldrop gevoegd. Het westelijk deel van het grondgebied, inclusief de gehuchten Riel en De Putten, werd in 1972 bij Eindhoven gevoegd. Ook de eindhovense wijk Tivoli, die toch al vastgebouwd was aan Stratum, werd toen bij Eindhoven gevoegd.

Tegenwoordig wordt met Zesgehuchten meestal de bebouwing van Geldrop bedoeld ten westen van de spoorlijn Amsterdam - Maastricht. (Die omvat Hoog Geldrop en Genoenhuis, maar niet Hulst en Hout, die ten oosten van het spoor liggen, en ook niet Riel en Gijzenrooi, die nog niet door de bebouwing zijn bereikt.) Vanuit Geldrop was het slechts mogelijk om onder een van de twee spoorwegviaducten door Zesgehuchten te bereiken. Hierdoor bleef Zesgehuchten altijd een beetje afgescheiden van de rest van de gemeente Geldrop; iets wat door de inwoners ook als zodanig werd ervaren.aar Akert. Aan een in het begin van de twintigste eeuw bestaande, maar inmiddels verdwenen brug over de Kleine Dommel herinnert de naam Houterbrugweg.

U loopt langs de rand van Geldrop tot de kruizing met de Houterbrugweg. Daar kunt u door de natuur richting Dommel lopen. Dit pad loopt door het Dommeldal. Ook hier moet u uitkijken met drassige grond.

Aan het einde van dit pad kan u de Dommel weer oversteken voor het laatste stukje route door 't Goor. Het eerste stukje gaat door de natuur, het laatste door de wijk. Dit rondje Dommel laat u in een krappe 7 kilometer verschillende landschappen zien. Van brede paden gaat het via drassige paden naar asfalt en weer terug naar de drassige paden. Een route die zeker de moeite waard is om te lopen.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.