Rulse Laarsenpad - Dommel

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 18-05-2020

Boerderij Mackenziestraat
De boerderij werd gebouwd in 1869 door P.C.M. van den Heuvel. Voor deze boerderij stond er een hoeve en een jachthuis, in 1806 door Willem Jan van den Heuvel gebouwd. Deze liet het jachthuis bouwen als geldbelegging en als liefhebberij. Hij kon met zijn vrienden gaan jagen in de omgeving.

Geschiedenis van het Kruisbeeld
In 1929 werd de strijd aangebonden tegen het Bolsjewisme, vanwege de godsdienstvervolgingen in de Sovjet-Unie. In korte tijd werden overal in de Brabantse dorpen kruisbeelden langs de weg opgericht. Het eerste kruisbeeld werd in maart 1929 tussen Helmond en Deurne geplaatst. Negen maanden later waren er al 19 kruisbeelden gewijd en 30 kruisen waren in bestelling; onder andere voor Geldrop.

De Strabrechtse heide
De Strabrechtse heide is een natuurreservaat van ruim 1.500 hectare, liggend in de gemeenten Heeze, Geldrop, Mierlo, Someren en Maarheeze. Binnen Geldrop liggen 203 ha. van de heide.

Waterbergingsgebied
Op 30 mei 2018 is de officiële opening van project de Kleine Dommel. Het beekdal van de Kleine Dommel is afgelopen jaar opnieuw ingericht; ten zuiden van de A67 is een gestuurd waterbergingsgebied gerealiseerd dat ingezet kan worden in tijden van hoogwater. Zo zorgen we ervoor dat de inwoners van Geldrop droge voeten houden.

't Hout
Ligt aan de grote weg van Geldrop naar Heeze en lag dichter bij Geldrop dan bij de kern van Zesgehuchten. Er staan nog enkele oude boerderijen in Hout, maar omdat het aan het spoor ligt en door een drukke weg doorsneden wordt mist het de uitstraling van het enkele kilometers westelijk gelegen Riel. De woonwijk die in de jaren 1960 tussen Geldrop en Hout werd aangelegd kreeg niet de naam 't Hout, maar Akert.


Kenmerken
Startpunt: Geldrop
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.415000 E5.573000
Afstanden: 6 km
Type: Beek, Open
Begaanbaar: Kan drassig zijn
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 10 km langs de Dommel via Rulse Laarsenpad.
Er is een verkorting van 7 km beschikbaar.
De route is goed te lopen met stevige en waterdichte schoenen.
Door het drassige karakter van een gedeelte van de route moet uitgekeken worden voor natte voeten.
Onderweg komt u in Geldrop 2 horecagelegenheden tegen. Onderweg is er een terras bij
Ruitersportcentrum Manege Meulendijks.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlDe route start in het Kempisch landschap ten zuiden van de Coevering. Er is er kleine parkeerplaats als u met de auto naar het beginpunt van de route komt. We hebben deze route in mei 2020 opnieuw gelopen waarbij er ook een nieuwe foto-serie is gemaakt. En we hebben de beschrijving flink uitgebreid. 

De parkeerplaats staat in de wijk Coevering. Ontworpen in 1965, en gebouwd tussen 1969 en 1973. De wijk is gebouwd in een nat gebied. Vroeger (tot 1969) stonden hier een paar boerderijen aan de Goorstraat. Deze naam geeft aan dat het een nat gebied was. Het was zelfs vanuit de Goorstraat soms een hele kluif om door de blubber bij de boerderijen te komen. Dat kunt u lezen in het verhaal over de laatste overgebleven boerderij.

GPSwalking.nlBoerderij Mackenziestraat
De boerderij werd gebouwd in 1869 door P.C.M. van den Heuvel. Voor deze boerderij stond er een hoeve en een jachthuis, in 1806 door Willem Jan van den Heuvel gebouwd. Deze liet het jachthuis bouwen als geldbelegging en als liefhebberij. Hij kon met zijn vrienden gaan jagen in de omgeving.

De aankoop van de grond kostte in die tijd maar 36 gulden per hectare. In het boek "Alles wat hier leeft, spint, twernt of weeft" staat te lezen: "De moerasgronden werden in zijn opdracht ontgonnen.

De gronden in het Goor waren voormalige turfputten, die niet ver van de Kleine Dommel lagen. Het niveau van de percelen lag daardoor erg laag, zodat Van den Heuvel regelmatig kampte met ondergelopen landerijen, vooral als de molenaar de sluizen bij de watermolen dichtdeed, waardoor het water ten zuiden van de molen hoog opliep."

GPSwalking.nlDe grond waarop de huidige wijk Coevering is gebouwd is vroeger (18e en 19e eeuw) erg nat geweest. In die tijd lag er geen mooie weg naar de boerderijen in de Coevering.

Toen halverwege de 20-ste eeuw de bewoonster van boerderij De Vetpot zwanger was, adviseerde de dokter haar om elders te bevallen. Hij kon niet garanderen om op tijd bij de boerderij te kunnen komen met de auto. Het gebied was zo drassig, dat er in natte tijden bijna niet te rijden was.

U loopt nu op de Rulse Dijk. Een oude route naar Heeze die nu doorsneden wordt door de A67. Daarom moet u eerst langs de geluidswal richting Strabrechse Heideweg lopen. U komt daarbij langs het terein van de Geldropse Menclub. Als u gelukt hebt dan ziet u ze rijden met die prachtige spannen.

Over de brug loopt u een stukje langs de snelweg in westelijke richting om de Rulse Dijk weer op te zoeken. Bij het begin van het tweede deel Rulse Dijk staat een kruisbeeld. Het kruisbeeld heeft een lange geschiedenis. Keurig bijgehouden verbaasd het iedere wandelaar die het passeert.

GPSwalking.nlGeschiedenis van het Kruisbeeld
In 1929 werd de strijd aangebonden tegen het Bolsjewisme, vanwege de godsdienstvervolgingen in de Sovjet-Unie. In korte tijd werden overal in de Brabantse dorpen kruisbeelden langs de weg opgericht. Het eerste kruisbeeld werd in maart 1929 tussen Helmond en Deurne geplaatst. Negen maanden later waren er al 19 kruisbeelden gewijd en 30 kruisen waren in bestelling; onder andere voor Geldrop.

Op een foto (1932?) van een boerderij van V.d. Hurk aan de Mierloseweg 60 is een kruisbeeld te zien. Op die plaats, van de omstreeks 1965 gesloopte boerderij, zijn enige woningen gebouwd. Nu dus Mierloseweg 100-106. Het kruis is toen verplaatst naar een plek naast de E3-weg; tussen het viaduct Bogardeind en het viaduct naar de Strabrechtse Heide.

In 1966 werden de eerste initiatieven ontwikkeld om te komen tot Het Corpus voor de die verplaatsing. Initiatiefnemer was één van de Geldropse ecclesiagroepen. Met name Joop Biemans. Met de binnengekomen bedragen, n.a.v. een folder aktie en de hulp van vrijwilligers, kon in 1967 de plaatsing realiseerd worden.

GPSwalking.nlHet corpus werd gekocht van een vriend Joop uit Zwolle. Het was gemaakt in 1929 en afkomstig uit de 1966 afgebroken St. Michalëlkerk aldaar en ingewijd als Het kruishout is afkomstig uit de sacristie van de St. Jozefkerk Braakhuizen-Zuid. Het bouwmateriaal voor de sokkel werd door de gemeente Geldrop geleverd. Voor de plek werd jaarlijks f 5,- recogonitie betaald.

In 1981 verkeerde het corpus een zéér slechte staat. Een gedeelte van het gezicht was verdwenen. Grote afbeeldingen van het geschonden corpus vormden in de paastijd het thema: 'Wie zijn jullie die voorbij gaan?" van en met pastor Hamers. - N.a.v. de vieringen ontstond er in de wijk Coevering een inzamelingsaktie voor de van restauratie van het totale kruis.

GPSwalking.nlDe in Geldrop woonachtige ambachtsman Chris Derksen bracht het houten beeld terug in oorspronkelijke staat en bracht ook een overkapping aan. Op zaterdag 1981 werd het kruisbeeld in processie weer teruggeplaatst.

In oktober 1982 doet Maria Derksen een oproep in Middenstandsbelangen voor het bijhouden van het kruisbeeld en dit bijzondere plekje. Enige malen is het corpus naar het woonhuis van Nel Castelijns vervoerd om daar weer 'gerepareerd' te worden. Inmiddels hebben Twan Maas en Peter zich al weer jaren over de plek ontfermd.

GPSwalking.nlOmdat de 'Strabrechtse heideroute' voor fietsers en wandelaars steeds meer in trek is gekomen, zie je dan ook regelmatig op dit punt mensen even stil staan. Verbaasd vragen ze zich af waarom alles zo goed en mooi wordt bijgehouden. Binnenkort zal er een infobordje worden geplaatst en kan de stilte- en rustzoeker een prentje van het bijzondere kruisbeeld meenemen.

Over de Rulse Dijk gaat het richting Strabrechtse Hei. Al snel wordt het geluid van de A67 minder storend. Aan de rechterkant loopt u langs het leefgebied van Limosine runderen. U kunt op een aantal plaatsen dit gebied binnengaan.

GPSwalking.nlDe route loopt verder langs de rand van de Stabrechtse Heide. Doordat dit gebied uitgeroepen is tot stiltegebied kunt u genieten van de natuur. Als de windrichting er niet voor zorgt dat u op de achtergrond de A67 hoort. Aan uw linkerhand kunt u een blik werpen op de Strabrechtse Heide. Een prachtig gebied.

De Strabrechtse heide
De Strabrechtse heide is een natuurreservaat van ruim 1.500 hectare, liggend in de gemeenten Heeze, Geldrop, Mierlo, Someren en Maarheeze. Binnen Geldrop liggen 203 ha. van de heide.

De Strabrechtse Heide ontleent haar naam aan het gehucht Strabrecht onder Heeze. “Stra” betekent ontginning aan de weg en Brecht (of Brink) betekent open plek in het bos. 

GPSwalking.nlOnderweg richting Heeze ziet u op een gegeven moment een picknick tafel aan uw linkerhand. Op deze plaats staat ook de vermelding van het Rulse Laarzenpad. Dit pad wordt een paar kilometer gevolgd.

In de buurt van de Dommel is de grond erg drassig. Zelfs in drogere tijden. Het is aan te bevelen om stevige schoenen aan te trekken voor deze wandeling. En dan blijft het nog steeds goed uitkijken.

Het bruggetje over de Dommel is een prima gelegenheid om even een blik te werpen op een stukje natuur wat nog echte rust uitstraalt.

GPSwalking.nlIn alle jaargetijden meer dan de moeite waard. Nadat de Dommel overgestoken is veranderd het landschap. Van bos en hei gaat het over in weilanden. In de verte kunt u Heeze zien liggen. Door de weilanden is er veel uitzicht. De onderstaande foto's laten een beetje van de sfeer zien. Maar met eigen ogen is het altijd anders.

Hoogwater
Bij de brug staat er een grote peilstok. Met daarop 2 rood gemarkeerde waterstanden. De eerste zit bijna tegen de onderkant met de aanduiding "Gemiddelde waterstand eens per 10 jaar". Dat wil zeggen dat het water zo hoog staat dat alles net onder water staat. Boven aan staat een tweede aanduiding "Gemiddelde waterstand eens per 100 jaar". Dat wil zetten dat er ruim 1 meter 30 water staat. Niet voor te stellen.

Als je richting Geldrop kijkt (naar het noorden) is er tot aan de snelweg A67 een waterbergingsgebied aangelegd. Dit om de inwoners van Geldrop droge voeten te laten houden. We komen later nog even terug op de Dommel als we weer in Geldrop zijn. 

GPSwalking.nlWaterbergingsgebied
Op woensdagmiddag 30 mei 2018 is de officiële opening van project de Kleine Dommel. Het beekdal van de Kleine Dommel is afgelopen jaar opnieuw ingericht; ten zuiden van de A67 is een gestuurd waterbergingsgebied gerealiseerd dat ingezet kan worden in tijden van hoogwater. Zo zorgen we ervoor dat de inwoners van Geldrop droge voeten houden.

Daarnaast is gewerkt aan een gezonde, natuurlijke en duurzame leefomgeving door in het beekdal de natuur verder te ontwikkelen. De beek is versmald, verondiept en meandert weer op een natuurlijke manier. Hierdoor stroomt het water sneller waardoor er meer variatie in de beek ontstaat. Dit zorgt ervoor dat bijzondere planten en vissen de kans krijgen zich hier te ontwikkelen.

GPSwalking.nlDe route loopt nu weer terug in de richting van Geldrop. Na wat omzwervingen komt de route uit op de Zegge. Helaas is er geen mogelijkheid om via de Natuur naar Geldrop te lopen. Het moet een stukje over het asfalt.

Na dat de Zegge op het Bogardeind is uitgekomen gaat u onder de A67 door. In Geldrop neemt u de eerste afslag rechts nemen (net na de afslag naar het hotel). U loopt nu door 't Hout, een van de gehuchten van het vroegere Zesgehuchten.

't Hout
Ligt aan de grote weg van Geldrop naar Heeze en lag dichter bij Geldrop dan bij de kern van Zesgehuchten.

GPSwalking.nlDe scheiding werd nog versterkt door de aanleg van de spoorlijn Eindhoven - Weert. Er staan nog enkele oude boerderijen in Hout, maar omdat het aan het spoor ligt en door een drukke weg doorsneden wordt mist het de uitstraling van het enkele kilometers westelijk gelegen Riel.

De woonwijk die in de jaren 1960 tussen Geldrop en Hout werd aangelegd kreeg niet de naam 't Hout, maar Akert.

Zesgehuchten
Is een voormalige gemeente in Noord-Brabant. Het grondgebied behoorde tot 1810 tot de Heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten en omvatte het kerkdorp Hoog Geldrop en de gehuchten Hulst, Hout, Riel, Gijzenrooi en Genoenhuis. Behalve het agrarisch gebied tussen Geldrop en Eindhoven, tegenwoordig bekend als Gijzenrooise Zegge, lag ook een deel van de Groote Heide met de Aalsterhut binnen de gemeente.

GPSwalking.nlIn 1921 werd de gemeente bij Geldrop gevoegd. Het westelijk deel van het grondgebied, inclusief de gehuchten Riel en De Putten, werd in 1972 bij Eindhoven gevoegd. Ook de eindhovense wijk Tivoli, die toch al vastgebouwd was aan Stratum, werd toen bij Eindhoven gevoegd.

Tegenwoordig wordt met Zesgehuchten meestal de bebouwing van Geldrop bedoeld ten westen van de spoorlijn Amsterdam - Maastricht. (Die omvat Hoog Geldrop en Genoenhuis, maar niet Hulst en Hout, die ten oosten van het spoor liggen, en ook niet Riel en Gijzenrooi, die nog niet door de bebouwing zijn bereikt.)

GPSwalking.nlVanuit Geldrop was het slechts mogelijk om onder een van de twee spoorwegviaducten door Zesgehuchten te bereiken. Hierdoor bleef Zesgehuchten altijd een beetje afgescheiden van de rest van de gemeente Geldrop; iets wat door de inwoners ook als zodanig werd ervaren.aar Akert. Aan een in het begin van de twintigste eeuw bestaande, maar inmiddels verdwenen brug over de Kleine Dommel herinnert de naam Houterbrugweg.

En zo komt u langzaam weer bij de Dommel uit, deze keer in Geldrop. U kunt een ommetje maken over het Dommel eiland, een rondje door een natte en heel rustige natuur. En uiteindelijk komt u weer bij een klein bruggetje over de Dommel terecht.

GPSwalking.nlAls u op dit bruggetje naar het noorden kijken (naar Geldrop Centrum) dan ziet u een linkertak waar de Dommel nu in stroomt en een rechtertak die een beetje afgesloten is.

Omdat de Coevering in een nat gebied lag dat regelmatig te maken had met hoog water in de Dommel is in de 70-er jaren van vorige eeuw besloten om de Dommel recht te trekken. Vanaf deze brug ging de Dommel in rechte lijn naar het Centrum.

In de 90-er jaren had men spijt van deze aanpassing en is de Dommel weer grotendeels in haar oude, meanderende, loop teruggebracht.

GPSwalking.nlEen stukje historie
De Kleine Dommel stroomt vanuit het zuiden door ons dorp en vindt haar weg naar het noorden waar zij samenvloeit met de grote Dommel en uiteindelijk overgaat in de Maas op weg naar de Noordzee.

Vele eeuwen stroomde het water zonder inmenging van mensen door het dal, maar wij mensen moesten ons met de gang van zaken bemoeien. Honderden jaren geleden werd er al een kasteel (kasteel Geldrop) bij de beek gebouwd, omdat het water de bewoners goed van pas kwam. De buren van het kasteel in Heeze deden hetzelfde.

Daarna kwam er een kerk en een handvol huizen: Geldrop. De mensen vonden werk in de textielindustrie en het water moest zijn weg zoeken door het wiel van een watermolen om de weefgetouwen te laten draaien. Bovendien werd het beekwater gebruikt als spoelwater voor de stoffenproductie.

GPSwalking.nlDe grootste ingreep kwam echter in de jaren zestig van de vorige eeuw. Wij bepaalden hoe het water het beste zou moeten stromen, rechtuit in strakke lijnen, op de tekentafel bedacht. Maar in de jaren negentig kwam men hier gelukkig van terug. Men wilde geen kunstmatige bedding meer. De meanders zijn terug en nu stroomt de Kleine Dommel weer, op enkele punten na, door de eeuwenoude beekloop.

Een viertal bruggen dwingt de stroming nog het oude vastgelegde stramien te volgen. In het textielmuseum draait er zelfs weer een waterrad dat is gebouwd naar historisch ontwerp. Het is een speelse watermolen voor het plezier, geen zwoegende aandrijving meer voor een zwaarwichtige fabriek.

GPSwalking.nlMet het meanderen zijn ook de hoeken en bochten teruggekomen waar zeldzame en unieke planten gaan bloeien. Kortom de hele fauna en flora herstellen zich.

Beheer
In 1996 zette de gemeente het Participatieproject ‘Dommeldal Geldrop’ op. Dit gebeurde in samenwerking met Staatsbosbeheer en belangengroepen zoals omwonenden, het IVN en de visvereniging. Het doel hiervan was de ontwikkeling van het meest zuidelijke deel van het beekgebied, tussen de A67, de Laan der Vierheemskinderen, de wijk Akert en de wijk Coevering-west.

Met het project verbeterde de gemeente de natuurdoelen, het natuurrecreatieve gebruik, de natuurbeleving en de educatiemogelijkheden in het gebied. In samenwerking met Bosgroep Zuid Nederland is een beheersplan opgesteld om het maximale uit de natuurwaarde van het Kleine Dommeldal te halen.

GPSwalking.nlVroeger werden regelmatig schapen ingezet om het gebied te begrazen. Doordat zij alles kaal vraten, waardoor zeldzame en andere belangrijke planten verdwenen, ontstond een eenzijdige beplanting.
Van mei tot november grazen er nu roodbonte MRIJ (Maas-Rijn-IJssel) koeien. Omdat zij wat selectiever zijn in wat ze eten - niet alleen gras - is de vegetatie afwisselender.

Deze gevarieerde plantengroei trekt allerlei insecten aan, die op hun beurt voer zijn voor vogels en andere dieren. Het dieren- en plantenleven dat zo in het gebied ontstaat, is dus meer gebaat bij grazende koeien dan bij schapen.

GPSwalking.nlBrabants Land
Zie ginds het snel opschietend bos dat het wuivend riet omsluit.  
Ieder vecht om zijn eigen plek in dat ondoordringbaar moer.
Waar rijen meidoornhagen de akkers en de weiden haast lijken te doorsnijden,  
is aan de rand het boerenland weer terug gebracht in oude vorm.
De koeien en de paarden grazen nu in dienst van de natuur,
de leeuwerik fluit weer zijn lied: de Rul is weer van ons!

Op een gedenkpaaltje aan het Queenvenspad,  bij de Houten Brug, als herinnering aan het herstel van de Kleine Dommel of Rul (11 mei 1996).

Het is heerlijk om een wandeling bijna vanaf huis te kunnen lopen. Een fraai gebied en de wandeling van 10 of 7 km is prima geschikt om bv in de avond te lopen. Je komt een paar wandelaars tegen en voor de rest alleen rust en natuur. En in de avonduren kun je hier prima een ree spotten. 

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:

POI's

  • A67 N51.4100 E5.5720
  • ANWB N51.4052 E5.5641
  • Boerderij N51.4145 E5.5711
  • De Brabantse Boerin N51.4075 E5.5611
  • Dommel N51.4006 E5.5815
  • Dommeldal N51.4121 E5.5663
  • Grootven N51.4136 E5.5898
  • Hout-oost N51.4103 E5.5603
  • Kempische Landschap N51.4140 E5.5753
  • Mcdonald`s N51.4082 E5.5594
  • Rietbeemden N51.4031 E5.5727
  • Ruitersportcentrum Manege Meulendijks N51.4055 E5.5844
  • Slootjesven N51.4138 E5.5950
  • Start/finish/parkeerplaats N51.4149 E5.5731
  • Strabrechtse heide N51.4026 E5.5849
  • Windhondenrenbaan N51.4129 E5.5756
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.